Læs også:

Close
pige piger blomster veninder (Foto: Unsplash)

Sådan slår du op med en veninde

Mit liv  | 

Det lyder måske drastisk. Men ikke desto mindre noget mange ‘struggler’ med. For SKAL man slå op, eller hvad vil være rigtigt at gøre. Her får du et par gode råd, hvis du er nået til den konklusion, at I ikke skal være veninder mere. Sådan slår du op

Lad det være sagt til en start. Veninder er virkelig vigtige at have i vores liv. Vi skal værne om dem, passe på dem. Ja, gøre alt for at bevare de venskaber, som forhåbentlig skal holde resten af livet. Du har og vil få brug for dem mange gange, og de vil udgøre et vigtigt fundament i dit liv.

Vi møder mennesker gennem hele livet, og nogle ender bare med at komme tættere på end andre. Derved opstår ægte venskaber og veninder. Men desværre kan der også gennem tiden ske det, at et sådan venskab forandrer sig. Måske i takt med man selv forandrer sig, eller veninden gør det. Eller måske man bare pludselig bliver mere opmærksom på sig selv, og hvad der er godt for en selv.

Vi kender alle til de forskellige typer veninder, man kan have – nogle tætte – nogle man snakker alvorlige ting med, andre man måske mest skriver eller fester med. Alle kan være gode at have i sit. De skal dog alle føles rare og bidrage til plussiden af dit liv. Ellers skal der gøres noget ved det.

Og det er her, vi er i denne artikel. NÅR du er kommet til den erkendelse, at en veninde ikke er god for dig – enten ikke giver dig noget godt eller dræner dig. Så er det faktisk helt okay at ‘slå op’. Men det mindste man kan gøre er at gøre det på en pæn og sober måde.

Du får her et par gode råd til, hvordan du slår op med en veninde. Og lad det være sagt. Det er en svær proces, der kan gøre både ondt på dig og din snart (ex)veninde.

Læs også: Venindetyper du har brug for

Veninder kan både være gode og dårlige for en. (Foto: .Unsplash)
Overvejer du også at slå op med en veninde, så læs med her. (Foto: Unsplash)

Det hele starter med erkendelsen

Og den er svær. Erkendelsen. Som sikkert tager år. For det hele starter sikkert bare som en fornemmelse. En lille sten i skoen, som gnaver, og som kan være svær at sætte ord og følelser på. Noget der måske tager til. Hvor du måske kommer med dårlige undskyldninger både overfor dig selv og din veninde omkring at ses. Trækker den. Lader det måske endda stille og roligt “glide ud”. Det er det nemmeste at gøre. Men du og veninden kan (sikkert også med tiden) mærke, at noget er forandret.

Men på en eller anden måde får det dig jo ikke til at ‘deale’ med problemet, bare udsætte det eller lade som om, alt er som det skal være. Men du lyver reelt for dig selv og din veninde. Og du bruger faktisk uden du måske sådan helt er klar over det, ufattelig meget energi på det. Så erkendelsen – det at kigge indad og dig selv i spejlet og erkender, at I måske bare ikke skal være veninder mere. Det er den første del i at ‘slå op’. Men også overfor din veninde – mærk godt efter, om det er bare er en fase, I skal igennem, eller det vitterlig er et brud, du ønsker. På denne måde viser du respekt overfor hende men også dig selv.

pige piger blomster veninder (Foto: .Unsplash)
Selvom du slår op med en veninde vil de gode minder jo stadig være der. (Foto: .Unsplash)

Tag ansvar for dit eget liv og fremtid

Det er dit liv – og dit ansvar. Og det er faktisk helt fair, at fordi man var tætte engang og gode veninder, at man så nødvendigvis ikke skal være det for evigt. Det kan være, I er vokset fra hinanden. Husk man udvikler sig, og der kan være meget langt mellem den person, du måske var, da du gik i gymnasiet til den, du nu er og som måske er flyttet hjemmefra og i gang med dit voksenliv og alt, hvad det nu indebærer. Det er trods alt et meget andet liv.

Så stop op – mærk efter. Og spørg dig selv, om du kan gøre noget for at ændre jeres forhold, så det kan fortsætte. Ligger skylden måske også hos dig. Og vil du gøre alt for, at jeres venskab skal fortsætte … Du kan ikke lave om på, det der er sket. Men du kan tage ansvar for, at de personer der skal være i dit fremtidige liv, er dem du ønsker at dele det med. Så find ud af om du ønsker venskabet fortsætter eller slutter.

Måske ligger det hele mest i, at du har været bange for den konfrontation. Det gør det ofte. For den er ubehagelig, og den kræver mod og styrke. Har du bare ladet tiden gå, fordi det var nemmere sådan … Det er spild af tid og fremtid.

hjerte selvkærlighed kærlighed (Foto: Unsplash)
Husk du bestemmer over dit eget liv og fremtid. (Foto: Unsplash)

Men start med at se dig tilbage og mærk efter

Du må starte med at kigge tilbage. Og selvom du ikke kan ændre fortiden, kan du ændre fremtiden. Vi har det alle i os – de der “forklar-mig-røv” undskyldninger. Forsvarsmekanismer “jamen vi havde det virkelig sjovt, da …”. Det kan du jo ikke bruge til noget. Gode minder er godt at have. Men hvis du skal kunne se dig selv i øjnene, så vær ærlig overfor dig selv. Og ja, det gør ondt, og du vil føle et tomrum, men på sigt måske også en lettelse. Måske er der alt for meget ‘den pæne pige over dig’ og angsten for, at andre skal synes, du er led. Men du skylder også din veninde at være ærlig. Hun skal jo heller ikke have nogle i sit liv, der reelt ikke gider hende.

Prøv at skil fortid og fremtid ad – og mærk efter. Vær ærlig overfor dig selv. Og tænk på at du skal gøre det bedste for dig selv, ikke det bedste i forhold til hvad hun eller andre vil tænke. Derfor kan du jo godt gøre det på en pæn måde. Men tænk jeres venskab igennem fra det startede og til nu – og tænk det med ind i fremtiden. Så kommer dit svar sikkert helt af sig selv.

kvinde arm øje spejl (Foto: Unsplash)
Gør det nu – vær ærlig overfor dig selv. (Foto: Unsplash)

Skriv ned hvad du vil sige, før du taler

Ord kan være utrolig hårde, og det er og bliver en konfrontation, der er svær. Ikke alle har lige let ved at formulere sig, og slet ikke når de er presset. Skriv det ned “uden følelser” – sådan nøgternt i små punkter. Måske skriv nogle vendinger eller ord, som du VED, du skal have med. Også dem der er svære at sige. Og så sov på det – og måske vent nogle dage. Måske kommer der nye ting til, eller noget du pludselig kan se, kan formuleres bedre eller kan misforstås.

Husk det vil komme som en overraskelse – en af de ubehagelige – for din veninde. Så du behøver og SKAL ikke gøre det som et angreb mod hende. Hjælp hende også på vej, og husk hvor lang tid du sikkert har brugt på at nå hertil. Lav det ikke til en lang liste af “det gør du også forkert”. Husk at du også har en del af ansvaret i, at venskabet er gået galt.

skole undervisining skrive eksamen karakter (Foto: Unsplash)
Brug tid på at skrive “din konfrontation” ned i punkter. (Foto: Unsplash)

Den endelige konfrontation

Nu må man sige, at du ikke har handlet overilet, men virkelig mærket efter. Men NU kan du ikke trække den længere. NU skal du gøre det. Den endelige konfrontation. Men husk nu – vi har det med at gå i en slags “angrebsposition”, når sådan noget skal gøres. Så gør det blidt og lempeligt. Det her er bestemt heller ikke sjovt for din veninde, som det her formentlig kommer som et chok for, hvis I ellers ikke har haft taget konfrontationer eller diskussioner før.

Husk at være mest på din egen ‘banehalvdel’, ellers vil det virke som det ultimative angreb på hende. Brug derfor mere JEG end DU. Vær ærlig men vis også din sårbarhed, så hun ikke tror, du bare er blevet følelseskold. Fortæl om dine tanker og proces. Gør det med varme og omsorg for hende, det er meget at skulle kapere. Og du ved reelt ikke, hvordan hun vil reagere. Ofte bliver folk jo hidsige og angriber, når de selv “angribes”. Husk det er følelser. Og de er svære for os alle. Også hende. Det er en konfrontation. En af de svære – for jer begge. Men måske mest hende, der formentlig får et chok.

Farvel og se frem

Dermed er et FARVEL til veninden en realitet. Du skal gerne føle en lettelse nu eller på den lidt længere bane – og du vil jo også altid have gode minder med hende at se tilbage på. Måske I kan snakke sammen som bekendte på sigt, eller du måske bliver nødt til at forklare hende det mere end en gang – alt det er slut. Det er ikke til at vide. Men klap dig selv på skulderen. For det her er som at miste eller skulle slå op med en kæreste. Samme forløb kan nemt bruges til dette også.

Men kig frem – husk glasset er halvt fyldt. Og husk at du faktisk gjorde noget for dig selv og din fremtid.

At slå op med en veninde er en svær proces, men du vil forhåbentlig føle en ro bagefter. (Foto: .Unsplash)
At slå op med en veninde er en svær proces, men du vil forhåbentlig føle en ro bagefter. (Foto: .Unsplash)

Læs også:

Mine to liv

to liv københavn drøsselbjerg sommerhus

· Mere fra samme kategori ·