Læs også:

Close

Ny lejebolig i sigte? Tjek lejekontrakten

Økonomi  | 

Der er kamp om lejeboligerne i mange af landets store byer. Derfor er det også nemt at slå til i en fart, når et godt tilbud kommer forbi én. Men man skal lige læse det med småt først

Selvom tilbuddet er godt, så er der god grund til at undersøge, om alt er på plads, inden du skriver lejekontrakten under.

– Særligt unge og studerende oplever, at der er hård kamp om at få fingre i de ledige lejeboliger, men det må ikke få dem til at skrive under på hvad som helst. Hold hovedet koldt, og bed om at få lejekontrakten tilsendt i god tid inden indflytning, så der er tid til at kigge den grundigt igennem eller spørge til råds, siger Anders Hyldborg, administrerende direktør for BoligPortal.

Drømmeboligen er inden for rækkevidde, og du forestiller dig allerede dig selv på altanen. (Foto: Pexels)

Det er godt at læse det med småt

Der er en del i kontrakten, som kan være skrevet ind under §11, hvilket er en uddybende undtagelse. Der kan stå, om du må have husdyr i lejeboligen, eller om du skal vedligeholde haven.

Det er vigtigt at læse alt – også §11 når du læser legekontrakten igennem. (Foto: Pixabay)

Hvis I er flere, der flytter sammen

Når man flytter ind skal man typisk betale et depositum og nogle gange skal man også betale tre måneders forudbetalt leje. Depositummet går for eksempel til, hvis der skal males, når man flytter ud. De tre måneders forudbetalte husleje, får man tilbage, når man flytter ud.

Det er muligt, at én af jer flytter ud før I andre. Derfor bør I aftale, hvad I gør med depositum og forudbetalt leje, når I flytter ind. Så skriver I jeres aftale ned, og I underskiver alle sammen kontrakten.

Venner for altid, men ikke hvis penge kommer imellem jer. Så hav aftalen skrevet ned. (Foto: Pixabay)

Tips til når du skal leje en bolig

Der er fem råd, som det er en god idé, at du undersøger som kommende lejer:

1. Lav en skriftlig lejekontrakt, og sørg for, at både du og udlejer skriver under.

2. Læs grundigt, hvad der står under kontraktens §11 om særlige vilkår.

3. Kend dine rettigheder, for eksempel at udlejer kun må kræve huslejestigninger efter nettoprisindekset, og at udlejer ikke må kræve lejemålet nyistandsat ved fraflytning. Du kan finde reglerne i lejeloven.

4. Beregn, om beløbene på kontrakten stemmer. Udlejer må maksimalt kræve op til tre måneders husleje i depositum og tre måneders husleje i forudbetalt leje.

5. Tøv ikke med at spørge din udlejer, hvis der er noget i kontrakten, du ikke forstår eller er enig i.

Når alt er på plads med lejekontrakten, så er du meget nærmere, at dine forestillinger om at bo i lejligheden falder på plads. Inden længe er den din.

Når alt er underskrevet, og du roligt kan smide dig i sofaen i din nye lejlighed. (Foto: Pexels)

 

Læs også: Jagten på studieboligen: Undgå at blive snydt!

· Mere fra samme kategori ·