Læs også:

Close
kat, killing, kæledyr

NEWS: Boom i katteforsikringer under corona

Nyheder  | 

Boom i katteforsikringer under corona · Frisørerne har milliardtab og mange frygter konkurs · Fortsat lukning af indendørsidrætten gør voldsomt ondt · Fire Oscarnomineringer til Danmark · Dagens video: Smukt men koldt forårsvejr

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Boom i katteforsikringer under corona

Mange danskere har brugt det seneste år under corona til at få sig et kæledyr. Og nu er det ikke bare hunden, men også menneskets “næstbedste ven” der bliver forsikret. Siden corona-nedlukningen i marts sidste år har danskerne købt næsten 70 pct. flere sygeforsikringer til katte end samme periode året før. Det viser en ny opgørelse fra landets næststørste forsikringsselskab Topdanmark.

– Corona-nedlukningen har givet mange familier mulighed for få et kæledyr og tage sig godt af det nye familiemedlem, som særligt i starten kræver meget opmærksomhed. Vi oplever i øjeblikket en meget stor interesse for at sikre de nye kæledyr, hvis de skulle blive syge, forklarer Carsten Elmose, privatkundedirektør i Topdanmark.

Topdanmark sælger stadig flest forsikringer til hunde, men nu vil danskerne også forsikre deres katte. Fra marts 2020 til marts 2021 er antallet af solgte sygeforsikringer til katte steget med 69 pct. sammenlignet med samme periode året før.

– Som noget nyt er det ikke bare hunden, som danskerne gerne vil forsikre. Det seneste år har markant flere af vores kunder også købt en sygeforsikring til deres kat. Vi ser udviklingen med flere sygeforsikringer til kæledyr som del af en tendens, hvor danskerne udover at forsikre deres ting i endnu højere grad end før også vil sikre sig mod sygdom, slutter Carsten Elmose.

I takt med at flere får en kæledyrsforsikring har flere også haft brug for forsikringen. Antallet af skader på kæledyr er fra marts 2020 til marts 2021 steget med 17 pct. sammenlignet med samme periode året før viser tal fra Topdanmark.

Sygeforsikringer til hunde og katte dækker dyrlægeudgifterne, hvis kæledyret bliver syg eller kommer til skade – eksempelvis hvis den hvis den bliver påkørt, får maveinfektion eller brækker et ben.

Forsikringen kan også dække tandskader på blivende tænder (ikke tyggeskader) og aflivning og kremering efter en dækket sygdom eller skade.

kat, killing, kæledyr
Flere danskere har tegnet katteforsikringer under corona … (Foto: Unsplash)

Læs også: Hunde- og kattebattle – hvem er sødest

Frisørerne har milliardtab og mange frygter konkurs

Tvangslukningen siden jul har kostet de danske frisører omkring 1 mia. kr. i tabt omsætning, og mere end hver 10. frisør er i “meget høj grad” eller i “høj grad” truet af konkurs, hvis nedlukningen varer en måned til. Varer nedlukningen længere, stiger den andel til hver fjerde frisør. Det viser en ny analyse fra SMVdanmark.

Frisørerne har været lukket siden den 21. december, og lukningen tærer voldsomt på deres kassebeholdning. For på trods af kompensationspakkerne, er der stadig store udgifter ved at være tvangslukket. 13 procent af frisørerne er efter eget udsagn i “meget høj grad” eller i “høj grad” truet af konkurs, hvis nedlukningen varer en måned til. Det viser en rundspørge fra SMVdanmark, der organiserer 18.000 små og mellemstore virksomheder.

– Pengene fosser ud af frisørernes lommer. De kunne til dels klare den første nedlukning, men nu har de ikke mere fedt tilbage på kroppen under den anden nedlukning. Mange befinder sig på en økonomisk katastrofekurs, udtaler Mia Amalie Holstein, cheføkonom og politisk chef i SMVdanmark.

Varer nedlukningen to måneder til, er det næsten hver fjerde frisør, der vurderer, at de i høj eller meget høj grad er i fare for en konkurs.

– Det er helt afgørende, at frisører og andre liberale erhverv hurtigt får lov at åbne. De er økonomisk voldsomt presset, og smitterisikoen hos en frisør er meget lav, viser et studie fra Tyskland. Frisørerne har et højt hygiejneniveau, de bruger typisk både handsker og værnemidler, og de har fuldt styr på, hvem deres kunder er, så hvis der skulle opstå smitte, vil det være meget nemt at smitteopspore, forklarer Mia Amalie Holstein.

To ud af tre frisører har øget deres gæld siden corona-krisen startede, og alene siden jul har branchen tabt i omegnen af 1 milliard kroner, viser SMVdanmarks analyse. Gældspuklen skyldes sandsynligvis blandt andet, at kompensationspakkerne kun delvist dækker udgiften ved tvangslukningen. En frisør med fem ansatte på overenskomstvilkår har i gennemsnit udgifter til hjemsendte medarbejdere på ca. 50.000 kr. om måneden, vurderer SMVdanmark.

– Mange frisørsaloner er personligt ejede virksomheder, så frisørerne hæfter personligt for deres gæld. Vi får flere tilbagemeldinger om, at vores medlemmer nu begynder at tage lån blandt venner og familie, slutter Mia Amalie Holstein.

frisør hår styling
SMVdanmark frygter, at mange frisører vil gå konkurs grundet den lange tvangslukning. (Foto: Unsplash)

Læs også: Hver tredje tvangslukkede frisør skal betale hjælpepakke tilbage

Fortsat lukning af indendørsidrætten gør voldsomt ondt

Idræt er et af de vigtigste værktøjer til at øge både den fysiske og den mentale trivsel. Men endnu er mange børn og unge udelukket fra at kunne dyrke deres idræt. Derfor opfordrer Danmarks Idrætsforbund til, at indendørsidrætten genåbnes hurtigst muligt.

I partilederdebatten torsdag aften var der over hele linjen stor fokus på trivsel blandt børn og unge. Men et af de vigtigste værktøjer mod den stigende mistrivsel, idrætten, er fortsat kun begrænset i brug.

– Langt de fleste danske børn er medlem af en idrætsforening. Men indendørsidrætten er stadig lukket ned, og det betyder i praksis, at en meget stor del af disse børn fortsat ikke kan dyrke deres idræt, og det gør voldsomt ondt. Ikke kun på os i DIF, men også på vores forbund og frivillige idrætsledere, som ved, hvor store smil det giver på børnenes ansigter, når de mødes til træning i klubberne, udtaler Niels Nygaard, formand for DIF.

Masser af forskning har gennem tiden påvist idrættens store betydning for vores fysiske og mentale trivsel. Og undersøgelser under corona-tiden har dokumenteret markante udsving for børn og unge, når det gælder fysisk aktivitet.

For nylig viste en undersøgelse fra Institut for Idræt og Biomekanik ved Syddansk Universitet blandt andet, at over 80% af de 6-16-årige har været mindre fysisk aktive under vinterens nedlukning sammenlignet med samme periode før nedlukningen. Tal som disse får DIF til at appellere til en åbning af indendørsidrætten.

– Den lange nedlukning er kritisk. Jo længere tid, der går, desto sværere bliver det at genaktivere dem, der er faldet fra, og det kan få konsekvenser for trivslen generelt. Samtidig er den lange nedlukning en trussel for fastholdelsen af både medlemmer og de frivillige, der er en vigtig del af fundamentet i den danske idrætsmodel, fastslår Niels Nygaard.

Der er i det hele taget en lang række argumenter for genåbning af indendørsidrætten, som DIF gennem længere tid har båret ind til politikerne. Det er blandt andet:

  • Idræt styrker trivslen: En åbning af indendørs idræt er et vigtigt værktøj til at rette op på den stigende fysiske og mentale mistrivsel blandt især børn og unge.
  • Fysisk sundhed: Ifølge helt ny rapport fra SDU bevæger 9 ud af 10 børn og unge sig ikke nok under den anden nedlukning, og 8 ud af 10 bevæger sig mindre under nedlukningen end for et år siden. Det kan få store sundhedsmæssige konsekvenser.
  • Mental sundhed/trivsel: På alle parametre er befolkningen blevet mere stressede, ensomme og utilfredse med livet. Blandt unge føler hele 40 procent sig ensomme, og 44 procent sig stressede. En markant stigning fra første nedlukning
  • Langsigtede konsekvenser for børn og unge: Livslange og sunde idrætsvaner grundlægges i barndommen. De børn og unge, der falder fra nu, kan komme til at betale en høj pris i form af manglende sundhed og fællesskab senere i livet. Især for de mere udsatte grupper og områder – hvor forældrene måske har andre bekymringer lige nu.
  • Vurdering fra ekspertgruppen: Den Faglige Referencegruppe under Sundheds- og ældreministeriet betoner – ligesom os – foreningsidrætten og dens fællesskaber som vigtige for befolkningens sundhed, trivsel og individuelle frihed.

Hvis det ikke kan lade sig gøre at åbne for alle aldersgrupper, så bør børn og unge prioriteres.

hal sport idræt danmarks idrætsforbund
Idendørssporten lider stadig … (Foto: Lars Møller)

Læs også: 2 idrætsmillioner til at bekæmpe ensomhed i 12 kommuner

Fire Oscarnomineringer til Danmark

Danmark har modtaget i alt fire Oscar-nomineringer i år. Det kom frem i mandags. Dette års Oscar er flyttet til søndag dag den 26. april (natten mellem søndag og mandag).

Det blev til to nomineringer til filmen ‘Druk’; filmen og drameta om venskab, frihed, kærlighed – og alkohol …

De fire nomineringer er:

  • ‘Druk’ er nomineret til prisen for Bedste Internationale Film.
  • Thomas Vinterberg, instruktøren bag ‘Druk’, er nomineret til Bedste Instruktør som den første dansker nogensinde.
  • ‘Sound of Metal’ med den danske filmklipper Mikkel E.G. Nielsen er nomineret i kategorien Bedste Klipning.
  • Dokumentaren ‘The Letter Room’, som er instrueret af danske Elvira Lind, er nomineret i kategorien Bedste Korte Dokumentar.
Danmark er nomineret til fire Oscars … (Foto: Visualhunt)

Læs også: Fun facts om Oscar

Dagens video: Smukt men koldt forårsvejr

· Mere fra samme kategori ·