Læs også:

Close
pige ked af det trist græder

NEWS: Over 100.000 danskere udsættes for psykisk vold

Nyheder  | 

Over 100.000 danskere udsættes for psykisk vold · Nu nærmer vi os fuld genåbning · Politiet satte fokus på cyklister og knallertkørere · Byt en agurk til en Hendrick’s Gin & Tonic · Dagens billede: Stop hadbeskeder · Fredagsfjol: Cuteness overload

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Over 100.000 danskere udsættes for psykisk vold

I 2019 blev straffeloven ændret, så psykisk vold blev gjort strafbart på lige fod med fysisk vold. En netop offentliggjort offerundersøgelse skønner, at flere end 100.000 personer årligt udsættes for psykisk vold.

En ægtefælle, der overvåger hustruens sms’er og bestemmer, hvem hun må ses med. Eller en partner, der systematisk ydmyger sin kæreste og spreder ondsindede rygter om hende. Psykisk partnervold er når en person gentagne gange groft nedgør, ydmyger, krænker, manipulerer, truer eller isolerer en anden person.

6,8 procent af 16-74-årige danskere har været udsat for psykisk vold inden for de seneste fem år, og 2,5 procent angiver at have været udsat for psykisk vold inden for det seneste år, svarende til ca. 108.000 personer. Det viser nye tal fra Offerundersøgelsen, som Justitsministeriet, Rigspolitiet og Det Kriminalpræventive Råd står bag.

– Det er nyt, at vi afdækker omfanget af psykisk vold i Offerundersøgelsen, hvor vi hvert år spørger til danskernes oplevelse af kriminalitet. De nye tal peger på, at psykisk i nære relationer er mere udbredt end fysisk vold, og det er vigtigt at få frem i lyset, for konsekvenserne kan være alvorlige og langvarige for den, der bliver udsat; nogle udvikler angst, PTSD og depression, siger analytiker Ingrid Soldal Eriksen fra Det Kriminalpræventive Råd.

Psykisk vold kan være svær at se for omverdenen, da den foregår inden for hjemmets fire vægge, og det kan være svært at erkende, at man er udsat for volden.

Siden lovændringen i april 2019 og til slutningen af februar 2021 er der anmeldt 616 sager om psykisk vold og faldet dom i 38 sager; heraf blev 11 fundet skyldig, og 27 frifundet. Selvom relativt få anmelder og færre bliver dømt, indikerer Offerundersøgelsen, at problemet er langt større. Og der er flere faresignaler, som både udsatte og pårørende bør være opmærksomme på, lyder det fra Det Kriminalpræventive Råd.

– Det er svært at spotte psykisk vold, men tag advarselstegnene alvorligt. Hvis du hele tiden skal være varsom med, hvad du siger og gør, så din kæreste ikke bliver vred, kan det være et advarselstegn. Det kan også være, at din kæreste vil bestemme, hvad du har på og hvem du er sammen med, og nedgør og ydmyger dig. Hvis det er blevet et mønster i jeres forhold, så skal du tage det alvorligt. Det kræver mod at række ud til en veninde, kollega eller søster, men det er mange gange vejen ud. Man kan også ringe til den nationale hotline på 1888 døgnet rundt, siger videnskonsulent Katrine Amalie Keller.

Desuden har Det Kriminalpræventive Råd samlet gode råd – læs mere her.

Fakta:

  • 6,8 % af 16-74-årige angiver, at de har været udsat for psykisk vold inden for de seneste fem år.
  • 2,5 % af 16-74-årige angiver, at de har været udsat for psykisk vold inden for det seneste år.
  • Det estimeres, at flere end 108.000 personer årligt udsættes for psykisk vold.
  • Psykisk vold rammer især kvinder. Ifølge en undersøgelse fra 2018 angiver 3,9 % kvinder og 1,2 % mænd mellem 16 og 64 år, at de har været udsat for psykisk partnervold inden for det seneste år.

Kilder
Offerundersøgelsen ’Udsathed for vold og andre former for kriminalitet’, 2020.
’To år med strafbar psykisk vold’, Danner 2021.
’Psykisk partnervold – en kvantitativ kortlægning’, Mai Heide Ottosen og Stine Vernstrøm Østergaard, VIVE 2018.

pige ked af det trist græder
Mange udsættes for psykisk vold i Danmark … (Foto: Unsplash)

Læs også: Psykisk vold: Vi interviewer forfatter om emnet

Nu nærmer vi os fuld genåbning

I Danmarks største erhvervsorganisation glæder man sig over udvidede åbningstider, hævet forsamlingsloft og mindre behov for coronapas og mundbind, men efterlyser samtidig fokus på rejseregler.

I nat er regeringen og partierne bag genåbningsplanen blevet enige om yderligere genåbning af det danske samfund. Det indebærer blandt andet mindre brug af mundbind fra mandag, udvidelse af åbningstider for restaurationsbranchen fra på fredag og et hævet forsamlingsloft på 250 personer fra den 1. juli. Derudover udfases coronapasset også gradvist.

DI’s adm. direktør Lars Sandahl Sørensen siger:

– Sommersolen skinner på alle måder over Danmark, og vi har i fællesskab fået tøjlet coronaen. Epidemien er aftagende, og de sårbare og ældre er blevet vaccineret med første stik. Derfor er det glædeligt, at partierne tager et væsentligt skridt nærmere den fulde genåbning af Danmark, som længe har været planen, så snart alle over 50 år er tilbudt vaccination, siger Lars Sandahl Sørensen.

– Coronapasset har været et effektivt men midlertidigt værktøj til at åbne mere af Danmark, som ellers ville have været lukket ned. Det er godt, at der nu er mindre behov for at bruge det inde for landets grænser. Fremover skal det digitale coronapas først og fremmest bruges internationalt til at give danskerne og virksomhederne de bedste muligheder for hurtigt og sikkert at kunne krydse grænserne igen, siger Lars Sandahl Sørensen.

Og så hæfter jeg mig ved, at den pressede restaurationsbranche endelig får mulighed for at holde mere åbent og slipper for arealkrav, og at det mundbind som har været en hæmsko for butikker og vores omgang med hinanden, så godt som fjernes. Det er også et væsentligt skridt mod en normaliseret hverdag for både virksomheder og danskerne i al mindelighed, at forsamlingsloftet hæves yderligere fra den 1. juli, siger Lars Sandahl Sørensen.

DI-direktøren slår dog fast, at det stadig haster med at få gjort noget ved rejserestriktionerne, som både rammer trængte erhverv, erhvervsrejsende og turister.

– Virksomhederne inden for turisme, oplevelser og luftfart er fortsat meget hårdt ramt, og ser lige nu ind i sommer nummer to med alt for få kunder. Her skal vi som samfund sikre, at de sunde virksomheder har en chance for at komme igennem krisen. Derfor burde kompensationsordninger forlænges til den 1. oktober, og det er afgørende at få gang i rejser igen. Mens eksporten af varer nu synes at fungere igen, så lider eksporten af services hårdt på grund af rejserestriktionerne. Og det samme gør turismen. Vi har et behov for, at raske borgere kan rejse over grænserne til gavn for samhandel og turisme. Derfor er det stadig meget vigtigt at få fjernet unødig isolation og bremser for indrejse, slutter Lars Sandahl Sørensen.

tøj mode shopping (Foto: Unsplash)
Nu nærmer vi os snart fuld genåbning … (Foto: Unsplash)

Læs også: Mange butikker har tømt kassen for at vise samfundssind

Politiet satte fokus på cyklister og knallertkørere

Politiet gennemførte fra mandag den 31. maj til søndag den 6. juni 2020 en målrettet indsat mod bløde trafikanter, herunder cyklister og knallerter. Politiet havde fokus på de bløde trafikanters adfærd i trafikken så som manglende lys, kørsel frem for rødt lys, kørsel på fortov og anden trafikfarlig og generende adfærd.

Derudover blev der også kigget på køretøjernes tilstand, herunder konstruktivt ændrede knallerter med hastigheder over det tilladte.

I 2019 blev 31 cyklister og 13 knallertførere dræbt i trafikken, hvor yderligere 919 cyklister og 227 knallertførere kom til skade. I en del af ulykkerne var risikobetonet adfærd hos cyklister og knallertkørere en medvirkende årsag.
Ved indsatsen i uge 23 blev der i hele perioden konstateret 2333 forseelser, heraf blandt andet:

• Kørsel frem for rødt/gult lys:  165
• Lygteføring, forkert eller mangelfuld: 14
• Cyklist/knallert – indkørsel forbudt: 163
• Cyklist/knallert – kørsel på fortov/gangsti: 302
• Cyklist/knallert – kørsel mod ensretning: 81
• Benyttet håndholdt mobiltelefon: 91
• Hastighedsoverskridelse ved konstruktivt ændrede knallerter: 25
• Styrthjelm ikke benyttet: 3

– Da vi i færdselspolitiet helt grundlæggende arbejder for at nedbringe antallet af dræbte og tilskadekomne i trafikken, og da cykler og knallert i 2019 var repræsenteret i cirka hvert 3. uheld, fortsætter vi også vores fokus på dette område, udtaler politiassistent, Christian Berthelsen, Rigspolitiets Nationale Færdselscenter.

cyklist knallert
Der blev delt godt med bøder ud … (Foto: Unsplash)

Læs også: Flere cykelstier på vej

Byt en agurk til en Hendrick’s Gin & Tonic

I dag den 11. juni går det helt agurk på udvalgte barer i København, når gin-elskere kan lade kontanterne blive hjemme og få serveret en forfriskende Hendrick’s Gin & Tonic i bytte for dagens underfundige valuta: en agurk. Det sker for at markere World Cucumber Day, der hvert år fejres den 14. juni.

For fjerde år i træk bliver agurken en yderst værdifuld valuta, når World Cucumber Day markeres i dag  på udvalgte barer i København. Her kan den grønne grøntsag byttes til en velsmagende Hendrick’s Gin & Tonic. Der er en god grund til, at det ikke er en hvilken som helst grøntsag, der kan anvendes som valuta på dagen. Agurken spiller nemlig en helt særlig rolle i selve destilleringen af Hendrick’s Gin. De klare dråber har smagsnoter af agurk og rosenblade i skønt samspil med botaniske planter, der tilsammen giver en vidunderlig og forfriskende gin. Derfor bør en Hendrick’s cocktail altid fuldendes med en skive agurk, der tilfører ginen en ekstraordinær afrundet smag.

–Hendrick’s har skabt en skæv, underfundig verden, hvor agurken for en dag omdannes til en helt særlig valuta. Vi er stolte af endnu engang at kunne markere World Cucumber Day ved at opfordre alle gin-elskende københavnere til at bytte en agurk til en velsmagende Hendrick’s Gin & Tonic hos en af vores mange samarbejdspartnere, fortæller Morten Barndorff Simonsen, Brand Manager hos Hans Just.

Hendrick’s har indgået samarbejde med udvalgte barer i København, der faciliterer de underfundige agurke-transaktioner. Alle agurkevaluta – både drue-, skole- og asieagurker – er gyldige og kan byttes til en forfriskende Hendrick’s Gin & Tonic.

‘Agurketimen’ varer fra klokken 16-17 på følgende barer i København og omegn:

* Broens gadekøkken, Strandgade 95, 1401 København
* TrykBar, Møntergade 24, 1116 København
* Åbenbar, Frimestervej 2, 2400 København
* Copenhagen Street Food – Reffen, Refshalevej 167 A, 1362 København

* Copenhagen Pool & Snooker House, Bernhard Bangs Alle 31, 1, 2000 Frederiksberg
* Rabalder Bar København, Gothersgade 33, 1123 København
* Nimb Terrasse i Tivoli, Vesterbrogade 3, 1630 København V
* Bottega Estadio, Gunnar Nu Hansens Pl. 9, 2100 København Ø
* Bubbles, Århusgade 14, 2100 København
* Proud Mary Copenhagen, Vesterbrogade 2A, 1620 København
* Frb Rådhuskælder, Smallegade 1-3, 2000 Frederiksberg

Tilbuddet er kun tilgængeligt i de barer, som fremgår på listen ovenfor …

Om World Cucumber Day
Hendrick’s Gin får sin unikke smag fra destillerede rosenblade og agurker og serveres med skiver af agurk. World Cucumber Day fejres hvert år d. 14. juni, hvor Hendrick’s får afløb for sit skæve og underfundige verdenssyn ved at ophøje agurken, tilføre hverdagen et twist og inspirere folk til at dyrke og omfavne deres ukonventionelle sider. Og selvfølgelig give dem muligheden for at nyde en forfriskende Hendrick’s Gin & Tonic akkompagneret af agurk.

hendricks agurk gin
Så er der agurk – og gin … (Foto: PR)

Læs også: Drinken til din weekend – lav den selv

Dagens billede: Stop hadbeskeder

Fredagsfjol: Cuteness overload

· Mere fra samme kategori ·