Læs også:

Close

Unge mennesker skriver da ikke testamente? Men det burde de

Økonomi  | 

Med hele livet foran sig kan det virke skørt at skrive testamente. Men det er få minutter givet godt ud i tilfælde af, at der skulle ske dig noget. Især hvis du bor med din kæreste og gerne vil hjælpe ham eller hende gennem en svær tid

Et ordsprog siger, at det eneste, du er sikker på i livet, er døden og at skulle betale skat.

Som ung tænker du sikkert ikke på, at livet kan slutte en dag. Det er også sådan, det helst skal være. Det er heller ikke en særlig rar tanke at have, men det kan betale sig at bruge nogle minutter af sit liv på at sikre sine kære i tilfælde af, at du dør.

Især hvis du bor sammen med din kæreste uden at være gift. Måske har I endda børn sammen? I så fald er det næsten endnu vigtigere at skrive et testamente.

– Der er en bred misforståelse om, at hvis man er kærester og har boet sammen i to år, så arver man automatisk hinanden, men det gør man ikke, forklarer Simon Eklund, med-grundlægger af Legal Desk, som er en online juraservice.

Har du set: Har du styr på juraen, når du flytter sammen eller får børn med kæresten?

Unge mennesker skriver da ikke testamente? Men det burde de gøre for at passe på hinanden. (Foto: All Over)

Ingen ring, ingen hjælp

Det kan lyde hårdt, men en god grundregel er, at er der ikke en ring på, så arver du ingenting. Heller ikke selv om I har boet sammen, har fællesøkonomi, du har støttet hans firma økonomisk eller I har børn sammen.

Hvis jeres hjem står i din kærestes navn, kan du også blive nødt til at flytte.

Nogen vil måske mene, at snakken om testamente og arv er forbeholdt griske mennesker, men det er simpelthen for dumt ikke at ville sikre dig selv og din kæreste økonomisk, hvis en af jer skulle gå bort.

– Er I kærester, bor sammen, men har ikke børn, så arver du slet ikke, hvis din kæreste går bort. Det er forældrene, der arver, og hvis de er døde, er det din kærestes søskende, forklarer Simon Eklund.

Han fortsætter:

– Er du single, vil det være dine forældre, der arver dig, hvis ikke du har skrevet testamente. Her vælger mange at fordele arven mellem sine søskende eller niecer og nevøer, fordi man føler, at ens penge vil gøre større nytte der, fordi forældrene tit sidder bedre i det økonomisk.

Se også: Mangler du overblik over økonomien? Sådan lægger du et budget

Det kan virke oldnordisk, men den nemmeste måde at sikre hinanden på er stadig ægteskab. (Foto: All Over)
Vidste du, at …
Man kan ikke gøre børn eller ægtefæller arveløse. Der vil altid være en tvangsarv, som de har ret til.

Børn arver alt

Er i kærester, bor sammen og har børn sammen, men er ikke gift, er du og din kæreste heller ikke sikret, hvis ikke I har skrevet et testamente.

– Har man børn sammen, men har man ikke skrevet testamente, er det børnene, der arver alt. Har man mindreårige børn, vil pengene blive sat ind på en forvaltningskonto. Det kan i princippet betyde, at du har et mindreårigt barn, der har en lukket konto, hvor arven står på. Den har du som udgangspunkt ikke adgang til, heller ikke selv om du ikke kan betale dine daglige omkostninger, nu hvor din partner er væk, forklarer Simon Eklund.

Han uddyber:

– Det betyder, at du oven i tabet af din kæreste skal forholde dig til, at du ikke får nogen økonomisk hjælp fremover til jeres fælles hjem og børn.

Se også: Nu kan du swipe dig til det perfekte boligmatch

Selv om I bor sammen og har børn sammen, så arver du ingenting og dine børn alt, hvis ikke I har testamente eller er gift. (Foto: All Over)

Testamenter kan dæmpe arvestridigheder

Der findes desværre masser af eksempler på, at familier bliver splittet, når der ikke er testamenter, og der opstår stridigheder om arven.

Uanset hvor godt du har det med dine svigerforældre, er du heller ikke garanteret, at det gode forhold vil bestå, hvis din kæreste skulle gå hen og afgå ved døden.

– Et testamente kan godt skuffe en som arving, men det har en virkning på uvisheden, der ofte skaber konflikten. Med et testamente er man i højere grad sikker på, hvad den afdøde personen ønsker, der skal ske, forklarer Simon Eklund.

– Uden et testamente kan folk til tider blive usikre på, hvad der har været afdødes ønske i forhold til arv, hvilket kan medføre usikkerhed og mistanke til hinanden. Der er derfor oftere en større risiko for, at arvekonflikter opstår, når der ikke er oprettet et testamente.

Se også: Klumme: Gider du blande dig uden om min livmoder?

Testamenter kan skuffe, men giver vished om, hvad der skal ske med arven. (Foto: All Over)
Husk altid …
Det kan være, at du finder en kæreste, og I flytter sammen. Måske får I børn en dag. Det kan være, at I bliver gift, skilt igen og du møder en ny, du gerne vil giftes med.

Din situation ændrer sig gennem hele livet.

Sørg for at dine testamenter er opdateret til dit nuværende liv.

Det er nemt, men du skal ikke gøre det selv

Vil du gerne sikre dine søskende, eller vil du og din kæreste gerne sikre hinanden, jeres børn eller familier? Så er det ret nemt at få lavet et testamente.

Det vigtigste er dog at huske, at du ikke bare kan skrive et testamente på et stykke papir selv hjemme i stuen.

– Indholdet skal være i orden. Har man eksempelvis ikke styr på tvangsarv i testamentet, og eksempelvis forsøger at gøre nogen arveløse, som ikke kan gøres arveløse, er der en risiko for, at hele testamentet bliver vurderet som ugyldigt, forklarer Simon Eklund.

Det betyder også, at din sidste vilje ikke opfyldes.

Læs også: Mette er 26 år, studerende og gravid: Vi kan sagtens være forældre på SU

Det kan være svært at tage snakken om testamente, men det er den bedste måde at passe på hinanden, hvis en af jer går bort. (Foto: All Over)

Det skal du gøre

Notartestamentet er den testamentetype, der oftest anvendes, da den er mest sikker. Indholdet i et notartestamente adskiller sig ikke indholdsmæssigt fra et vidnetestamente eller et nødtestamente, men modsat de to andre typer, er det underskrevet hos en notar.

Hav dette med ved notaren:

  • Det originale testamente, der skal underskrives. Det må ikke være underskrevet hjemmefra.
  • En kopi af testamentet.
  • Legitimation i form af pas, kørekort eller anden offentlig billedlegitimation.
  • Dankort til betaling af retsafgift.

Domstol.dk

Notaren sikrer sig ikke, at testamentet er lovmæssigt korrekt, men notaren sikrer, at din underskrift er ægte og at du er i en mental fornuftig tilstand, når du underskriver testamentet.

Dommerkontoret beholder kopien og underretter et centralt register om, at testamentet er oprettet. På den måde er du sikker på, at dit testamente kan hentes frem, hvis du går bort.

Du kan oprette et notartestamente online på nettet, eksempelvis hos Legal Desk, hvor du selv vælger om det skal være et testamente for enlige, for samlevende par med eller uden børn eller for ægtefæller. Du kan også få en advokat til at udføre det for dig.

Tag hinanden i hånden, og gå ned og skriv under på jeres testamente. (Foto: All Over)
Vidste du, at …
Alt efter, hvordan du har oprettet dit testamente, er det muligt at ændre det gennem tiden.

Har dig og din kæreste skrevet det sammen og valgt, at I skal begge godkende ændringer, skal I bare begge gå med op til notaren og underskrive det nye testamente.

Andre typer testamenter

Der er grundlæggende tre typer testamenter, som man skelner mellem. Notartestamenter, vidnetestamenter og nødtestamenter. Indholdsmæssigt adskiller de sig ikke fra hinanden. Det gør de til gengæld i gyldighedsprocessen.

De anbefales til enhver tid at skrive et notartestamente, da det er sikrest i forhold til godkendelse.

Vidnestestamente:

Et vidnetestamente gøres gyldigt ved at to personer, du har valgt som vidner, skriver under på, at du er ved dine fulde fem, når testamentet oprettes.

Der er en række krav til vidnerne, og det kan være nemmere at anfægte vidnetestamenter frem for eksempelvis notartestamenter. Læs mere her.

Nødtestamente:

Nødtestamenter oprettes i nødsituationer, hvor der ikke er tid til at oprette et notartestamente eller vidnetestamente. Det kan eksempelvis være efter en trafikulykke, ved akut hjertestop eller andre triste omstændigheder.

I princippet kan du skrive et nødtestamente på bagssiden af en kvittering med navn, dato og din egen underskrift, hvorefter testamentet er gyldigt, men kun i tre måneder efter.

Det er bedst at være på den sikre side, når man bor sammen og gerne vil sikre hinanden. (Foto: All Over)

Vil du efterlade dine stilletter?

Nogle gange ønsker man også at sikre sin sidste vilje på andre måder. Det kan eksempelvis være, hvorvidt du ønsker at blive genoplivet ved dødsfald, eller at du vil sikre dig, at der er en bestemt arving, der får en bestemt ting.

Du kan oprette et indbotestamente, hvor du donerer dine Jimmy Choos til din bedste veninde og din Chanel-taske til din søster. Men det er langt mere uformelt end de testamenter, der fordeler økonomiske værdier.

– I princippet kan du gå rundt og sætte post-its med navne på dine ting, forklarer Simon Eklund.

Se også: Josefine går hjemme med sine børn: Vi er gået efter vores intuition

· Mere fra samme kategori ·