Læs også:

Close
sex prostitution

NEWS: 4.500 personer sælger sex i Danmark

Nyheder  | 

4.500 personer sælger sex i Danmark · Syv millioner kroner skal hjælpe København i gang igen · Dansk designer vil hjælpe børn fra misbrugsfamilier gennem nyt tøjmærke · Tivoli viser EM-braget Wales – Danmark på storskærm · Circle K Danmark introducerer Too Good To Go-lykkeposer · Dagens video: De få meters forskel · Fredagsfjol: En lille snack 🐏 

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

4.500 personer sælger sex i Danmark

Forskere fra VIVE har dannet et hidtil uset detaljeret billede af sexsælgeres sociale baggrund og levevilkår. På baggrund af unikke data vurderer de, at 4.500 personer har solgt sex i Danmark i 2020.

Sexsælgere er ikke en nem gruppe at tælle. Det skyldes ikke mindst, at salg af sex er et tabubelagt emne, og mange sexsælgere ønsker at være anonyme for at beskytte deres eget og familiens privatliv.

Forskere fra VIVE har kombineret data fra en lang række forskellige kilder. På den baggrund vurderer de, at 4.500 personer har solgt sex mindst én gang i løbet af 2020 i Danmark.

– Motivationen for at sælge sex kan være vidt forskellig fra person til person. Vi har ofte en tendens til at tænke, at det handler om enten nød eller lyst, men ofte er det en blanding af flere faktorer, som gør, at man sælger sex, siger Theresa Dyrvig Henriksen, der er forsker i VIVE.

Den seneste kortlægning fra 2011 estimerede, at antallet af sexsælgere var 3.100. Forskellen i de to estimater skal dog ikke nødvendigvis ses som en stigning i det faktiske antal af sexsælgere, men kan også skyldes ændringer i måden, tallet er opgjort på. Derudover har forskerne i den seneste kortlægning haft adgang til unikke data, der giver detaljeret viden om både antallet af sexsælgere og deres levevilkår.

– Særligt danske sexsælgere lægger vægt på, at salg af sex kan være en fleksibel måde at tjene penge på, som giver dem et økonomisk råderum i hverdagen. Samtidig er der dog også flere både danske og udenlandske sexsælgere, som fortæller, at de befinder sig i situationer, hvor sexsalget opleves som eneste udvej på grund af for eksempel gæld, misbrug eller tvang, siger Theresa Dyrvig Henriksen.

Kortlægningen viser overordnet set, at sexsælgere adskiller sig fra deres jævnaldrende på en række sociale faktorer. Eksempelvis er der en større andel af sexsælgerne, som har været anbragt uden for hjemmet i løbet af deres opvækst, og der er også en større andel, som har oplevet hjemløshed, har fængselsdomme, eller som har været ofre for en strafferetslig forbrydelse. Sexsælgerne har som samlet gruppe desuden et lavere uddannelsesniveau og en dårligere tilknytning til arbejdsmarkedet end deres jævnaldrende.

Sexsælgerne er dog en meget sammensat gruppe, hvilket betyder, at langt fra alle sexsælgere kan beskrives som udsatte. Kortlægningen viser, at det primært er en mindre gruppe af sexsælgere, der oplever meget komplekse sociale problemer, såsom hjemløshed, misbrug og psykisk sygdom. Ligesom det også er inden for denne gruppe af sexsælgere, at der er flest, som har erfaringer med at være ofre for en forbrydelse eller selv at komme i fængsel.

Om kortlægningen:

Kortlægningen er bestilt af Social- og Ældreministeriet, udført for Socialstyrelsen og finansieret af reserven til foranstaltninger på social-, sundheds- og arbejdsmarkedsområdet 2020-2023.

Forskerne har gennemgået annoncer på danske internetsider og kombineret data med spørgeskemaundersøgelser og registreringer fra Rigspolitiet, KFUK’s Sociale Arbejde og Socialstyrelsen. Desuden har de interviewet både tidligere og aktive sexsælgere og fagpersoner fra sociale tilbud målrettet sexsælgere. De har sammenkoblet data med registerdata fra en række officielle databaser. Det er en af de første gange i både dansk og international sammenhæng, at det har været muligt at anvende registerdata i en undersøgelse af sexsalg.

sex prostitution
Et overraskende stort antal danskere sælger deres krop til seksuelle ydelser … (Foto: Unsplash)

Læs også: Markant forskel på synet på drenge- og pigers sexliv

Syv millioner kroner skal hjælpe København i gang igen

Fest og fremdrift på ny i de københavnske gader. En særlig genopretningspulje fra Københavns Kommune sender penge ud til 16 ansøgninger, der skal skabe glæde og aktivitet i hovedstaden i 2021.

Storskærm på Kultorvet, en iværksætterfestival om grøn bæredygtighed, skattejagt og skievent på Amager, jazz i Nyhavn og Københavns gastronomi set fra vandet.

Listen er lang over de festivaler, koncerter, markeder og møder, som nu modtager penge fra Københavns Kommunes særlige genopretningspulje.

Syv millioner kroner er på vej ud til 16 ansøgninger, der indeholder en lang række aktiviteter, som efter coronakrisen skal skabe glæde og gang i hovedstaden i resten af 2021.

– Der har været en fantastisk iderigdom i ansøgningerne, og jeg er imponeret over, hvor mange, der har tænkt tanker om, hvordan vi bedst muligt får vristet København ud af coronaens svøbe. Jeg kan med glæde konstatere, at vi hen over året får en masse spændende aktiviteter, der giver liv i byen for både erhvervsliv, københavnere og turister, siger beskæftigelses- og integrationsborgmester Cecilia Lonning-Skovgaard (V), der fik ideen til genopretningspuljen.

Den særlige pulje på i alt 10 millioner kroner blev skabt i foråret til at lave blandt andet arrangementer, fester, kampagner og festivaler til gavn for byens virksomheder og borgere.

Pengene stammer fra den såkaldte Overførselssag, hvor partierne bag sidste års budget i København fordeler de penge, som ikke er blevet brugt.

Partierne blev enige om at støtte erhvervslivet, borgerne og turismen via genopretningspuljen, der uddeles i to ansøgningsrunder. Puljen fik 70 ansøgninger i første ansøgningsrunde, og der blev søgt om over 38 millioner kroner samlet set.

– Antallet af ansøgninger viser, at der er rigtig mange mennesker, der gerne vil gøre en dedikeret indsats for at få København tilbage på sporet som den pulserende og spændende storby, den er. Nu får vi sat gang i en række aktiviteter med de første syv millioner kroner, og så kan jeg kun opfordre alle til at byde ind til den næste ansøgningsrunde med nye ideer, der emmer af engagement, gæster og oplevelser. Vi skal have endnu mere fest og farver, slutter Cecilia Lonning-Skovgaard (V).

Næste ansøgningsrunde er til efteråret, hvorefter Københavns Kommunes Økonomiudvalg vil vurdere ansøgningerne.

En liste over alle de aktiviteter, der har fået støtte fra genopretningspuljen i første ansøgningsrunde kan ses her.

københavn nyhavn sommer danmark (Foto: MY DAILY SPACE)
Der skal gang i København igen … (Foto: MY DAILY SPACE)

Læs også: 10 ting du (måske) ikke vidste om København

Dansk designer vil hjælpe børn fra misbrugsfamilier gennem nyt tøjmærke

Kjoler eller herreskjorter købt i en genbrugsbutik bliver forvandlet til børnetøj i god kvalitet. Det er idéen bag et nyt tøjmærke, som designeren Michelle Nygaard og hendes kæreste Kevin Bechmann Timm står bag. En del af overskuddet går til Blå Kors Danmark, som blandt andet hjælper børn fra hjem med alkoholmisbrug.

122.000 børn i Danmark vokser op i en familie med en mor eller far, der drikker. For mange af børnene er det en bagage, som de bærer rundt på hele livet.

Kæresteparret Michelle Nygaard og Kevin Bechmann Timm har nu startet mærket RE-MA-KID, som producerer bæredygtigt dansk børnetøj. Hvert stykke tøj er helt unikt og bliver syet af genbrugstøj og tekstiler, som de nøje udvælger på bøjlerne i Blå Kors’ genbrugsbutikker.

Parret har indgået et samarbejde med Blå Kors Danmark, som betyder, at 10 procent af overskuddet fra deres nye webshop går til socialt hjælpearbejde som eksempelvis at drive støttecentre for børn og unge fra hjem med alkohol- og stofmisbrug.

– Vi føler, at vi kan relatere til det arbejde, som Blå Kors laver, så det giver virkelig god mening for os at kunne hjælpe børn og familier i Danmark. For mange er alkoholmisbrug et tabu, som vi har et stort ønske om at være med til at bryde, da vi også selv har haft det tæt ind på livet, fortæller Michelle Nygaard.

Tanken om at producere børnetøj ud fra genbrugsmaterialer og samtidig støtte et velgørende formål, blev taget godt imod hos Blå Kors Danmark, som med det samme var med på idéen.

– Det er fantastisk at mærke Kevin og Michelles engagement og ambition om at gøre en forskel for andre samtidig med, at de får syet noget børnetøj i høj kvalitet ud af det tøj, som andre ikke længere kan bruge. Her går genbrug og social ansvarlighed virkelig op i en højere enhed, siger Anders Christensen, som er chef for Blå Kors Genbrug.

Michelle, som er uddannet beklædningshåndværker og lige er blevet mor til parrets andet barn, bed mærke i, hvor mange ressourcer der bruges på børnetøj, til trods for den korte tid, børnene kan passe tøjet.

– Vi designer tøj til børn, der giver plads til, at barnet kan gro, blandt andet ved at bruge regulerbare stropper, som gør, at tøjet kan bruges i takt med, at barnet vokser. Med den masseproduktion der foregår i verden, er det vigtigt at RE-MA-KID støtter og bevarer dansk håndværk og produktion, siger Michelle Nygaard og slutter:

– Vi har længe haft en drøm om at gøre en forskel. Det, der betyder meget for os, er, at det er et bæredygtigt koncept. At man laver noget, man kan stå inde for og har et godt formål. Netop derfor valgte vi et samarbejde med Blå Kors Danmark.

De stofrester, der bliver til overs i forbindelse med produktionen, bliver syet om til hårbånd og andet tilbehør, så der ikke går noget til spilde.

Webshoppen med børnetøj går i luften den 30. juni klokken 12.00. Et udvalg af parrets håndlavede børnetøj vil på et senere tidspunkt blive udstillet i Blå Kors’ genbrugsbutik i Rødovre.

genbrugsbutik blå kors
Michelle Nygaard (t.v.) er uddannet beklædningshåndværker og bor sammen med kæresten Kevin og deres to børn i en lille by nær Næstved på Sydsjælland. Hun finder al stoffet til tøjet i Blå Kors’ genbrugsbutikker. (Foto: Jens Peter Engedal)

Læs også: Blå Kors i appel: Vi skal sætte en prop i den sociale ulighed

Tivoli viser EM-braget Wales – Danmark på storskærm

Tivoli har de seneste uger fået mange henvendelser fra fodboldfans, der gerne vil have et sted at mødes for at se Danmarks EM-kampe. Tivoli har netop sikret sig retten til at vise ottendedelsfinalen mellem Wales og Danmark direkte fra Amsterdam på storskærm på Plænen den 26. juni. Kampen, der afgør om Danmark fortsætter i EM slutrunden, fløjtes i gang klokken 18.00.

For at deltage i sportsfesten, som forhåbentligt bliver lige så medrivende som kampen mod Rusland forleden, kræves et særlig armbånd. Armbåndet, der giver adgang til de omkring 1.600 eksklusive pladser foran storskærmen, gives efter først-til-mølle-princippet to timer før kick-off. Armbånd kan ikke forudbestilles; og gæster skal personligt møde op inde i Tivoli for at få dem.

Tivoli har stolte traditioner for fodbold på Plænen på den 30 m2 storskærm, hvor der lørdag er lagt op til endnu en folkefest, når Danmark spiller mod det stærke hold fra Wales om retten til at gå videre i EM slutrunden. Mon ikke de fleste håber og tror på en kamp, hvor Danmarks drenge i form af måltyven Yussuf Poulsen, stortalentet Mikkel Damgaard, klippen Kasper Schmeichel anført af Simon Kjær giver Wales en fodbold-lektion de sent glemmer? Danske fodboldfans tror på det; og det er ifølge fans nærmest umuligt at opdrive en rød trøje for tiden. Der vil være DJ opvarmning og skummende fadøl før, under og efter EM-kampen.

Alle fodboldfans opfordres til at komme i god tid, da der utvivlsomt bliver rift om de kun 1.600 siddende pladser. Armbånd kan hentes fra klokken 16.00 efter ‘først-til-mølle’-princippet ved Plænen. Alle fodboldfans skal være til stede i Tivoli, hvor de personligt får udleveret deres armbånd. Det kræver almindelig entré eller Tivolikort at komme ind. Alle gæster over 15 år skal vise gyldigt coronapas enten via MinSundhed eller coronapas app’en. Hvis fremvisningen af gyldigt coronapas sker på andre måder, er der også krav om fremvisning af ID.

Når alle armbånd er udleveret vil det blive oplyst til gæsterne ved indgangene

tivoli pjerrot euro2020
Der er dømt fodboldbrag på Plænen i Tivoli … (Foto: Tivoli PR)

Læs også: Lav selv Cakenhagens peanutkaramel flødeboller

Circle K Danmark introducerer Too Good To Go-lykkeposer

Circle K i Danmark har indgået et landsdækkende samarbejde med Too Good To Go for at komme madspild til livs. Det er en del af en målrettet madspildsindsats, som finder sted på nordisk plan, og i alt 209 danske og 143 norske Circle K-butikker sælger nu lykkeposer med overskudsmad.

Samtlige Circle K-butikker i Danmark tager nu kampen op mod madspild ved at tilbyde lykkeposer med overskudsmad via Too Good To Go-appen.

Samarbejdet er kommet i stand efter en kort testperiode, som i følge Too Good To Go’s danske landechef, Heidi Boye, har været en stor succes for begge parter. Det danske samarbejde trækker på erfaringer fra Norge, hvor 143 Circle K-butikker bekæmper madspild via Too Good To Go.

– Vores danske brugere har taget rigtigt godt imod Circle K’s lykkeposer i testperioden, og vi har allerede reddet over 200.000 måltider i samarbejde med Circle K i Norge. Så det er et samarbejde med enormt potentiale, og vi er selvfølgelig meget glade for, at vi i fællesskab kan forhindre meget store mængder mad i at gå til spilde, forklarer Heidi Boye, landechef for Too Good To Go i Danmark.

Circle K Danmark vil i alle danske butikker tilbyde to aftenposer med blandede varer pr. butik og vil løbende opjustere mængden alt efter behov. Indsatsen mod madspild er ét ud af en lang række initiativer i Circle K Danmarks rejse mod en mere bæredygtig fremtid:

– Kampen mod spild af mad er en vigtig del af vores fortsatte indsats for at blive en mere bæredygtig virksomhed. Med samarbejdet med Too Good to Go har vi taget endnu et vigtigt skridt i den rigtige retning i vores grønne omstilling, slutter Ann Kirstine Havsteen, Market Development Director for Circle K Danmark

Udover kampen mod spild af smagfuld mad har Circle K søsat en række andre initiativer, der skal hjælpe den grønne omstilling af samfundet på vej. Blandt andet har Circle K Danmark introduceret HVO 100, som reducerer CO2-udledning med omkring 90% i forhold til almindelig diesel, mens virksomheden er ved at udrulle et landsdækkende netværk af lynladestandere, hvor man kan lade sin elbil på kun cirka 20 minutter.

Fakta om madspild:

Det samlede danske madspild løber op i cirka 715.000 ton årligt. Heraf tegner servicesektoren tegner sig for 227.000 ton (kilde: Miljøministeriet, Regeringens Strategi for affaldsforebyggelse ‘Danmark uden affald II’).

Madspild står – i følge FN – for mellem 8 og 10 procent af den globale CO2-udledning.

I følge FN’s verdensmål 12.3 skal der ske en halvering af madspildet på forbruger- og detailniveau inden 2030.

cirle k
Nu kan du også få Too Good To Go-poser i Circle K … (Foto: PR)

Læs også: Madspild for dummies

Dagens video: De få meters forskel

Fredagsfjol: En lille snack 🐏

· Mere fra samme kategori ·