Læs også:

Close
bakspejl bil pige køre (Foto: Unsplash)

NEWS: Nu kan du få kørekort digitalt

Nyheder  | 

Nu kan du få kørekort digitalt · DIF har fået grønt lys til EM · En af dyrenes store forkæmpere fylder 20 år · Blå Kors udgiver årets julemærke · Dronninggambit slår alle rekorder · Dagens video: Så er der koncert

Vi har udvalgt dagens væsentligste, sjoveste og skæveste nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Nu kan du få kørekort digitalt

Fra i går tirsdag har du kunnet lade det lyserøde, fysiske kørekort blive derhjemme og i stedet have det med i digital form på mobilen. En ny app introducerer nemlig det digitale kørekort, som også fungerer som id i nattelivet, eller når du skal hente en pakke.

Har du en smartphone kan du hente en kørekort-app, så du både har dit kørekort og et id-bevis i digital udgave på mobilen.

Det fysiske kørekort er dog stadig vigtigt, og man skal også fortsat beholde sit fysiske kørekort, selvom man har hentet kørekort-appen. En af grundene til det er, at det digitale kørekort kun gælder inden for Danmarks grænser.

Appen fungerer også, selv om mobilen ikke har dækning eller forbindelse. Og løber mobilen tør for strøm, er det nødvendigt at have det fysiske kørekort for at undgå en bøde.

For at få sit digitale kørekort er det nødvendigt at downloade appen ‘Kørekort’, hvorefter man logger ind med NemID. Kørekortet er det første id-bevis i Danmark, der bliver digitalt. Det gule sundhedskort følger trop i løbet af 2021. Det oplyser Digitaliseringsstyrelsen, der har udviklet appen, i en pressemeddelelse.

 

Læs også: Flere elever og køreskoler snyder med kørekortet

DIF har fået grønt lys til EM

DIF er lettet over, at regeringen har givet grønt lys til afvikling af EM i kvindehåndbold. En aflysning med kort varsel havde været uoverskueligt for alle involverede. Med lidt over en uge til EM i kvindehåndbold er programsat til at begynde, kom det efterspurgte grønne lys fra den danske regering til afviklingen af mesterskabet. Det vækker stor lettelse i Danmarks Idrætsforbund, der havde efterlyst en udmelding fra regeringen.

– Det er virkelig en god dag for dansk idræt i almindelighed og kvindehåndbolden i særdeleshed. Jeg er meget tilfreds med, at regeringen har forholdt sig til mesterskabets omfattende coronaprotokol og vurderet, at det er forsvarligt af afvikle mesterskabet. Udmeldingen kommer i sidste øjeblik, men vi har også stor forståelse for, at der er rigtig mange ting på regeringens bord i denne uforudsigelige corona-tid, udtaler DIF’s formand, Niels Nygaard og fortsætter:

– Dansk Håndbold Forbund har leveret et kæmpe arbejde under utrolig vanskelige og omskiftelige forhold, og jeg er lettet på DHF’s og kvindelandsholdsspillernes vegne over, at mesterskabet kan afvikles i trygge rammer – blandt andet i kraft af de coronabobler, som bliver etableret. Desuden glæder jeg mig på håndbold-Danmarks vegne over, at vi får muligheden for – foran tv – at stå sammen om det danske landshold, slutter Niels Nygaard.

Fakta om EM:

Håndbold-EM for kvinder er programsat fra 3.-20. december 2020.

Det Europæiske Håndboldforbund (EHF) og Dansk Håndbold Forbund (DHF) har udarbejdet en corona-protokol for gennemførslen, som er mere restriktiv en de gældende danske retningslinjer.

Slutrunden skulle oprindelig være afviklet i et delt værtskab mellem Danmark og Norge, men for en uge siden måtte Norge trække sig pga. landets corona-stramninger.

Dansk Håndbold Forbund (DHF) har på rekordtid fået økonomi, hoteller, spillesteder, medarbejdere mv. på plads, så de vil kunne overtage det fulde værtskab. Der mangler blot en politisk blåstempling.

Samtlige deltagende lande sidder i venteposition og har økonomi og praktik bundet til gennemførslen af EM.

På billedet er det VM guld til herrehåndbold 2019. (Foto: Karina Pedersen).

Læs også: Odense Håndbold går ind i kampen for at bryde tavsheden om menstruation

En af dyrenes store forkæmpere fylder 20 år

I 20 år har foreningen Anima kæmpet for at forbedre forholdene for dyr i især pelsindustrien og landbrugssektoren. Et arbejde der ofte har ført til store debatter med nogle af de mest toneangivende brancheforeninger i Danmark, men også store forandringer til gavn for dyrevelfærden.Dyreværnsforeningen Anima kan i år fejre 20-års jubilæum. Foreningen arbejder for at sikre bedre forhold for dyr, uanset om det handler om kæledyr, landbrugsdyr, pelsdyr, forsøgsdyr eller dyr i underholdningsindustrien.

Animas historie begynder i 2000, hvor et par unge studerende besluttede sig for at etablere en forening, der skulle tale dyrenes stemme. Og på trods af foreningens størrelse, få midler og stifternes beskedne erfaring med at drive en forening, lykkedes det tidligt Anima at etablere sig som en markant stemme for dyrene og gennem årene at opnå forandringer til gavn for dyrevelfærden.

Igennem årene er Anima vokset betydeligt. I 2019 slog foreningen sig sammen med den polske organisation Otwarte Klatki og dannede den internationale organisation Anima International, der opererer i ti europæiske lande.

Selvom foreningen har været med til at sætte dyrevelfærd på dagsordenen – både i Danmark og internationalt, kender de fleste stadig Anima for dens mange kampe mod og uenigheder med den danske pelsindustri.

Sammen med det populære tv-program Operation X afslørede Anima i 2009 i udsendelsen ‘Pels på vrangen’ forfærdelige forhold og mistrivsel på en række danske pelsfarme. Programmet skabte stor debat og resulterede blandt andet i, at myndighederne ændrede praksis ved kontrolbesøg på minkfarme.

– Udsendelsen satte fokus på de forfærdelige forhold, som mink lever under på farmene og viste, at dyrevelfærd og minkavl kan aldrig gå hånd i hånd. Den danske pelsindustri forsøgte at bremse programmet med et fogedforbud – uden held. Og de kunne heller ikke forhindre den stigende minkdebat og modstand blandt både politikere og borgere, som programmet havde sat i gang, forklarer direktør i Anima, Joh Vinding.

I de seneste år har Anima arbejdet målrettet for at forbedre forholdene for hurtigvoksende industrikyllinger – også kendt som turbokyllinger. Senest har foreningen lanceret en landsdækkende og offensiv kampagne mod supermarkedskæden Rema 1000s salg af den udskældte kylling.

– Turbokylling er de nye buræg, og alle supermarkeder bør udfase kyllingen, der har massive velfærdsproblemer. Forbrugerne bakker op, og et stigende antal virksomheder tager afstand fra kyllingetypen. Ligesom alle andre kampagner i Animas historie, så har vi ikke tænkt os at opgive kampen, før vi er i mål, slutter Joh Vinding, direktør i Anima.

ræv dyr anima (Foto: PR)
Dyrenes fortaler Anima fylder 20 år. (Foto: PR)

Læs også: Anima om aflivninger: Politikerne burde ikke være chokeret

Blå Kors udgiver årets julekort

Blå Kors udgiver årets julemærker og siger: Vi skal huske på de børn og unge, der har det svært …

Børnetegninger med velkendte julemotiver som snemand, rensdyr og engel pryder i år julemærkerne fra den sociale hjælpeorganisation Blå Kors. Julemærkerne er tegnet af børn fra familienetværk for sårbare og udsatte familier.

Julen er hjerternes og ikke mindst børnenes fest. Det er derfor igen i år tegninger fra børn, der kommer fra familier med forskellige udfordringer, som er motiverne på Blå Kors’ julemærker.

Den sociale hjælpeorganisation udgiver julemærkerne med et budskab om at sprede juleglæde og tænke på de børn og unge i Danmark, der har brug for hjælp og støtte.

– Vi skal huske på de børn, der har det svært. Også her i julen. I Danmark vokser 122.000 børn vokser op i hjem med en mor eller far, der drikker. Mange oplever også vold i hjemmet og er ensomme. De skal blive set og hørt, fortæller Christian Bjerre, som er generalsekretær i Blå Kors Danmark.

Årets julemærker er tegnet af børn fra Blå Kors’ familienetværk i Aalborg, Vejle og Nykøbing Falster. Familienetværkene drives i partnerskab med lokale kirker og er sociale fællesskaber for familier, som har brug for et pusterum i hverdagen. Et af de tre julemærkemotiver er tegnet af 11-årige Jennifer Engler. Hun kommer hver mandag sammen med sin mor i Familienetværket Nykøbing Falster og har gjort det i 3,5 år.

– Mandag er den bedste dag, fordi vi skal i Familienetværket, og så har jeg verdens bedste timer i skolen. Dansk og håndværk og design. Og også lidt matematik. Det er en god dag! Fortæller Jennifer Engler.

For Jennifers mor Stephanie Engler har netværket også stor betydning. Hun har kæmpet med følgerne efter et turbulent forhold og er glad for at have fundet et fællesskab og frirum.

– Når man har været langt nede, er det vigtigt, at der er nogle mennesker, der samler en op. Det vil dem, som kommer her i Familienetværket. Vi hjælper altid hinanden. Det er så givende. Det er nogle mennesker, man vil gå gennem ild og vand for, slutter Jennifers mor Stephanie Engler.

Blå Kors’ julemærker bliver udgivet i Kristeligt Dagblad, organisationens eget blad og kan bestilles på blaakors.dk/julemaerker.

blå kort frinærker (Foto: PR)
11-årige Jennifer Engler fra Nykøbing Falster har tegnet snemanden, som er et af de tre julemærkemotiver.  (Foto: PR)

Læs også: Blå Kors med i appel

Dronninggambit slår alle rekorder

Efter blot 28 dage havde ikke mindre end 62 millioner husholdninger set Netflix-serien Dronninggambit, og miniserien er dermed den mest sete miniserie (der er ialt syv afsnit) fra Netflix til dato. Serien er baseret på bogen The Queen’s Gambit skrevet af Walter Tevis, hvor man følger Beth Harmon (spillet af Anya Taylor-Joy) fra barn til voksen og hendes liv med skak. Serien foregår i 1950’erne og 60’erne.

skat dronninggambit netflix (Foto: PR)
Tænk at man kan blive så besat af skak … Men det er ganske mange blevet. (Foto: Netflix THE QUEENÕS GAMBIT Cr. PHIL BRAY/NETFLIX © 2020)

Læs også: Michelle Obamas bog bliver en Netflix-dokumentar

Dagens video: Så er der koncert

· Mere fra samme kategori ·