Læs også:

Close
metro, cityring, åbning, transport

NEWS: Søndag var åbningsdag for den længe ventede metrolinje

Nyheder  | 

Søndag var åbningsdag for den længe ventede metrolinje · Dansk plastaffald sporet til dumpingsite i Malaysia · Obama gav gode råd på lynvisit i Aalborg · Smuglerslik fra Sverige snyder skattemyndighederne for millioner · Dagens billede: Demonstrationer og sammenstød fortsætter i Hongkong

Vi har udvalgt dagens væsentligste, sjoveste og skæveste nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Søndag var åbningsdag for den længe ventede metrolinje

Ved den officielle indvielse af Cityringen på Rådhuspladsen erklærede Dronning Margrethe Cityringen for åben, og fra nu af kører den nye metrolinje dermed i døgndrift. Børn og voksne stod i lange køer ved flere af de 17 nye metrostationer, hvor det denne dag var gratis at tage en tur med metroen, og rigtig mange borgere – både københavnere og turister – benyttede sig af muligheden for at opleve den nye metrolinje.

Cityringens 17 nye stationer vil forbinde Vesterbro, Frederiksberg, Nørrebro, Østerbro og Indre By, og der er maksimalt 12 minutter til den fjerneste station, uanset hvor du står på. Efter den nye metrolinje er sat i drift, stiger den gennemsnitlige pris for en rejse med metroen med en krone. Det forventes at passagertallet vil stige til det dobbelte – 122 millioner – allerede i 2020. Her vil M3 metrolinjen også blive suppleret af linjen M4, som bliver en linje fra København H til Nordhavn og Orientkaj, skriver DR.

metro, cityring, åbning, transport
Den længe ventede Cityring havde sin officielle åbningsdag i går, hvor flere folk stod i lange køer for at opleve den første tur. (Foto: Ali Saleh)

Læs også: Kender du til følelsen af flyskam?

Dansk plastaffald sporet til dumpingsite i Malaysia

Tusindvis af containere fyldt med plastaffald, som vi har sorteret til genanvendelse, bliver hvert år fragtet ud af landet. Dels fordi vi ikke har teknologien til at genanvende det i Danmark, og dels fordi behandlingen af affaldet er dyr. Indtil nu har det dog været nærmest umuligt at finde ud af, præcis hvor plastikskraldet ender. Men nu kan TV 2 afdække, at en del af det dumpes i Malaysia, mens en anden del brændes under ukontrollerede forhold på fabrikker i Indonesien.

– Jeg bliver rigtig vred, og jeg bliver også ked af det. Det er jo noget, vi har haft en tese om – for jeg kan se, at mine kolleger fra Tyskland, Frankrig og Belgien har fundet affald derude – men det er første gang, jeg har set, at I står med dansk plast, siger Anne Aittomaki, der er programchef hos Plastic Change.

Langt det meste plast, eksporterer vi til Tyskland, men det, de ikke kan bruge, eksporterer de videre til nye mellemmænd, der eksporterer det videre igen, og derfor er det meget svært at gennemskue affaldsstrømmen. Men meningen har aldrig været, at det skulle ende i Asien, siger miljøminister Lea Wermelin. Hun lover dog at tage hurtig affære og tager allerede i næste uge problemet op med sine kolleger i EU, skriver TV2.

skrald, affald, plastik
Affaldet Danmark sender ud af landet affald til genanvendelse er nu blevet sporet til et dumpingsite i Malaysia. (Foto: Unsplash)

Læs også: NEWS: Vores plastikprodukter flyder i land på Vestkysten

Obama gav gode råd på lynvisit i Aalborg

Lørdag eftermiddag talte Barack Obama om lederskab og entreprenørskab i Musikkens Hus i Aalborg. 1.200 mennesker var der plads til i salen, hvor Barack Obama svarede på spørgsmål fra direktøren i Musikkens Hus, Lasse Rich Henningsen. Billetpriserne til arrangementet var dog ikke for alle, da entréen har kostet mellem 2.500 kr. og 17.500 kr. Og ifølge et par af tilskuerne, var pengene værd.

– Det var det dobbelte værd, hvis man kan komme hjem og føle sig inspireret,« siger Brian Bundgaard, der er partner i Jysk Pension. Hans firma havde købt syv billetter til 3.500 kr. stykket.

Anne Holland, der er kommunikationsstuderende ved Aalborg Universitet, mener også, at Barack Obamas besøg gik over al forventning. Hun havde fået en fribillet, og ligesom Brian Bundgaard bed hun mærke i, at han især henvendte sig til den unge generation.

– Han talte meget til os unge. Han sagde, at det var os, der havde fanen at løbe videre med i forhold til bæredygtighed og til, at vi er fremtidens ledere. Vi skal forenes med de ledere, der har mere erfaring, og de skal give plads til de unge,« siger hun.

Besøget er ikke omfattet af offentlige tilskud, og ifølge aftalen må Lasse Rich Henningsen ikke afsløre størrelsen på honoraret, Barack Obama modtager, skriver Jyllands Posten.

Læs også: NEWS: Michelle Obama delte anekdoter ud i Royal Arena

Smuglerslik fra Sverige snyder skattemyndighederne for millioner

Kriminelle grupperinger står i vidt omfang bag ulovligt smugleri af slik fra Malmø i Sverige til København i Danmark. På den måde undgår de at betale afgifter, siger chef for Fødevarerejseholdet i Fødevarestyrelsen Michael Rosenmark til SVT.

– Når vi er ude på kontroller oplever vi med jævne mellemrum at møde personer, der ved meget lidt om den virksomhed, de er indehaver af eller direktør for. Når vi så snakker med dem, fortæller de, at de er blevet truet til eller har fået penge for at aflevere deres Nem-id til kriminelle grupperinger, uddyber Michael Rosenmark over for TV 2.

Ifølge SVT bliver der oprettet selskaber, hvis eneste formål er at opkøbe slik i Sverige, som de derefter fragter til Danmark uden at betale afgift. Selskaberne kan ofte kobles til organiseret kriminalitet, skriver SVT. En tidligere aktion med razziaer i butikker i København førte skattemyndighederne på sporet af en millionformue i tabte skatteindtægter for Danmark, og den potentielle ekstra-fortjeneste på smugleriet lå på over 32.000 kroner pr. ton slik, skriver TV2.

slik, candy, slikbutik
Kriminelle grupper står bag forsyning af butikker i København med smuglerslik fra Sverige. (Foto: Unsplash)

Læs også: NEWS: Dømte bandekriminelle fratages penge i tre år

Dagens billede: Demonstrationer og sammenstød fortsætter i Hongkong

· Mere fra samme kategori ·