Læs også:

Close
bore hårdt arbejde (Foto: Unsplash)

NEWS: Coronaledighed rammer de lavestlønnede hårdest

Nyheder  | 

Coronaledighed rammer de lavestlønnede hårdest · Coop i eksklusivt samarbejde med TV 2 om julekalenderen Juleønsket · Body Shop melder ud: Ingen Black Friday – i år er alt anderledes · Masser af priser til blandt andet Jennifer Lopez · Dagens video: Julebordene er dækket hos Royal Copenhagen

Vi har udvalgt dagens væsentligste, sjoveste og skæveste nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Coronaledighed rammer de lavestlønnede hårdest

De lavest lønnede er blevet ramt tre gange hårdere af ledighed som følge af coronakrisen end de højest lønnede. Det viser analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Økonomiske kriser har det med at ramme forskellige befolkningsgrupper med forskellig kraft. Og en ny analyse viser, at coronakrisen ikke er nogen undtagelse. Det viste sig nemlig, da arbejdsmarkedet var allermest mærket af coronakrisen fra starten af marts til juni.

En større del af dem med de laveste lønninger blev arbejdsløse sammenlignet med de højestlønnede. Blandt den femtedel med laveste lønindkomster var der seks procent, som blev ledige. Til sammenligning blev knap to procent af dem i femtedelen med højeste lønindkomster ledige.

Også målt på uddannelse og socialklasse har coronakrisen ramt skævt. Emilie Agner Damm, senioranalytiker i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd:

–Vi vidste fra tidligere kriser, at for eksempel unge, ufaglærte og ikke-vestlige indvandrere bliver hårdt ramt af arbejdsløshed, når økonomiske kriser skylder ind over os. Men det gælder altså også, når man måler på lønindkomst. Det er dem i bunden, der står først for. Og hun fortfatter

– Coronakrisen er gået hårdt ud over dem, der ikke har anden uddannelse end en grundskoleeksamen. Det afspejler, at det især har været hotel-, restaurations- og servicebrancherne, der er gået i stå. Når ufaglærte lønmodtagere mister jobbet er det særlig vigtigt, at vi investerer i at klæde dem på med opkvalificering, efteruddannelse og andre arbejdsmarkedspolitiske indsatser. Vi skal hjælpe dem tilbage i arbejde. Mange af de ufaglærte job er tabt og kommer ikke igen, når der igen er fremgang i økonomien.

Flere konklusioner fra analysen

1) Cirka 5 procent af ufaglærte lønmodtagere er blevet ledige under coronakrisen. Det er dobbelt så mange som blandt akademikere.

2) 4,5 procent af lønmodtagere fra arbejderklassen er blevet ledige under coronakrisen, mens det gælder for blot halvt så mange fra den højere middelklasse. Blandt overklassen er cirka 1 pct. blevet ledige.

3) Coronakrisen rammer lidt skævere end finanskrisen: Dem i den nederste femtedel på lønskalaen udgjorde 32 procent af de ledige under finanskrisen. Under coronakrisen er det 35 procent.

4) Konsekvens: Lønmodtagere, der mistede jobbet, fordi deres arbejdsplads blev nedlagt under finanskrisen, havde et lønefterslæb på knap 40.000 kr. ti år efter. De havde ligeledes en dårligere tilknytning til arbejdsmarkedet. Gennem opkvalificering og en aktiv finanspolitik kan vi reducere både størrelsen og varigheden af denne krises konsekvenser.

bore hårdt arbejde (Foto: Unsplash)
De lavestlønnede rammes hårdest af arbejdsløs under corona viser ny analyse. (Foto: Unsplash)

Læs også: Beskæftigelsesministerens kommentar til ledighedstallet for september 2020

Coop i eksklusivt samarbejde med TV 2 om julekalenderen Juleønsket

Årets lågekalender fra ‘Juleønsket’ støtter som altid julemærkehjemmene i Danmark, idet overskuddet fra julekalenderen går til de fem julemærkehjem, som hvert år hjælper knap 1.000 børn i Danmark. Det er børn, der har brug for hjælp til at tackle mobning, ensomhed og lavt selvværd. På julemærkehjemmene får de hjælp til at finde deres styrker og opbygge deres selvværd.

Lågekalenderen koster 45 kroner og har kunne købes fra mandag 12. oktober i Spar, Bilka, Føtex, Meny, Min Købmand, Bog & Idé, Legekæden, Salling Stormagasin, Boghandleren, BR, SuperBrugsen, Kvickly, Dagli’Brugsen, Fakta og Irma

Men børn, der glæder sig til årets julekalender på TV 2, behøver ikke at vente helt til 1. december for at komme tættere på ”Juleønsket”. Coop har i samarbejde med TV 2 udviklet samlealbum og samlekort, som nu er at finde i butikkerne – dog kun i SuperBrugsen, Kvickly og Dagli’ Brugsen.

Kortene kan indsættes i samlealbummet, som indeholder uddybende historier om de forskellige karakterer og steder i ”Juleønsket”. Der er også små opgaver og gåder og opskrifter fra Coops mad- og undervisningsprojekt Go Cook. Så der er kort sagt stof til god underholdning i julemåneden.

 

Læs også: Coop lancerer personlig klimaberegner

Body Shop melder ud: Ingen Black Friday – i år er alt anderledes

2020 har på alle måder været et anderledes år, og det bliver Body Shops Black Friday også. I år belyser de i på alle deres kommunikationskanaler et vigtigt men tabubelagt emne; kvinder og børn som udsættes for vold i hjemmet.

Desuden vil der ikke være tilbud under Black Friday, i stedet dedikere de deres kommunikation til  kampagnepartneren LOKK (Landsorganisation af Kvindekrisecentre) og deres vigtige budskab – FOR SOME IT’S BLACK EYEDAY EVERY DAY …

Hver dag, hele døgnet, året rundt i hele Danmark hjælper LOKK voldsramte kvinder og deres børn videre til en fremtid uden vold. LOKK tilbyder et trygt sted med sikkerhed og professionel rådgivning i øjenhøjde. På LOKK’s krisecentre bliver kvinder og børn mødt med empatisk omsorg, viden om vold samt konkrete redskaber til at komme ud af voldelige relationer i livet og i hjemmet.

Vi meget stolte over samarbejdet med LOKK, og at vi kan være med til at gøre en forskel for de kvinder og børn, som udsættes for vold i deres hjem. LOKK gør et fantastisk arbejde ikke bare med at hjælpe de mange kvinder og børn, som hvert år er tvunget til at tage på kriscenter, men også med at forebygge og synliggøre problemet. Et problem som er et stort tabu, vi håber kampagnen kan bidrage til at bryde, forklarer Tanja Bruun, Head of Marketing and Corporate Responsibility, The Body Shop Sverige & Danmark.

Kamilla Bjørn Drøidal, direktør for LOKK kommenterer samarbejdet:

Vi ved, at mindst 70.000 kvinder hvert år er udsat for psykisk vold fra deres partner, og at mindst 38.000 kvinder er udsat for fysisk vold. Men det er kun de tal, vi kender til. Der er et stort mørketal, vi ikke kender. Derfor er jeg glad for, at The Body Shop med kampagner som denne er med til at få samtalen frem i lyset. Vold i familien er ofte tabubelagt og kvindernes bærer typisk rundt på hemmeligheden alene. Men vold mod kvinder er et strukturelt og samfundsmæssigt problem, som det er vigtigt, at vi taler højt om og sætter på dagsordenen.

Sådan støtter du LOKK:

1. Donér er valgfrit beløb når du handler i en The Body Shop butik eller henter din Click & Collect order. Donerer du et beløb under vores medlemsdage 9-22/11 2020 donerer vi samme beløb.*

2. Når du køber vores Snow Globe gave donerer vi 40 kroner til LOKK.

3. Hver gang du handler hos os denne jul støtter du LOKK og deres vigtige arbejde med at hjælpe kvinder som er udsat for vold i hjemmet. Vores mål er, med din hjælp, at indsamle 30.000 kroner. **

4. For at kunne hjælpe endnu flere har LOKK brug for at blive godkendt som skattefradragsberettiget hjælpeorganisation. Det kræver at de har 300 støttemedlemmer som årligt støtter med 200 kroner. Hjælp dem ved at blive støttemedlem eller støt med et engangsbidrag – alt er med til at gøre en forskel. Støt her.

*The Body Shop donerer samme beløb som du har doneret i butikken, med et max. beløb på 20.000 kr.

**Den samlede donation er mindst 30.000 kroner og inkluderer ikke beløb som doneres af kunder i forbindelse med betaling. Beløb som doneres af kunder går ubeskåret til LOKK og er ikke medregnet i donationen på mindst 30.000 kroner.

black eyeday body shop kampagne (Foto: PR Body Shop)
I år belyser Body Shop et vigtigt men tabubelagt emne; kvinder som udsættes for vold i hjemmet.  (Foto: PR Body Shop)

Læs også: Mød Body Shops grundlægger Anita Roddick

Masser af priser til blandt andet Jennifer Lopez

Der var masser af priser og hæder til Hollywood og dens mange artister. Med Demi Lovato som vært blev der søndag uddelt en masse priser ved årets ‘Peoples Choice Awards’, der har været afholdt årligt siden 1975, og hvor alle (fra offentligheden og fans) digitalt har kunne stemme på deres favoritter.

En af årets vindere var Jennifer Lopez, der blev hædret med ‘People’s Icon Award’. Årets film 2020 blev ‘Bad Boys for life’. Du kan se alle kategorierne og vinderne her.

Læs også: De store Golden Globe vindere

Dagens video: Julebordene er dækket hos Royal Copenhagen

· Mere fra samme kategori ·