Læs også:

Close
piger snakke alvor venskaber (Foto: Unsplash)

NEWS: Danske unge er dårlige til at snakke om sex med hinanden

Nyheder  | 

Danske unge er dårlige til at snakke om sex med hinanden · Københavns Kommune forsøger at få folk til at holde afstand · Sveriges Ambassade giver stafetten videre til Den Franske Ambassade i kampen mod madspild · Bingo på gaderne · Dagens billede: Danmark var vilde med Silas og Olivia

Vi har udvalgt dagens væsentligste, sjoveste og skæveste nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Danske unge er dårlige til at snakke om sex med hinanden

Ny kampagne skal hjælpe de danske unge, der er dårlige til at snakke om sex med hinanden. Danmark har fået en ny samtykkelov, men den kan ikke stå alene, hvorfor det er vigtigt at starte samtalen blandt unge om sex og grænser, for mange af dem mangler ’sprog’ i den seksuelle kommunikation og har svært ved at tale om sex, grænser og lyst med hinanden. Det viser en undersøgelse fra Sex & Samfund og RFSU, som nu lancerer en ny digital kampagne for at hjælpe unge med at kommunikere bedre uden for og i sengen.

Seksuelle krænkelser. Tvivl om samtykke. Stigning i voldtægtsforsøg blandt unge. Der er mange tendenser i tiden, der peger på, at mange unge får deres seksuelle grænser overskredet, at unge er dårlige til at afkode andres intime grænser, mærke sine egne grænser og til at tale om sex og lyst med hinanden.

– Vi er glade for, at Danmark netop har fået en samtykkelov, det er et tiltrængt skridt i retning af en mere gennemgribende kulturændring. Men en lov kan aldrig stå alene og vi må ikke glemme, hvordan vi forebygger, at der overhovedet finder voldtægter og voldtægtsforsøg sted, forklarer national chef i Sex & Samfund, Lene Stavngaard, og fortsætter:

– Evnen til at kommunikere seksuelt, aflæse grænser, genkende egen lyst og ulyst er ‘sprog’ og kompetencer, som skal udvikles, og vi kan tydeligt se, både i samfundsdebatten, og når vi spørger de unge, at mange af dem aldrig har fået det lært. Det skal vi lave om. Både for at forebygge krænkelser, men bestemt også for at løfte de positive seksuelle oplevelser og erfaringer.

At mange danske unge er dårlige til at tale om sex med hinanden og mangler forståelse for hinandens grænser, bekræfter en undersøgelse fra Sex & Samfund og deres svenske søsterorganisation RFSU. Mere end 2.000 unge fra Danmark, Sverige, Norge og Finland mellem 16 og 35 år svaret på spørgsmål om deres forhold til sex og kommunikation i undersøgelsen.

Næsten tre gange så mange unge danske mænd (21%) som unge danske kvinder (6%), har svært ved at tale om sex med deres faste partner. Flere mænd har desuden svært ved tale om sex med deres venner (20% mod 13% af kvinderne). Hele 65% af de adspurgte unge vil gerne blive bedre til at kommunikere om sex. Behovet er særligt stort hos mænd, hvor hele 70% siger at de synes, de bør blive bedre. Hos kvinderne er tallet 58%.

Forskellene i hvad der kommunikeres, skiller også kønnene. For eksempel mener 10% flere kvinder end mænd, at det er svært at udtrykke seksuelle fantasier, hvorimod mænd i større udstrækning mener, at det er svært at sætte grænser. Mænd siger også, at de er bedre til at fortælle, hvad de selv kan lide, men dårligere til at kommunikere om hvad deres partner syntes om – og for kvinder er det stik modsat.

– Resultaterne af undersøgelsen overrasker os desværre ikke. Vi ved, at særligt mange unge har svært ved sårbarheden og mangler et sprog i det seksuelle møde, det gælder særligt unge mænd, som vi ved taler meget mindre om sex med venner og partnere. Når vi taler om sex både i forhold til prævention, hvad jeg selv har lyst til, men også hvad det er, vi har lyst til at gøre sammen, så kræver det mod at vise usikkerhed og sårbarhed, fortæller Lene Stavngaard og fortsætter:

– Den allerbedste måde, at opnå en tryg, sikker og lystfuld seksuel oplevelse er ved at turde at dele og lytte. Både ved at tale, men også ved at træne sin nonverbale kommunikation og opmærksomhed på sin partner. Det står klart, at der fortsat er et stort behov for bedre seksualundervisning og initiativer til at hjælpe vores unge til at få et sprog for seksualiteten. Og så gør det ikke noget, at sex bliver akavet. Vi behøver ikke at være helt perfekte – heller ikke når vi har sex. Nogle gange sker der bare noget, som er lidt akavet, og så kan vi jo heldigvis grine af det bagefter, slutter Lene Stavngaard.

Sammen med undersøgelsen lancerer Sex & Samfund og RFSU initiativet ‘Sex is a dialogue’. En online kampagne, der blandt andet giver unge gode råd til hvordan man kan starte snakken med både venner og sexpartnere, og muligheden for at teste, hvor god man er til at tale om sex.

– Vi vil fremme sex og kommunikation på en måde som føles åben, ærlig og ægte. Vi håber, at kampagnen kan inspirere flere til at reflektere over, hvordan man selv taler om sex med sin partner, og fremfor alt til at dele sine tanker, forklarer Pål Hansen, markedsansvarlig i RFSU.

sexogsamfund.dk kan man følge kampagnen og få tips og råd til at kommunikere bedre i sengen. Kampagnen er en opfølgning på initiativet Dear Condom, som RFSU lancerede i 2018 for at skabe en mere åben samtale om brugen af kondomer.

Sådan snakker danske unge om sex

  • 22% af mænd lærer primært om sex og kommunikation gennem porno, mens kun 9,5% af kvinderne gør det.
  • Det er generelt mere normalt at prøve sig frem eller at få viden gennem venner end at søge viden blandt eksterne kilder (45% lærer af partnere, 45% af egen erfaring og 35% af venner)
  • Mænd opfatter sig selv som bedre til at kommunikere, hvad de selv kan lide (71%) end hvad deres partner kan lide (68%), mens det er modsat for kvinder (61% hvad de selv kan lide, 74% hvad deres partner syntes om)
  • 9 af 10 synes, at kommunikation er en vigtig del af god sex.
  • 18% af mændene og 14% af kvinderne har svært ved at sætte grænser.
  • 38% af kvinderne mener, at det er svært at udtrykke deres fantasier. Hos mændene er det tilsvarende tal 28%.
  • Hver fjerde vil gerne blive bedre til at kommunikere, at de gerne vil have sex.

Om undersøgelsen:
Undersøgelsen er gennemført af undersøgningsinstituttet Bilendi på vegne af RFSU i januar 2020. Undersøgelsen blev gennemført online, via et såkaldt konsumentpanel. De medvirkende i undersøgelsen er bosat i Sverige, Norge, Finland og Danmark, og er mellem 16 og 35 år. Undersøgelsen er repræsentativ på landsniveau og repræsenterer et gennemsnit af befolkningen i den aktuelle målgruppe. Totalt deltog 2025 personer i undersøgelsen, hvoraf 509 er fra Danmark.

piger snakke alvor venskaber (Foto: Unsplash)Danske unge er dårlige til at snakke om sex viser undersøgelse foretaget af Sex & Samfund. (Foto: Unsplash)

Læs også: Sexolog: Mænd, skil jer af med disse ting og få en glad kæreste

Københavns Kommune forsøger at få folk til at holde afstand

På Instagram kommer Københavns Kommune med denne besked:

– Vi er alle ved at være lidt trætte af corona. Men det er stadig vigtigt, at vi husker den lille afstand på en meter, så vi ikke ender med den store. Vi ved, du kan. ❤️

Københavns Kommune er stadig i gang med en større digital kampagne for at få fat i de unge og informere dem om corona-situationen netop nu. Baggrunden er smittetallet blandt unge københavnere stiger. Men netop nu ser man, at også unge kan blive meget syge af COVID-19 og at den største gruppe af nye smittede er unge mellem 20-29 år.
Kommunen opfordrer til at ses med få (og samme) personer, blive hjemme, hvis man er syg. Og så ikke mindst vise samfundssind og holde afstand. 

Læs også: Opråb til de unge

Sveriges Ambassade giver stafetten videre til Den Franske Ambassade i kampen mod madspild

Hendes Kongelige Højhed Prinsesse Marie, ambassadører, toneangivende fødevareaktører og kendte kokke deltog i den traditionsrige middag med fokus på madspild, som blev arrangeret i slutningen af sidste år af Sveriges Ambassade og organisationen Stop Spild Af Mad. I forbindelse med den Internationale Madspildsdag, som fejres over hele verden i dag, markerer Stop Spild Af Mad Madspildsdagen med en spændende nyhed. I 2021 overtager Frankrigs Ambassade i Danmark stafetten og arrangerer sammen med Stop Spild Af Mad næste udgave af Annual International Stop Wasting Food Dinner.

I dag fejres National Madspildsdag, som er en del af FN’s Internationale Madspildsdag (United Nations International Day of Awareness of Food Loss and Waste IDAFLW), og som fejres verden over. I Danmark ledes National Madspildsdag af regeringens Tænketank om Forebyggelse af Madspild og Fødevaretab, ONE\THIRD, hvor Stop Spild Af Mad er frivillig bestyrelsesmedlem.

Stop Spild Af Mad deltager i National Madspildsdag med flere aktiviteter, som i år finder sted kun digitalt grundet den nuværende Coronavirus smittestigning. Stop Spild Af Mad markerer dog Madspildsdagen med blandt andet en nyhed om den årlige traditionsrige Stop Spild Af Mad Annual International Stop Wasting Food Dinner.

I slutning af 2019 dannede Sveriges Ambassade, H.E. Sveriges daværende Ambassadør Fredrik Jörgensen i samarbejde med den frivillige organisation Stop Spild Af Mad og stifteren og bestyrelsesformanden Selina Juul rammen om Annual International Stop Wasting Food Dinner. Med Hendes Kongelige Højhed Prinsesse Marie som æresgæst, var fire ambassadører, danske og svenske toneangivende fødevareaktører og kendte kokke blandt de 22 gæster, da middagen – et minitopmøde om madspild – havde til formål at give inspiration til kampen mod madspild, fokusere på FN’s Verdensmål 12.3 (en halvering af verdens madspild og fødevaretab inden 2030), samt forankre dagsordenen hos danske og internationale aktører.

Middagen er blevet en årlig tradition i Danmark, hvor en ny ambassade hvert år tager stafetten og arrangerer en Stop Spild Af Mad middag. Forrige år afholdte H.E. Nederlandenes Ambassadør i Danmark, Henk Swarttouw, middagen.  Sidst på aftenen sidste år annoncerede H.E. Frankrigs Ambassadør i Danmark Caroline Ferrari, at Den Franske Ambassade i København sammen med Selina Juul og organisationen Stop Spild Af Mad vil være værter for den næste Annual International Stop Wasting Food Dinner, som afholdes i 2021 Det Thottske Palæ.

Frankrig har netop strammet sin lovgivning mod madspild yderligere, og Frankrig ligger på en 1. plads på Barilla Center for Food & Nutrition Foundation’s Food Sustainability Index 2018. Danmark kommer på en 6. plads.

For at mindske Coronavirus (COVID-19) smitterisiko, afholdes Annual International Stop Wasting Food Dinner ikke i 2020. I 2021 afholdes Annual International Stop Wasting Food Dinner for 3. gang. Selina Juul, stifter og bestyrelsesformand af Stop Spild Af Mad og Årets Europæer 2020, glæder sig over H.E. Frankrigs Ambassadør i Danmark Caroline Ferraris og Den Franske Ambassades engagement i kampen mod madspild:

– Jeg er rigtig glad og beæret over at H.E. Frankrigs Ambassadør i Danmark Caroline Ferrari og Den Franske Ambassade vil være vært for den succesfulde årlige Annual International Stop Wasting Food Dinner – og jeg glæder mig meget til et godt samarbejde. Det er rigtig positivt at Frankrig forstærker fokusset på madspild.

Jeg vil også have lov til at takke Hendes Kongelige Højhed Prinsesse Marie, som deltog som æresgæst i vores Annual International Stop Wasting Food Dinner i 2019 – og ikke mindst takke H.E. Sveriges Ambassadør Fredrik Jörgensen og Sveriges Ambassade og alle bidragsydere for et fantastisk godt samarbejde omkring 2019 middagen. Det er en glæde at se, at fokus på dette vigtige problem vokser på tværs af lande og nationaliteter, slutter hun.

mad med respekt madspild selina juul (Foto: Simon Knudsen)
I dag er det Danmarks Nationale Madsspildsdag. (Foto: Simon Knudsen)

Læs også: Selina taler i Vatikanet

Bingo på gaderne

Efter måneders nedlukken er borgerne på Manhattan ved at finde en ny måde at leve livet på. Dog stadig med en masse krav og restriktioner og højt smittetal lurende i baggrunden. Hele USA og byen New York har og er også prøvet af den nye virkelighed, der stadig har sendt hele samfundet i knæ.

Men som The New York Times også skriver, så er byen langsomt – meget langsomt – begyndt at tilpasse sig, og man kan se et samfund, der er ved at vågne og som finder nye måder at fungere på. Det ser man blandet andet på 34th Avenue i Jackson Heights i Queens, hvor en 1,3 mile-strækning af gaden er blevet hele områdets samlingspunkt, hvor man blandt som på billedet nu kan sidde og spille bingo og hygge – men på en helt ny og anderledes (sikker) måde.

Læs også: Selina Juul i New York

Dagens billede: Danmark var vilde med Silas og Olivia

· Mere fra samme kategori ·