Læs også:

Close
folkesundhedslov blå kors socialulighed (Foto: PR)

NEWS: Blå Kors med i sundhedsappel: Vi skal sætte en prop i den sociale ulighed

Nyheder  | 

Blå Kors med i sundhedsappel: Vi skal sætte en prop i den sociale ulighed · Første transperson valgt ind i delstat · 74 millioner økomælk vinker farvel til skruelåget · Kommune byder nye borgere velkommen med ‘goodiebag’· Patienter donerer penge til WHOs bekæmpelse af COVID-19 · Dagens billede: Første afsnit af Koppel og Dronning Margrethe’s podcast er ude · Fredagsfjol: Snart weekend og ingen tænker på mandag 🤣

Vi har udvalgt dagens væsentligste, sjoveste og skæveste nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Blå Kors med i sundhedsappel: Vi skal sætte en prop i den sociale ulighed

Hvis man er hjemløs eller har et misbrug, kan man forvente at leve 19 år kortere end gennemsnittet. Det er derfor nødvendigt at nedbryde den sociale ulighed i sundhedssystemet, lyder det fra Blå Kors, som sammen med 56 andre organisationer har skrevet under på en fælles appel om en folkesundhedslov.

Flere kroniske sygdomme, dårligere mentalt helbred og flere indlæggelser både på sygehuset og psykiatriske afdelinger. Det er virkeligheden for de mest udsatte danskere. I en fælles appel til regeringen og Folketinget vil 57 organisationer nu have politikerne til at vedtage en folkesundslov, som skal være med til at sikre sundhed og trivsel for alle.

En af de organisationer, som har skrevet under på appellen, er den sociale hjælpeorganisation Blå Kors, som blandt andet driver en række bo- og behandlingstilbud til hjemløse og misbrugere.

– Det er ikke rimeligt, at mennesker, som er i udsatte livssituationer, skal have ringere adgang til vores sundhedsvæsen. Vi er nødt til at sætte en prop i den sociale ulighed og sammen gøre en forskel, der kan være med til at løfte de mest udsatte, udtaler Christian Bjerre, som er generalsekretær i Blå Kors.

Ifølge en undersøgelse fra Rådet for Socialt udsatte lever socialt udsatte 19 år kortere end den gennemsnitlige danskere. Ofte dør de af komplikationer og kroniske sygdomme som følge af alkohol- eller stofmisbrug.  Se undersøgelsen her.

– Vi har en ambition om, at flere mennesker med alkoholmisbrug skal i behandling, og at der samtidig også skal være hjælp til de pårørende. Vi ved fra vores arbejde, hvor ødelæggende misbrug kan være for hele familien, slutter generalsekretær Christian Bjerre.

Organisationerne appellerer til, at en folkesundhedslov skal være med til at sikre sundhed og trivsel i hele samfundet og tænke det ind i alle former for politiske sammenhænge for at mindske den sociale ulighed og give danskere flere gode leveår.

folkesundhedslov blå kors socialulighed (Foto: PR)
Blå Kors taler om en folkesundhedslov, der skal gøre op med social ulighed. (Foto: PR)

Læs også: Blå Kors har åbnet for ansøgning om julehjælp

Første transperson valgt ind i delstat

Demokraten Sarah McBride har skrevet historie ved at være den første transkønnede person ved det amerikanske valg til at vinde en plads i det statslige senat i delstaten Delaware.

Det er et vigtigt skridt for transkønnede personer, og det viserm at amerikanerne ikke længere er bange for transpersoner og kønsidentitet. Sarah McBride udtalte blandt andet, at det var et stort skridt for LGBTQ-børn at vise, at der i demokratiet også er plads til dem.

Læs også: Hvad betyder de mange bogstaver og begreber inden for seksualitet og køn?

74 millioner økomælk vinker farvel til skruelåget

Inden længe bliver skruelåget på Arlas økologiske mælk fjernet fra deres enliters kartoner. Det sker for at reducere den CO2-udledning, der er ved produktionen af emballagen. Det betyder, at CO2-aftrykket på mælkens emballage falder med 30 procent, det der svarer til 740 tons om året. Skriver Tv2 Østjylland.

Danskerne er glade for skruelåget, men Arla mener, de har et ansvar for at optimere deres produkter, der går hånd i hånd med den grønne dagsorden. Arla har en ambition om at blive CO2-netural i 2050.

Arla håber, a danskerne vil støtte op om det nye tiltag, der betyder, at Arla går tilbage til den gamle lukning på deres Arla ØKO mælk, mens skruelåget stadig bliver på Arla24-mælken indtil videre.

Læs også: Drik kakaomælk med god samvittighed

Kommune byder nye borgere velkommen med ‘goodiebag’

Malebog, frøpose og billetter til kulturoplevelser er blot nogle af de ting, man som ny borger får med, hvis man vælger at skifte adresse til Egedal Kommune. Kommunen står nemlig klar med goodiebag til tilflyttere, der flytter til den grønne kommune.

Egedal Kommune lancerer et nyt koncept for at give tilflyttere til kommunen en god start på det nye liv i Egedal. I pakken, som tilflytterne kan hente på deres lokale bibliotek, er blandt andet en malebog for både børn og voksne, med billeder af de smukke landskaber, forskellige vartegn, lokale destinationer og de interessante bygninger. Altså kendetegn der er værd at besøge for at opsnuse kommunens historie.

Borgerne får også en særlig frøblanding, ‘Egedal-blandingen’, som kommunen har fået specielt udviklet for at øge den samlede biodiversitet i kommunen. På sigt følger flere ting til velkomstpakken, blandt andet billetter til kulturoplevelser, busture og hilsner fra det lokale erhvervsliv.

– Når vi byder nye borgere velkommen i Egedal, skal de ikke blot høre om deres nye kommune. Velkomstpakken skal give vores nye borgere et tilhørsforhold til de unikke lokalområder. Samtidig får man mulighed for at mødes med andre i samme situation og få nye venskaber. Jeg håber, at det vil skabe et godt grundlag for fællesskab og forankring af verdens bedste hverdag i Egedal, forklarer Egedals borgmester, Karsten Søndergaard.

Kommunen har gennem de seneste år oplevet vækst i indbyggertallet, og det nye initiativ skal give tilflyttere et godt grundlag for at knytte sig til deres lokalområde og en mulighed for at blive en del af fællesskabet på tværs af kommunens i alt 17 bysamfund.

– En forudsætning for at blive en del af et fællesskab er at blive budt godt indenfor. Derfor gør vi altså nu en ekstra indsats for tilflyttere. Hvis de nye borgere får en god og positiv start på deres liv i Egedal, kan de også være med til at sprede deres gode oplevelse af Egedal til nære og bekendte uden for kommunegrænsen, siger Karsten Søndergaard.

En gang om måneden sender borgmesteren et velkomstbrev ud til de borgere, der er flyttet til kommunen i løbet af måneden. Brevet lander i borgernes e-Boks og informerer blandt andet om kommunens mange tilbud og muligheder og opfordrer til at følge med og bidrage på de sociale medier med #mitegedal. Brevet blev sendt for første gang i juni måned, hvor 1.003 nye borgere modtog brevet. Siden da er flere kommet til.

egedal frøpose (Foto: PR)Som tilflytter til Egedal får man en ‘goodiebag’. (Foto: PR)

Læs også: Hjælp din kommune: Fortæl hvor meget du bevæger dig

Patienter donerer penge til WHOs bekæmpelse af COVID-19

Kronisk syge er blandt de absolut mest sårbare under coronavirus. Nu har 9.635 kronisk syge patienter via medicin appen DrugStars doneret i alt 138.851 kr. til WHOs kamp mod COVID-19. Uden selv at skulle have penge op af lommen. I stedet har de doneret 1.983.588 stjerner, som DrugStars tidligere på ugen donerede som penge til WHOs Solidarity Response Fund.

Gennem app’en optjener brugerne stjerner for at tage deres medicin, svare på spørgeskemaer og for at aflevere deres medicinrester på apoteket. Disse stjerner kan brugerne derefter donere til en af de mange patientforeninger.

Indtil videre har brugerne af DrugStars aktiveret donationer for mere end 3.9 millioner kroner.

DrugStars vision er – udover at hjælpe patientforeninger økonomisk og WHOs kamp mod COVID-19 – at lade patienternes stemme omkring deres medicin blive hørt. Det sker på hjemmesiden DrugsDisclosed.com, hvor patienter og patientforeninger over hele verden har en unik mulighed for hurtigt at se, hvilke erfaringer patienter, som dem selv, har med samme medicin.

Tidligere undersøgelser fra DrugsDisclosed.com viser, at patienter ikke føler, at de bliver hørt i forbindelse med udvikling af ny medicin. I forhold til en COVID-19 vaccine viser den seneste undersøgelse, at hele 37 procent af de i alt 3.346 adspurgte respondenter, alle med kronisk sygdom, vil vente med at tage en COVID-19 vaccine indtil, den har været testet i mindst 1 år.

DrugStars grundlægger og tidligere professor i socialfarmaci ved Københavns Universitet, Claus Møldrup, forklarer:

– Patienternes perspektiv skal altid inddrages i udviklingen af ny medicin. Når adoptionen af en ny vaccine ser ud til tage lang tid, er vi ekstra glade for at kunne annoncere denne donation til WHO, så vi kan bekæmpe COVID-19 på andre måder end blot medicinsk.

drug, app (Foto: PR)
Patienter donerer penge til COVID-19 via app. (Foto: PR)

Læs også: Corona er kommet i ordbogen 

Dagens billede: Første afsnit af Koppel og Dronning Margrethe’s podcast er ude

Fredagsfjol: Snart weekend og ingen tænker på mandag 🤣

· Mere fra samme kategori ·