Læs også:

Close
nøgle nøgler flytte hjem

NEWS: Unge rykker hjemmefra uden sikkerhedsnet

Nyheder  | 

Unge rykker hjemmefra uden sikkerhedsnet · ‘3daysofdesign’ starter i morgen · To mænd idømt i alt 12 års fængsel for forsøg på manddrab · Ny aftale giver fuld ligestilling ved barsel · Dagens video: Noget at glæde sig til

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Unge rykker hjemmefra uden sikkerhedsnet

Hver femte af de 18-29-årige glemmer, at de selv skal have en indbo- og ansvarsforsikring. På kollegierne er det særligt grelt. Her er det kun 73 pct., der har forsikringen. Det kan komme til at koste dem kassen, advarer Forsikringsoplysningen.

Mange unge flytter hjemmefra uden at få sig en indbo- og ansvarsforsikring. Det gælder næsten 20 pct. i alderen 18-29 år. Særligt de, der bor på kollegier og i bofællesskaber, mangler forsikringen. Her er det nemlig kun 73 pct., der har en indbo- og ansvarsforsikring. Det viser en ny undersøgelse, som Epinion har gennemført for F&P (Forsikring & Pension).

Indbo- og ansvarsforsikringen er vigtig. Den giver ikke kun giver erstatning for tyveri og brand, men – hvad der er mindst lige så vigtigt – også, hvis man ved et uheld kommer til at gøre skade på andre.

– Det er især de unge på kollegierne, der glemmer at forsikre sig. Og det kan komme til at koste dem kassen at spare indboforsikringen væk, siger Anja Lintrup Sørensen fra Forsikringsoplysningen hos F&P.

– Vi opfordrer alle unge, der skal flytte hjemmefra, til at få sig en indboforsikring og dermed en ansvarsforsikring, der dækker, hvis de er skyld i skader på andre mennesker eller deres ting, siger Anja Lintrup Sørensen.

– Uden en forsikring risikerer de unge at hænge på et stort personligt krav om erstatning, hvis de er skyld i skader på andre mennesker eller andres værdier. I værste fald kan en alvorlig personskade medføre varige men og nedsat erhvervsevne. Og det kan indebære erstatningskrav i millionklassen og en gæld resten af livet, siger Anja Lintrup Sørensen.

Udover ansvarsdelen dækker forsikringen også skader på de unges eget indbo og private ting som fx møbler, pc og mobiltelefon. Og så er der i øvrigt også retshjælp og dækning af genhusning, hvis det skulle blive nødvendigt. Indbo- og ansvarsforsikringen er et godt sikkerhedsnet at have …

– Hvis de unge ikke sørger for at få sig en indboforsikring, når de flytter hjemmefra, får de derfor ingen erstatning, hvis for eksempel deres lejlighed eller værelse brænder, og de måske kommer til at stå uden tag over hovedet. De får heller ikke erstatning, hvis de får stjålet deres ting. Selvom de unge ikke synes, de har så mange værdier, løber det hurtigt op, når man pludselig skal genanskaffe alle sine ting, siger Anja Lintrup Sørensen.

Det er nemt at få overblik over den bedste indboforsikring til prisen ved at gå ind på sammenligningsportalen Forsikringsguiden.dk, der sammenligner indboforsikringer på både pris, vilkår og dækning fra flere end 20 forskellige forsikringsselskaber.

Seks gode råd, når du vælger indboforsikring:

  1. Brug forsikringsguiden.dk til at finde den bedste forsikring til prisen
  2. Sørg for at vælge den rigtige forsikringssum. Altså hvad det koster, hvis du skal genanskaffe alt dit indbo fra nyt
  3. Tag stilling til, hvor stor en selvrisiko du ønsker. Det er det beløb, som du selv skal betale til skaden
  4. Tjek, hvad du maksimalt kan få i erstatning ved cykeltyverier
  5. Overvej, om du har behov for ekstra dækninger, fx elektronikforsikring, som dækker skade på computere og anden elektronik
  6. Undersøg, om du kan få særlige ungdomsprodukter/-fordele.

Tre vigtige fakta du skal vide om indboforsikring:

  1. Du kan være dækket af dine forældres indboforsikring, indtil du er 18 eller 21 år, når du bor alene
  2. En indboforsikring indeholder også en meget vigtig ansvarsforsikring, som dækker, hvis du er skyld i, at andre kommer til skade
  3. Uden en indboforsikring, risikerer du selv at betale for merudgifter til en midlertidig bolig, fx hvis din egen er brændt.
nøgle nøgler flytte hjem
Unge rykker hjemmefra uden sikkerhedsnet … (Foto: MY DAILY SPACE)

Læs også: 10 ting jeg ikke vidste, da jeg flyttede sammen med min kæreste

‘3daysofdesign’ starter i morgen

Fra i morgen den 16. og til og med lørdag den 18. september danner København igen rammen om tre pulserende dage, hvor vi hylder det, Danmark også står for: Design.

Måneders lockdown har ikke bare givet os lyst til at se hinanden igen, men har også gjort os bevidste om, hvad vores
omgivelser betyder for vort velbefindende. Om det er stolen, der fortæller ryggen, hvor godt den er designet, eller
farven på væggen, der på sin indirekte måde signalerer velvære, så har vi på vor krop mærket og set, hvad godt design gør ved os.

– Under pandemien tvang eksterne faktorer os til at være hjemme. Her fandt vi ud af, hvor vigtigt det er at omgive os med møbler og farver, vi kan lide. Aldrig er der blevet malet og indrettet mere end i denne periode. Man begyndte at prioritere trygheden og skabe rammer, der understregede den. Tingene skal betyde noget for os, udtaler direktør for
‘3daysofdesign’, Signe Byrdal Terenziani. Derfor sættes der i år spot på det nære under designfestivallen.

– Årets festival har nærheden og eftertænksomheden i fokus. Det handler om kreativitet, empati og godt håndværk. Det er temaer, illustreret af designeren Ilse Crawford, der har lavet dette års logo. Vi fejrer det humane design og objekter, der giver os værdi, fortsætter Signe Byrdal Terenziani.

Aldrig har der været så mange udstillere som i år. Over 200 designvirksomheder deltager. De er med til at forvandle København til en vibrerende kulisse for design, hvor alle indbydes til at få et indblik i, hvad der sker på den danske designscene netop nu.

Du kan se programmet og købe billet på 3daysofdesign.dk.

lyfa 3 Days of Design (Foto: MY DAILY SPACE)
Her ses tidligere udstilling hos Lyfa under ‘3daysofdesign’ … (Foto: MY DAILY SPACE)

Læs også: 10 ting du (måske) ikke vidste om København

To mænd idømt i alt 12 års fængsel for forsøg på manddrab

Begge blev dømt i henhold til anklageskriftet. En 35-årig mand har anket dommen, mens en 42-årig mand tog betænkningstid i forhold til anke. De to mænd på 35 og 42 år blev fredag ved et nævningeting ved Retten i Sønderborg hver idømt seks års fængsel for forsøg på manddrab.

Hændelsen fandt sted den 1. februar 2021 i Haderslev, hvor den 42-årige mand angreb den 35-årige mand med en kniv, hvorefter den 35-årige angreb en 34-årig mand med kniv.

Begge mænd blev dømt i henhold til anklageskriftet. Den 35-årige har anket dommen, mens den 42-årige tog betænkningstid i forhold til anke.

dom retssal hammer
To mand er idømt 12 års fængsel … (Foto: Unsplash)

Læs også: To syriske mænd dømt for menneskesmugling ved grænsen

Ny aftale giver fuld ligestilling ved barsel

FH (Fagbevægelsens Hovedorganisation) og DA er nåede mandag til enighed om en model for øremærket barsel. Den nye model betyder, at forældreorloven bliver øremærket til den enkelte forældre, og at der kommer større fleksibilitet for forældrene, når barslen skal afholdes.

Arbejdsmarkedets parter er blevet enige om en ny model for barsel, som betyder mere fleksibilitet for forældre til at fordele barselsorlov samtidig med, at 11 ugers forældreorlov bliver øremærket til hver forælder.

– Vi fremmer ligestillingen ved at sikre, at begge forældre får tid med deres nyfødte. Det er ingen hemmelighed, at vi gerne vil have fædre til at tage flere af ugerne med deres børn, og det bliver der god mulighed for med denne model. Samtidig øger vi fleksibiliteten under hele barslen, så familierne også har mulighed for at træffe deres egne valg. Styrken i den danske model er, at vi kan sætte os sammen og finde løsninger. Det har vi gjort igen, og det er jeg rigtig glad for ikke mindst på de kommende familiers vegne, siger Pernille Knudsen, viceadministrerende direktør i DA.

– Vores fælles forslag er et stort skridt fremad – både for ligestillingen mellem kønnene og for børnene. Det viser samtidig styrken ved den danske model, at vi kan finde fælles løsninger. Ved at give begge forældre præcis samme rettigheder, sender vi et klart signal om, at begge forældre er vigtige. Det handler selvfølgelig også om at fremme ligestilling. Det skal ikke være en kamp, men en ret for far at holde orlov med sit barn. Samtidig styrker det kvinderne på arbejdsmarkedet, når forældrene deler orloven. Den måde barsels- og forældreorloven er indrettet på i dag betyder, at mor i gennemsnit tager 90 procent af orloven, og det koster kvinderne dyrt, siger Majbrit Berlau, næstformand i FH.

Den nye model for barsel lægger op til en total ligedeling af orloven efter fødsel, hvor far og mor hver kan afholde i alt 24 ugers orlov med ydelser, hvis forældrene ikke foretager sig noget. Mor vil have mulighed for at overføre i alt 13 uger til far, og far vil have mulighed for at overføre 13 uger til mor. Vælger far at overføre sine 13 overførbare uger til mor, kan hun afholde 41 ugers orlov inklusiv de 4 ugers graviditetsorlov. Far kan holde 11 uger efter fødslen.

Vælger mor at overføre alle sine 13 overførbare uger til far, kan han holde 37 ugers orlov efter fødslen. Begge forældre får dog øremærket 11 uger, som enten skal afholdes eller bortfalder, da de ikke kan overføres. Ordningen er samtidig en implementering af EU’s orlovsdirektiv, som også indeholder andre orlovselementer.

FH og DA’s anbefalinger bliver nu videresendt til regeringen og Folketinget, som ventes at tage stilling til modellen snarest.

Se grafisk fremstilling af den nye model her.

far søn barsel
Ny aftale giver fuld ligestilling ved barsel … (Foto: Unsplash)

Læs også: Få smilet frem med disse nuttede babyer

Dagens video: Noget at glæde sig til

· Mere fra samme kategori ·