Læs også:

Close
buræg, æg, dyr, høns, burhøns, dyrenes beskyttelse, høne, dyrevelfærd

NEWS: Danskerne kræver forbud mod buræg

Nyheder  | 

Danskerne kræver forbud mod buræg · Kvinder tjener i gennemsnit 22 procent mindre end mænd · Kræftens Bekæmpelse: Skolebørn skal ikke lære at ryge · Her er der flest sigtelser af økonomisk kriminalitet · Dagens billede: Kim Kardashian vil være advokat

Vi har udvalgt dagens nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Danskerne kræver forbud mod buræg

Forbyd burhøns. Så kort er budskabet, som 25.000 ægtivister på få uger har skrevet under på. Underskriftsindsamlingen er startet af Dyrenes Beskyttelse, som sammen med danskerne mener, at tiden nu er moden til at genindføre forbuddet mod burhøns i Danmark efter at samtlige store detailkæder har meldt ud, at de udfaser buræg. Det var indtil 1980 forbudt at holde æglæggende høns i bure i Danmark.

– Det er fantastisk, at supermarkedskæder over hele linjen har taget ansvar for dyrevelfærden og givet buræggene én på skallen. Det har gjort en rigtig stor forskel for mange dyr, for buræg er en utidssvarende måde at producere æg på. Men produktionen af buræg er fortsat stor, og det skyldes hovedsageligt en stor efterspørgsel til restauranter, kantine og catering, samt til fødevareproduktion, fx i brød, kager og dressinger. Derfor er tiden nu inde til at genindføre forbuddet mod buræg, siger Britta Riis, der er direktør for Dyrenes Beskyttelse.

Et dansk forbud vil være på linje med andre lande, som Danmark normalt sammenlignes med. Tyskland, Østrig, Luxemburg og Holland har således alle indført et forbud mod burhøns.

I en undersøgelse, som analysebureauet Epinion har foretaget for Dyrenes Beskyttelse, erklærer 6 ud af 10 danskere sig enige i, at æg fra burhøns bør forbydes. Det glæder Britta Riis med den store opbakning fra befolkningen.

– Danskerne har talt, og jeg synes, det er på tide, at politikerne lytter til deres vælgere. Det er valgår, og jeg håber, at kandidaterne vil gribe muligheden for at sætte buræggene på dagsordenen, så forbuddet fra før 1980 kan blive genindført på den anden side af valget, siger Britta Riis. Det skriver Dyrenes Beskyttelse.

Skriv under i kampen mod buræg på www.ægtivist.dk.

buræg, æg, dyr, høns, burhøns, dyrenes beskyttelse, høne, dyrevelfærd
Danskerne kræver forbud mod buræg. (Foto: Dyrenes Beskyttelse)

Læs også: Dyrenes Beskyttelse: Klimamærke bør vejlede til en mere plantebaseret kost

Kvinder tjener i gennemsnit 22 procent mindre end mænd

Da økonomisk ligestilling mellem mænd og kvinder er et konstant debatteret emne, har WalletForm for nylig foretaget en undersøgelse, der undersøger mænd og kvinders økonomiske lighed og ulighed i de danske kommuner. Undersøgelsesresultaterne viser, at en kvinde i Danmark i gennemsnit tjener næsten 22 procent mindre end den gennemsnitlige mand.

Albertslund Kommune har den laveste afstand mellem den gennemsnitlige mand og kvindes indkomst i Danmark. For at sige det i tal tjener kvinder i Albertslund Kommune i gennemsnit kun 12,9 procent mindre end mænd.

Situationen med hensyn til økonomisk lighed er den værste i Hørsholm Kommune, da afstanden mellem kvinders og mænds gennemsnitlige indkomst er den højeste i Danmark. En gennemsnitlig kvinde i Hørsholm Kommune tjener 47,2 procent mindre end en gennemsnitlig mand.

Med hensyn til økonomisk ligestilling mellem mænd og kvinder og de rigeste kommuner i Danmark er der en stærk bemærkelsesværdig sammenhæng. Denne økonomiske ulighed i velhavende kommuner mellem mænd og kvinder er betydeligt større end i de fattigste. Mændene fra de fattigste kommuner tjener 16 procent mere end kvinder. I modsætning hertil tjener mændene fra de velhavende regioner i Danmark mere end 45 procent mere end kvinder fra samme regioner i gennemsnit. Jo rigere kommunen er, desto større er kløften altså. Det skriver WalletForm.

færre kvindelige ledere i danmark (Foto: Pxhere)
Kvinder tjener i gennemsnit 22 procent mindre end mænd. (Foto: Pxhere)

Læs også: Vestager udråbt til en af årtiets tænkere

Kræftens Bekæmpelse: Skolebørn skal ikke lære at ryge

Lige så mange børn begynder at ryge i skolealderen i dag som for fire år siden. Det viser nye tal. Omkring hver fjerde 15-årige skolepige og omkring hver tredje 15-årige skoledreng har prøvet at ryge. Kræftens Bekæmpelse opfordrer til politisk handling.

Der skal ikke mange cigaretter til, før man er afhængig. Og det er en del 15-årige. Hver tyvende skoleelev i den aldersgruppe ryger dagligt. Det viser nye tal fra Statens Institut for Folkesundhed, der har undersøgt sundhed og trivsel blandt danske skolebørn.

Tallene viser, at antallet at børn og unge op til 15 år, der har prøvet at ryge, ryger dagligt eller en gang imellem overhovedet ikke er faldet siden den forrige undersøgelse fra 2014. En trist udvikling, mener Niels Them Kjær, projektchef i Kræftens Bekæmpelse.

– Regeringen har som mål, at ingen børn og unge skal ryge i Danmark i 2030. Derfor er det foruroligende, at tallene ikke har rykket sig på fire år, mens uret bare tikker. Hvis vi skal nå målet, kræver det politisk handling her og nu, fastslår Niels Them.

Hver dag begynder 40 børn og unge at ryge. Jo tidligere unge begynder at ryge, jo større er sandsynligheden for, at de ender som storrygere. Forskningen viser, at de, der begynder at ryge tidligt, har sværere ved at holde op som voksne. Hvert år koster rygning omkring 13.600 danskere livet. Det skriver Kræftens Bekæmpelse.

røg rygning tobak (Foto: Pxhere)
Kræftens Bekæmpelse: Skolebørn skal ikke lære at ryge. (Foto: Pxhere)

Læs også: Dagligvarekæder får hæderspris for at gemme tobakken væk

Her er der flest sigtelser af økonomisk kriminalitet

Lånio.dk har udarbejdet en undersøgelse, hvor de stiller skarpt på økonomisk kriminalitet i landets 98 kommuner. Ud fra denne undersøgelse kan det konkluderes, at Frederikshavn, Lejre og Roskilde Kommune er de tre kommuner, som har flest sigtelser af økonomisk kriminalitet.

Frederikshavn Kommune topper undersøgelsen med hele 11,7 sigtelser per 1.000 indbygger, hvilket er 10 sigtelser mere per 1.000 indbygger end landsgennemsnittet, som kun ligger på én sigtelse per 1.000 indbygger.

Landsgennemsnittet lyder, som tidligere nævnt, på én sigtelse per 1.000 indbygger. I fem ud af de 98 kommuner er der minimum tre sigtelser per 1.000 indbygger i kommunen, som derved ligger minimum to sigtelser per 1.000 indbygger over landsgennemsnittet. Og værst står det altså til i Frederikshavn Kommune. Det skriver Lånio.dk.

Konkurs, penge, fattig, britta nielsen
Her er der flest sigtelser af økonomisk kriminalitet. (Foto: Pexels)

Læs også: Dømte bandekriminelle fratages penge i tre år

Dagens billede: Kim Kardashian vil være advokat

Kim Kardashian har afsløret i et interview med Vogue, at hun er i gang med at læse jura. Hendes plan er, at være færdiguddannet advokat i 2022.

https://www.instagram.com/p/BwGyiX6jLq3/?utm_source=ig_web_copy_link

Læs også: Trump benåder kvindelig stofmisbruger efter besøg af Kim Kardashian

· Mere fra samme kategori ·