Læs også:

Close
ræv, fox, dyr, arktis

NEWS: Ekstremt vejr på Arktis førte til ‘reproduktivt kollaps’

Nyheder  | 

Ekstremt vejr på Arktis førte til ‘reproduktivt kollaps’ · Colombiansk bande dømt for milliontyveri på dansk hospital · Arkæologer har fundet 20 velbevarede trækister i Egypten · En 58-årig mand mistænkes for ulovlig frihedsberøvelse af i alt seks personer · Dagens billede: Blodrød måne spottet bag New Yorks skyline

Vi har udvalgt dagens væsentligste, sjoveste og skæveste nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Ekstremt vejr på Arktis førte til  ‘reproduktivt kollaps’

I 2018 faldt der mere sne i Arktis end i det forgangne kvarte århundrede, og det satte sig mærkbare spor i økosystemet, viser ny dansk forskning ifølge Videnskab.dk. Sneen nåede ikke at at smelte i juni, som er forår i Arktis, og sneen lå der altså helt til langt ind i juli måned. Moskusoksernes unger døde, fuglene lagde ingen æg, og insekterne kom for sent til at bestøve blomsterne. Endnu kender forskere ikke til langtidseffekten af det ekstreme 2018, men det er klart, at hvis fremtidens klimaforandringer kommer til at byde på flere af den slags ekstreme snefaldsår, taler vi om et potentielt økosystemkollaps i Arktis.

– Dyr og planter i Arktis er enormt tilpasningsparate, for ellers kan de ikke leve så ekstremt et sted. Derfor er det ikke sådan, at ét enkelt ekstremt år får tingene til at kollapse helt, fortæller en af forskerne bag det nye studie, ph.d. og seniorforsker Niels Martin Schmidt fra Institut for Bioscience ved Aarhus Universitet, til Videnskab.dk.

Alt fra blomster til lemminger, moskusokser, trækfugle, fluer, myg og ræve blev ramt. Niels Martin Schmidt vurderer, at årets hændelser kan tjene som et forvarsel om, hvad fremtiden vil byde på, skriver Jyllands Posten.

ræv, fox, dyr, arktis
Ny dansk forskning viser, at mere snefald på Arktis sidste år satte sine spor på det ellers fine økosystem. (Foto: Unsplash)

Læs også: MY EVENING NEWS: Ræv går amok i Københavns Zoo og andre nyheder

Colombiansk bande dømt for milliontyveri på dansk hospital

Seks colombianske statsborgere får hver især 2½ års fængsel for et tyveri på Herning Hospital 23. februar, hvor de slap afsted med udstyr for 13 millioner kroner. De tiltalte er desuden fundet skyldige i planlægge et tyveri mod Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg. Her havde colombianerne planlagt at stjæle udstyr for op imod 17 millioner kroner. De seks colombianere udvises desuden af landet for bestandig, oplyser Østjyllands Politi.

Tyvene slap blandt andet af sted med 35 skoper fra et tørreskab, hvor de hang efter rensning. Skoperne er små kikkerter, der bruges ved undersøgelse hos patienter med sygdomme i spiserøret og mavesækken eller i tyktarmen. Politiet slog hurtigt til mod gruppen af colombianere og allerede dagen efter tyveriet, anholdt de fire personer, som straks blev varetægtsfængslet.

Ifølge det spanske politi er de lykkedes med at stjæle værdier for 450 millioner kroner. En række personer er blevet anholdt i en koordineret aktion mellem blandt andet Europol, portugisisk politi, dansk politi og FBI i USA. Det skriver DR.

Læs også: NEWS: Trygheden stiger i København

Arkæologer har fundet 20 velbevarede trækister i Egypten

Arkæologer har fundet mere end 20 farverige og velbevarede sarkofager i den egyptiske by Luxor, ifølge Egyptens Ministerium for Antikken. Fundet i Al-Assasif, en gammel nekropolis på den vestlige del af Nilen, var kisterne spredt over to niveauer af en stor grav. Gravstedet udgjorde engang en del af den gamle by Thebes, hvor ruinerne findes i nutidens Luxor.

Adelsmenn og embedsmænd blev begravet i Al-Assasif i faraonerne. Kirkegården har tidligere leveret arkæologiske fund, der går tilbage til Egyptens 18. dynasti, der begyndte i omkring 1539 f.Kr. Det er endnu ikke offentliggøre, hvilken periode kisterne måtte være fra, med yderligere detaljer, der forventes offentliggjort på en pressekonference i Luxor lørdag.

De farverige og velbevarede kisters beskrives som ‘en af ​​de største og vigtigste opdagelser, der er blevet annonceret i de sidste par år’. Det skriver CNN.

Læs også: Kulturguide: Oplevelser i oktober 2019

En 58-årig mand mistænkes for ulovlig frihedsberøvelse af i alt seks personer

Anklagemyndigheden i Nordholland oplyser, at man i dag vil fremstille en 58-årig mand for en dommer. Manden er mistænkt for ulovlig frihedsberøvelse og for at have forvoldt skade på andres helbred. Samtidig oplyser den hollandske anklagemyndighed, at man ved samme lejlighed vil fortælle mere om den efterforskning, der har været i gang siden mandag.

Her opdagede politiet en familie på seks – en far og hans fem voksne børn – i et skjult rum ved en afsides beliggende landejendom i landsbyen Ruinerwold i det nordlige Holland. Politiet i Drenthe oplyser, at sagen begyndte mandag, hvor en yngre mand henvendte sig. Han var bekymret for sin families ‘levevilkår’. I en pressemeddelelse skriver politiet, at man på adressen fandt seks personer i et lille rum i husets stueetage.

Senere anholdt politiet en 58-årig mand, der beskrives som lejer af adressen. Han blev anholdt, fordi han ikke ønskede at samarbejde med politiet. Det er den pågældende, der i dag skal fremstilles for en dommer, oplyser anklagemyndigheden. Politiet har endnu ikke oplyst, hvad hans relation til de seks personer i det lille rum samt den unge mand er. Det skriver DR.

Læs også: NEWS: 19 kvinder befriet fra opsporet nigeriansk ‘babyfabrik’

Dagens billede: Blodrød måne spottet bag New Yorks skyline

· Mere fra samme kategori ·