Læs også:

Close
ikea reol flytte (Foto: IKEA PR)

NEWS: Nu køber IKEA kundernes brugte møbler tilbage

Nyheder  | 

Nu køber IKEA kundernebrugte møbler tilbage · Egedal styrker udelivet med flyverdragter til alle pædagoger · Plantebaserede varer bliver billigere og udvalget større · Søren Brostrøm kåres · Jul i kongehuset · Dagens billede: Kat på vej til Det hvide Hus

Vi har udvalgt dagens væsentligste, sjoveste og skæveste nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Nu køber IKEA kundernes brugte møbler tilbage

Som led i IKEA Danmarks bæredygtige omstilling lancerer møbelkæden servicen Gensalg på det danske marked. Gensalg giver kunderne mulighed for at tilbagesælge deres brugte møbler til IKEA, der derefter vil videresælge møblerne som genbrug. Den nye service er endnu et skridt, der skal bringe virksomheden frem mod målet om at blive en cirkulær og klimapositiv forretning i 2030.

Med Gensalg ønsker IKEA at gøre genbrug af møbelkædens produkter nemt for kunderne.

– Med Gensalg kan danskernes IKEA møbler få forlænget deres levetid. Vi ved, at rigtig mange danskere forsøger at gøre noget godt for klimaet, og hos IKEA har vi en ambition om at gøre det nemmere for de mange mennesker at bidrage til den grønne omstilling. Med Gensalg gør vi genbrug og et mere cirkulært forbrug let tilgængeligt for kunderne ud fra tanken om, at hvis lidt flere træffer bæredygtige valg, så kan vi sammen gøre en stor forskel, udtaler Country Retail Manager Johan Laurell.

De tilbagesolgte produkter, som IKEA tilbagekøber via den nye service, vil blive solgt videre som genbrug.

Bæredygtige valg skal ikke være en luksus for de få. Derfor har IKEA arbejdet med bæredygtighed i mange år, og indsatsen er taget til i styrke og omfang de senere år med indførelsen af nye bæredygtige services. Tidligere på året lancerede møbelkæden blandt andet hjemmelevering via elbiler, app’en Better Living fyldt med bæredygtige hverdagsråd, og kunderne kunne fra august sætte tænderne i den nye plantebolle, hvis klimaaftryk kun er fire pct. af originalens.

Ifølge Johan Laurell skal det bæredygtige valg altid stå lige for i IKEA.

– Vi gør vores bedste for at guide vores kunder til at træffe nogle bæredygtige valg eksemplificeret ved vores app Better Living og ved indførelsen af grønne mærker på vores mest bæredygtige produkter. Samtidig er det vigtigt for os, at bæredygtighed ikke er en luksus forbeholdt de få. Derfor forsøger vi altid at tilbyde bæredygtige produkter og løsninger, der er til at betale, fortsætter Johan Laurell.

Selvom arbejdet med bæredygtighed i IKEA allerede er godt i gang, pointerer Johan Laurell, at der stadigvæk er et stort arbejde forude med at opnå virksomhedens målsætning om at blive en klimapositiv, cirkulær forretning i 2030.

– Vores arbejde med grøn omstilling, og herunder cirkulært forbrug, er en forudsætning for, at vi kan drive forretning i fremtiden. Gensalg er et af en række initiativer, der skal bringe IKEA frem mod vores mål om at blive en cirkulær og klimapositiv forretning i 2030. Samtidig bestræber vi os også på, at vores produkter udelukkende skal bestå af fornybare eller genanvendte materialer. Vi er godt på vej, og i de kommende år vil vi præsentere endnu flere services, der gør det muligt for vores kunder at omlægge deres forbrug til at blive mere cirkulært, slutter Johan Laurell. Gensalg blev introduceret sidste fredag.

Sådan fungerer Gensalg:

Kunden får vurderet værdien af produktet ved at gå ind på: IKEA.dk/gensalg. Når værdien er estimeret, har kunden 30 dage til at indlevere produktet i returafdelingen.

På grund af COVID-19 booker kunden et tidsrum for indleveringen, og derefter modtages et tilgodebevis, som kan benyttes i varehuset, restauranten eller Rodebutikken, hvor alle de produkter, som andre kunder indleverer via Gensalgsservicen vil være.

Der vil ikke være en kontant udbetaling til kunderne ved at aflevere produkter retur via Gensalgsservicen.

ikea reol flytte (Foto: IKEA PR)
I IKEA  er der nu åbnet for gensalg. (Foto: IKEA PR)

Læs også: Fem tips til dig der skal flytte hjemmefra

Egedal styrker udelivet med flyverdragter til alle pædagoger

Udelivet i institutioner og SFO er blomstret op under corona-krisen. Det er værd at holde fast i og kræver, at også de voksne kan holde varmen. Derfor går Egedal nu foran som kommune og sørger for flyverdragter til alle faste pædagoger og medhjælpere for at understøtte det gode udeliv i hverdagen.

Med COVID19 har udeaktiviteterne i SFO og dagtilbud fået et stort boost, og det er en erfaring over hele landet, at flere timer i frisk luft er et plus for børnenes trivsel. De mange udeaktiviteter kan dog være en kold fornøjelse for de voksne, som alt andet lige bevæger sig mindre end børnene, og derfor leverer Egedal Kommune nu flyverdragter til alt pædagogisk personale for at styrke både komfort og det pædagogiske arbejde:

– Vi ser mange positive effekter af det voksende udeliv for Egedals børn, og det vil vi rigtig gerne holde fast i. Med en god flyverdragt bliver det nemmere for medarbejderne at sidde i en våd sandkasse eller gå på opdagelse med børnene i en mudret skov, forklarer centerchef for Skole og Dagtilbud Lone Kvist.

I Egedal har SFO-pædagog og tillidsrepræsentant Pia Posborg i efteråret via BUPL rejst ønsket om varmt udetøj til det pædagogiske personale for bedre at kunne imødekomme corona-tiltaget om at være mest muligt udenfor. Det ønske imødekommer kommunen nu med i alt 695 indkøbte flyverdragter.

– Både som tillidsrepræsentant og som medarbejder er jeg super glad for, at Egedal Kommune som arbejdsgiver lytter til vores efterspørgsel på varmt udetøj. Det kommer både medarbejdere og børn til gode, siger Pia Posborg.

I løbet af november ik alle Egedals dagtilbud og SFO’er leveret flyverdragter i selvvalgte størrelser. De første tilbagemeldinger lyder på, at flyverdragterne giver stor bevægelsesfrihed og er ’vildt behagelige’ at have på.

Fakta

I alt 695 flyverdragter leveres til alle faste pædagogiske medarbejdere
Flyverdragterne er leveret af Specialbutikken, som kommunen arbejder på at få en fast aftale med.

egedal kommune flyverdragter (Foto: Egedal Kommune)Pædagogerne i Egedal er alle blevet udstyret med flyverdragter, for at styrke udelivet i forbindelse med corona. (Foto: Egedal Kommune)

Læs også: Egedal Kommune garanterer cornaledige SOSU-job

Plantebaserede varer bliver billigere og udvalget større

Supermarkederne har fået flere plantebaserede produkter på hylderne siden sidste år, og priserne er blevet mere konkurrencedygtige. Det viser årlig undersøgelse fra Vegetarisk Forening, hvor supermarkederne måles på 111 parametre. Men udvalget bør være langt større, hvis vi skal nå klimamålet, påpeger foreningen, der desuden efterlyser flere økologiske produkter baseret på danske råvarer.

Bilka scorede højst med 82 point og vinder prisen som ‘Årets Plantebaserede Supermarked’ i 2020. Nemlig.com følger et stykke efter med 68,3 point. Ni supermarkeder scorede mellem 58 og 64 point, mens de sidste tre landede på mellem 38 og 48 point. Den maksimale score er 100.

Stort udvalg er afgørende, hvis forbrugerne for alvor skal tage det grønne til sig, forklarer Dansk Vegetarisk Forening.

– Forbrugerne er klar på den grønne omstilling. 57 % af danskerne vil gerne spise mindre kød. Derfor er et stort sortiment af plantebaserede produkter i detailhandlen vigtigt. Både for dem, der spiser fleksitarisk, vegetarisk eller vegansk, og for dem der bare gerne vil have mere grøn mad i hverdagen. Vi er derfor glade for at se, at flere supermarkeder har fået et bedre sortiment sammenlignet med sidste år, udtaler DVF’s generalsekretær Rune-Christoffer Dragsdahl.

Undersøgelsen lægger især vægt på, at der er flere valgmuligheder inden for hver varetype. For eksempel at have flere alternativer til plantebaseret “ost” at vælge imellem og ikke bare udbyde én.

– Bilka har så meget butiksplads, at de selvsagt har lettere ved at tilbyde mange forskellige produkter. Men de produkter og kriterier, som vi måler på, er produkter og kriterier, som alle supermarkeder bør kunne leve op til i 2020, tilføjer han.

– Bilka scorer især højt på, at de har over 40 af de undersøgte produkttyper, samt at de kan holde en rimelig pris og har økologiske varianter af flere af deres plantebaserede produkter. Siden sidste år har Bilka eksempelvis fået seitan, veganske vaffelis og danske økologiske æbler i butikken. Derudover har de fået sat skilte op ved de plantebaserede produkter, så det er nemmere for kunderne at spotte dem, slutter DVF’s erhvervsmedarbejder Jeanne Svalebech Jørgensen, som også har været med til at gennemføre undersøgelsen.

‘Årets Plantebaserede Højdespringer’ er Lidl. Og Netto er både ‘Årets Plantebaserede Discount-Supermarked’ og ‘Bedst-i-pris’.

supermarked grøntsager frugt (Foto: PR)
Bilka er igen i år blevet kåret til Årets Plantebaserede Supermarked. Det er resultatet af Dansk Vegetarisk Forenings årlige undersøgelse af udvalget i de danske supermarkeder, hvor mere end 50 typer af fødevarer sammenlignes på 111 parametre – hos 14 supermarkedskæder, heraf to online. Undersøgelsens formål er at motivere alle supermarkeder til at forbedre deres plantebaserede udvalg. (Foto: Dansk Vegetarisk Forening PR)

Læs også: Vegansk grundkøkken: Kartoffelsalat

Søren Brostrøm kåres som Svikmøllens yndlingsoffer

Søren Brostrøm er kåret som Svikmøllens yndlingsoffer 2020. Det blev offentliggjort under optagelsen af et stort TV-show, Året der gak, i Portalen i Greve 1. december, hvor Brostrøm fik overrakt Jens Hages tegning af ham. Og mens danskerne venter på, at Søren Brostrøms erindringer udkommer i to mundbind, sagde Svikmøllens redaktør i sin tale:

– Offerrollen er som regel noget, man påtager sig. Fordi man synes, det af en eller anden grund er synd for én. Men Svikmøllens yndlingsoffer er noget, man bliver udnævnt til. Og vid at det er en stor ære, som blandt andet er tilfaldet Prins Henrik, Simon Spies og Bertel Haarder.

For et års tid siden var der ikke mange, som vidste, hvad Sundhedsstyrelsen helt præcist rumsterer med. Det skulle der blot en flagermus i Wuhan, som sandsynligvis ikke har været helt gennemstegt, til at ændre på.  I dag har årets yndlingsoffer været på forsiden af Euroman – noget som ellers kun er skuespillere og sportsstjerner forundt. Og så står årets yndlingsoffer noget mere skarpskåret end vores svenske broderfolks chefvirolog Anders Tegnell, der klæder sig som en livstræt forstander for en ungdomsskole.

søren brostrøm svikmøllen (Illustration: Jens Hage)
Søren Brostrøm Svikmøllens yndlingsoffer. (Illustration: Jens Hage)

Læs også: Coronaledighed rammer de lavestlønnede

Jul i kongehuset

Også i kongehuset har julen gjort sit indtog. I går begyndte et ægte, kongeligt juleeventyr. Julen er nemlig et særligt samlingspunkt i hele Kongeriget – i Danmark, på Færøerne og i Grønland. Det gælder også for Hendes Majestæt Dronningens Nissefamilie. Men i år er det 100 år siden, at hele Nissefamilien sidst var samlet til jul.⁣

Kongehusets julekalender bringer frem til jul Dronningens Nissepige rundt i store dele af rigsfællesskabet. Kalenderen kan følges på kongehusets Instagramårprofil og på Kongehusets hjemmeside, hvor kalenderens låger også bringes på færøsk, grønlandsk og engelsk.

Læs også: H. M. Dronningen aflyser årets nytårskure- og taffel

Dagens billede: Kat på vej til Det hvide Hus

· Mere fra samme kategori ·