Læs også:

Close
hjertetræ tivoli (Foto: Lasse Salling)

NEWS: Så er der jul i Tivoli

Nyheder  | 

Så er der jul i Tivoli · Medicinpriserne er historisk lave · Godt nyt til alle Wedding Crashers fan · Københavnerne mangler viden om byens luftforurening · Fødselsdag med fut i · Dagens video: Se Emili Sindlev og Mads Vad danse i aften · Fredagsfjol: Cuteness overload 🦴🦴

Vi har udvalgt dagens væsentligste, sjoveste og skæveste nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Så er der jul i Tivoli

Tivoli åbner årets julesæson med et kæmpe svævende lyshjerte i dag. Årets tema er ikke tilfældigt, det er nemlig ‘Hjerternes Fest’, der slås fast med den mest avancerede Tivoli lysinstallation nogensinde – et kæmpestort lysende rødt hjerte på himlen over Glassalen som et symbol på sammenhold. Der er under Jul i Tivoli fokus på det gode samvær med afstand til hinanden, når Rådhusklokkerne ringer julesæsonen ind.

Som noget nyt skal alle gæster reservere plads for at få adgang, og der bliver indsat ekstra personale foran Tivolis indgange for at undgå trængsel. Jul i Tivoli strækker sig ‪fra i dag og til og med 3. januar 2021, hvor de fleste aktiviteter foregår i det fri.

Gæsterne opfordres til at planlægge deres besøg søndag til torsdag, så de undgår at stimle sammen på for eksempel lørdage i den 82.000 m2 store forlystelseshave. For at sprede gæsterne inde i Tivoli flytter blandt andet Julemanden væk fra Pantomimeteatret og flere og nye jule-og lysopsætninger bliver placeret rundt om Tivoli-Søen.

Temaet Hjerternes Fest er ikke bare en tilfældig julefrase i Tivoli. Overalt vil der være hjerter at finde, både ned langs alleen ved Hovedindgangen, hvor de vil hænge parret med glitrende Swarovski krystaller og som noget helt, helt nyt og vovet har Tivolis prisbelønnede lysdesigner Jesper Kongshaug kreeret et lysende, rødt hjerte, der bliver projekteret op på himlen over Glassalen, som et pejlepunkt for hele Tivoli og København.

Billedet vil skifte karakter og lokation alt efter vejret og skyerne. Og kan ses både i Tivoli og udenfor som en kærlig hilsen til byens borgere, Tivolis gæster og alle de ansatte, der i løbet af året har arbejdet for, at Tivoli har kunnet holde åbnet. Men allervigtigst skal hjertet ses som et symbol for alt det, mange af os hungrer efter, og som forhåbentlig snart kommer vores vej igen – nemlig samhørighed, nærhed og kærlighed.

Udover hjertet på himlen, finder man også et 3,5 meter højt, glødende hjerte ved Nimb, samt en projektion med levende billeder af en gammeldags juleby. Her kan gæsterne følge med, når bageren, frisøren og urmageren pynter op til jul på Nimbs facade. Årets lysdesign er også tænkt ind i, hvordan man bedst muligt kan sprede folk godt rundt i haveanlægget, og derfor kan man blandt andet finde det største træ i Boulevardhaven pakket ind i frostklart og vinterhvidt lys, som med sikkerhed vil lede tankerne hen til en vis is-skydende sneprinsesse.

hjertetræ tivoli (Foto: Lasse Salling)Der er fyldt med julehygge i Tivoli … (Foto: Lasse Salling)

Læs også: Nu kan du reservere plads til ‘Jul i Tivoli’

Godt nyt til alle Wedding Crashers fan

Seriøse rygter svirer for tiden om opfølger til filmen Wedding Crashers. Det kom efter Vince Vaughn i et interview med Entertainment Tonight forleden fortalte at instruktøren, Owen Wilson og han selv nu har ‘seriøse snakke’ omkring en Wedding Crashers to film. Det er første gang, at der rent faktisk er positive rygter om, at vi igen kan få det skøre makkerpar at se. Han tilføjede også, at det var i sin ‘tidlige opstart, men at der var kommet en idé frem, der var “pretty good”‘. Men han sluttede også med at pointere, at det dog var i sin ‘spæde start’.

Den ikoniske, skøre og sjove komedie film med blandt andet Vince Vaughn og Owen Wilsen tilbage fra 2005 blev dengang instrueret af David Dobkin. På rollenlisten var også bladt andet Christopher Walken, Rachel McAdams, Isla Lang Fisher, Jane Seymour og Bradley Cooper.

Læs også: 11 fantastiske filmscener vi aldrig glemmer

Medicinpriserne er historisk lave

Priserne på apoteksforbeholdt medicin er dykket kraftigt det seneste år og er nu på et historisk lavt niveau.

Fem procent. Så meget er medicinpriserne i gennemsnit faldet, når man sammenligner august måned i år med samme måned sidste år. Hvor sidste år midlertidigt bød på prishop i kølvandet på leveringsvigt, er udviklingen nu igen normaliseret, og priserne dykker.

Dermed fortsætter tendensen med faldende medicinpriser, der siden år 2000 i gennemsnit er mere end halveret. Dette gælder i hvert fald for receptpligtig medicin og andre lægemidler, som kun kan fås på apotekerne. Til sammenligning har håndkøbslægemidler, der også kan købes i detailhandlen, fulgt den almindelige prisudvikling og er i samme periode gennemsnitligt steget med næsten 30 procent. Det viser en analyse, som Apotekerforeningen netop har gennemført.

Ifølge analysechef Per Nielsen kan det fortsatte prisfald især tilskrives den hårde priskonkurrence, der er en følge af proceduren med 14-dages licitationer på medicin. Det understøttes af apotekernes store fokus på så vidt muligt at tilbyde borgerne den billigste pakning:

– Vi kan i hvert fald konstatere, at den gennemsnitlige behandlingspris på medicin er dykket kraftigt siden årsskiftet. Og det er til trods for, at vi har været og fortsat er inde i en periode med relativt mange leveringssvigt. Ofte er det sådan, at når flere konkurrerende lægemidler inden for en substitutionsgruppe ikke kan skaffes, så får det priserne i vejret. Det skete eksempelvis sidste år, hvor nogle af de storsælgende lægemidler i en periode var ude af markedet. Det gav prishop på de få tilbageværende lægemidler. Men i år er situationen i stigende grad normaliseret. Priserne er faldet igen til under niveau, og de aktuelle leveringssvigt har ikke i samme grad som sidste år udløst prishop.

Selvom der lige nu er leveringssvigt i 25 lægemiddelgrupper, og selvom der fortsat kan forekomme prisstigninger på udvalgte lægemidler, har det ikke fået de samlede gennemsnitlige priser til at stige tilsvarende.

Danmark har i forvejen nogle af Europas laveste priser på kopimedicin, som udgør to tredjedele af den medicin, apotekerne udleverer.

medicin pille piller aptotek (Foto: Unsplash)Medicinpriserne er historisk lave … (Foto: Unsplash)

Læs også: Apoteker opfordrer til betaling med kort

Københavnerne mangler viden om byens luftforurening

2 ud af 3 københavnere tænker slet ikke over luftforureningen i byen, viser en helt ny undersøgelse. Men luftforurening i København fører hvert år til omkring 460 for tidlige dødsfald, og mange københavnere bliver syge. Nu vil kommunen klæde københavnerne bedre på til at begrænse den luftforurening, de udsættes for.

Den er ikke synlig, og vi kan heller ikke røre den. Mange københavnere tænker måske knapt nok over, at den findes. I hvert fald er det kun 1 ud af 7 københavnere, der er klar over, at luften i København er forurenet i en sådan grad, at det fører til sygdom og dødsfald.

Det er problematisk, mener sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF), for selvom hun ikke ønsker at skræmme nogen, så er det vigtigt, at man som borger kender til fakta på området.

– Vi har en fantastisk by, men vi skal også være ærlige om de problemer, der er. For der er sundhedsskadelig luftforurening i København. Selvom vi arbejder for at minimere forureningen, vil der være forurenet luft i mange år frem. Luftforurening er alvorligt, og som borger i byen skal man have viden og information, så man kan handle ud fra den, udtaler Sisse Marie Welling, som derfor har lanceret en ny kampagne om luftforureningens skadelige virkninger.

En ny undersøgelse foretaget af Wilke for Københavns Kommune afslører, at mange københavnere ikke er opmærksomme på den luftforurening, de lever i, og hvilke konsekvenser den har. Det skal den nye kampagne Ren luft redder liv forsøge at ændre på. Men kampagnen vil ikke alene oplyse om de sundhedsmæssige konsekvenser af luftforurening i København, den skal også give københavnerne mulighed for at handle, fortæller Sisse Marie Welling.

– Vi kan ikke trylle luftforureningen væk, men som borgere kan vi godt gøre noget hver især – både for at undgå at blive påvirket af forureningen og for selv at forurene mindre. Man kan f.eks. droppe brændeovnen, lade bilen stå og vælge en renere rute gennem byen, når man går eller cykler, siger hun.

Du kan se mere i gadebilledet, på sociale medier og på www.renluft.kk.dk. og www.erluftensund.kk.dk.

Som noget nyt kan borgere nu også finde information om luftforureningen via fem nyopstillede målestationer forskellige steder i byen. I sensommeren har kommunen nemlig sat luftmålestationer op fem forskellige steder i byen. Formålet med de nye målere, som er led i indsatsen ”Øget viden om de sundhedsskadelige virkninger af luftforurening i København”, er dels at give borgerne mulighed for selv at kunne agere på viden, og dels at indsamle mere viden i kommunens arbejde for at mindske forureningen.

Fakta: Luftforurening i København

  • Luftforurening er skadelig for alle mennesker. Forureningen trænger ind i kroppen, når vi trækker vejret, og kan påvirke bl.a. lunger, hjerte og hjerne.
  • Luftforurening fører hvert år til cirka 460 for tidlige dødsfald i Københavns Kommune og endnu flere sygdomstilfælde i form af blandt andet lungekræft, diabetes, demens og hjertekarsygdomme.
  • I Danmark dør samlet set omkring 4.200 årligt for tidligt grundet luftforurening. Kilder i udlandet er ansvarlige for omkring 3.000 af de for tidlige dødsfald (71%), mens danske kilder er ansvarlige for omkring 1.200 for tidlige dødsfald (29%)
  • De største lokale kilder til luftforurening i København er brændefyring og vejtrafik.
københavn tage himmel sky (Foto: MY DAILY SPACE)
Københavnere mangler viden om luftforurening. (Foto: MY DAILY SPACE)

Læs også: Luftforurening går mest ud over børn

Fødselsdag med fut i

I mandags blev sangeren Anders Blichfeldt 57 år. Den tidligere forsanger fra bandet Big Fat Snake er ikke bare en dygtig sanger og musikere men også “god med ord”. Således havde han på sin fødselsdag lagt en sjov opdatering ud. Et forsinket tillykke herfra og håber, at Anders fik en snegl senere på dagen.

Læs også: Klumme: At holde fødselsdag og blive 26 for tredie gang

Dagens video: Se Emili Sindlev og Mads Vad danse i aften

Fredagsfjol: Cuteness overload 🦴🦴

 

· Mere fra samme kategori ·