Læs også:

Close
juvel, krone, kronjuvel, diadem

NEWS: Kunstskat til en værdi af syv millarder kroner er blevet stjålet fra museum

Nyheder  | 

Kunstskat til en værdi af syv millarder kroner er blevet stjålet fra museum · Ubåd med flere ton kokain fundet af spansk politi · Pårørende til familie der døde for 300 år siden efterlyses nu · Jordskredsejr til distriksvalget Hongkong ses som et nederlag for regeringen · Dagens billede: Sangerinden Lizzo bar en taske der vakte stor opsigt til American Music Awards

Vi har udvalgt dagens væsentligste, sjoveste og skæveste nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Kunstskat til en værdi af syv millarder kroner er blevet stjålet fra museum

Et museum, der kaldes Europas største samling af kunstgenstande, blev i går nat bestjålet for smykker, ædelstene og perler til en værdi, der kan løber op i syv milliarder danske kroner. Indbruddet på museet Grünes Gewölbe (De Grønne Hvælvinger) i Dresden, rummer fyrste August den Stærkes enestående samling af sølv- og guldsmedekunst fra det 16. til 18. århundrede.

Ifølge Bild Zeitung afbrød tyvene strømforsyningen til museet i løbet af natten og kunne komme ind gennem et vindue, uden at alarmen lød. Indbrudstyvene er forsvundet, men blev ifølge Bild optaget på et overvågningskamera, der havde sin egen strømforsyning.

Under nattens indbrud koncentrerede tyvene sig om at tage smykker og ædelstene, mens museets store malerisamling ikke blev rørt. Samlingen blev fjernet fra slottet under Anden Verdenskrig og bragt i sikkerhed fra de voldsomme bombardementer af Dresden og kom efter krigen til Sovjetunionen som krigsbytte. I 1958 blev samlingen leveret tilbage til det daværende Østtyskland, men først i starten af dette århundrede kom samlingen tilbage til slottet, der i mellemtiden havde gennemgået en omfattende restaurering. Det skriver TV2.

juvel, krone, kronjuvel, diadem
Smykker, perler og ædelsten til en værdi af syv milliarder kroner er blevet stjålet fra et museum i Tyskland. (Foto: Unsplash)

Læs også: Gode råd til sikring af din bolig eller arbejdsplads

Ubåd med flere ton kokain fundet af spansk politi

Spansk politi har beslaglagt en ubåd fuld af kokain fra Sydamerika. Det lykkes en dykker at komme ind i ubåden mandag og tage en pakke kokain med sig derfra, siger en talsmand for de lokale myndigheder i Spanien. Fartøjet blev opdaget ud for kysten ved den nordvestlige region Galicien, og en kilde tæt på efterforskningen siger, at ubåden menes at indeholde flere ton af det narkotiske stof. To ecuadorianske mænd er anholdt i sagen.

Politiet arbejdede mandag fortsat på at få ubåden op til overfladen og vil ikke kunne sige præcis, hvor meget kokain der er skjult i ubåden, før den kommer på land. Men en kilde tæt på efterforskningen siger, at det formentlig drejer sig om flere ton.

Den 20 meter lange ubåd menes at være sejlet hele vejen fra Sydamerika, siger en anden kilde tæt på efterforskningen. Narkosmuglere – især fra Colombia – har adskillige gange tidligere anvendt ubåde for at transportere deres ulovlige last til Mexico og derfra videre ind i USA. Nogle af de mere avancerede ubådstyper, som narkobanderne får fremstillet, kan dykke op til 30 meter ned under vandet.

Galicien er blandt de vigtigste smuglerruter i Europa. Regionens kyst rummer et utal af bugter, fjorde og huler, hvor smuglerne har lettere spil end andre steder. Spanien er det land i Europa, hvor der sidste år blev beslaglagt næstmest kokain, nemlig 41 ton. Kun i Belgien blev der beslaglagt mere. Det skriver Ritzau.

Pårørende til familie der døde for 300 år siden efterlyses nu

Gosmer Kirke ved Hou efterlyser nu pårørende til godsejer Gregorius Rathlou, der byggede godset Rathlousdal i 1600-tallet og døde i 1681. Det sker, fordi godsejeren og seks af hans familiemedlemmer ligger i trækister i kirkens tårnkapel. Men da kisterne er ved at rådne væk, ønsker kirken at begrave familien – og det skal efterkommere godkende. Det forklarer Rikke Gade, der er formand for menighedsrådet i Gosmer til TV 2 Østjylland.

Men det kan blive svært at finde efterkommere. For udover at familiemedlemmerne har været døde i mere end 300 år, så ser det også ud til, at slægten uddøde, da det sidste kistelåg blev lukket i 1747. Det er ingen direkte arvinger til dem, men proceduren siger, at det skal undersøges.

Håbet er, at den gamle godsejerfamilie kan komme i jorden i løbet af foråret 2020. Måske ved en højtidelighed, hvor man siger endeligt farvel til den 300 år gamle del af slægten Rathlou. Eventuelle pårørende har nu 12 uger til at reagere på annoncerne. Hvis kirken enten får grønt lys fra familie eller intet hører, er det op til biskoppen at afgøre sagen. Det skriver TV2.

Læs også: Unge mennesker skriver da ikke testamente? Men det burde de

Jordskredsejr til distriksvalget Hongkong ses som et nederlag for regeringen

Hongkongs prodemokratiske kræfter har fået massiv opbakning ved søndagens distriksvalg. Alle stemmer er ifølge valgkommissionen i Hongkong optalt. På baggrund af tal fra valgkontoret (Registration and Electoral Office, red.), skriver avisen South China Morning Post, at 347 af de 452 pladser i Hongkongs 18 distriktsråd går til prodemokratiske kandidater. Der er dermed tale om en sand jordskredssejr.

Tidligere var alle 18 distriksråd under kontrol af kandidater, der støtter det kinesiske styre. De nu mister mere end 200 pladser i distriksrådene sammenlignet med valget i 2015. Resultatet ses derfor som et tydeligt tegn på, at en stor del af Hongkongs vælgere støtter den protestbevægelse, der demonstrerede i byens gader de seneste seks måneder i frygt for øget kinesisk indflydelse i millionbyen.

Den rekordhøje valgdeltagelse ved dette års distriksvalg i Hongkong er af flere kandidater til distriktvalget også blevet opfattet som opbakning til den prodemokratiske bevægelse. Distriktsvalget er nemlig det tætteste, borgerne i Hongkong kommer på at få lov at vælge deres egne repræsentanter, og i år har godt én million nye vælgere ifølge South China Morning Post ladet sig registrere. Det skriver DR.

Læs også: #SlutWalk: Demonstration sætter fokus på slut shaming

Dagens billede: Sangerinden Lizzo bar en taske der vakte stor opsigt til American Music Awards

 

· Mere fra samme kategori ·