Læs også:

Close
madspild restemad

NEWS: Unge glemmer klimaet, når maden ryger i skraldespanden i stedet for på tallerkenen

Nyheder  | 

Unge glemmer klimaet, når maden ryger i skraldespanden i stedet for på tallerkenen · Fire unge mænd anholdt og sigtet for kreditbedrageri · Havefest i Tivoli · Irma hylder kinaskoen · Verdens største fodbold i LEGO® klodser · Dagens video: Sangen fra Gaza · Fredagsfjol: Alle savner at rejse ✈️

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Unge glemmer klimaet, når maden ryger i skraldespanden i stedet for på tallerkenen

7 ud af 10 unge bekymrer sig om klimaet. Alligevel har de unge danmarksrekord i madspild. En ny undersøgelse forklarer hvorfor.

Spontane middagsaftaler med vennerne, skæve arbejdstider på studiejobbet og læsegruppemøder, der trækker ud. Selvom en del unge forsøger sig med budget, madplan og storindkøb med mængderabat, er hverdagen både travl og uforudsigelig. Forsøg på planlægning kan faktisk føre til mere madspild på grund af de unges omskiftelige hverdag.

Samtidig mangler unge basale køkkenfærdigheder, der gør dem i stand til at bruge de madvarer og rester, der er i køleskabet.

Det er netop hovedårsagerne til, at den ellers klimabevidste ungdom har Danmarks største madspild, viser en ny undersøgelse af de 18-24-åriges indkøbs- og madvaner. Undersøgelsen er lavet af Madkulturen med støtte fra Salling Fondene.

7 ud af 10 unge i undersøgelsen bekymrer sig generelt om klimaet. Men når de køber ind, er det kun hver femte, der prioriterer klimaet.

Over halvdelen af de unge har et madbudget, og mere end 8 ud af 10 vægter hensynet til pengepungen højt, når de handler. Rigtig mange går efter gode tilbud og lader sig friste af mængderabatter i håb om at spare.

Anderledes ser det ud, når sulten gnaver sidst på dagen eller vennerne ringer. Så får råvarerne lov at gå til derhjemme, mens penge går til takeaway, convenience og cafébesøg. Næsten halvdelen regner ikke mad uden for hjemmet med i madbudgettet.

3 ud af 4 af de unge i undersøgelsen mener, det er vigtigt at reducere deres madspild. Her spiller både økonomi og klima en rolle. Knap 8 ud af 10 kan motiveres, hvis de kan spare penge, mens 6 ud af 10 gerne vil gøre det for klimaets skyld.

6 ud af 10 unge interesserer sig faktisk også for madlavning – hvilket er flere end blandt danskerne over 25 år. Men 3 ud af 4 af de unge angiver samtidig, at de mangler overskud til at lave hjemmelavet mad, mens det kun gælder for halvdelen af de voksne. De unge er desuden mindre trygge end de voksne ved at lave mad ud fra råvarer, de allerede har i køkkenet – og det bliver en hindring for at undgå madspild.

– Det kræver nogle færdigheder i køkkenet at se, hvordan man kan få nye retter ud af resterne fra den kylling eller det kålhoved, man har købt ind og brugt i én bestemt opskrift. Det handler fx om kendskab til råvarer og om, hvordan man smager maden til. De unge har brug for at lære, hvordan de får nye, velsmagende måltider ud af det, de allerede har, fortæller direktør i Madkulturen Judith Kyst.

Rapporten ’Unges indkøbs- og madvaner’ er støttet af Salling Fondene. Madspild er en stor og kompleks udfordring for klimaet, som alle må bidrage til at løse, mener Ann Brandt, CSR specialist i Salling Group:

– Vi vil gerne hjælpe de millioner af kunder, som hver uge handler i vores butikker, med at købe ind på en fornuftig måde, der både tilgodeser klimaet og pengepungen. Af den grund er vi særligt glade for, at vores ejere Salling Fondene via Salling Groups overskud, har bidraget med en donation til undersøgelsen. Den skaber et unikt vidensgrundlag for, hvad der er på spil for de unge. Skal vi mindske madspild hos unge, skal vi både give dem større madglæde, bedre køkkenkompetencer og indkøbsvaner, der passer ind i deres hverdagsliv, slutter hun.

Undersøgelsens hovedresultater:

Et travlt og uforudsigeligt hverdagsliv er den hyppigste kilde til unges madspild
44% af de unge spiser kun, når det lige passer ind i deres dag. De unges mindre faste struktur i hverdagen kan gøre det svært at planlægge indkøb og madlavning uden at gå på kompromis med muligheden for at være spontan.

Økonomi – ikke klima – er omdrejningspunktet for unges indkøbsvaner
82% af de unge prioriterer budgetvenlighed, når de køber ind, og 65% går først og fremmest efter gode tilbud. Unges indkøbsvaner kan dog medføre madspild, når de køber spontant ind, falder for dyre impulskøb og færdigmad på farten, eller når de køber flere varer på tilbud eller med mængderabat, der ikke når at blive spist. Kun 18% af de unge finder det vigtigt, at deres madvarer er klimavenlige. 78% er motiveret til at reducere deres madspild, hvis det betyder, at de kan spare penge.

Kompetencer og erfaring er vigtigt for at undgå madspild
Mange unge føler sig ikke trygge ved at lave mad med det, de allerede har i køkkenet. Rester opleves som besværlige at bruge i nye måltider – særligt hvis de skal suppleres. At undgå madspild kræver med andre ord erfaring med madlavning.

madspild restemad
Også en rest spaghetti carbonada ryger ofte i skraldespanden … En ny rapport fra Madkulturen, støttet af Salling Fondene, kaster lys på årsagerne til unges madspild. (Foto: PR)

Læs også: Madspild for dummies

Fire unge mænd anholdt og sigtet for kreditbedrageri

Onsdag anholdt og sigtede Københavns Politi fire mænd i alderen 25 til 35 år i et større sagskompleks om kreditbedrageri for mere end 14 millioner kroner.

Kreditbedragerierne er rettet mod en række pengeinstitutter, hvor flere gerningsmænd har optaget billån via online-låneansøgninger. Gerningsmændene har brugt kopierede registreringsattester, falske løn- og skatteoplysninger samt falske slutsedler.

Efter gerningsmændene har fået bevilget lånene, er pengene blevet indsat på konti, der tilhører såkaldte muldyr. Muldyrene har efterfølgende hævet pengene.

– Vi mener, at de fire sigtede står bag særdeles alvorligt og systematisk bedrageri – men de implicerede muldyr kan også regne med at blive sigtet for medvirken til bedrageri eller hæleri, siger vicepolitiinspektør Peter Reisz, der er leder af afdelingen for økonomisk kriminalitet i Københavns Politi.

Han advarer private bilsælgere om at være opmærksomme på potentielle køberes adfærd.

– Der er grund til at være mistænksom, hvis køberen affotograferer registreringsattesten. I det hele taget bør man som sælger ikke overdrage registreringsattesten, før bilen er solgt, siger Peter Reisz.

bil mercedes
Politiet advarer nu private bilsælgere … (Foto: MY DAILY SPACE)

Læs også: Sådan brugte Britta Nielsen pengene fra millionbedrageriet

Havefest i Tivoli

Havefesten i Tivoli begynder, når weekenden starter … Mens rockfans venter på, at Fredagsrock vender tilbage, kan man både til Lillefredag, men især også til Tivolis nye musikkoncept Havefest opleve både fed musik og festivalatmosfære mixet med fredagsbarstemning.

På tre scener fordelt i haveanlægget kan man hver fredag fra klokken 16 til 23 tage til Havefest, hvor lækre cocktails, DJ’s, foodtrucks og så selvfølgelig live-musik skyder weekenden i gang. I dag er det Peter Sommer, der indtager scenen på Plænen.

Peter Sommer rykkede i 2004 ind på hitlisterne med sangen Valby Bakke, og hans gæsteoptræden til Tivoli Varieteen sidste år blev varmt modtaget.

Gæsterne kan derfor godt glæde sig til både Peter Sommers koncert til Havefest, men også til Simon Kvams nye band, Hugorm, der optræder næste fredag efter. Bandet, der blev etableret i Klitmøller, Cold Hawaii af de tre tilflyttere, Simon Kvamm, Morten Gorm og Árni Bergmann, er ifølge medlemmerne lyden af en knallert 45, der møder en kamel på stranden ved Vesterhavet. Det bliver med andre ord en vild oplevelse, når de den 4. juni skruer op for rocken på Plænen.

havefest tivoli
Så er der dømt havefest i Tivoli … (Foto: Tivoli PR)

Læs også: Tivoli er klar til besøgende

Irma hylder kinaskoen

I år er det 50 år siden, at Irma begyndte at forhandle den populære håndsyede kinasko, også kendt som Maoskoen. Det fejrer den historiske og kvalitetsbevidste butikskæde nu med en limited edition-udgave af skoen i lyserød til både børn og voksne. Denne er, ligesom den originale i sort, lavet i 100 % økologisk bomuld og er Fairtrade-certificeret.

Irma hylder i år kinaskoen – den legendariske håndsyede klassiker, som taler perfekt ind i tidens trend om at gøre casual wear til en all around dress code. Irma var i 1971 de første til at importere kinaskoen til Danmark og kan derfor i år fejre 50 år med det ikoniske fodtøj.

I den anledning lancerer Irma nu en limited edition- udgave af den populære sko i lyserød, der skal fungere som en hyldest til den sko, der for mange er forbundet med nostalgi og barndomsminder. Den lyserøde farve passer perfekt til de kommende lyse måneder, og er, ligesom den sorte udgave, skabt i 100 % økologisk bomuld og er desuden også Fairtrade-certificeret.

Kinaskoen, som også i folkemunde er kendt som Maoskoen, er gået fra at være en kinesisk arbejdersko til et praktisk fodtøj til både inde og ude. I perioder endda et item, der har været svært at komme udenom i det danske modebillede; blandt andet i 00 ́erne, hvor de stod på enhver ønskeliste.

Det var Irmas legendariske direktør Børge Olsen, som opkøbte 17.000 par i rød og sort tilbage i 1971, og skoene blev på kort tid revet væk. Derfor blev kinaskoen en del af det faste sortiment i de klassiske farver. Den lyserøde limited edition- udgave, som kommer i forbindelse med fejringen af 50 år med kinaskoen, vil både kunne fås til børn og voksne.

Limited edition-udgaven af kinaskoen i lyserød kommer i størrelse 26-41. Den koster 60 kroner og forhandles i alle Irmas butikker fra i dag den 28. maj og så længe lager haves.

kinasko irma
Fra i dag kan du købe den nye kinasko … (Kollage: Irma PR)

Læs også: Årets første danske jordbær er nu i Irma

Verdens største fodbold i LEGO® klodser

LEGO® House, der ligger i LEGO klodsens hjemby Billund, præsenterer den 2. juni verdens største fodbold bygget i LEGO klodser nogensinde.

Fra den 2. juni, hvor Danmark møder Tyskland og til den kommende EM-turnering, der slutter den 11. juli, præsenterer LEGO House verdens største fodbold i LEGO klodser – bygget af personalet under Corona lockdownm hvor alt fra rengøringsassistenter, designere, køkkenpersonale, Play Agents og den Administrerende Direktør har  bidraget til den gigantiske bold.

Sammen har de siddet og bygget med 173.600 klassiske 2×2 LEGO klodser, imens oplevelseshuset var nødsaget til at holde lukket under Corona lockdown.

Rengøringsassistent Kathrin Grosen sagde under byggeprocessen i det store LEGO Square i LEGO House, at ‘det er en kæmpe fornøjelse, at få lov til at arbejde sammen med så mange på kryds og tværs af de forskellige afdelinger’.

Fodbolden vejer 2.5 ton og er over 4 meter høj. Den er sammensat af 75 moduler i sort og hvidt, som den stolte designer og Experience Manager, Søren Hansen Hinge føler er det klassiske fodbolddesign, der også udtaler:

– Fodboldens design er den ikoniske fodbold, som alle kan genkende. Det synes jeg er super fedt også selvom den ikke ligner den, der spilles med under EM.

Frem til EM finalen den 11. juli vil alle gratis kunne komme ind i det offentligt tilgængelige Square i LEGO House og se den nye verdensrekord.

– Der er ingen tvivl om, at Corona tiden har været en rigtig, rigtig svær tid for mange og for mig er der ikke noget bedre at samles om end en stor sportsbegivenhed – og jeg tror på, at Danmark har en chance for at gå hele vejen. siger Jesper Vilstrup, Administrerende Direktør.

Fakta:

  • Verdens største LEGO byggede fodbold er over 4 meter høj (4.10 meter).
  • Den er bygget op på en konstruktion, og har taget medarbejderne 150 timer at færdiggøre.
  • LEGO klodserne er placeret på 75 moduler, der blev sat sammen til sidst.
  • Der er brugt 173.600 2×2 LEGO klodser til den gigantiske fodbold.
  • Hele konstruktionen vejer 2.5 ton.
  • Mængden af LEGO klodser vejer 200 kg.

    lego fodboldSådan ser verdens største fodbold lavet i LEGOklodser ud … (Foto: PR)

Læs også: Klumme: Hvorfor bliver kvindelige fodboldspillere ikke taget seriøst

Dagens video: Sangen fra Gaza

Fredagsfjol: Alle savner at rejse ✈️

· Mere fra samme kategori ·