Læs også:

Close
bog bøger fem på stribe (Foto: MY DAILY SPACE)

Fem på stribe: Boginspiration til dig

Kultur  | 

Der er noget ved bøger – noget magisk som jeg elsker … Bøger er gode for krop og sjæl og ikke mindst hjerne. Her får du lidt oginspiration til juni måneds læsning. Fem gode bøger på stribe

Jeg elsker bøger – bøger i alle afskygninger. Jeg kan bare ikke få nok. Selvom vi nu tager hul på årets første sådan helt officielle sommermåned, så er der god grund til at finde et hyggetidspunkt og kaste sig over bøgerne – store som små – gamle som nye, mens vi venter på den helt rigtige sommer – og også sommerferie forude. Så er du klar til HYGGE – for hygge er for mig at læse en god bog.

Jeg har fundet fem bøger, som måske kan give dig inspiration til at købe eller downloade en e-bog. Fem på stribe … Få en hyggelig juni måned i godt selskab med en god bog eller gerne flere. Her er din boginspiration til dine næste bogkøb.

bog bøger fem på stribe (Foto: MY DAILY SPACE)
Er du klar til nye bøger … Her får du fem på stribe. (Foto: MY DAILY SPACE)

Den tragikomiske

Alene titlen får en til at stoppe op – og man kan ikke rigtig finde ud af, om det er sjovt, skørt eller faktisk genialt. Sådan har man det også i starten af bogen, når man læser den. Og hvordan man kan få historien om en mands sammenbrud koblet sammen med analyse af islandske køer, DET kræver en anden hjerne end min.

En arbejdsløse islandske kultursociolog Gestur er netop vendt hjem til Island med sin familie efter flere års studieophold i udlandet. På universitetet i Reykjavik lander han bagerst i køen blandt andre højtuddannede akademikere, og på jobcentret bliver han mødt med slet skjult overbærenhed og udspurgt om sin lokale kendisfaktor.

Omsider får han tilbudt en stilling i ‘Sammenslutningen af islandske Bønder’: udarbejd et manuskript til en dokumentarfilm om den islandske ko der er truet af udryddelse på grund af importen af den norske kvægrace NRF. OKAY – det er da noget en opgave.

Den ambitiøse akademiker har svært ved at komme i gang men ender med at anlægge en hypotese: respekten for koen afspejler menneskets sindelag i alle samfund og kulturer. Hypotesen bliver dog ikke godt modtaget hos hans arbejdsgiver, og efter en nærdødsoplevelse i Hvalfjord ord begynder teorierne om køer og mennesker at overtage den unge forskers desperate sind, hvor også alt går galt rent privat. Ja, det lyder mærkeligt, og man skal læse den for helt at fange alt det der står (og ikke står), men Bergssveinn Birgisson har virkelig ordet i sin magt og er en god fortæller med et lækkert sprog. Der er og var stadig ting, jeg ikke helt forstod – jeg blev også tabt lidt undervejs. Men den er skør, sjov og anderledes, og jeg ville ikke have været foruden at læse den. Den “spøger” stadig i mit hoved og er sådan en bog, man kan snakke med andre om bagefte.

bog håndborg i køers sindelag bergsveinn birgisson (Foto: MY DAILY SPACE)

‘Håndbog i køers sindelag’, 169,95 kr., saxo.com

Den jeg kunne genkende en del fra

‘Syv år efter’ af Karin Heurlin er en utraditionel og underholdende kærlighedshistorie om sidespring, mobning og mord i en lille (u)perfekt og privilegeret by, der kaldes Himmellund – hvor det så end ligger – jeg tænkte Charlottenlund, da jeg læste den. 😉

I Himmelund opdager Mette hurtigt, at penge ikke er et samtaleemne, men at mondæne rejseoplevelser, opskrifter på sunde juicer med alskens grøntsager og meditative øvelser udveksles i en lind strøm. Hun er med sin mand og tvillinger lige flyttet til byen fra Jylland, og hun forsøger desperat at tillære sig byens normer. Men Himmellund er nede under sin glinsende, perfekte facade et mørke af voksenmobning, utroskab og drab!

I ‘Syv år efter’ formår Karin Heurlin både at give læseren gys, grin, ‘krumme tæer-situationer’ og chok i en skøn fortælling om kærlighedens mange ansigter.

Jeg kunne genkende så mange ting fra mine år i Nordsjælland. Situationer, personer, udtryk og meget mere, der mindede mig om personer eller ting, jeg havde oplevet, da jeg selv boede i en by i samme stil. Måske ikke lige de vilde ting der sker, men alle de der små nuancer – også alt det mellem linjerne, som Karin ikke skriver. Hun rammer også  plet i forhold til sproget, tankegangen hos folk og en ting som fodbolden, som jeg selv, da mine drenge var mindre, var en stor del af. Jeg troede faktisk, hun selv havde stået der på sidelinjen, som jeg selv gjorde, men det kan jeg forstå, hun ikke har gjort. En let læst, sjov og hyggelig bog at læse.

fem på stribe bog syv år efter karen heurlin (Foto: MY DAILY SPACE)

‘Syv år efter’, 229,95 kr., saxo.com

Den til alle kageentusiasterne

Danmark er fyldt med kageentusiaster, og programmet ‘Bagedysten’ er nærmest en fælles familiebegivenhed. Derfor er der også plads til mere om kager, så vi alle kan gøre deltagerne kunsten efter. Annemette Voss har lavet en fin bog, der ikke har “hele” kageopskrifter i – men til gengæld et væld af skønne ideer til kagepynt. Med sit altid sirlige håndværk og æstetikken som passion får du her muligheden for selv at lave for eksempel blomsterstilke sat ned i små rør, så kagen ligner en hel lille blomstermark, flotte farvede ’koraller’ eller sukkerspiraler i pastelfarver er alle eksempler herpå. Og meget mere.

Smagen af en kage er naturligvis lige så afgørende som pynten, og derfor er der i bogen også mange opskrifter på forskellige bunde, mousser, cremer, geléer og overtræk; eksempelvis konfektbund med lakrids, passionsfrugtmousse, kokoscreme eller choko-karamelganache. Så kan du ellers sætte det hele sammen, som du vil.

‘Pyntebogen’ er en selvstændig opfølger til ‘Lagkagebogen’ – alle mål passer sammen i begge bøger. Dermed kan opskrifterne frit kombineres, og der er rig lejlighed til at kreere smukt pyntede lag- og moussekager til særlige fejringer. En smuk og inspirerende bog.

PS. Her kan du selv lave de tørrede jordbærchips. Klik her.

fem på stribe bog pyntebogen annemette voss (Foto: MY DAILY SPACE)

‘Pyntebogen’, 189,95 kr. saxo.com

Den lille om veninder

Det er en lille fin sag, og den slags bog man kan give som veninde- eller værtindegave. Og som undertitlen siger, så er det bogen om kvinders vigtigste parforhold. DET forstår vi – og ja veninder er vigtige i vores liv. Men bogen skal du også have (og læse selv).

Det særlige ved veninder tages under kærlig, morsom og alvorlig behandling af filmmagersken Mette Korsgaard, som blandt andet står bag ‘Min barndom i helvede’ og ‘Min umiodståelige mand’ og bogen, ‘Festskrift for halvgamle krager’, som blev en bestseller.

I bogen får man Mettes egne venindeminder – alt fra de unge år til voksenlivet. Både de gode og mindre gode. Den er fyldt med kloge og interessante ord og tanker. Og den satte også noget i gang hos mig. Veninder er vigtige men kan også være svære at have i ens liv.

Fint og sigende citat fra bogen … ”Skæbnen giver os slægtninge. Venner vælger vi selv.“ Citat: Jacques Delille

Læs også: Sådan slår du op med en veninde

fem på stribe bog allerkæreste veninde mette korsgaard(Foto: MY DAILY SPACE)

‘Allerkæreste veninde’, 129,95 kr., saxo.com

Den der giver inspiration, hvis man er træt af kød

Vegansk Grundkøkken’ af Johanne Mosgaard er en skøn vegansk kogebog, der præsenterer læseren for det veganske køkken og besvarer de mange spørgsmål, mange har, hvis man atså ikke er vant til (eller veløvet i) at lave vegansk mad.

Med hjælp fra bogens mere end 130 lækre og farverige opskrifter på retter til hverdagen og festlige lejligheder, vil du snart have fået en masse spændende forslag til alt fra morgenmaden og madpakken til supper, snacks og julemad (godt at være på forkant – haha).

Johanne Mosgaards veganske kogebog er propfyldt med lækre og inspirerende opskrifter, og den er derfor et perfekt sted at starte for nye veganere, der ønsker at leve en helt plantebaseret (eller måske delvis) livsstil og lære om de allerbedste alternativer til animalske produkter. Alle kan lære noget af den bog.

fem på stribe bog vegansk grundkøkken johanne mosgaard (Foto: MY DAILY SPACE)

‘Vegansk Grundkøkken’, 274,95 kr., saxo.com

Læs også:

Klumme: ‘Everything happens for a reason’

horisont himmel tanker verden (Foto: Unsplash)

· Mere fra samme kategori ·