Læs også:

Close
bogstaver, ord, alfabet

NEWS: Klimatosse vandt som årets danske ord

Nyheder  | 

Klimatosse vandt som årets danske ord · Brexit vil ifølge Johnson med sikkerhed blive vedtaget inden jul · Farvel til et stykke danmarkshistorie efter 147 år · Politiet har frigivet billeder af to børn efterladt i Aarhus · Dagens billede: Smukt luciaoptog i Københavns havn

Vi har udvalgt dagens væsentligste, sjoveste og skæveste nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Klimatosse vandt som årets danske ord

Mange ord var oppe at vende, da årets danske ord skulle findes. Men det blev klimatosserne der løb med titlen, fordi ordet indkapsler et år, hvor klima og Greta Thunberg har trukket overskrifter.

Det var Pia Kjærsgaard, der første gang brugte klimatosse-betegnelsen. Det nu berømte ord faldt efter årets europaparlamentsvalg, hvor Dansk Folkeparti fik en vælgerlussing.

– Måske er det alle klima… – hvad er det nu, man kalder dem – klimatosser? Nej, alle dem, der alene går op i klima. Det gør vi også i Dansk Folkeparti, men det er ikke dét, vi alene går op i, sagde Pia Kjærsgaard.

Bagefter forklarede tidligere partileder, at betegnelsen var ment i spøg. Men ordet hang fast, og flere danskere proklamerede stolt på de sociale medier, at de var ’klimatosser’. Årets ord er et samarbejde mellem Dansk Sprognævn og radioprogrammet ‘Klog på sprog’. Her besluttede en jury, hvad årets ord for 2019 skulle være. Inden ordene kom forbi de fem dommere, har i alt har 1500 danskere indsendt bud på, hvilke ord, de syntes fortjente den fornemme titel. I alt var der nomineret mere end 200 forskellige ord, det skriver TV2.

bogstaver, ord, alfabet
Det var klimatosse der løb afsted som årets danske ord 2019. (Foto: Pexels)

Læs også: NEWS: Klimatosserne vandt

Brexit vil ifølge Johnson med sikkerhed blive vedtaget inden jul

Det britiske parlament vil stemme om den brexit-aftale, som den konservative premierminister Boris Johnson har indgået med EU, inden jul. Det sagde Johnson til tilhængere lørdag under et besøg i det nordlige England. Det er i denne del af landet, at Det Konservative Parti ved valget torsdag gjorde indhug i valgkredse, hvor Labour traditionelt har stået stærkt.

– Vi vil få brexit klaret, siger Johnson til de konservatives støtter i Sedgefield i den nordøstlige del af England. Det er en af de valgkredse, der skiftede fra Labour til De Konservative.

– Vi kan med sikkerhed få det ordnet inden jul, svarede Johnson tilbage til mængden af tilhængere.

Efter De Konservatives store valgsejr, der har sikret dem et komfortabelt absolut flertal, er det således næsten givet, at Storbritannien er ude af EU inden 31. januar. Det kommer efter et langstrakt forløb, hvor parlamentet i flere omgange har nedstemt en brexit-løsning.

Under sit besøg i det nordlige England lover Johnson, at han vil lede en “one-nation”-regering. Altså at han vil forsøge at gøre Det Konservative Parti til et bredt folkeparti med appel til midtervælgere. Han har således lovet at investere massivt i det offentlige sundhedsvæsen, NHS, og skrotte den sparepolitik, som de konservative har stået for i over 10 år. Det skriver Jyllands Posten.

boris johnson, england, brexir
Johnson melder ud at Brexit bliver vedtaget inden jul. (Foto: Unsplash)

Læs også: NEWS: Nu kan det ses – Brexit har store konsekvenser for dansk industri

Farvel til et stykke danmarkshistorie efter 147 år

Det var et stort stykke danmarkshistorie, der lørdag aften sejlede bort. Her blev der sat punktum for 147 års sejlads med tog i dansk farvand, da DSB’s EuroCity-tog 39 sejlede med Scandlines’ færge Prinsesse Benedikte fra Puttgarden til Rødbyhavn og rullede ind på perronen klokken 20.13 på Lolland. DSB har nemlig besluttet at flytte togtrafikken fra Østersøen til Storebælt, fordi der de næste cirka ti år og frem til åbningen af den faste Femern Bælt-forbindelse kommer til at være massivt sporarbejde på Sydsjælland, Lolland-Falster og i Slesvig-Holsten.

Hos DSB forventer man at barbere over to timer af rejsetiden mellem København og Hamborg, når Femern-forbindelsen efter planen åbner som tunnel i 2028, og togene atter kan krydse Østersøen. Hos Scandlines, der driver færgeruten mellem Rødbyhavn og Puttgarden, ærgrer man sig over, at der ikke længere skal togvogne med på overfarterne.

– Det er en trist beslutning, som DSB har taget i samarbejde med Deutsche Bahn. Nu har der været tog på denne overfart, siden den åbnede i 1963, og det betyder, at vi har transporteret tæt på 40 millioner passagerer. De har fået en pause, nydt udsigten, fået noget at spise, benyttet toiletterne og handlet ombord, siger Anette Ustrup Svendsen, pressechef i Scandlines. Det skriver TV2.

Læs også: NEWS: Aflysninger og forsinkelser i Sjællands morgentoge efter lastbilulykke

Politiet har frigivet billeder af to børn efterladt i Aarhus

Billeder af en lille dreng, en lille pige og en klapvogn blev søndag offentliggjort i håb om at finde forældrene. Østjyllands Politi håber at det kan give svar omkring svare hvem de to børn er.

Børnene – en dreng på omkring to et halvt år og en cirka 1-årig pige – blev fundet midt i Aarhus lørdag aften. Siden har politiet ledt efter forældrene til de to børn eller vidner, der kan kaste lys over mysteriet.

De to børn blev opdaget af en person, der tilfældigt kom forbi dem på Park Allé. Vedkommende ventede med børnene i cirka en halv time, men da ingen dukkede op for at hente drengen og pigen, blev politiet kontaktet. Da betjente ankom til stedet, blev nærtliggende restauranter og forretninger tjekket i et forsøg på at finde forældrene til de efterladte børn. Da det ikke bar frugt, tog betjentene de to børn med på stationen. Derudover har politiet arbejdet med at gennemgå videomateriale fra området på og omkring Park Allé, der løber fra Rådhuspladsen til Banegårdspladsen i Aarhus. Mange busruter kører her, så gaden er travlt befærdet. Det skriver Jyllands Posten.

Læs også: NEWS: To måneder gammel baby reddet af frivillig

Dagens billede: Smukt luciaoptog i Københavns havn

 

· Mere fra samme kategori ·