Læs også:

Close
vesterhav, hav, strand, vestkyst, kyst

NEWS: Vores plastikprodukter flyder i land på Vestkysten

Nyheder  | 

Vores plastikprodukter flyder i land på Vestkysten · Mand ramt af lyn i Københavns Lufthavn · Ni kendte danskere går sammen om nyt initiativ for børn ramt af kræft · Regionerne og erhvervslivet samarbejder om digitalt løft af sundhedsvæsenet · Overskudsmad fra Danmarks største firmafest går til udsatte borgere · Dagens billede: Kim Kardashian og Kanye West’ fjerde barn

Vi har udvalgt dagens nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Vores plastikprodukter flyder i land på Vestkysten

Selvom vi ikke smider affald på de danske strande, flyder Vesterhavskysten alligevel med plastikaffald. Affald der stammer fra havene og som desværre kun er en meget lille brøkdel af den enorme mængde der fylder havene.

Videns- og formidlingsvirksomheden STRANDET, har lavet en dataundersøgelse af havplast der opsamles langs kyststrækningen i Thy. Her viste det sig at 60 procent af affaldet var fra offshore- og fiskeindustrien, hvor det typisk er fiskekasser, handsker, dunke, reb og garn der ender på strandene på Vestkysten.

I de europæiske lande flyder flere kloakker over, og plast fra private hjem ender også i floderne og herfra føres det til havet og videre til kysterne i Danmark, Norge og Sverige.

I Danmark er vi gode til at rense vores vand, men det er dog kun 18 procent af al vores plastaffald der genanvendes og meget af det bliver brændt til at producere varme. Ellers sendes det til udlandet, Tyskland, Malaysia og Indien, hvor vi betaler for at de håndtere vores plastikaffald. Men problemet er, at vi ikke har en chance for at vide ud af, om det egentlig bliver genanvendt, når det først er sendt ud af landet. På den måde bidrager Danmark også, om vi vil det eller ej, til havplast forurening andre steder i verden.

Videns- og formidlingsvirksomheden STRANDET mener ikke at det går ud på at samle havplast op. Løsningen er istedet, at plastikaffaldet ikke ender i havet til at starte med, men det er et problem der skal erkendes før man kan løse det. Det skriver Kristeligt Dagblad.

vesterhav, hav, strand, vestkyst, kyst
Vores plastikprodukter flyder i land på Vestkysten. (Foto: MY DAILY SPACE)

Læs også: Danske strande flyder med plastik

Mand ramt af lyn i Københavns Lufthavn

Onsdag aften blev Danmark ramt af flere tusind lynnedslag. Og det gav travlhed hos politiet og brandvæsnet. En 58-årig mand blev ramt af et lyn i Københavns Lufthavn i Kastrup.

Politiet modtog meldingen klokken 22.25 onsdag aften. Efterfølgende rykkede ambulancer og patruljer ud til stedet, og den 58-årige mand blev kørt til Rigshospitalet.

– Meldingen fra hospitalet er, at han på nuværende tidspunkt umiddelbart er uden for livsfare, siger vagtchef hos Københavns Politi Michael Andersen og understreger, at de pårørende er underrettet. Det skriver TV 2.

lyn, torden, uvejr, ulykke
Mand ramt af lyn i Københavns Lufthavn. (Foto: Pexels)

Læs også: Danskerne gik sig til 300 hjertestartere

Ni kendte danskere går sammen om nyt initiativ for børn ramt af kræft

Hvert år får 450 danske børn og unge konstateret kræft, mens 6.000 børn årligt oplever, at deres mor eller far rammes af sygdommen. Det er disse børn og unge, som ni kendte danskere sætter fokus på i en hel uge under hashtagget #KræftErIkkeForBørn.

De ni danskere er alle influencers, og tæller alt fra skuespillere til livsstilsbloggere og radioværter. En af dem, som har sagt ja til at medvirke, er sundhedsekspert Michelle Kristensen, der har skrevet flere bøger, og som er fast på skærmen i Go’ Morgen Danmark på TV2.

– Gennem mine sociale medier har jeg mulighed for at nå en masse mennesker. Børn, som rammes af kræft, er noget af det mest meningsløse og uretfærdige, jeg kan forestille mig, og derfor giver det rigtig god mening at støtte op om netop Kræft er Ikke for Børn. Jeg håber derfor, at mine følgere vil tage godt imod initiativet, og at vi sammen får samlet en masse penge ind til formålet, siger Michelle Kristensen.

Udover Michelle Kristensen står også blogger Cathrine Widunok Wichmand, foredragsholder Emilie Melgaard Jacobsen, kogebogsforfatter Ditte Julie Jensen, blogger Irina Olsen, podcastværterne David Mandel og Jasper Ritz samt skuespillerne Molly Egelind og Jens Sætter-Lassen på spring for at skyde ugen i gang.

Pengene, der samles ind kampagnen, er øremærket til tre vigtige indsatsområder: Forskning, forebyggelse og patientstøtte. På forskningsområdet går pengene blandt andet til Kræftens Bekæmpelses egne forskere, som arbejder med problemstillinger omkring børn med kræft. På forebyggelsesområdet går pengene til at forebygge, at børn og unge senere hen i livet får kræft. Det tredje område er patientstøtteområdet, hvor der ydes støtte til kræftramte børn og unge og deres familier.

Mandag den 17. juni lyder startskuddet på initiativet. Det skriver Kræftens Bekæmpelse.

kræftens bekæmpelse, kræft, cancer
Ni kendte danskere går sammen om nyt initiativ for børn ramt af kræft. (Foto: Kræftens Bekæmpelse)

Læs også: Nyt studie viser faldende risiko for at dø af kræft

Regionerne og erhvervslivet samarbejder om digitalt løft af sundhedsvæsenet

For første gang går sundhedsvæsenet og erhvervslivet sammen i et større offentlig-privat samarbejde om at udnytte den nyeste digitale teknologi til at skabe bedre sundhed. Det er Danske Regioner og Dansk Industri, som nu indleder et utraditionelt samarbejde om at bruge teknologien til at give bedre forebyggelse, diagnostik, behandling, rehabilitering og genoptræning.

– Danmark har en innovativ industri, et af verdens mest digitaliserede sundhedsvæsener og stærke forskningsmiljøer. Vi har ingredienserne til at løse udfordringer med et presset sundhedsvæsen og få Danmark til tops, hvis vi tør gå sammen og udnytte potentialerne. Det gør Danske Regioner og Dansk Industri nu med den fælles satsning, Danmark som førende Health Tech-nation, siger formand for Danske Regioner Stephanie Lose.

Bedre sundhedsløsninger til gavn for Danmark og danskerne er målet for satsningen, der med ni konkrete initiativer sætter en ny fælles kurs og skal styrke vores såkaldte Health-Tech-økosystem – altså alle de aktører, der indkøber, bruger, udvikler, tester og skalerer sundhedsteknologiske løsninger, fra den enkelte kliniker og forsker over den lille startup til organisationer, de store universiteter, og life science- og sundhedsindustrien.

Et nyt innovationsprogram skal udpege sundhedsvæsenets centrale udfordringer, så startups og private virksomheder kan byde ind med løsninger. Parterne vil også se på muligheden for at bruge sundhedsdata fra borgerne til bedre behandling via med fokus på datasikkerhed og digital ansvarlighed. Det skriver Dansk Industri.

digital, digitalisering, computer, macbook, bærbar, online, studie, arbejde
Regionerne og erhvervslivet samarbejder om digitalt løft af sundhedsvæsenet. (Foto: Pexels)

Læs også: Hver anden dansker rammes af it-kriminalitet

Overskudsmad fra Danmarks største firmafest går til udsatte borgere

I pinsen var 20.000 medarbejdere fra Salling Group samlet til fest i Aarhus, og det var ikke kun med musik, fest og stærkt kollegaskab på programmet. Bæredygtighed var med også med i dagsordenen, da de mange medarbejdere fra blandet andet føtex, Netto og Bilka hyggede sig.

Det betyder blandt andet, at den overskydende mad fra festen nu kommer udsatte borgere til gavn. Det sker som en del af det faste partnerskab mellem Salling Group og madspildsorganisationen FødevareBanken. Organisationen overtager den overskydende mad og videreformidler til sociale organisationer, så blandt andet salater og sandwiches i de kommende dage vil mætte udsatte borgere.

– Vi vil madspild til livs, og vi har gode erfaringer fra vores butikker, hvor vi i Bilka og føtex har halveret madspildet siden 2014. De erfaringer har vi overført til festen med rigtig stor succes. Samtidig glæder vi os over, at den overskudsmad, som ikke helt kan undgås ved en fest i den her skala, nu kommer svagt stillede borgere til gode, siger Annette Juhler Kjær, Group Vice President for Public Affairs & CSR i Salling Group.

Hos FødevareBanken glæder direktør Karen-Inger Thorsen sig over samarbejdet med i forbindelse med festen.

– Vi har et stærkt partnerskab med Salling Group og er glade for, at vi også i forbindelse med festen har fået mulighed for at indsamle den overskydende mad. Den har vores frivillige nu travlt med at videreformidle til en række lokale organisationer, som hjælper familier, der kæmper med at få hverdagen til at hænge sammen, siger hun. Det skriver Salling Group.

pige med kurv af mad (Foto: Pexels)
Overskudsmad fra Danmarks største firmafest går til udsatte borgere. (Foto: Pexels)

Læs også: Nourish Bowl – en lækker måde at undgå madspild på

Dagens billede: Kim Kardashian og Kanye West’ fjerde barn

Læs også: Babyboom, velgørenhed og familiedrama: Ny sæson af Keeping Up With The Kardashians

· Mere fra samme kategori ·