Læs også:

Close
Unge, fest, party, dans, dance, disko. (Foto: Unsplash)

NEWS: Bred politisk opbakning: Aftale indgået om lattergas 

Nyheder  | 

Bred politisk opbakning: Aftale indgået om lattergas · To eksplosioner har ramt Stockholm · Et historisk øjeblik: Rigsretssagen mod Trump · Ny forskning: Barsel er ikke dyrt for virksomheder · Chokerende tal: Børn helt ned til 10 års alderen går i solarium · Dagens billede: Danmarks første krisecenter for børn forbereder åbning til foråret

Vi har udvalgt dagens væsentligste, sjoveste og skæveste nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Bred politisk opbakning: Aftale indgået om lattergas

I går, den 21. januar 2020, kunne erhvervsminister, Simon Kollerup, præsentere en bred politisk aftale om indgreb mod misbrug af lattergas. Den politiske aftale omhandler en række konkrete tiltage som: mængdebegrænsning, aldersgrænse og øget kontrol, samt forbud mod at sælge lattergaspatroner som rusmiddel. Aftalen er indgået med opbakning fra Venstre, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti og Alternativet.

Formålet med aftalen er at gøre det sværere for unge at købe og anvende lattergaspatroner. Derfor øges kontrolindsatsen markant. Dette vil både blive indført i fysiske butikker men også ved online salg.

– Lattergas er farligt for unge og deres helbred. Iltmangel. Nerveskader. I sidste ende kan man dø af det. Den store misbrug af lattergas som rusmiddel gør derfor mange forældre utrygge og kan gøre uoprettelig skade på vores unge i Danmark. Derfor er jeg rigtigt glad for, at der var bred opbakning til, at vi nu får sat en stopper for den alt for lette adgang til lattergas og den voldsomme misbrug af lattergaspatroner blandt vores unge, udtaler Erhvervsminister Simon Kollerup.

Læs også: NEWS: Flere partier vil gøre det lovligt med hårde stoffer til eget forbrug

To eksplosioner har ramt Stockholm

Natten til tirsdag ramte to eksplosioner det nordvestlige Stockholm. De to eksplosioner skete ved to forskellige lejlighedsbygninger, blot 500 meter fra hinanden og med få minutters mellemrum.

Det er endnu uklart, hvor mange mennesker der er kommet til skade ved eksplosionerne – ingen er døde, lyder meldingerne. TV2 Nyheder skriver, at mindst ti har fået hjælp af læger på stedet, og en person er kørt på hospitalet. De to lejlighedsbygninger er voldsomt beskadiget, og det svenske politi undersøger nu bygningernes risiko for at styrte sammen.

Eksplosionerne i Stockholm er en ud af mange og årsopgørelsen fra Brå (Sveriges kriminal forebyggende råd) viser, at Sverige er blevet ramt af 257 eksplosioner i 2019. Dette er en stigning på 59 procent fra det foregående år.

Brand, fire, ild, hus, bygning, bolig. (Foto: Unsplash)
Alarmcentralen modtog anmeldelsen om eksplosionerne klokken 02:33, skriver TV2 Nyheder. (Foto: Unsplash)

Læs også: NEWS: Ni personer dræbt ved flystyrt i Sverige

Et historisk øjeblik: Rigsretssagen mod Trump

I går, den 21 Januar 2020, startede den officielle rigsretssag mod USA’s præsident Trump. Rigsretssagen har ikke skabt stor spænding, i forhold til om Trump fortsat vil forblive USA’s præsident. Det kræver nemlig to tredjedeles flertal at afsætte præsidenten, og da Senatet har et republikansk flertal på 53 senatorer, er det på forhånd dømt meget usandsynligt. Rigsretssagen forventes at køre seks dage om ugen, hvor kun søndag vil være en fridag.

Trump tower. Bygning. (Foto: Unsplash)
Rigsretssagen er den tredje i verdenshistorien. (Foto: Unsplash)

Læs også: NEWS: Rihanna giver Trump en opsang

Ny forskning: Barsel er ikke dyrt for virksomheder

Hel ny forskning fra KU’s Økonomiske Institut afkræfter myten om, at danske virksomheder ofte bliver presset i knæ, på grund af udgifter i forbindelse med medarbejderes barselorlov. I virkeligheden er det ikke specielt dyrt for virksomhederne, når en ansat er væk på barsel. En af grundene er, at virksomhederne er gode til at kompensere for den manglende ansatte, viser ny forskning.

En typisk barselsperiode strækker sig over ni til 11 måneder, og KU har i samarbejde med University of Zurich, University of California og American University of Beirut undersøgt, at omkostningerne er så små, at de næsten ikke kan måles. Forskerne sammenlignede udviklingen i en gruppe virksomheder, der oplevede en kvindelig ansat gå på barsel, med udviklingen i en lignede gruppe, med en kvindelig ansat, som ikke gik på barsel. Således var forskerne i stand til at måle effekterne af barselsfraværet. Det viste sig, at de negative effekter var så små, at de ikke kunne findes i tallene – dette overraskede Lektor i økonomi, Nikolaj Harmon.

–  I debatten om forældreorlov hører man igen og igen, at ret til barsel er meget dyrt især for små virksomheder. Men vores resultater peger i en helt anden retning. For den typiske virksomhed i vores undersøgelse er omkostningerne i forbindelse med en medarbejder på barsel ganske små, fortæller Nikolaj Harmon.

Heller ikke virksomhedernes faktiske lønomkostninger stiger under barselsfravær. Dette er fordi, at det offentlige refusionssystem næsten dækker alle virksomhedernes omkostninger i forbindelse med løn under barsel.

Barsel, barselperiode, barselfravær, mand med barnevogn, forskning. (Foto: PR)
Danske forældre har tilsammen ret til 52 ugers barsel med understøttelse eller løn. (Foto: PR)

Læs også: Mette er 26 år, studerende og gravid: Vi kan sagtens være forældre på SU

Chokerende tal: Børn helt ned til 10 års alderen går i solarium

En ny rapport fra Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens Solkampagne viser, at hver tredje 15-20 årige har prøvet at gå i solarium. Dette skaber bekymring, og organisationerne efterspørger nu en aldersgrænse på 18 år for at bruge solarium.

Danmark er en af de eneste lande i EU, der ikke har eller er i gang med at indføre en 18 års aldersgrænse for solariebrug. Ved et lovmæssigt tiltag mener Solkampagnens projektchef Peter Dalum, at der er god mulighed for at begrænse unges brug af solarium.

– En aldersgrænse på 18 år vil sende et helt klart signal om, at solarier ikke er for børn. Erfaringer fra udlandet viser, at en indførelse af en aldersgrænse er et effektivt værktøj til at nedbringe antallet af unge solariebrugere, siger Peter Dalum. 

Især de unge er ekstra udsatte, og modermærkekræft er en af de mest hyppige kræftform blandt unge. Risikoen for hudkræft øges markant ved brug af solarie.

–  Jo yngre du er, desto mere skadeligt er det at gå i solarium, da celledelingen sker hyppigere, mens man er barn og ung, hvor kroppen er under udvikling. Vi bør alle sammen slukke solariet, men skal vi fokusere indsatsen et sted, er det vigtigste, at vi får vores børn og unge ud af solariekabinerne, understreger Peter Dalum.

solarie solarium kræft kræftens bekæmpelse cancer hud hudkræft modermærkekræft sol
64 procent af nuværende og tidligere solariebrugere var under 16 år første gang, de var i solarium. 20 procent var 10-13 år, viser tal fra rapporten. (Foto: Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens Solkampagne)

Læs også: NEWS: 32-årig kvinde var fanget i en solarieseng i 10 timer

Dagens billede: Danmarks første krisecenter for børn forbereder åbning til foråret

· Mere fra samme kategori ·