Læs også:

Close
påske tivoli æg

NEWS: Tivoli klar til besøgende

Nyheder  | 

Tivoli klar til besøgende · 10 dræbt i masseskyderi i supermarked i Colorado, USA · Sverige ændrer indrejseregler · Boost til unge og ældre københavnere efter et hårdt år · Lørdag slukker hele verden lyset i en time · Dagens video: Edderkoppernes flugt · Fredagsfjol: Når du mindst venter det

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Tivoli klar til besøgende

Pjerrot, Columbine og Harlekin står klar i morgen lørdag klokken 11 til at klippe det røde bånd over til tonerne fra Tivoli-Garden, der bliver startskuddet for sæson nummer 179 med 185 åbningsdage til og med den 26. september.

Tivoli åbner og bliver for mange symbolet på Danmarks åbning mod normalen! Tivolis nye Sommersæsonen er præget af COVID-19 samt forsamlingsforbud. Forskellen er dog, at i år ved alle, hvordan man håndterer COVID-19 modsat sidste år, hvor det var nyt. Tivoli åbner med krav om 72 timers test, krav om pladsreservation og restauranterne er lukkede. Tivoli holder lukket på hverdage og lukker klokken 20

Det er de færreste som kan sige sig fri for ønsket om at få hverdagen tilbage, som den var engang, og årets sommersæson i Tivoli er et skridt hen imod netop det. Den 27. marts åbner Tivoli for årets første sæson efter en lang vinterpause. En sæson, der i år lægger ud med et påsketema med tusindvis af påskeliljer, dekorerede æg og levende lam og munder ud i nye festivals, et internationalt Scaryhouse, Michelin pop-up-restauranter. Fredagsrock forventes også at gøre comeback senere på sommeren, hvis forsamlingsforbuddet ophæves.

Se den søde video fra haven med alle påskeforberedelserne her:

Påsken er genopstandelsens fest, og hvilket andet ord passer bedre til at beskrive, hvad foråret 2021 betyder for rigtig mange og ikke mindst Tivoli. Carstensen Have genopstår ovenpå en lang mørk vinter, og derfor er det også i Påskens tegn, at Tivoli åbner for sommersæsonen. Overalt vil påskeliljer stå på rad og række side om side med duftende hyacinter. Små lam står klar til at blive beundret i folden ved Pergolaen, og boder med farvestrålende påskeæg ligger klar til at blive beundret og i nogle tilfælde spist, mens det også vil være muligt at deltage i æggejagter. Og hvis man ikke kun vil spise sig mæt i påskeæg, er der også masser af take-away muligheder rundt omkring i haveanlægget.

Tivolis direktør, Susanne Mørch Koch, som er klar til at åbne sin allerførste sommersæson siger:

– Tivolis mål har under hele COVID-19 været, at gøre gæsterne og medarbejdernes tryghed til vores førsteprioritet samtidig med, at magien skal holdes intakt. Derfor følger vi udviklingen dag for dag og er klar til at tilpasse os, så gæsterne får en god oplevelse, der lever op til alle restriktioner. Samtidig står vi klar til at åbne mere op, så snart det er muligt. Vi har planlagt en sommersæson, der kan fodre alle de kultur, mad – og oplevelseshungrende gæster til fulde, og det glæder vi os meget til at få skudt i gang. I år sætter vi særligt fokus på gastronomi med op til flere nye restauranter.

påske tivoli æg
I morgen åbner Tivoli endelig igen … (Foto: Tivoli PR)

Læs også: Tivolis smukke have

10 dræbt i masseskyderi i supermarked i Colorado, USA

Endnu et stort masseskyderi skete mandag i Colorado, USA, hvor en 21-årig mand skød og dræbte 10 mennesker i et supermarked. Det var det andet masseskyderi i USA på blot en uge.

Dette har fået USA’s præsident, Joe Biden, vil forbyde en lang række af semi- og fuldautomatiske våben. En talskvinde i Det Hvide Hus Jen Psaki udtalte derfor tirsdag, at Bidens administration overvejer andre indgreb for at adressere våbensikkerhed og de mange skyderier i USA. Dette kan for eksempel ske ved, at Biden bruger sin ret til at udstede præsidentielle dekreter og på den måde tvinger ændringer igennem.

Tirsdag blev den 21-årige formodede gerningsmand fra masseskyderiet i Colorado fængslet og sigtet for drab på de 10 personer. Blandt de døde var også en sikkerhedsvagt. Det oplyser politiet i delstaten, der også stadig leder efter grunden og motivet til masseskyderiet.


Læs også: Mindst ni dræbt i nyt masseskyderi

Sverige ændrer indrejseregler

Tirsdag aften kom det frem, at Sverige ændrer indrejseregler for danskere. Det bekræftede de svenske myndigheder også på et pressemøde onsdag formiddag. Reglerne ændres fra slutningen af den 31. marts.

Grænsen til Sverige har været lukket for danskere i flere måneder. Men også reglerne for indrejsende fra Norge ændres, da de svenske myndigheder vurderer, at rejsende fra Danmark og Norge ikke udgør nogen større smitterisiko end rejsende fra andre lande i Europa, skriver SVT.

Også kravene til danskere, der studerer i Sverige, så de kan nøjes med at fremvise en coronatest, der er op til en uge gammel, hvilket sidestiller de studerende med arbejdspendlere.

Udenrigsministeriet i Danmark understreger dog, at rejsevejledningen for Sverige og resten af verden fortsat er rød, og at der ikke er en undtagelse for ødegårdsrejser. Det oplyser ministeriet. Vælger man alligevel at rejse, skal man testes og isoleres i 10 dage ved hjemkomst. Isolationen kan afkortes ved en negativ PCR-test taget tidligst på fjerdedagen efter indrejse i Danmark.

Sverige - øresund øresundsbroen malmø (Foto: Pxhere)
Sverige lemper næste onsdag deres indrejseregler … (Foto: Pxhere)

Læs også: Ny plan skal hjælpe turismen

Boost til unge og ældre københavnere efter et hårdt år

Flere gratis psykologsamtaler til unge og ældre, mere tid i hjemmeplejen og flere aktiviteter på plejehjemmene i København. Det er blandt initiativerne i en ældre- og sundhedspakke, som sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF) har kæmpet hjem i de netop overståede budgetforhandlinger.

Efter et hårdt år med massive corona-restriktioner er der brug for at sikre bedre trivsel blandt unge og ældre i København. Sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling har forhandlet sig til 18 millioner kroner til en række initiativer målrettet disse grupper.

– Både unge og ældre har følt sig ængstelige, nedtrykte, ensomme og isolerede fra venner og familie det sidste år. Vi kan se, at vores eksisterende tilbud om f.eks. psykologhjælp til ældre oplever stigende efterspørgsel. Derfor har det været helt afgørende for mig at sikre penge til at støtte dem, der har behov – og til at forsøde tilværelsen helt generelt for de ældre, forklarer sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling.

Pengene er fundet i de netop overståede budgetforhandlinger i Københavns Kommune. Her fordeler kommunens politikere overførte midler fra sidste års budget. Blandt andet er der prioriteret ekstra midler til at sikre individuelle psykologsamtaler til unge og ældre, samt gruppesamtaler for unge. Der er også fundet penge til flere aktiviteter og oplevelser for plejehjemsbeboere og modtagere af hjemmepleje. Og så er der afsat penge til en indsats målrettet overvægtige børn og en styrkelse af unges engagement i foreningslivet.

–  Vi har fundet penge til, at vores medarbejdere i hjemmeplejen og på plejehjem kan støtte de ældre københavnerne i at genopfriske deres sociale liv. De kan for eksempel få en ekstra ledsaget biograftur, en shoppingtur, et besøg i Tivoli, en kop kaffe med en gammel ven eller hvad de har lyst til. Jeg er glad for, at mine politiske kolleger her på Københavns Rådhus er enige i, at de ældre har været særligt hårdt ramt under corona-nedlukningen, slutter Sisse Marie Welling.

De nye initiativer i ældre- og sundhedspakken bliver sat i gang hurtigst muligt.

Fakta om ældre- og sundhedspakken til børn, unge og ældre:

  • Mere klippekortstid for modtagere af hjemmehjælp, der blandt andet vil kunne anvendes til at genoptage sociale relationer: 8,8 millioner kroner.
  • Pulje til aktiviteter for beboere på plejehjem med henblik på at styrke trivslen: 2 millioner kroner.
  • Mere individuel tid med en medarbejder for byens plejehjemsbeboere. Målrettes særligt ældre, der får få besøg: 3 millioner kroner.
  • Psykologsamtaler med unge i psykisk mistrivsel: 1,5 million kroner.
  • Psykologsamtaler til ældre borgere i psykisk mistrivsel: 0,7 million kroner.
  • Indsats til overvægtige børn, som skal bevæge sig mere og få gode oplevelser i foreningslivet: 1 million kroner.
  • Pulje til foreninger med det formål at få flere unge på blandt andet ungdomsuddannelser til at deltage aktivt i foreningslivet: 1 million kroner.
ung pige kvinde græde ked ensom trist ensomhed (Foto: Pexels)
Københavns Kommune laver indsats mod de unge og ældre i København. (Foto: Pexels)

Læs også: Psykolog forklarer: Derfor er unge ensomme

Lørdag slukker hele verden lyset i en time

Den årlige begivenhed ’Earth Hour’ sætter imorgen den 27. marts klokken 20.30 fokus på planetens presserende natur- og klimakrise, når mennesker, virksomheder og byer i hele verden slukker lyset i en time for naturen. I Danmark går blandt andet Øresundsbroen, Storebæltsbroen, Kronborg Slot og Københavns Rådhus i sort.

Earth Hour er verdens største opråb på planetens vegne, og der er mere end nogensinde brug for, at virksomheder, borgere og politikere står sammen og giver kloden en stemme og sætter handling bag ordene. Traditionen tro er en række verdenskendte vartegn med til at sprede budskabet.

Sidste år var Earth Hour på grund af COVID-19 for første gang et digitalt initiativ, og bevægelsen samlede folk fra 190 lande, der markerede initiativet online, hvilket ledte til mere end 3 milliarder visninger på sociale medier. Lyset blev sidste år blandt andet slukket ved Operahuset i Sidney, Eiffeltårnet i Paris, Brandenburger Tor i Berlin, Colosseum i Rom, Markuspladsen i Venedig, Sheikh Zayed-moskéen i Abu Dhabi og Akropolis i Athen. I Danmark bakkede blandt andet Kronborg Slot op om initiativet, ligesom de igen i år slukker lyset på slottet.

Udover Kronborg Slot viser også Sund & Bælt i år deres støtte ved at slukke lyset på henholdsvis Øresundsbroens 203 meter høje pyloner og Storebæltsbroens 254 meter høje pyloner fra klokken 20.30 til 21.30 dansk tid. Det samme gør flere af landets kommuner, som slukker lyset i gadebilledet. Det gælder blandt andet i København, hvor lyset på Københavns Rådhus slukkes.

– Tidligere år har der været arrangeret aktiviteter som for eksempel hyggelige events i mørket med fokus på biodiversitet i flere kommuner. Det kommer corona desværre igen i år i vejen for, men vi er enormt glade for den opbakning, vi alligevel oplever fra kommuner, virksomheder og private borgere, fortæller Bo Øksnebjerg, generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden.

Hvorfor slukker vi lyset? Fordi verdens biodiversitet er truet, hver fjerde dyre- og planteart er i fare for udryddelse, og naturen er ude af balance. Vi mister på verdensplan vilde dyr, biodiversitet og enestående natur som aldrig før, og der er brug for større handling for at beskytte mennesker og natur. Nu mere end nogensinde, hvor COVID-19 er et lysende eksempel på, at forholdet mellem mennesker og naturen er kritisk for verdens fremtid.

WWF’s Living Planet Report 2020 viser blandt andet, at vi på mindre end 50 år har set en dramatisk global reduktion af populationer af pattedyr, fugle, padder, krybdyr og fisk på hele 68 procent.

– Vi slukker lyset for at sætte fokus på, at vi mister vilde dyr, biodiversitet og enestående natur som aldrig før. Earth Hour er verdens største opråb på planetens vegne, og der er mere end nogensinde brug for, at vi står sammen og giver vores klode en stemme. Naturen er i krise, men den er også nøglen til at løse nogle af vor tids største globale udfordringer. Skovene opsuger for eksempel drivhusgasser fra luften og holder på regnen, så mennesket kan få drikkevand. Derfor opfordrer vi danskerne til sammen med virksomhederne og kommunerne at deltage i årets Earth Hour. Når kloden går i sort, viser vi, at vi forventer, at verdens beslutningstagere lytter og handler,” siger Bo Øksnebjerg, generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden og slutter:

– Earth Hour er mere end bare en time, hvor vi slukker lyset for planeten. Det er en bevægelse for vores fremtid.

storebæltsbro sund og bælt
Storebæltsbroen er blandt de steder i Danmark, der slukker lyset på lørdag den 27. marts klokken 20.30. (Foto: Sund & Bælt)

Læs også: Verdens ressoucer opbruges for hurtigt

Dagens video: Edderkoppernes flugt

 

Fredagsfjol: Når du mindst venter det

· Mere fra samme kategori ·