Læs også:

Close
himmel sky håndjern fri hænder (Foto: Pexels)

NEWS: Danmark er et af de mindst korrupte lande i verden

Nyheder  | 

Danmark et af de mindst korrupte lande i verden · MobilePay lancerer nyt koncept · Jean Paul Gaultier imponerer: Eksklusiv Spring Collection 2020 · Rejsekort Anonymt: Passagerer mangler vejledning · Ny forskning: Papegøjer har avancerede evner for samarbejde · Dagens billede: Første optagelser til The Crown sæson 4 med Diana og Charles er i gang

Vi har udvalgt dagens væsentligste, sjoveste og skæveste nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Danmark er et af de mindst korrupte lande i verden

Danmark ligger igen helt i toppen på listen over mindst korrupte lande i verden. Dette viser den årlige opgørelse fra Transparency International.

På trods af den flotte placering er formand for de offentlige chefer i Djøf, Hanne Fugl Eskjær, bekymret over, at Danmark for femte år i træk har opnået færre point, når Transparency International opgør graden af korruption og svindel.

Vi skal på ingen måde slå os til tåls med, at vi ligger lidt bedre end andre lande i undersøgelsen. Selv om vi ligger på en delt førsteplads, opnår vi kun 87 ud af 100 mulige point i opgørelsen fra Transparency International. Det bør være en politisk ambition at sikre et endnu større politisk og administrativt fokus på at minimere risikoen for misbrug af offentlige midler”, fastslår Hanne Fugl Eskjær.

Hanne Fugl Eskjær opfordrer nu regeringen til at implementere et nyt EU-direktiv, der skal indføre en whistleblowerordning. Ordningen skal være et supplement til den kontrol og revision, der er i forhold til opdage, hvis der sker korruption i offentlige eller private virksomheder.

himmel sky håndjern fri hænder (Foto: Pexels)
Danmark indtager en flot delt førsteplads, men der er stadigvæk plads til forbedring. (Foto: Pexels)

Læs også: Nøglen til at blive verdens lykkeligste land atter igen

MobilePay lancerer nyt koncept

Ifølge en undersøgelse, som betalingstjenesten MobilePay har lavet, vælger ni ud af 10 danskere i dag at hæve kontanter, når de skal giver en pengegave. Fra i går, den. 23. januar, har MobilePay lanceret et helt nyt koncept, som skal ændre denne vane, hos appens mange brugere.

Det er nu muligt at sende pengegavekort i appen, og du kan finde fem forskellige grafiske gavekort, der både kan bruges til jul, kærlighed eller fest. Den digitale levering af pengene kommer også med en kode, som man kan vælge at skrive ind i et fysisk kort.

Den ekstra tjeneste koster fem kroner per transaktion. Det er derudover også muligt at tidsindstille pengegaven.

Mobilepay, ny funktion, mp. (Foto: MY DAILY SPACE)
Der findes fem flotte grafiske gavekort, du kan vælge imellem, når du skal sende en pengegave på MobilePay. (Foto: MY DAILY SPACE)

Jean Paul Gaultier imponerer: Eksklusiv Spring Collection 2020

67-årige Jean Paul Gaultier skød et eksklusivt og gennemført modeshow i gang, da han onsdag præsenterede 174 unikke og ikoniske looks på catwalken i Paris. Et smukt punktum for sin karriere. Til at bære tøjet var superstjernerne Bella Hadid, Winnie Harlow, Karlie Kloss og mange flere.

Læs også: NEWS: Den danske modebranche i brydningstid

Rejsekort Anonymt: Passagerer mangler vejledning

Passagerpulsen hos Forbrugerråd Tænk viser i en ny undersøgelse, at passagerer med Rejsekort Anonymt mangler information ved køb af kortet. Forbrugerådet har haft deres såkaldte passageragenter ude at købe Rejsekort Anonymt i 30 kiosker eller 7-Eleven-butikker i hele landet. Her undersøgte de, hvad passagereren fik at vide, når de købte kortet. 

Undersøgelsen viste, at sælgeren generelt giver lidt eller ingen information om Rejsekort Anonymts regler. Passagereren fik ikke den folder med information og vejledning, som skal udleveres ved køb af kortet.

Rejsekort Anonymt adskiller sig fra Rejsekort Personligt på flere måder. En af de væsentlige forskelle er, at kortet risikerer at blive spærret, hvis passageren glemmer at checke ud to gange. Hvis passageren skal rejse mellem landsdele (over Storebælt), med et Rejsekort Anonymt, skal kortet være indstillet til denne tur. Derudover skal der mindst være 600 kroner på kortet. Disse manglende informationer har gjort mange passagerer vrede. 

– Vi har fået henvendelser fra passagerer, der har haft 600 kroner på kortet, men har glemt at skifte indstilling, og så har de fået en bøde. Det er ikke rimeligt, hvis passagererne aldrig er blevet gjort opmærksom på reglerne. Det er Rejsekort A/S’ ansvar, at sælgerne kender reglerne, og at de har informationsfoldere, de kan dele ud. Det ser vi gerne bliver rettet op på hurtigst muligt, siger chef for Passagerpulsen hos Forbrugerrådet Tænk, Laura Kirch Kirkegaard.

Rejsekort, kort, Anonymt Rejsekort. (Foto: MY DAILY SPACE)
Passagerer mangler information og vejledning, når de køber Rejsekort Anonymt. (Foto: MY DAILY SPACE)

Læs også: Klumme: Min 10-dages rejse til vidunderlige Japan

Ny forskning: Papegøjer har avancerede evner for samarbejde

Nyt studie fra Syddansk Universitet viser for første gang, at papegøjearten halvmåneparakitten, er i stand til at udføre en meget sofistikeret form for samarbejde. Papegøjerne er på en eller anden måde i stand til at løse opgaver sammen med en partner, som de ikke kan se. Dette er vigtig viden for biologer, der arbejder med at beskytte og skabe bedre levevilkår for vilde fugle i naturen.

– Det er, så vidt vi ved, første gang, det observeres hos noget dyr; altså at en opgave løses af to individer, der ikke kan se hinanden. Det siger noget om, hvor avancerede fugle kan være, siger Sara Torres Ortiz, der forsker i dyrekognition.

Samarbejdet gik ud på, at to fugle blev præsenteret for hver sin ende af en snor. Hvis begge fugle trak i snoren på samme tid, fik de begge en snack. Hvis de ikke trak i snoren samtidige, var der ingen belønning. 

Forskerholdet bag studiet har i alt arbejdet med fire halvmåneparakit papegøjer og er blevet ved med at give papegøjerne flere og mere komplicerede samarbejdsopgaver, hvor papegøjerne bliver ved med at overraske positivt.

Papegøje samarbejder med usynlig partner, forskning, fugle, undersøgelse. (Foto: PR)
Nyt studie viser, at papegøje arten halvmåneparakitten, er i stand til at udføre en meget sofistikeret form for samarbejde. (Foto: PR)

Læs også: NEWS: Kvinde prøvede at tage påfugl med i flyver som “følelsesmæssig støtte”

Dagens billede: Første optagelser til The Crown sæson 4 med Diana og Charles er i gang

The Crown, serie. (Foto: Vogue)

· Mere fra samme kategori ·