Læs også:

Close
fisketorvet

SOMMERNEWS: Det lysner for butikkerne i storcentrene

Nyheder  | 

Det lysner for butikkerne i storcentrene · Ung mand idømt fængselsstraf for vanvidskørsel · Havefest i Tivoli i aften · I går var jordens naturressourcer opbrugt for 2021 · Dagens billede: Triste tal for New York · Fredagsfjol: Listen er lang 📝· Sommerpostkort: Møns nye vandrerute 😎

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Det lysner for butikkerne i storcentrene

De har været hård ramt hårdt af nedlukninger – butikkerne i storcentrene. Men sådan går det nu … Butikkerne i de danske shoppingcentre har kæmpet hårdt for overlevelse. Nu lysner det, viser ny opgørelse fra EjendomDanmark, der dog advarer om, at der stadig er stor pukkel med fra krisen.

Nedlukningerne var hårde særligt butikker, der lå i et center. Det ses sort på hvidt i en opgørelse fra EjendomDanmark.

– Butikkerne i centrene var lukket ned længere tid end butikkerne på gågaden. Det var der en indbygget uretfærdighed i, og vi kan se, at en sådan nedlukning har stor betydning, siger Jannick Nytoft, administrerende direktør i EjendomDanmark.

Centerbutikkernes restancer har hele vejen igennem krisen ligget på et højere niveau, end deres pendanter langs de danske gader. Det gjaldt også i juni, hvor centerbutikkerne havde restancer for 7,3 procent, mens det for gadebutikker var 3 procent – begge dele er dog faldet siden genåbningen.

De højere restancer i centrene ses på trods af, at der fra centerejernes side blev gjort meget for at lette byrden for deres butikker:

– Nedlukningerne har ramt økonomisk hårdt, og det har vi hele tiden kunnet se. Det er tydeligt, at centrene i særlig høj grad har kæmpet for at bevare deres butikker. Respekt for det. Men det er også vigtigt, at vi nu som samfund prioriterer at give ejere og erhvervslejere gode muligheder for at komme på fode igen, forklarer Jannick Nytoft, der peger på, at mange kommuner med fordel kan eftergive, udskyde, sænke eller fjerne dækningsafgiften for at give erhvervslivet bedre vilkår i en svær periode.

Restancerne toppede i april 2021. Her nåede butikkerne samlet op på at skylde 2.8 milliard kroner i restance. For centerbutikkerne var det 13,9 procent, mens det for gadebutikkerne var 6,2 procent.

– Der er fra første dag fundet lokale løsninger, og det er vigtigt for ejerne at bevare deres gode lejere. Derfor har man også strakt sig langt ude i virkelighedens verden. Det betyder bare ikke, at det ikke på et tidspunkt skal vende tilbage til normale tilstande. Det er nødvendigt. Og her må vi som samfund så bakke op om erhvervslivet, der har trukket en stor byrde siden marts 2020. Derfor er det vigtigt, at vi går i dialog om, hvilke tiltag der kan blive gennemført, slutter Jannick Nytoft.

I juni måned er restancerne generelt på 2,4 milliard kroner. Det er det laveste niveau siden marts 2020 – lige før coronakrisens begyndelse. Da restancerne toppede i april 2021, var de på 4,5 milliard kroner.

fisketorvet
Det lysner for butikkerne i storcentrene – også På Fisketorvet i København … (Foto: Unsplash)

Læs også: Storcentre venter stadig på at åbne

Ung mand idømt fængselsstraf for vanvidskørsel

En 23-årig mand er blevet idømt to og et halvt års fængsel for en lang række forhold, herunder en sag om vanvidskørsel. Vanvidskørslen fandt sted ved Møldrup, hvor den dømte med høj fart og alkohol i blodet blandt andet foretog overhaling til fare for en modkørende samt kørte tværs gennem en rundkørsel og påkørte en anden trafikant.

Retten i Viborg har tirsdag eftermiddag idømt en 23-årig mand fængsel i to og et halvt år og frakendt ham førerretten for bestandigt for i alt 18 forskellige forhold.

Flere af forholdene fra tirsdagens retsmøde omhandlede et kørselsforløb den 11. april i år, hvor den 23-årige mand i en rundkørsel ved Møldrup med en fart på op til 140 km/t og en promille på mindst 1,83 påkørte en anden personbil, hvis forsædepassager pådrog sig alvorlige skader i ansigtet. Forinden havde den 23-årige foretaget en hensynsløs overhaling af 4-5 køretøjer med fare for en modkørende til følge.

– Der er tale om et skoleeksempel på den type kørsel, man har ønsket at ramme med hårdere straffe for vanvidskørsel. Jeg er derfor yderst tilfreds med, at retten har idømt en lang fængselsdom og samtidig besluttet at fratage en person, der har skabt stor usikkerhed på vejene for andre trafikanter, retten til at køre bil, forklarer anklager Frederik S. W. Rasmussen, der har ført sagen for anklagemyndigheden ved Midt- og Vestjyllands Politi.

Ud over vanvidskørsel blev den unge mand også kendt skyldig i en række øvrige forhold om overtrædelse af færdselsloven – herunder grove hastighedsovertrædelser fra maj 2020 og frem til anholdelsestidspunktet i april 2021. Retten i Viborg fandt også den 23-årige skyldig i overtrædelse af knivloven, rambuktyveri og trusler, ligesom retten i forbindelse med de mange færdselsovertrædelser konfiskerede to køretøjer hos den tiltalte.

Den dømte udbad sig betænkningstid med hensyn til ankespørgsmålet.

Ung mand dømt og fået fængselsstraf … (Foto: Unsplash)

Læs også: Vanvidskørsel i Mustang

Havefest i Tivoli i aften

Phlake, Aura og Freja Kirk afslutter juli måneds musikprogram i Tivoli med et brag i aften. Freja Kirk går på klokken 16.30, Aura klokken 19 og Phlake klokken 22 til Havefest. Der er noget for enhver smag til ugens koncerter i Tivoli. Mads Bo Iversen, den ene del af Phlake, er taget alene afsted, og har altså efterladt sin musiske kompagnon og anden del af bandet, Jonathan Elkær derhjemme for at fokusere på den akustiske lyd til koncerten på Plænen. Han lover dog, at Mercedes The Virus også vil være til stede fredag aften.

Mads Bo Iversen siger om koncerten:

– Jeg har taget Lasse, vores guitarist med, og det er et fint, lille akustisk setup, hvor jeg også har lidt flere dingenoter med, end jeg plejer, men det er et mere nedtonet setup, kan man sige, mere inderligt. Jeg glæder mig sindssygt meget til at se folk stå op, og jeg glæder mig til at blive overrasket.

Inden Phlake går på med sin akustiske koncert, kan Tivolis gæster først opleve, hvad Gaffa sidste år kaldte den morderne soul-agitator, Freja Kirk der er kendt fra hits som Young Nights, Ride og Red Light give den gas på Plænen. Og den tidligere popstarsdeltager-sangerinde Aura, nu landskendt popstjerne, går på scenen for at lade publikum skråle med på bangers som Geronimo, I Will Love You Monday og Sophie’s Song. Der er dømt musik og fredagsstemning i Tivoli.

phlake
Phlake spiller blandt andet på Plænen i Tivoli i aften … (Foto: Tivoli PR)

Læs også: Cakenhagens mousse med hvid chokolade og ribs

I går var jordens naturressourcer opbrugt for 2021

’Earth Overshoot Day’ ligger endnu engang tidligere i år – men corona har vist os vejen. I går den 29. juli var jordens naturressourcer opbrugt for hele 2021. Dermed ligger ’Earth Overshoot Day’, som er dagen, hvor alle jordens ressourcer er opbrugt, og kloden begynder at gå i minus, tre uger tidligere end sidste år. Kun to gange tidligere har det set værre ud for planeten – et tydeligt signal om, at vi mennesker misbruger verdens ressourcer på bekostning af naturen. Men ifølge WWF Verdensnaturfonden er der en vej ud af mørket, der både vil gøre os rigere og give os mere natur.

Hvert år udarbejder Global Footprint Network en rapport, der udregner årets Overshoot Day. Dagen markerer skæringsdatoen for, hvornår verdens befolkninger har opbrugt de ressourcer, kloden kan genskabe på et år. Global Footprint Networks nyeste rapport viser, at vi på globalt plan har opbrugt jordens ressourcer 24 dage tidligere end sidste år.

Lige nu bruger vi mennesker 74 % flere ressourcer, end jordklodens økosystemer kan regenerere på et år. Vi skulle således have hele 1,7 jordkloder til rådighed for at være i balance med naturen. Vi fjerner simpelthen mere træ, fanger flere fisk med mere, end jorden kan genskabe i løbet af et år.

De to primære drivere i år er en stigning i CO2-udledningen på 6,6 % samt et fald i biokapaciteten på 0,5 % på grund af den stigende skovrydning i Amazonas. I Brasilien alene blev 1,1 millioner hektar skov ryddet i 2020, og det estimeres, at skovrydningen stiger med op til 43 % i 2021.

– Rapporten viser tydeligt, at vi er tilbage på et meget kritisk spor med et ekstremt overforbrug af jordens ressourcer og en accelererende ødelæggelse af vores natur. Til gengæld har vi lært under corona, at det er muligt at omstille sig og gentænke det globale forbrug i en langt mere positiv retning for naturen og vores velstand, siger Bo Øksnebjerg, generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden.

Overshoot Day udregnes ikke kun globalt, men også nationalt. Her kommer Danmark i år ind på en 14. plads over lande med det højeste forbrug, hvor vi sidste år lå nummer 12 og året før nummer 9. Det betyder imidlertid ikke, at Danmark i sig selv gør det bedre. Tallene i årets rapport viser nemlig, at Danmarks påvirkning af planeten ligger stabilt, mens andre lande klarer sig dårligere end tidligere. Årets gode nyhed er, at Danmark forbedrer sig ved at udlede en anelse mindre CO2 i forhold til sidste år. Det ændrer dog ikke ved, at vi allerede nåede vores lokale Overshoot Day den 26. marts.

– Det går den forkerte vej for planeten som helhed, og Danmark bevæger sig kun væk fra toppen, fordi andre gør det endnu dårligere. Hvis vi for alvor skal vende udviklingen, skal vi gøre endnu mere, så vi giver tilbage i stedet for bare at plyndre planeten for sine rigdomme, fortsætter Bo Øksnebjerg og fortsætter: Faktisk viser ny forskning, at vi både kan have økonomisk vækst og være i balance med naturen. Det kræver bare, at vi investerer i naturen og tænker naturens løsninger ind i vores forbrug. Vi kan altså både blæse og have mel i munden, når det handler om vækst og naturbeskyttelse.

Det er ikke kun WWF Verdensnaturfonden, der ser mulighederne i at nytænke det globale system og forbindelsen til naturen. World Economic Forum vurderer, at tabet af biodiversitet er en af de fem største trusler mod verdens økonomi, og at over halvdelen af klodens samlede bruttonationalprodukt er truet af tab af natur. Men samtidig viser World Economic Forums beregninger, at fremtidens såkaldte ’natur-positive’ økonomi – hvor vi udvikler verden i pagt med naturen i stedet på bekostning af den – vil øge verdens bruttonationalprodukt med enorme 10,1 billioner kroner årligt og skabe 395 millioner jobs inden 2030. Verden bliver simpelthen rigere af at investere i stærkere økosystemer.

– Mange tror, at det vil kræve et drastisk indhug i vores velfærd og føre til en økonomisk krise, hvis vi skal passe på naturen. Men nu har vi økonomernes ord for, at det forholder sig fuldstændigt omvendt. Gør vi det rigtigt, bliver vi rigere, samtidig med at vi beskytter naturområder og de millioner af planter, dyr og mennesker, der er afhængige af dem, slutter Bo Øksnebjerg.

naturressourcer wwf
Det enorme forbrug af naturressourcer skyldes blandt andet massiv skovrydning i Amazonas. (Foto: Andre Dib / WWF)

Læs også: Der er god plads til alle i naturen

Dagens billede: Triste tal for New York

Fredagsfjol: Listen er lang 📝

Sommerpostkort: Møns nye vandrerute 😎

 

· Mere fra samme kategori ·