Læs også:

Close
mode fashion modeuge (Foto: Dennis Morton, detokay.com)

NEWS: Den danske modebranche i brydningstid

Nyheder  | 

Den danske modebranche i brydningstid · Spar ved at pendle · Mange styrt på elløbehjul · Emma Watson bag ny hotline · P!nks fly nødlandet i Aarhus · Dagens billede: Blanche CPH modeshow

Den danske modebranche i brydningstid

De danske modevirksomheders eksport og omsætning nåede nyt rekordniveau i 2018. Men branchen står over for store forandringer og særligt bæredygtighed og digitalisering påvirker modevirksomhederne markant og vil forandre modebranchen som vi kender den, lyder det fra brancheorganisationen Dansk Mode & Textil i forbindelse med Copenhagen Fashion Week.

Dansk Mode & Textils halvårlige statusanalyse viser, at de danske modevirksomheder i 2018 solgte tøj for 47 milliarder samlet, hvilket er en stigning på 4 % i forhold til året før. Det var nok engang eksporten, der drev væksten, og salget af tøj til udlandet udgjorde 31 milliarder, hvilket er 6 % højere end året forinden. Dermed nåede den danske modebranche endnu en gang både rekordhøj omsætning og eksport i 2018.

Men det er en branche midt i en brydningstid, der igår tirsdag skød den halvårlige Copenhagen Fashion Week i gang. Vækstraterne i første kvartal af 2019 er beskedne og flere forhold udfordrer branchen. Modebranchen har igennem en årrække stået over for omfattende forandringer i måden, forbrugerne køber tøj på, hvilket har betydet et støt stigende salg på nettet men også en række butikslukninger i detailhandlen.

Én ting overskygger dog alle andre udfordringer. Bæredygtighed har i en årrække været et tema i branchen, men ifølge Dansk Mode & Textils administrerende direktør Thomas Klausen er der ikke sket nok på den front.

– Der sker rigtig mange gode ting i forhold til bæredygtighed, men det går simpelthen ikke hurtigt nok. Vi er i samarbejde nødt til at få sat yderligere fart i udviklingen, når det kommer til innovative materialer, omfavnelse af verdensmål og internationale standarder og finde nye forretningsmodeller, som ændrer måden, vi forbruger tøj på. Ellers er der en reel risiko for, at branchen kører sig selv ud over afgrunden, siger han og fortsætter.

– Vi ser naturligvis gerne, at den danske modebranche fortsætter sin vækst, men det skal ganske enkelt foregå på en bæredygtig måde, der ikke ødelægger hverken kloden eller de mennesker, der laver tøjet. Alt andet kan vi ikke være bekendt. Bæredygtighed spiller en nøglerolle i alle de eksportlande, Danmark afsætter til, og flere af dem har endda indført lovgivning på området. Eksporten er den danske modebranches livsnerve, og det understreger blot endnu kraftigere, hvorfor man er nødt til at skabe vedvarende bæredygtige forandringer, afslutter Thomas Klausen.

mode fashion modeuge (Foto: Dennis Morton, detokay.com)
Et opråb fra egen branche. (Foto: Dennis Morton, detokay.com)

Læs også: 11 gode tip til mere bæredygtig livsstil

Spar ved at pendle

I årets travleste flyttemåned, hvor mange nye studerende skal finde et sted at bo i de store byer og størstedelen i København, skriver BoligPortal i en pressemeddelelse, at der kan være op til 2.500 kroner at spare, hvis man leder efter en bolig, der ligger lidt uden for de mest populære boligområder i centrum af København. Er man åben for at have en cykel- eller bustur til sin nye uddannelse eller til Strøget, er der endda mange penge at spare i husleje.

BoligPortal har lavet en sammenligning af huslejepriserne per kvadratmeter i indre København og huslejepriserne i postnumre i pendlerafstand fra centrum. Derefter er det beregnet, hvad en toværelses lejebolig på 50 kvadratmeter vil koste om måneden i København K, og hvor meget man kan spare, hvis man finder en lejebolig af samme størrelse uden for centrum.

For eksempel skal man give næsten 2.000 kroner mindre i husleje for en toværelses lejebolig på 50 kvadratmeter, der ligger i Glostrup – under 20 minutters kørsel med tog fra Hovedbanegården og et kvarter i bil fra Rådhuspladsen – end hvis den lå i København K, hvilket er mange penge, der kan bruges på andre ting på. Se mere på BoligPortal. 

børsen københavn cykler trafik pendle (Foto: PR)
Spar penge på huslejen ved at pendle. (Foto: PR)

Læs også: Tjek lejekontrakten

P!nks fly nødlandet i Aarhus

En del af verdensstjernen P!inks ‘entourage’ måtte natten til tirsdag nødlande i Aarhus Lufthavn. De 10 ombord blev alle reddet ud, og der meldes ikke om tilskadekomne. Flyet brød i brand under landingen. Blandt passagerne var også P!inks manager. Flyet kom fra Oslo, hvor stjernen mandag havde afholdt koncert. Popikonet P!NK selv var dog ikke ombord. Hun giver onsdag, som en del af hendes verdensturné, koncert i Horsens på Casa Arena, hvor alt forventes afholdt som planlagt. Det skriver TV2.

Mange styrt på elløbehjul

Folk falder på stribe i Københavnsområdet. Over 100 mennesker er i 2019 indtil videre kommet slemt til skade på elløbehjul. Typisk er det hovedskader, det drejer sig om. Der er også sket flere skader i byen, hvor folk er faldet over de mange elløbehjul, der ligger rundt om især i centrum, hvor også trafikken er størst. Det skriver Berlingske.

elløbehjul løbehjul københavn (Foto: MY DAILY SPACE)
Det flyder med elløbehjul i København. Som her ved Rådhuspladsen. (Foto: MY DAILY SPACE)

Læs også: Kun hver 9. dansker bakker op om elløbehjul

Emma Watson bag ny hotline

Den britiske skuespiller og ligestillingsaktivist Emma Watson har oprettet en hotline for kvinder, der oplever sexchikane på arbejdspladsen. Dermed har hun et ønske om, at flere kvinder kommer til at kende deres rettigheder, hvilket er nødvendigt, idet hun henviser til en britisk undersøgelse, der viser, at hver anden kvinde har oplevet sexchikane på arbejdespladsen. Den nye rådgivningslinje bliver støttet af Time’s Up Uk. Det skriver The Guardian.

 

Dagens foto: Blanche CPH modeshow på Søpavillonen

blanche ss20 mode fashion modeshow søpavillonen (Foto: CFW)
Tirsdagens første show blev afholdt på Søpavillonen. Blanche CPH er iøvrigt nogen af dem, der går forrest i bæredygtighedskampen og er 70 % bæredygtige. (Foto: CFW)

· Mere fra samme kategori ·