Læs også:

Close
cigaretter smøg rygning skod cigaretskod (Foto: Unsplash)

NEWS: Partier er klar med indgreb mod rygning 

Nyheder  | 

Partier er klar med indgreb mod rygning · Hvid jul trækker danskerne til Norge · Antallet af hjemløse stigende i USA · Opråb: Regeringen går ind i kampen mod kviklån · Harvey Weinstein – Millionforlig med 30 kvinder · Dagens billede: Politiet blitzer bilist med hund bag rattet

Vi har udvalgt dagens væsentligste, sjoveste og skæveste nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Partier er klar med indgreb mod rygning

Et bredt flertal i Folketinget har netop indgået aftale, der skal forebygge rygning blandt børn og unge. Det går ud på at der skal være forbud mod rygning på skoler, cigaretpakker skal være neutrale, forbud mod e-cigaretter med smag samt at cigaretter skal gemmes væk i supermarkeder og kiosker.

Aftalen er lavet mellem regeringen og Venstre, De Radikale, SF, Enhedslisten, De Konservative og Alternativet.

– Vi har lavet en handlingsplan målrettet børn og unges rygning, fordi vi kan se, at der hver dag er 40 børn og unge, der starter med at ryge. Det er den største dræber, vi har. Derfor er det her et helt nødvendigt skridt for folkesundheden, forklarer sundhedsminister Magnus Heunicke (S). Det skriver DR.

Aftalen sætter også en stopper for salg af e-cigaretter med andre smage end tobak og mentol, hvilket er en af grundene til, at Dansk Folkeparti ikke ville stemme for aftalen.

Hvid jul trækker danskerne til Norge

Forbud mod rygning på skoler. Cigaretpakker skal være neutrale. Forbud mod e-cigaretter med smag. Og cigaretter skal gemmes væk i supermarkeder og kiosker.

Det er hovedpunkterne i en ny politisk aftale, der skal forebygge rygning blandt børn og unge.

Regeringen har lavet aftalen med Venstre, De Radikale, SF, Enhedslisten, De Konservative og Alternativet.

– Vi har lavet en handlingsplan målrettet børn og unges rygning, fordi vi kan se, at der hver dag er 40 børn og unge, der starter med at ryge. Det er den største dræber, vi har. Derfor er det her et helt nødvendigt skridt for folkesundheden, siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

Er man blandt dem, der i år sætter kursen fra Danmark mod Norge i juledagene, kan man allerede nu glæde sig til rigelige mængder sne og perfekt skiføre. Mange danskere vælger nemlig at kombinere julen med skiløb i Norge. Her er der tæt på statsgaranti for frisk sne og frostgrader – frem for dansk slud og sjap.

For mange af os er en rigtig jul en hvid jul. Det harmonerer dog sjældent med det vintervejr, vi oftest må tage til takke med herhjemme. D Det giver god mulighed for at supplere julemåltiderne med skiløb – og måske ovenikøbet få løbet lidt af julesulet af på pisterne i højfjeldet.

I Trysil, hvor cirka hver tredje skiløber på pisterne er fra Danmark, glæder de sig til det danske rykind i juledagene.

– Vi ser at flere og flere vælger at kombinere julen med skiløb, og det kan have en sammenhæng med en trend, hvor flere søger en aktiv ferie. Det ser vi også gælder juleferien, hvor mange vælger at tilbringe juledagene sammen på tværs af familien og bo tæt på pisterne. Så kan de familiemedlemmer, der har lyst, bruge dagtimerne på at stå på ski, og om aftenen mødes alle og spiser og hygger sig indendørs med ild i pejsen, forklarer Turid Viken, salgs- og markedschef i SkiStar Trysil.

sne ski norge vinter trysil (Foto: Ola Matsson, Skistar)

Hvis du også gerne vil have en hvid jul, skal du nok til for eksempel Norge som her Trysil. (Foto: Ola Matsson, Skistar)

Læs også: Den isnende kulde har ramt Danmark

antallet af hjemløse stigende i USA

Ifølge The New York Times er der i USA et stigende antal hjemløse. Der findes i dag over en halv million hjemløse i USA, hvoraf omkring 25% af disse bor i Californien. Alene i Oakland findes der over 100 hjemløse pladser eller “camps”, som de kaldes. United Nations har sammenlignet det stigende problem i USA med problematikkerne i slumområderne i både Pakistan, Brasilien og Mexico.

Læs også: Antallet af unge hjemløse er fordoblet på otte år i Danmark

Opråb: Regeringen går ind i kampen mod kviklån

I den nye regering er kviklån ikke populære, og det er nu en problemstilling, som regeringen tager op, da kviklån især bringer unge mænd ud i en håbløs gæld.

I erhvervsministeriets forhandlingslokaler er det svært at finde en løsning, og i medierne fremgår det, at uenigheden blandt andet går på, hvor grænsen for den årlige omkostning i procent (ÅOP) skal være.

Mybanker foreslår en mere enkel løsning, hvor låntager aldrig kan komme til at betale mere end det dobbelte af lånets hovedstol tilbage. Det vil sige, at hvis man låner 5.000 kroner, kan man maksimalt komme til at betale 10.000 kr tilbage – uanset om man betaler det tilbage på seks eller 60 måneder. Selvom det maksimale tilbagebetalingsbeløb også kan ende med at være højt, så er det det maksimale. Låneudbyderens fortjeneste kan altså højst blive på størrelse med lånets hovedstol. Hvor stor fortjenesten bliver, afgør konkurrencen på markedet.

Denne løsning vil skabe en større sikkerhed, da låntager skal kunne vælge, hvor hurtigt lånets skal betales tilbage også selvom det medfører en høj ÅOP. Løsningen gør samtidige også at låneudbyderne stadigvæk kan konkurrerer om at lave attraktive forbrugslån.

Kort, betalingskort, computer, kviklån, lån, bank, betaling. (Foto: Unsplash)
Det skal være muligt for låntager at kunne vælge ,hvor hurtigt lånets skal betales tilbage, mener Mybanker. (Foto: Unsplash)

Læs også: Det skal du tænke over, før du optager et kviklån

Harvey Weinstein – Millionforlig med 30 kvinder 

Den amerikanske filmproduceren Harvey Weinstein er anklaget for mere end 80 seksuelle overgreb, og  han indgår nu forlig med flere end 30 af skvinderne.

Forliget sikrer kvinderne en økonomisk kompensation på op til 500.000 dollars. Dette betyder samtidig, at kvinderne frafalder anklagerne mod Harvey Weinstein og dermed fraskriver deres muligheder for at rejse nye krav eller anklager mod ham. Samtidig slipper Harvey Weinstein for at indrømme sig skylding i sager som omhandler alt lige fra overgreb, sexchikaner og voldtægt.

Millionforliget betyder ikke, at Harvey Weinstein slipper for at komme i retten. Der er flere af kvinderne, som ikke vil være med i forliget og ønsker at gå videre med civile erstatningssager mod Harvey Weinstein og hans selskab, skriver TV2 Nyheder.

Læs også: NEWS: Sexanklagerne mod skuespiller Kevin Spacey er droppet

Dagens billede: Politiet blitzer bilist med hund bag rattet

· Mere fra samme kategori ·