Læs også:

Close
Rekordmange juleaftensfester løber sandsynligvis af stablen i år, og det afspejles i øget salg af julepynt. (Foto: PR)

JULENEWS: Salget af julevarer eksploderer

Nyheder  | 

Salget af julevarer eksploderer · Friends kommer på HBO · Kvindelige musikskabere er fraværende i toppen af dansk musik · Nasa viser årets første eklipse · Dagens video: Farvel til årets mest nuttede dansepar · Julefjol: Juletræet i Rockefeller Center tændes

Julen er over os. Så vi har skruet lidt ned for nyheder – men helt snydes skal du ikke. Vi har udvalgt dagens væsentligste, sjoveste og skæveste nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Salget af julevarer eksploderer

Danskerne søger tryghed i en usikker tid, og det resulterer i, at salget af julevarer eksploderer. Julepynt, -lys og andet -stads langes over disken som aldrig før. I julens kendte og trygge traditioner søger vi ifølge trendforsker ly for coronaen.Trods udsigten til en atypisk jul, hvor forsamlingsforbud og restriktioner utvivlsomt sætter sit præg landet over, har danskerne tilsyneladende ikke skruet det mindste ned for juleblusset. Tværtimod kan Plantorama i år melde om en markant stigning i salget af julevarer på hele 44 procent i forhold til sidste år.

– Vi ser, at folk går endnu mere op i julen i år, end de plejer, og det er jo dejligt, at vi kan imødekomme det særlige behov, som vores kunder har for at skabe en god julestemning i hjemmene, siger Anders Midtiby, indkøbschef i Plantorama.

At julen om muligt bliver prioriteret endnu højere end normalt, kommer ikke som en overraskelse for trendforsker og livsstilsekspert Mads Arlien-Søborg.

– Det er en direkte konsekvens af det her år med corona, at vi tillægger julen endnu mere værdi end normalt. Vi søger tryghed i en usikker tid, og det, vi forbinder med det trygge og sikre, bliver simpelthen vigtigere, end det plejer. Samtidig hungrer vi efter det sociale nærvær, så folk trænger i den grad til at fejre jul og bruger derfor også gerne lidt ekstra på det, siger Mads Arlien-Søborg.

– Når man højst må være 10 personer samlet til juleaften, vil der givetvis være flere hjem, som holder juleaftensfesten, fordi større forsamlinger fordeler sig. Det kan også bidrage til mersalg op til jul, fortsætter Mads Arlien-Søborg.

– Vi oplever i år en ekstra stor efterspørgsel på vores julevarer over en bred kam. Men for eksempel er kunstige juletræer og julepynt blandt de mest populære. Det kunne godt tyde på, at vi får mindre, men flere julefester, end vi plejer, slutter Anders Midtiby.

Rekordmange juleaftensfester løber sandsynligvis af stablen i år, og det afspejles i øget salg af julepynt. (Foto: PR)
Rekordmange juleaftensfester løber sandsynligvis af stablen i år, og det afspejles i øget salg af julepynt. (Foto: PR)

Læs også: Shopping: De sjove, de barnlige, de små, og de skøre

Friends stopper på Netflix men kommer på HBO

Netflix Danmark har meldt ud, at alle binge-yndlingsserie Friends stopper med udgangen af 2020. Så skal du nå at gense vennerne, så er juledagene sidste udkald, der har sidste dag på streamingtjenesten den 31. december.

Til gengæld kan du allerede dagen efter se Venner på HBO. Så så er 2021 også reddet, for alle 10 sæsoner vil ligge der klar til at blive genset – igen og igen …

Læs også: Friends – get the look

Kvindelige musikskabere er fraværende i toppen af dansk musik

Kodas første kønsstatistik viser en kønsubalance i indtjeningen hos de danske musikskabere, og den bliver markant større jo højere deres indtjening er. Det er en skævhed, der skal ændres ved, lyder det fra Koda.

I de senere år har der været et stigende fokus på kønsubalancen i musikbranchen. For at kaste lys over udfordringerne i den del af musikbranchen, som Koda repræsenterer, udgiver Koda nu sin første detaljerede statistik om kønsbalancen blandt komponister og sangskrivere.

Kodas kønsstatistik viser en ubalance både målt på kønsfordelingen generelt og på indtjeningsniveau. Andelen af kvindelige rettighedshavere udgør kun 19 procent af Kodas medlemmer, og deres andel af udbetalinger fra Koda er endnu mindre. De kvindelige medlemmers musik blev kun spillet i et omfang, der gjorde, at ti procent af udbetalingerne gik til dem.

Ubalancen er mest markant, når vi ser på de medlemmer, som får spillet deres musik i et så stort omfang, at de kan tælles med blandt de bedst indtjenende i Koda. Ud af de 118 medlemmer, som modtog mere end 400.000 kroner i 2019, var blot ni kvinder, hvilket svarer til, at kvinderne modtog seks procent af det samlede udbetalingsbeløb i den højeste indtægtsgruppe.

– Disse tal afspejler på ingen måde det omgivende samfund, og vi går glip af et umådelig stort potentiale og en masse talent, som kunne gavne udviklingen og konkurrencen i hele den danske musikbranche, udtaler Kodas bestyrelsesformand, Niels Rønsholdt, der også mener, at tiden er inde til et samlet og gennemgribende opgør med kønsubalancen i dansk musik, men peger også på behovet for mere viden:

– Kodas data siger ikke noget om årsagerne til, at tingene ser ud, som de gør, men forhåbentlig kan de bidrage til behovet for at få det afdækket. For hvis vi som branche skal løse problemet, skal vi kende problemets rod. Hvad er barriererne for en mere jævn kønsrepræsentation i den skabende del af musiklivet? Hvad er det, der gør, at så få kvinder når toppen af indtægtsskalaen? Hvad er kulturelt, hvad er strukturelt, og hvor i kæden bor de egentlige forhindringer? Der er ingen tvivl om, at der skal sættes ind fra mange sider for at at komme denne helt utidssvarende skævhed til livs. Vi kan alle sammen gøre noget, og vi skal alle sammen påtage os et ansvar.

Statistikken viser også, hvordan kvinder og mænds andel af udbetalingsbeløbet fordeler sig på de fem områder, hvor der blev udbetalt flest penge til Kodas medlemmer i 2019. Her ses også en generel ubalance, som dog er mest udtalt på tv-området, hvor kvinderne kun modtog fire procent af det samlede udbetalingsbeløb.

Ubalancen bliver også her endnu mere tydelig, hvis man ser på de bedst indtjenende medlemmer på de fem områder. Ud af de ti bedst indtjenende medlemmer på de fem områder, finder man kun tre kvinder ud af 50 navne på listen. Herudover viser kønsstatistikken, at siden kvindernes andel af det samlede udbetalingsløb toppede i 2012, er det faldet med 20 procent til 9,9 procent i 2019.

– Tallene i Kodas kønsstatistik er på én og samme tid bekymrende og forventet. Vi har længe vidst, at det stod grelt til med kønsbalancen, og derfor er det også et af fire strategiske fokusområder i Kodas nye kulturstrategi. Vi har allerede gennem Koda Kultur investeret i projekter, der arbejder for at fremme den kvindelige repræsentation i musikken. Den indsats fortsætter vi, da en ændring kræver et langt sejt træk, understreger næstforkvinde i Kodas bestyrelse, Anna Lidell.

koda kvindelige musikere (Grafik: Koda)
Koda har lavet undersøgelser, der viser, at kvindelige musikskabere er i undertal. (Grafik: Koda)

Læs også: Her er de mest populære kvindelige musikere

Nasa viser årets første eklipse

I mandags som årets første eklipse med en smuk solformørkelse, hvor månen kortvarigt stod i vejen for lyset fra solen, hvilket resulterede i, at månen kaster en skygge et sted på Jordens overflade. Smukt filmet og vildt moment. Det hele varede omkring to minutter. Ifølge Nasa vil den næste først være at se den 4. december 2021.

Læs også: Nasa har fundet vand på månen

Dagens video: Farvel til årets mest nuttede dansepar. De fik en fot andenplads men vandt vores hjerter

Julefjol: Juletræet i Rockefeller Center tændes

· Mere fra samme kategori ·