Læs også:

Close
ørskov æble

NEWS: 20 millioner danske haveæbler reddet fra kompostbunken

Nyheder  | 

20 millioner danske haveæbler reddet fra kompostbunken · Syd- og Sønderjyllands Politi øger presset mod bandegrupperingerne i Esbjerg · Dom om krænkende video-overvågning kalder på politisk handling · Verdensstjernen Alex Høgh Andersen lancerer soloudstilling med Ford · Dagens video: Nigeria ‘brænder’

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

20 millioner danske haveæbler reddet fra kompostbunken

En vigtig milepæl er nået, for omkring 20 millioner danske haveæbler er det seneste fem år blevet til most frem for kompost. Det er de takket være danske haveejere og Ørbæk Mosteri på Fyn samt et stærkt samarbejde med REMA 1000 – og på det seneste også med forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad. Og nu kan danskerne være med til at redde endnu flere æbler.

Danmarks største mosteri Ørbæk Mosteri på Fyn lancerede i 2016 æblemosten ‘Årets Ævlerov’. En most bestående udelukkende af æbler fra danskernes private haver. På fem år har danskerne ifølge Ørbæk Mosteri hos Orskov Foods reddet 1.861 tons eller cirka 20 millioner haveæbler fra kompostbunkerne og sørget for, at æblerne er blevet omdannet til 1.582.132 liter af ‘Årets Ævlerov’.

De seneste fem år har Ørbæk Mosteri taget imod cirka 6.200 biler fyldt med glade danskere og deres i gennemsnit 300 kilo æbler fra haven. Haveæblerne har mosteriet efterfølgende presset til ‘Årets Ævlerov’ og gennem årene er 75 lastbiler fyldt med den særlige æblemost blevet afsted mod REMA 1000 og retur til forbrugerne. I efteråret 2020, da samarbejdet blev udvidet med forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad, tog Ørbæk Mosteri imod 363 tons æbler fra danske haveejere. Æblerne blev til 316.084 liter ‘Årets Ævlerov’, som siden er blevet solgt i REMA 1000-butikker over hele landet.

Hos Ørbæk Mosteri er der stor begejstring over danskernes involvering:

– At danskerne de seneste 5 år har samlet og afleveret op mod 20 millioner haveæbler viser, at der er en lyst til at involvere sig i sine fødevarer og samtidig holde fast i gode, gamle traditioner, siger salgschef i Ørbæk Mosteri, Jesper Dalskov-Rasmussen og fortsætter:

– Lige siden mosteriet åbnede i 1938 har man kunne få presset sine æbler til most hos os. ‘Årets Ævlerov’-mosten er blevet ganske populær blandt danskerne, og er ofte udsolgt kort efter den lander på hylderne hos REMA 1000. Derfor kan jeg også kun opfordre endnu flere danskere til at rede endnu flere gode haveæbler.

Også hos Stop Spild Af Mad er glæden over de mange reddede haveæbler stor:

– At danskerne har reddet 20 millioner haveæbler fra at ende i kompostbunken er rigtigt godt gået. For selvom æbler går ikke til spilde i naturen på samme måde som madspild i husholdningerne gør, så viser det, at danskerne tager aktiv del i klog udnyttelse af naturens ressourcer. Vi glæder os til det fortsatte samarbejde og er spændte på at se, hvor mange æbler, der bliver reddet i år, fortæller stifter og bestyrelsesformand af Stop Spild Af Mad, Selina Juul.

Allerede fra den 20. september kan danskerne komme med deres haveæbler til Ørbæk Mosteri på Fyn og få dem byttet til lækker dansk æblemost. For hver 10 kilo æbler får man 1 liter æblemost retur. Udover at sikre, at æblerne bliver til most frem for kompost, så støtter ‘Årets Ævlerov’-mosten også Stop Spild Af Mad’s fortsatte arbejde i kampen mod madspild. Den vil være på hylderne i REMA 1000 fra oktober i år – og så længe lager haves.

Den 29. september i år fejres der årlig National Madspildsdag, som er en del at FN’s Internationale Madspildsdag (United Nations International Day of Awareness of Food Loss and Waste IDAFLW). Stop Spild Af Mad deltager i National Madspildsdag med flere spændende aktiviteter i løbet af hele september, hvor lancering af ‘Årets Ævlerov’ 2021 er også en del af det.

ørskov æble
Mange, mange æbler er reddet … (Foto: Ørskov Mosteri)

Læs også: Drinks med æbler

Syd- og Sønderjyllands Politi øger presset mod bandegrupperingerne i Esbjerg

Syd- og Sønderjyllands Politi efterforsker fortsat intensivt for at få belyst de nærmere omstændigheder i forbindelse med knivstikkerierne på Præstebakken i Esbjerg i sidste uge.

Efter slagsmålet tirsdag den 7. september 2021 på Præstebakken i Esbjerg, hvor to unge mænd blev stukket med kniv, øger Syd- og Sønderjyllands Politi presset mod bandegrupperingerne – og tager en række værktøjer fra blandt andet Bandepakkerne i brug.

– Vi efterforsker fortsat intensivt med henblik på at få belyst de nærmere omstændigheder i forbindelse med knivstikkerierne, hvor de to unge mænd kom alvorligt til skade. Og det er både vores og Rigspolitiets vurdering, at der er en konflikt mellem rivaliserende bander i Esbjerg. På den baggrund øger vi presset mod bandemiljøet, blandt andet gennem øget præventiv- og tryghedsskabende patruljering med henblik på at sikre borgernes tryghed, understreger politiinspektør Jeppe Kjærgaard fra Syd- og Sønderjyllands Politi.

Bandepakkerne, som et flertal i Folketinget står bag, har blandt andet som fokus at øge trygheden og sikkerheden for borgerne, at holde rockere og bandemedlemmer væk fra gaderne og at lægge et øget pres på grupperingerne. Blandt tiltagene er styrket mulighed for efterforskning, mulighed for at kunne øge straffen med indtil det dobbelte, indførelse af opholdsforbud som et led i straffen, og strammere regler i forbindelse med afsoning.

Personer, der er dømt for bandekriminalitet, kan således udelukkende blive prøveløsladt, hvis de deltager i et exit-forløb. Det er desuden en betingelse, at personerne fortsætter i exitforløbet efter endt prøveløsladelse.

Syd- og Sønderjyllands Politi kan desuden – på baggrund af bestemmelserne i politiloven – indføre en visitationszone, hvis behovet giver anledning hertil. Dette skete senest i andet halvår af 2018 på grund af en konflikt i bandemiljøet i Esbjerg, og politiet havde gode erfaringer med resultaterne af denne indsats.

mand rocker hænder
Syd- og Sønderjyllands Politi øger presset mod bandegrupperingerne i Esbjerg .. (Foto: Unsplash)

Læs også: Større indhug i københavnske bandegrupperinger

Dom om krænkende video-overvågning kalder på politisk handling

Arbejdsretten afgjorde tirsdag en sag fra Kolding, hvor ansatte ved den kommunale hjemmepleje har nægtet at komme i en enkelt borgers hjem, fordi borgerens ægtefælle efter længere tids truende adfærd udsatte dem for krænkende videoovervågning.

Trods krænkende video- og lydovervågning og truende adfærd fandt Arbejdsretten ikke tvingende grunde til at standse arbejdet. Forbundsformand Mona Striib hæfter sig ved, at Arbejdsretten ikke pålægger FOA en bod, men ærgrer sig over afgørelsen. Hun kalder på politisk stillingtagen til krænkende overvågning.

FOA havde afvist at ville pålægge sine medlemmer at udføre arbejdet i hjemmet under videoovervågning, og var derfor trukket i Arbejdsretten af KL. Arbejdsretten fandt, at der ikke var tvingende grunde til at standse arbejdet, men frifandt FOA for at betale bod, sådan som Kolding Kommune havde krævet.

– Der er stor signalværdi i, at vi ikke bliver idømt bod. Det er en halv sejr. Men det er skuffende, at vi ikke får fuldt medhold. Det er skandaløst, at vores medlemmer skal udsættes for truende adfærd og krænkende videoovervågning, når de udfører deres arbejde. Arbejdsrettens dom er derfor et vink med en vognstang om, at der er behov for en politisk stillingtagen til problemet, siger Mona Striib.

Konkret mener FOA, at kommunerne mangler positiv hjemmel til at beskytte medarbejderne mod krænkende video- og lydoptagelser, når deres arbejdsplads er i borgerens private hjem.

Sagen handler om en kvinde med behov for pleje, som medarbejderne i Kolding Kommune besøgte flere gange om dagen. Gennem længere tid havde kvindens ægtefælle opført sig truende og chikanøst over for personalet, og i foråret påbegyndte ægtefællen også videoovervågning af personalet, som indgik i chikanen.

Overvågningen var dråben, der fik bægeret til at flyde over. Før sommerferien besluttede medarbejderne derfor, at de ikke ville sætte en fod i hjemmet før chikanen ophørte.

– Medarbejderne har oplevet et sygdomsfremkaldende arbejdsmiljø, som de har sagt fra over for. Gennem hele forløbet vedblev medarbejderne med at passe deres øvrige arbejdsopgaver over for andre borgere, understreger Mona Striib.

video videoovervågning
Dom om krænkende video-overvågning kalder på politisk handling, mener FOA … (Foto: Unsplash)

Læs også: Tre ud af fire efterspørger mere hjemmearbejde 

Verdensstjernen Alex Høgh Andersen lancerer soloudstilling med Ford

I sommerferien tog Vikings-stjernen Alex Høgh Andersen sit kamera under armen og kørte Danmark rundt i den nye elektriske Ford Mustang Mach-E. Missionen var at fange spændingsfeltet mellem det forgangne og vores nutid. Resultatet er en bemærkelsesværdig fotoserie og Alex’ første soloudstilling som professionel fotograf.

Når skuespiller Alex Høgh Andersen ikke udkæmper blodige slag som Ivar the Boneless i tv-serien Vikings, dyrker han sin store passion for fotokunsten. Den 16. september præsenterer han sin første soloudstilling i samarbejde med Ford Danmark. Titlen er Past & Present, og værkerne undersøger den transformation, som udviklingen altid bærer med sig. I værkerne stilles elektrificeringen af vores biler over for en række nedlagte tankstationer, men samtidigt illustreres også en velkendt hverdag, som vi først får lejlighed til at betragte og mindes, når den kommer på afstand.

– Valget af Alex som samarbejdspartner handler om langt mere end, at han er en kendt og sympatisk skuespiller og fotograf. Som moderne historiefortæller favner Alex en styrke og en omsorg, der harmonerer rigtigt godt med Fords egne værdier og betydelige historiske aftryk. Derfor er vi meget glade for at have ham med på vores rejse, siger Kristine Dam Jensen, Marketing & Communications Manager hos Ford Danmark.

Selvom Alex Høgh Andersen altid har været optaget af det visuelle udtryk, var det først i teenagealderen, at han udviklede en interesse for fotokunsten. I dag har han altid kameraet med, når han er på filmoptagelser rundt omkring i verden. Han bruger fotokunsten som en terapeutisk pause og frirum til at tænke på andet end replikker.

– Fælles for mit arbejde med både skuespil og fotografi er et ønske om at fortælle historier, der har noget på hjerte. Den nye fotoserie er fortællingen om store ændringer i en nær fremtid, men det handler også om vigtige miljømæssige valg, som vi som forbrugere bliver nødt til at tage, fortæller Alex Høgh Andersen.

De elektriske biler fylder mere og mere i gadebilledet, og hos bilproducenten Ford er målet den globale transformation mod en elektrisk fremtid. Fra 2030 skal alle europæiske personbiler fra Ford være 100 % elektriske.

– Omstillingen til elektrisk mobilitet er en essentiel del af vores mission om at bidrage til en bæredygtig fremtid, og det er en rejse, som vi gerne vil tage danskerne med på sammen med Alex. Det er en række flotte og tankevækkende værker, som inviterer til både refleksion og nostalgiske minder, fortæller Kristine Dam Jensen, Marketing & Communications Manager hos Ford Danmark.

Ferniseringen for de fotografiske værker åbner i dag torsdag den 16. september. Herefter vil de originale fotos blive solgt på auktion hos Lauritz.com. Overskuddet doneres til Ungdommens Røde Kors, som Alex Høgh Andersen er ambassadør for.

Udvalgte værker vil ligeledes kunne ses hos Fords forhandlere.

ford alex høgh andersen
Alex bruger fotokunsten som en terapeutisk pause og frirum til at tænke på andet end replikker. Nu lancerer han sin første fotoserie i samarbejde med Ford Danmark. (Foto: PR)

Læs også: Internationale serier har danske skuespillere på rollelisten

Dagens billede: Nigeria ‘brænder’

· Mere fra samme kategori ·