Læs også:

Close
brystkræft kræft (Foto: Unsplash)

NEWS: Langt flere overlever kræft i Danmark

Nyheder  | 

Langt flere overlever kræft i Danmark · Europas fødevarekoncerner dropper buræg i chokolade, is og kiks · Politi i slagsmål med demonstranter efter drab på 33-årig britisk kvinde · Ny taskforce skal gøre dansk mode og tekstil endnu grønnere · Dagens video: Michelle Obama i appel

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Langt flere overlever kræft i Danmark

Der er godt nyt fra Kræftens Bekæmpelse, for Danmark har taget et kvantespring, når det gælder kræftoverlevelse, og i dag overlever flere end to ud af tre en kræftdiagnose i Danmark. Der er dog stadig arbejde at gøre for at komme helt på niveau med de af vore nabolande, der har den bedste overlevelse, viser nye tal fra kræftstatistikdatabasen NORDCAN.

Overordnet er kræftoverlevelsen steget i alle de nordiske lande, og i kræftstatistikdatabasen NORDCAN kan man se de støt stigende kurver helt tilbage fra perioden 1969-73, hvor det generelt så meget trist ud for kræftpatienterne.

Ikke mindst i Danmark, som for kun 20 år siden havde den dårligste kræftoverlevelse i Norden. I perioden 1999-2003 var femårsoverlevelsen efter kræft – som er et mål for langtidsoverlevelse, i Danmark på gennemsnitligt 45,9 pct. for mænd og 54,8 pct. for kvinder for alle kræftformer (bortset fra ’anden hudkræft’, det vil sige hudkræft, som ikke er modermærkekræft).

I dag er femårsoverlevelsen for kræftpatienter i Danmark på 69,8 pct. for kvinder og 67,2 pct. for mænd. Det fremgår af de nyeste tal i NORDCAN, hvor kræftoverlevelsen er udregnet som et gennemsnit for perioden 2014-2018.

Danmark har således haft en markant forbedring i kræftoverlevelse. Flere undersøgelser har vist, at Danmark er blandt de lande i verden, der har øget kræftoverlevelsen mest. Senest viste en undersøgelse fra 2020, at vi er det land i Norden, der har haft den mest markante fremgang i overlevelsen for nogle af de mest almindelige kræftformer de seneste 20 år.

Tallene i NORDCAN-databasen viser dog også, at vi stadig ikke er på niveau med Sverige og Norge. 74,6 pct. af mænd og 72 pct. af kvinder i Sverige overlever kræft med fem år, mens det gælder 73,7 pct. af mænd og 71,6 pct. af kvinder i Norge.

– Det er helt fantastisk, hvordan de politiske initiativer kombineret med en ihærdig indsats i sundhedsvæsenet de seneste 20 år giver gevinst i form af bedre overlevelse efter kræft. Siden 2000 har vi fået fire kræftplaner med milliardinvesteringer i kræftområdet. Vi har fået kræftpakker, der sikrer hurtig adgang til undersøgelse og behandling, screeningsprogrammer og nye og bedre behandlinger, som alt sammen har medvirket til, at Danmark har haft en markant forbedring i kræftoverlevelsen, udtaler administrerende direktør i Kræftens Bekæmpelse Jesper Fisker.

– Tallene viser, at vi næsten er på niveau med vores nabolande, men ikke helt. Ambitionen i Kræftplan 4 er, at Danmark i 2025 skal være på højde med de bedste af vores nordiske nabolande, og at mindst tre ud af fire skal overleve en kræftsygdom. Vi har gjort det godt, men der er stadig meget at gøre, siger han.

Dykker man ned i tallene for de enkelte kræftformer, ser man, at Danmark skiller sig ud med nogle af de højeste overlevelsesrater i Norden, når det gælder tyktarmskræft, endetarmskræft og modermærkekræft.

Hele 74,4 pct. af danske kvinder og 72,1 pct. af danske mænd overlever endetarmskræft med fem år. Lidt færre, når det gælder tyktarmskræft.

96,2 pct. af danske kvinder overlever diagnosen modermærkekræft med fem år, og 93,8 pct. af danske mænd.

Når det gælder lungekræft, er femårsoverlevelsen i Danmark 26,8 pct. for kvinder og 19,5 pct. for mænd. I 1990’erne var kun syv pct. af danskere i live fem år efter diagnosen lungekræft, viser tallene i NORDCAN-databasen. Fremskridtet er således enormt, men vi er fortsat ikke på niveau med Sverige og Norge.

Brystkræft og prostatakræft er de sygdomme, som flest henholdsvis kvinder og mænd rammes af, og for begge sygdomme er overlevelsen steget til et højt niveau – når det gælder prostatakræft er femårsoverlevelsen i Danmark næsten fordoblet siden 1990’erne.

89,6 pct. af kvinder i Danmark overlever brystkræft med fem år, og 90,3 pct. af mænd overlever prostatakræft. Men kigger man til Sverige, er femårsoverlevelsen for brystkræft oppe på 91,9 pct., og for prostatakræft på hele 94 pct.

Værre ser det ud med æggestokkræft. 44,4 pct. af danske kvinder med æggestokkræft overlever sygdommen med fem år. Det er lavest i Norden, hvor Sverige ligger i top med 52,4 pct.

Flere danske kvinder med æggestokkræft overlever, men sammenligningen viser tydeligt, at vi kan og skal gøre det bedre, siger Kræftens Bekæmpelses forskningschef Mef Christina Nilbert.

– På flere områder bliver behandlingen stadig bedre med bedre kirurgi, nye medicinske behandlinger og et øget fokus på kvalitetsmål i behandlingen. Men æggestokkræft kan komme snigende, uden at kvinden mærker det, så udvikling inden for tidlig diagnostik er afgørende, siger hun.

Både hun og Jesper Fisker understreger, at tidligere diagnoser er afgørende for alle kræftsygdomme, fordi det øger chancen for et godt resultat af behandlingen.

– Derfor er vigtigt, at den kommende reform af sundhedsvæsenet også fokuserer på at sikre hurtigere opsporing af kræft og på at forebygge alvorlige sygdomme. Det er jo meningsløst, at folk skal dø af sygdomme, der kan forebygges, slutter Jesper Fisker.

Ifølge Jesper Fisker er det også afgørende, at vores samlede sundhedsvæsen sætter ind over for den sociale ulighed i sundhed, hvor lavt uddannede dør af sygdomme, som de mere velstillede overlever.

Læs også: Danmark har markant fremgang i overlevelse efter kræft

Europas fødevarekoncerner dropper buræg i chokolade, is og kiks

En række firmaer og kæder har allerede fjernet buræg fra hylderne. Nu melder Europas største fødevarefirmaer sig under dyrevelfærds-fanerne, og opfordrer samtidig EU til at forbyde burhøns.

Aldi, Nestlé, Unilever, Jamie Oliver Group, IKEA, Mondelez samt flere andre, følger nu en række kæder og koncerner i Danmark og resten af Europa, der allerede har faset buræg ud af deres produktion eller droppet dem fra hylderne i deres butikker og/eller restauranter.

Onsdag den 17. marts sendte 10 førende fødevarekoncerner, der tilsammen står bag hundreder af populære mærker som Marabou, Carte D’Or, Magnum, Knorr, Nesquick, Cheerios, Oreo, Toblerone og Philadelphia, et fælles brev til EU-kommissionen, hvor de opfordrer den europæiske sammenslutning til at forbyde burhøns.

Samtidig forpligter firmaerne sig til at droppe eller udfase buræg i deres produkter eller varesortiment senest i 2025, hvilket betyder, at de ikke vil benytte æg fra burhøns i deres is, chokolade, kiks eller andre produkter.

– Heldigvis er der mange firmaer, der er langt fremme, og som allerede har droppet æg fra burhøns, og det er virkelig godt, at de her enorme fødevarekoncerner kommer med. Det lægger et ekstra pres på politikerne, så nu er bolden spillet op til EU, der bør tage imod den, og skrue en ordentlig dyrevelfærdslov sammen, så vi kan slippe dyrene ud af de usle forhold industrilandbruget tilbyder dem, siger Gitte Buchhave, direktør i World Animal Protection Danmark.

Brevet til EU er en del af End The Cage Age-initiativet, hvor mere end 1,3 millioner EU-borgere i forvejen har skrevet under på, at EU helt bør forbyde landbrugsdyr i bure.

– Vi deler forbrugernes skepsis overfor manglende dyrevelfærd i landbruget, og som førende inden for fødevaresektoren hilser vi End The Cage Age-kampagnen velkommen, skriver de store fødevarekoncerner i en fælles udtalelse, der tyder på, at de har læst skriften på væggen.

Flere undersøgelser viser nemlig, at EU-borgerne lægger vægt på dyrevelfærd for landbrugsdyr.
En tidligere rundspørge lavet af Eurobarometer, blandt forbrugere i EU-landene, viser blandt andet, at 94 procent af EU’s borgere betragter dyrevelfærd som vigtigt.

– Vi er opsat på, at ændre fødevareindustrien indefra, og revideringen af EU’s dyrevelfærdslovgivning er en oplagt mulighed for at stoppe brugen af bure i EU’s landbrug, skriver gruppen af de i alt 10 koncerner, der består af:
Aldi, Barilla, Roberti, Ferrero, Jamie Oliver Group, Ikea, Les Mosquetaires, Mondelez International, Nestlé og Unilever.

I Danmark har samtlige butikskæder under Dagrofa, Salling Group, Coop, 7-Eleven samt Rema 1000 allerede droppet buræg fra hylderne eller forpligtet sig til at fase dem ud af deres sortiment. (Kilde: ChickenWatch).

Brevet til EU-kommissionen er et led i kampagnen, End The Cage Age, som er et samarbejde mellem 170 NGO’er i Europa, anført af Compassion In World Farming (CIWF).

burhøns høns
Europas store fødevarekoncerner dropper burhøns … (Foto: World Animal Protection)

Læs også: Danskerne kræver forbud mod burhøns

Politi i slagsmål med demonstranter efter drab på 33-årig britisk kvinde

En demonstration sig søndag til voldelige sammenstød mellem politiet og demonstranter i den engelske by Bristol, idet demonstranterne er utilfredse med et nyt lovforslag, der giver politiet udvidede beføjelser til at begrænse fremtidige protester.

Demonstrationen startede ellers fredeligt, men udviklede sig voldeligt, da demonstranterne gik til angreb på politiet med stenkast og fyrværkeri. To betjente blev alvorligt såret. Det skriver Sky News.

Trods coronarestriktioner trodsede demonstranterne disse og gik på gaden i protest over et nyt lovforslag, der vil give politiet mere magt til at forbyde og opløse ikke-voldelige-demonstrationer, hvis de for eksempel er for støjende eller generende. Loven giver desuden politiet udvidede beføjelser til at uddele bøde-og fængselsstraffe.

Demonstrationen i Bristol kommer i kølvandet på en episode i London 12. marts, hvor politiet fik kritik for at være for hårdhændede, da flere hundrede personer var samlet for at mindes den 33-årige Sarah Everard, som tidligere på måneden blev myrdet i London. En 48-årig betjent fra Metropolitan Police i London er nu sigtet for drabet.

På sociale medier har kvinder under hashtag #SarahEverard og #ReclaimTheStreets delt personlige historier om, hvordan de har følt sig utrygge, når de har gået alene. Drabet har generelt sat gang i debatten om kvinders utryghed og manglende sikkerhed i det offentlige rum – både i Storbritannien men også andre lande som Danmark.

demonstration protest girlpower (Foto: Unsplash)
Der har været stor demonstration i Bristol efter drab på 33-årig kvinde … (Foto: Unsplash)

Læs også: Powerfulde kvindelige podcasts

Ny taskforce skal gøre dansk mode og tekstil endnu grønnere

I de kommende år vil mode- og tekstilbranchen møde flere bæredygtige krav fra myndigheder og potentielle kunder. Ny taskforce skal derfor styrke den grønne omstilling.

Taskforce for bæredygtig omstilling af dansk mode og tekstil og grøn certificering af SMV’er skal i gang med at styrke eksporten og den bæredygtige omstilling på tværs af branchen. Taskforcen skal blandt andet fremme små og mellemstore virksomheders konkurrenceevne gennem bæredygtighedscertificeringer og cirkulære forretningsmodeller.

Erhvervsminister Simon Kollerup forklarer:

– Jeg ser frem til at følge den nye taskforce og dens arbejde for en grønnere mode- og tekstilbranche. Det er helt afgørende, at vores virksomheder tænker i bæredygtige tiltag, hvis Danmark fortsat skal være en grøn førernation, og hvis vi skal fastholde vores styrkepositioner for eksempel inden for mode. Her skal taskforcen være med til at ruste en i forvejen innovativ branche til fremtiden.

Taskforcen består af repræsentanter med et bredt kendskab til bæredygtighed i mode- og tekstilbranchen. Formanden som skal lede arbejdet bliver Dorte Rye Olsen:

– Vi ser frem til at komme i gang med arbejdet i taskforcen. Mode- og tekstilbranchen oplever nye krav til bæredygtighed, og med taskforcen kan vi understøtte virksomhedernes bæredygtige omstilling og øget eksport af bæredygtig dansk mode og tekstil.

Taskforcen følger op på en af anbefalingerne fra genstartsteam for mode og tekstil, som blev nedsat i forbindelse med aftalen om ‘Genstart af dansk eksport’ sidste år den 8. oktober 2020.

Formand for Genstartsteam for mode og tekstil Frederikke Schmidt:

– Det glæder mig meget, at hovedanbefalingen fra genstartsteam for mode og tekstil bliver en realitet, da taskforcen kan fremme SMV’ernes konkurrenceevne gennem bæredygtighedscertificeringer. Taskforcen vil være med til at gøre dansk mode- og tekstil mere kendt og anerkendt for sin kreativitet og fokus på bæredygtighed og imødekomme klima- og miljømæssige krav til virksomhederne.

De erfarne kræfter bag taskforcen, som kommer fra videns-, klynge- og brancheorganisationer, erhvervslivet, fagbevægelsen, og erhvervshuse.

Der er afsat 10 millioner kroner til taskforcen, som vil arbejde til udgangen af 2021. Den nationale klynge for design, mode og møbler, Lifestyle & Design Cluster vil sekretariatsbetjene taskforcen.

mode tøj (Foto: Unsplash)
Ny taskforce skal gøre dansk mode og tekstil endnu grønnere. (Foto: Unsplash)

Læs også: 10 tiltag der skal gøre Gucci mere bæredygtig

Dagens video: Michelle Obama i appel

· Mere fra samme kategori ·