Læs også:

Close
mode tøj modebranchen

NEWS: Den danske modebranche tabte 3,5 milliarder kroner i 2020

Nyheder  | 

Den danske modebranche tabte 3,5 milliarder kroner i 2020 · Danmark får coronapas · ‘Druk’ nomineret for bedste udenlandske film · 3daysofdesign vender tilbage · Danmark samler ind i morgen · Dagens billede: Stevns Klint er nu fredet · Fredagsfjol: Sjov i sneen 🐼

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Den danske modebranche tabte 3,5 milliarder kroner i 2020

Omfattende nedlukninger og restriktioner kostede de danske modevirksomheder 3,5 milliarder kroner i omsætning i 2020. Branchen er særligt bekymret for en fortsat nedlukning af detailhandlen, men ser muligheder i øget digitalisering.

Brancheorganisationen Dansk Mode & Textil (DM&T) har foretaget en analyse af, hvor branchen var hårdt plaget af Covid-19. Den er baseret på tal fra Danmarks Statistik og en spørgeundersøgelse blandt DM&T’s medlemmer.

Analysen viser, at den danske modebranches salg til de danske butikker og webshops faldt hele 11 %, mens eksporten, som i årevis har været en vækstmotor for branchen, faldt 7 %. Dermed mistede branchen 3,5 milliarder kroner i omsætning, hvilket svarer til en total nedgang på 8 %. Da årets sidste måneder er estimeret, understreger DM&T, at det reelle billede kan være en smule anderledes.

– Vi havde forventet et fald i omsætningen på omkring 10 %, og med tanke på den omfattende nedlukning af detailhandlen, som både har præget Danmark og nogle af de helt store eksportmarkeder som Tyskland og Holland i december, kan det være, vi kommer tættere på det. Under alle omstændigheder er der tale om et markant fald i omsætningen, og desværre ser det ud til, at modebranchen også vil være påvirket af Covid-19 et godt stykke ind i 2021, forklarer Michael Hillmose, international chef og analyseansvarlig i DM&T, der også understreger, at branchens virksomheder er ramt meget forskelligt, og at der både er virksomheder, der har oplevet imponerende vækstrater og andre, der har mistet langt mere omsætning end gennemsnittet.

– De fysiske butikker i Danmark og flere lande i Europa har nu været tvangslukket i en periode, hvor de skulle have solgt en masse vintertøj og samtidig fået ryddet op på lageret i forbindelse med januarudsalget. Det betyder, at de brænder inde med frygteligt mange varer, og det kan blive en begrænsning, når de igen må åbne, for der vil kunderne efterspørge forårsvarer. Så jo længere nedlukningen varer, jo større bliver bekymringen for både detailhandlen og vores medlemmer, der leverer til butikkerne, hvor man fortsat henter to tredjedele af sin omsætning,  fortsætter Michael Hillmose.

De omfattende restriktioner gør det ydermere vanskeligt deltage i messeaktiviteter og besøge sine kunder som tidligere, og det påvirker også eksporten, ligesom Brexit også kommer til at sætte sit aftryk, fortæller Michael Hillmose. Men havde branchen ikke omstillet sig så hurtigt til den nye virkelighed kunne billedet være langt værre, lyder det fra DM&T.

Modebranchens virksomheder har over en bred kam intensiveret deres digitale indsats over for både de professionelle indkøbere og forbrugerne. Modevirksomhedernes online-omsætning steg 18 % i første halvår af 2020 og yderligere 16 % i andet halvår. Det dækker både salget gennem egne webshops og eksterne webshops, for eksempel Zalando og Boozt.

Den digitale ekspansion fortsætter, og DM&T’s medlemmer svarer, at de ser en øget digitalisering af business-to-business-salget, blandt andet ved hjælp af nye digitale showrooms og digitale præsentationer, og et øget fokus på e-handel som de største muligheder det kommende halve år.

– Den digitale omstilling i branchen er blevet intensiveret, og vi kommer til at se flere digitale løsninger, som i fremtiden vil være en integreret del af modebranchen. Der vil fortsat være behov for de fysiske møder og den traditionelle detailhandel, hvorfor branchen er afhængig af, at detailhandlen i Danmark og på eksportmarkederne snart åbner igen, uddyber Michael Hillmose.

Halvdelen af respondenterne i DM&T’s medlemsundersøgelse har måttet foretage afskedigelser som følge af Covid-19, mens 21 % forventer at måtte afskedige, når de nuværende hjælpepakker ophører.

– Det er dobbelt så mange, som når vi normalt spørger vores medlemmer om deres forventninger til beskæftigelsessituationen, og det vidner om alvoren i den aktuelle situation. Selvom størstedelen af branchen ser ud til at klare sig gennem coronakrisen, kommer virksomhederne ud på den anden side med et markant lavere aktivitetsniveau og betydeligt færre ansatte, afslutter Michael Hillmose.

mode tøj modebranchen
2020 gav modebranchen et stort tab. (Foto: DM&T / detokay.com)

Læs også: Modeugen godt i gang

Danmark får coronapas

På pressemøde onsdag kom det frem, at Danmark vil indføre digitalt coronapas som første led i genåbning. Dette har erhvervslivet længe ønsket for at genåbne dele af samfundet. Regeringen er sammen med erhvervslivet blevet enige om dette, og de mener, at om tre til fire måneder vil det være klart. Det oplyste fungerende finansminister Morten Bødskov (S)  sammen med administrerende direktør i Dansk Industri, Lars Sandahl Sørensen, og administrerende direktør i Dansk Erhverv, Brian Mikkelsen på pressemødet.

– Danmark er stadig hårdt ramt af coronapandemien. Men der er dele af det danske samfund, som har behov for at komme videre, og et erhvervsliv, der har brug for at kunne rejse, forklarer Brian Mikkelsen om  det her nye partnerskab.

Coronapasset har været længe efterspurgt af både kultur- og erhvervsliv, og det bliver lanceret på sundhed.dk og vil i første omgang gælde for erhvervsrejsende. Det er håbet, at den første version vil være klar i slutningen af februar. Herfra fortsætter den digitale udvikling af passet, og håbet er, at man i løbet af tre til fire måneder har en mere færdig og fuldendt teknologisk løsning.

– Der er lys for enden af tunnelen for mange virksomheder, slutter Brian Mikkelsen.

En af de store brancheorganisationer mener dog, det skal indføres hurtigere, men er enige i at corona-passet er en rigtig god ide og har et stort potentiale, men at tidsplanen skuffer. Det er uforståeligt, at der skal gå 3-4 måneder, før det kan være på plads. Vi har brug for passet til at genåbne de hårdt trængte oplevelsesbrancher, udtaler paraplyorganisationen SMVdanmark i en pressemeddelse, der håber på, at se det indført tidligere.

Læs også: Parterapeut: Lad ikke coronakrisen gå til spilde

‘Druk’ nomineret for bedste udenlandske film

Det danske komediedrama ‘Druk’ af instruktør Thomas Vinterberg er nomineret til en Golden Globe i kategorien ‘Bedste ikke-engelsksprogede film’. Prisuddelingen er en af de mest prestigefulde i verden, og det er sjældent, at en dansk film er at finde blandt de nominerede.  ‘The Undoing’ af danske Susanne Bier, der vises på HBO er også nomineret til en Golden Globe i kategorien ‘Bedste miniserie’.

Golden Globe-prisfesten finder sted natten til mandag den 1. marts.

Læs også: ‘Druk’ den mest sete danske film i 2020

3daysofdesign vender tilbage

3daysofdesign har netop meddelt i en pressemeddelelse, at Danmarks største designbegivenhed vender tilbage i år – dog lidt forskudt, som også var tilfældet sidste år. Den tre dage lange designevent vil blive afholdt den 16.-18.september 2021.

På Danmarks årlige designfestival kan man møde og tale med de kreative sjæle, der står bag de nyeste banebrydende
koncepter inden for møbler, design, livsstil og indretning, og kommer bag kulisserne. Her kan man også nyde det ypperligste håndværk midt i København.

For dem, der ikke har mulighed for at deltage fysisk i eventen i København, udvider 3daysofdesign den digitale platform yderligere i 2021. Det bliver denne gang endnu nemmere at få adgang til at mødes virtuelt med de mange forskellige designvirksomheder og få del i deres historier, når de præsenterer deres nyheder. På 3daysofdesign’s virtuelle platform vil besøgende desuden have mulighed for at følge interessante samtaler, live streams og
podcasts.

lyfa 3 Days of Design (Foto: MY DAILY SPACE)
Her er foto fra sidste års 3daysofdesign hos det danske lampefirma Lyfa. (Foto: MY DAILY SPACE)

Læs også: Rundt om 3daysofdesign

Danmark samler ind i morgen

I morgen er den store Danmarksindsamling, som også H.K.H. Kronprinsesse Mary er en del af, og hun adresserer coronakrisens konsekvenser og forklarer, hvordan den globale pandemi har gjort levevilkårene for verdens mest udsatte endnu sværere: “Det er uretfærdigt – med uretfærdigt lagt ovenpå” …

Sammen kan vi samle ind og hjælpe verdens mest udsatte og genskabe håb for coronakrisens børn, så håbet ikke slukkes og katastroferne bliver endnu større.

Du kan se med i morgen den 6. februar på DR1 fra klokken 19.00.

Læs også: Danskernes velgørenhedshjerter bankede stærkere i julen

Dagens billede: Stevns Klint er nu fredet

Fredagsfjol: Sjov i sneen 🐼

· Mere fra samme kategori ·