Læs også:

Close
parken corona testcenter (Foto: Trine Baadsgaard)

Julenews: Landets største testcenter er åbnet i Parken

Nyheder  | 

Landets største testcenter er åbnet i Parken · Apotekerne opfordrer til at huske receptfornyelse · Operasangere fra Det Kongelige Teater sang julen ind ad vinduerne på københavnske plejehjem · Årets korteste dag er overstået · Dagens video: Kænguro kan tale med mennesker · Julefjol: Julemanden var på besøg

Julen er over os. Så vi har skruet lidt ned for nyheder – men helt snydes skal du ikke. Vi har udvalgt dagens væsentligste, sjoveste og skæveste nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Landets største testcenter er åbnet i Parken

I går åbnede Danmarks største testcenter i Parken, hvor mellem 1.200 og 3.000 personer i timen nu kan lyntestes for corona.

Copenhagen Medical skriver i en pressemeddelser, at sundhedspersonale får førsteprioritet. Firmaet er en ud af de fire virksomheder, der har indgået en aftale med sundhedsmyndighederne om at levere i alt 100.000 daglige lyntest på statens regning.

Efter anbefaling fra Sundhedsstyrelsen bliver der oprettet en hurtig indgang for sundheds- og plejepersonale. Samt andre medarbejdere, der løser samfundskritiske opgaver. Det gælder politi, brandvæsen, Forsvaret, beredskab og veteraner, lyder det i pressemeddelelsen.

De hurtige test kaldes antigentest og foretages gennem podning i næsen. En faglig ekspertgruppe har tidligere slået fast, at antigentest langtfra er lige så sikre som de pcr-test, der bruges i statens testsystem, og derfor kun skal ses som et supplement.

Det nye testcenter skal ifølge Copenhagen Medical være med til at sikre, at det relevante sundhedspersonale er blevet screenet for coronavirus, inden der skal gives vacciner på landets plejehjem.

– Vores testcenter kan løse testudfordringen for de berørte medarbejdere i Storkøbenhavn på ganske kort tid, under velordnede og professionelle forhold ikke mindst på grund af vores fuldt digitaliserede registrering og testproces, udtaler selskabets direktør Jeppe Handwerk, og fortsætter:

– Ved at stille denne mulighed til rådighed kan vi være med til at sikre, at udrulningen af vaccinationsprogrammet kan komme i gang så hurtigt som muligt.

Personer, der vil benytte sig af den hurtige indgang, kan få adgang fra C-tribunen på Østre Allé ved at bære uniform eller fremvise virksomhedens ID-kort. Alle andre kan bruge indgangen via Port H ved A-tribunen uden tidsbestilling.

parken corona testcenter (Foto: Trine Baadsgaard)
Allerede da testcentret åbnede i går, var der run på … (Foto: Trine Baadsgaard)

Læs også: Fakta om COVID-19 når du går i panik

Apotekerne opfordrer til at huske receptfornyelse

Er recepten på medicin ved at udløbe, så husk at få den fornyet inden jul. Apotekerne opfordrer også til, at man henter medicinen i god tid, så man undgår for mange kunder samtidig i de sidste hektiske dage op til højtiden.

Mange praktiserende læger holder nemlig lukket mellem jul og nytår. Derfor opfordrer landets apoteker til, at man husker at forny sine recepter nu, hvis de er ved at udløbe.

Samtidig lyder opfordringen, at man også skal hente sin medicin i god tid inden jul, da der ofte er meget travlt på apotekerne i de sidste dage før den store højtid. Det er vigtigt at sprede kundestrømmen, så man minimerer smitterisikoen med COVID-19.

Trods nedlukningen af Danmark holder apotekerne fortsat åbent alle hverdage før og efter jul. Og har man akut brug for medicin i helligdagene, er der vagtapoteker over hele landet. Se oversigten her.

Husk at hente dine ting på apoteket. (Foto: Pixabay)

Læs også: Apoteker opfordrer til betaling med kort

Operasangere fra Det Kongelige Teater sang julen ind ad vinduerne på københavnske plejehjem

Beboere på en række københavnske plejehjem fik i sidste uge en helt særlig julestemning ind ad vinduerne, da to operasangere fra Det Kongelige Teater stillede op til minikoncert for at forsøde juletiden. Koncerterne skulle være med til at give julen lidt af den mistede glans tilbage, forklarer borgmester.

Julen bliver ikke, som den plejer. Heller ikke for de mange ældre, der bor på plejehjem i København. Men trods den aktuelle corona-epidemi og de mange restriktioner, der gælder for besøg hos de ældre, er der gjort rigtig meget på de københavnske plejehjem for, at juletiden kan blive så hyggelig og velkendt som muligt. Mange traditioner – som julefrokoster, luciaoptog og julemarked – er bibeholdt, men de bliver i år gennemført på nye og corona-venlige måder.

Der er dog også kommet helt nye ting i kalenderen denne jul. To operasangere fra Det Kongelige Teater har nemlig været på en lille turné rundt til de plejehjem i kommunen, der har ønsket at få leveret en lille intim-koncert – som dog i denne corona-tid må foregå udendørs.

– Julefejringen har desværre mistet lidt af sin glans i år på grund af corona. Det gælder for de fleste danskere, men i særlig grad for de borgere, der bor på plejehjem rundt omkring i landet, og som må undvære besøg fra nær og fjern. Derfor er jeg glad for, at vi med hjælp fra Det Kongelige Teater har kunne drysse lidt ekstra fin julestemning ud til de ældre i form af smukke toner fra to professionelle operasangere, udtaler sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF).

Minikoncerterne kom i stand på et møde for nyligt mellem Sisse Marie Welling og teaterchef fra det Kongelige Teater, Kasper Holten. Her blev samarbejdet hurtigt aftalt og siden sat i værk. De to operasangere, Sofie Elkjær og Simon Duus, sang ved ved hvert plejehjem en blanding af opera og julesange, blandt andet af Carl Nielsen, Ingemann og Puccini.

– Kunst skal sprede håb og inspiration – og det ved vi, at måske især ensomme ældre kan have brug for i denne tid. Og når de ikke kan komme til os, så kom vi med stor glæde ud til dem, slutter teaterchef fra Det Kongelige Teater.

Gammel old bedstemor grandmother(Foto: Unsplash)Operasangere synger for plejehjemsbeboerne i København. (Foto: Unsplash)

Læs også: Plejehjemsbeboere får besøg af specialdesignede containere

Årets korteste dag er overstået

I denne mørke tid kan vi nu glæde os over, at årets korteste dag – i går mandag den 21. december nu er overstået, og vi langsomt men sikkert går mod lysere dage. Allerede om 14 dage har vi fået 13 minutter mere lys. De små ting og glæder tæller også …

Læs også: Se årets første eklipse

Dagens video: Kænguro kan tale med mennesker

Julefjol: Julemanden var på besøg

· Mere fra samme kategori ·