Læs også:

Close

Klumme: Min 10-dages rejse til vidunderlige Japan

Rejser  | 

Japan er på mange måder et kulturrigt og fantastisk land, der helt klart skal stå på ens bucket list

Ikke nok med at du oplever den forrygende og nogle gange forunderlige japanske madkultur, så oplever du også et folk, der med sine særheder og disciplinering er med til at bringe et Japan i rivende udvikling.

10 dage i Japan

Men Japan er et stort land, hvor det bliver svært, hvis ikke umuligt, at nå det hele. Jeg var selv i Japan i 10 dage med min familie, og nåede ‘kun’ Tokyo, Kyoto og Osaka, og det var takket være et af lyntogene kaldet ’Shinkansen’. Et tog der på alle tænkelige måder imponerer, og som os danskere kunne lære godt af. Det er dog ikke kun lyntogene, der imponerer, men i det hele taget Japans punktlige metro- og togsystem. Det satte jeg, som danskere, virkelig meget pris på.

FIF: Køb og anskaf med det samme et PASMO kort til metroen – et form for rejsekort. Så går du ikke forkert i byen, og ved med sikkerhed, at du har betalt. Når først du har lært det, er det faktisk meget nemt at finde rundt i det imponerende metrosystem. Det skal dog siges, at det ikke fungerer til hele metrosystemet, men det er nemt at vide, hvornår det ikke gør, og hvornår det gør.

Inden min tur til Japan havde jeg lavet en del research ved at læse i guidesbøger, på nettet og høre venner og bekendte om tips og tricks. Jeg endte med at opdele seværdigheder, spisesteder og områder i forskellige distrikter, som Tokyo er opdelt i. Det endte med et 5-siders langt word-dokument, hvor jeg lige så godt kan indrømme, at jeg ikke nåede alt på den liste.

Selvom jeg var godt forberedt, blev jeg fuldstændig overvældet af indtryk, da jeg tog mine første skridt i det mangfoldige Japan. Noget er at skrive ned på papir, hvad man skal opleve, noget andet er så at opleve det! En helt ubeskrivelig følelse af fremmedkultur væltede ind over mig som en flodbølge.

Jeg sugede alt energi til mig, og besluttede mig for, at jeg på disse ti dage skulle opleve så meget som overhovedet muligt. Derfor vil jeg i denne her klumme fokusere på 10 unikke oplevelser og indtryk i Japan, som jeg har taget med i baggagen.

1. Urgamle templer omringet af moderne skyskrabere

Der findes massevis af templer i Tokyo og Kyoto (generelt i Japan), og du kan næsten finde et på hvert gadehjørne. På en og samme tid befinder du dig på et sted, hvor der er oldgammel historie, men samtidig også den nyeste af den nyeste udvikling. Med det mener jeg, at fra det ene øjeblik kan du befinde dig i et tempel, og det næste øjeblik er du omgivet af tårnhøje skyskrabere.

View this post on Instagram

Lost in Tokyo ???⛩

A post shared by Casper Engel Olufsen (@casper_eo) on

Selvom Japan vrimler med templer, vil jeg kun nævne de største, flotteste og mest betydningsfulde for Japans historie, og dem der gjorde mest indtryk på mig. Et godt sted at starte er Imperial Palace i Tokyo og dens tilhørende East Garden. Man har ikke adgang til selve kejserpaladset, men det gør ikke noget, når dens East Garden i sig selv er kæmpe stor og indeholder blandt andet et stort grønt areal, en smuk japansk have og museer. Det skal opleves og er tilmed gratis.

Imperial Palace Garden. (Privatfoto)

Et andet tempel er Tokyos ældste tempel Senso-Ji, der er så smukt både udvendigt og indvendigt. Selvom der er mange turister, finder japanerne stadig ro til at bede. Næsten som om, at de ikke vidste at der befinder sig en sværm af turister rundt om dem. Desuden er der utallige butikker langs vejen til templet. Jeg ville ikke selv købe noget i butikkerne, men det er stadig en sjov oplevelse. Sælgerne er slet ikke påtrængende, og generelt går det ret stille for sig sammenlignet med andre steder i verden.

Små shops langs vejen til Senso-Ji templet. (Privatfoto)
Vidste du, at … alle de orange torii-porte er blevet doneret af mennesker, for at vise deres trofasthed for risguden Inari.

I Kyoto er der endnu flere templer end i Tokyo. Den der gjorde mest indtryk var helligdommen Fushimi Inari lidt uden for Kyoto. Det er dog ikke kun templet, der er utrolig smukt, men også hele bjergvandringen gennem flotte orange porte og en flot udsigt over Kyoto på toppen.

Det var også en rigtig god måde at vifte alle turisterne af. Jo længere vi kom op, jo færre turister. Så det var godt, jeg huskede de gode vandresko!

Her ses de orange torii-porte. (Privatfoto)

2. Tokyos madmarkeder

Jeg fik for alvor oplevet den japanske kultur, da jeg tog ned under Tokyo Station, hvor der er små butikker med sunde og usunde sager i lange baner. Der er i alle størrelser og til hver og et formål. Mad pakket i bokse med forskellige rum er særligt populær at købe hernede til turen med for eksempel Shinkansen. Stemningen var fantastisk og autentisk, fordi japanerne igen lod som om vi – turisterne – ikke var der.

En mor og datter har købt madbokse til turen i Shinkansen. (Privatfoto)

Et andet marked, der er vigtigt at opleve, er Tsujiki fiskemarked, hvor samtlige restauranter i Tokyo dagligt får fisk derfra. Vi fik desværre ikke oplevet den specielle stemning på grund af, at det var helligdag i Japan, så hele markedet var lukket for besøgene.

FIF: Husk at kigge på åbningstiderne og ikke planlæg at besøge fiskemarkedet på en af Japans helligdage!

Dog var de mange små restauranter omkring fiskemarkedet stadig åbne. En ren turistfælde, hvis det står til mig. Men det var da sjovt at se de mange forskellige fisk, der netop bliver solgt på markedet, ligge i front køleren. Der var endda en lang kø til at smage søpindsvin, men det skulle jeg ikke selv nyde noget af.

3. Tokyos hovedknudepunkt

Generelt er Tokyo en meget travl by, men selve Shibuya krydset er definitonen på travlhed. Jeg kan huske, hvordan jeg var fuldstændig lamslået, da jeg kom op fra metroen midt i det hele. Fodgængovergangene går på kryds og tværs og på en eller anden måde lykkes det aldrig for japanerne at gå ind i hinanden. Det er fascinerende. Jeg kunne stå i timevis og bare se på dem befinde sig i deres egen hverdagsbobbel.

4. Den japanske madkultur

Japans madkultur er i sig selv en oplevelse. Du tænker nok sushi som det første, og Japan er da også fødestedet for sushi, men man skal være forberedt på, at det ikke er det amerikaniseret sushi, som vi får herhjemme i DK. Det er sushi i høj, men simpel, kvalitet med eminent fisk. Og så er det ovenikøbet til en overkommelig pris. Jeg kan både anbefale menuer og running sushi. Jeg selv var på den fantastiske running sushi restaurant Musashi sushi i Tokyo, hvor de præparerede sushien frisk i midten af restauranten. Hold da op hvor blev jeg mæt.

En kok er igang med at tilberede sushi. (Privatfoto)

Der er dog også så meget andet end sushi i dette fantastiske madrige land. Hvis du vil prøve lidt af hvert, skal du være beredt på, at der kan komme nogle meget underlige smagsoplevelser i ny og næ. Det er en del af oplevelsen. Jeg prøvede en fisk der var så gummiagtig, at den var umulig at tykke igennem. Den var simpelthen uspiselig for mig – men jeg prøvede den!

Igennem mine japanske madoplevelser var jeg mindst tre gange på en restaurant, hvor man selv skulle tilberede maden i fællesskab. Det er japanerne store fans af, og jeg blev da også stor fan af dette koncept. Det skal helt sikkert prøves!

Madtip: Jeg gik ud fra denne her liste af mad, der SKAL spises inden du rejser hjem igen:
Sashimi, ramen, okonomiyaki (fås primært i Osaka), takoyaki, sushi, mochi, bento box, tempura, yakitori, soba, udon, & osaka banana

Mit bedste råd er bare at springe ud i maden. Det er ikke altid, du ved, hvad du får eller kan tyde menuen på grund af manglende engelske færdigheder hos de lokale restauranter.

5. Rene gader og stræder

Selvom vi ‘bare’ snakker om renlighed, var det i sig selv en betagende oplevelse, at se de fuldstændige ryddet gader og stræder i Japan. Det er så imponerende, hvordan japanerne overholder de mange regler om affald og rygning, så der ikke ligger skrald og cigaretskodder overalt, som i så mange andre byer rundt omkring i verden. Den store årsag til dette, fik jeg af vide, var at der meget sjælendt sættes skraldespande op i offentligheden. Du kan tælle skraldespandene, som jeg så i Tokyo, på en hånd. Det siger meget! Prøv at læg mærke til det, når du engang tager til Japan.

Derfor var det meget befriende at se, hvor meget de passede på miljøet og mindskede deres forurening. Jeg syntes det er så imponerende, at Japans hovedstad Tokyo er verdens største by med over 37 millioner indbygger, og alligevel har de så rene gader.

6. Det japanske folk

Generelt er japanerne meget disciplineret, reserveret og høflige. I togvognene er der ikke nogen, der snakker med hinanden, og jeg kan stadig se deres perfekte “siddeposition” for mig. Faktisk oplevede vi kun på et tidspunkt, at japanerne rev sig løs. Det var på en bar, hvor nogle unge blev mere og mere larmende, jo mere de fik at drikke. Og de var godt nok også larmende. Det var dejligt at se.

Noget andet der bringes frem på min nethinde var, at der på diverse skilte og i togvogne stod ‘kun adgang for kvinder’ i et vist tidsrum. Det var simpelthen ulovligt, hvis en mand befærdede sig i dette område på et givent tidspunkt. Jeg kunne dog ikke forestille mig, at en mand ville gøre dette, da japanerne er frygtelig bange for at blive ydmyget.

Skiltene hang både på perronerne og inde i togene. (Privatfoto)

Myldretiden er også en bemærkelsesværdig tid at opleve japanernes disciplinering. Måden hvorpå de formår at lade det hele køre i et flow og bevare roen, selvom man står klods op af hinanden, den er virkelig fascinerende.

Jeg kan huske en bestemt episode, hvor en japaner gik ud af toget, men i stedet for at gå mod udgangen, blev han ved med at stå foran togvognen mens alle andre passerede ham. Det viste sig, at han gjorde plads til dem, som skulle af på dette stop, og så gik han roligt ind i togvognen igen. Det varmede mit hjerte, at de gav bogstavelig talt plads til hinanden.

7. Japanske traditioner for fuld skrue

I Kyoto overnattede vi også på et japansk gæstehus kaldet ryokan med dertilhørende indendørs onsen bad. Et bad hvor mænd og kvinder hver for sig bader nøgne, som også rækker langt tilbage i i japansk historie. Det var spækket med traditionel indretning, og vi prøvede da også både at sove på gulvet på futoner og spise traditionel japansk middag, med kimono, sidestilling og alle de japanske traditionelle retter, som man nogensinde kunne komme i tanke om.

I dette japanske måltid, kaldet sukiyaki, tilbereder man blandt andet selv maden i en hot pot. (Privatfoto)

Ryokan syntes jeg derfor var en god måde at opleve den årelange traditionelle japanske levestil. Generelt var det en meget speciel og unik oplevelse, jeg helt sikkert kan anbefale.

8. Transportsystemet

Med hensyn til transportssystemet i Japan var det helt igennem fantastisk. Det var den bedste oplevelse, jeg længe har haft med offentligt transport. Det var så vildt at høre, når de undskyldte over højtaleren, når bare de var 2 minutter forsinket. Det skete kun to gange. De sætter en dyd i deres transportsystem, og det skal bare fungere til punkt og prikke.

FIF: Hvis du gerne vil spare nogle penge, når du kører med Shinkansen eller andre JR lines, er Japan Rail Pass en rigtig god mulighed for dette. Du kan selv bestemme, hvor mange dage du vil benytte det.

Derudover gav hurtigtoget Shinkansen også et vildt indtryk på mig. Det var så hurtigt, præcist og ovenikøbet virkelig flot både udvendigt og indvendigt. Over højtaleren sagde de, at man skulle stå klar ved døren, fordi de kørte præcist på slaget. Det var bare at være hurtig i en fart med store kufferter. Så fedt!

Vi brugte Tokyos metrokort flittigt. (Privatfoto)

Tokyos metrosystem var også nemt at gennemskue, selvom det ser ekstremt indviklet ud. Det er så vildt at noget, der ser så indviklet ud, kan være så nemt. Det var også hurtigt og effektivt. En ren fornøjelse at benytte deres offentlige transport!

9. Manga- og spille kulturen

Både voksne og unge japaner er helt vilde med manga- og spille kulturen. Gudiebøgerne sagde, at det er på Takeshita Street, at man ser de unge gå amok med manga oufits. Der var mange butikker på Takeshita Street der havde de skøreste udklædninger, men ingen der var udklædt i dem. Det var en sjov oplevelse at gå ned af gaden, men desværre var gaden lidt for turistet til min smag. Generelt skulle man i Japan lede længe efter manga-klædte japanere. Der var nogle, men det var få.

Der var fyldt med mennesker på Takeshita street. (Privatfoto)

Et andet sted der kørte med manga temaet for fuld skrue var i den elektriske by Akihabara. Et område i Tokyo med alt den elektronik du nogensinde kunne forestille dig. Der var kæmpe spillehaller, hvor man blev blæst væk af alt den larm fra maskinerne. De var virkelig gode til det. De spillede alt fra rytmespil til at vinde en manga dukke. Så skørt – men jeg var vild med det!

En af de mange manga plakater, der hang rundt omkring i den elektriske by. (Privatfoto)

10. Karaoke for en aften

At tage på karaoke bar med sine venner en hel aften, er det samme som os danskere tager på bar og går ud med vores venner. Japanerne elsker det, og de kan ikke få nok af det. Det vrimlede med karaoke barer over det hele. Derfor skulle vi da også prøve det. Det var en ren fornøjelse, især når man ikke anede, hvad man valgte af sang, fordi det hele stod på japansk. Husk og film øjeblikket. Det er dejlige minder.

Læs mere: Rejser, bolig, livsstil og oplevelser

 

Læs også:

Kulturguide: Oplevelser i august 2018

tivoli, sankt hans, bål

· Mere fra samme kategori ·