Læs også:

Close
Michelle Obama i Royal Arena (Foto: Unsplash)

NEWS: Michelle Obama delte anekdoter ud i Royal Arena

Nyheder  | 

Michelle Obama delte anekdoter ud i Royal Arena · Forsker om billeder af sort hul: – Det er kæmpe stort · Mange danskere har tandlægeskræk – de fleste kan blive angsten kvit · Norge ansætter danske sygeplejersker i stor stil · Dagens billede: Filmen ‘Never been kissed’ fylder 20 år

Vi har udvalgt dagens nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Michelle Obama delte anekdoter ud i Royal Arena

Royal Arena sitrede af ren forventning. Da den tidligere førstedame Michelle Obama kom på scenen, blev hun modtaget som en rockstjerne og vandt en stor del af det kvindelige publikum ved at bære et lyserødt jakkesæt fra den danske designer Stine Goya, der funklede ned til de bagerste rækker.

Over 10.000 gæster fra Danmark og udlandet var valfartet til København for at se den tidligere førstedame dele ud af tiden i Det Hvide Hus, op- og nedturene i ægteskabet med Obama og rollen som mor for to snart voksne døtre.

Men de første spørgsmål fra moderator Rachael Ray – en amerikansk talkshowvært – drejede sig om danske eksportvarer som hygge og happiness, design og mad. Så hvad er hygge for Michelle Obama?

– Det er følelsen af at have dem man elsker omkring sig, sagde hun. Det var den fornemmelse, vi prøvede at tage med i Det Hvide Hus. For det, der gør et hus til et hjem, er jo de mennesker, der bor i det.

Et af aftenens store budskaber var at tage ansvar for den verden, vi er en del af, og at vi skal gøre den en smule bedre. Som et verdenskendt ansigt med en sag som social retfærdighed på sinde fortalte Michelle Obama, at hun ofte mødes af unge mennesker, der spørger hende, hvordan de kan gøre en forskel?

– Og det simple svar er, at der, hvor du kan udrette mest muligt, er det bedste sted at starte med at gøre en forskel, sagde Michelle Obama fra scenen. Start med at se dig omkring blandt venner og familie, klassekammerater og kolleger. Overvej en gang, at hvis vi alle gjorde det, behøvede vi ikke fikse verden i samme grad. Da var vi allerede et langt stykke af vejen. Som min mand siger: Forandringer sker nedefra og op. Det skriver TV2.

Michelle Obama i Royal Arena (Foto: Unsplash)
Michelle Obama besøgte i går Royal Arena i forbindelse med sin bog-tour for sin biografi “Becoming”. (Foto: Unsplash)

Læs også: I dag gæster Michelle Obama Danmark

Forsker om billeder af sort hul: – Det er kæmpe stort

Forskere og astronomer offentliggør for første gang nogensinde billeder af et sort hul. Kæmpe stort for videnskaben, siger dansk forsker. Gennem et samarbejde mellem teleskoper fra forskellige steder på jorden er det for første gang lykkedes at fotografere et sort hul i verdensrummet.

Onsdag blev de banebrydende billeder præsenteret ved seks forskellige pressemøder verden over, og ifølge Marianne Vestergaard, der er lektor ved Niels Bohr Instituttet på Københavns Universitet, så er der god grund til at følge med.

– Det er kæmpestort. Vi ved ikke, hvad der er indeni de her galakser, vi kigger på, men vi kan se, at der er noget virkelig tungt. Indtil nu har vi ikke kunnet sige, om det er et sort hul, men den mulighed får vi nu, og det er et kæmpe skridt for videnskaben, siger hun.

Sorte huller kan være fra en million til titusinder millioner gange tungere end vores sol, men det er tyngdekraften som interesserer den danske forsker. De fleste af os ved, at det er den kraft, der gør, at vi ikke svæver rundt, men så stopper vores viden også der, for det er ikke et område, videnskaben ved meget om.

– Det er i de sorte huller, at vi kan teste tyngdekraften, for det er her, at den mest koncentrerede tyngdekraft findes, så det håber vi at kunne lære noget om, siger Marianne Vestergaard. Det skriver TV2.

Sorte huller i rummet. (Foto: Pixabay)
Sorte huller kan være fra en million til titusinder millioner gange tungere end vores sol. (Foto: Pixabay)

Mange danskere har tandlægeskræk – de fleste kan blive angsten kvit

Over 350.000 danskere lider af en fobisk angst for tandlægen. Og det er et problem, fordi det får mange af dem til at udskyde eller udelade tandlægebesøget – også når der er behov for behandling på grund af karies eller andre tandproblemer.

I den højeste intensitetsgrad kaldes tandlægeskræk odontofobi. Det er forbundet med fobisk angst for at være ved tandlægen.

Ifølge en undersøgelse fra analyseinstituttet YouGov har 43 procent af danskere over 18 år inden for de seneste fem år udskudt eller udeladt at gå til tandlægen, selvom det var tid til et eftersyn. Blandt borgere i aldersgruppen 18 til 49 år er det endda 56 procent, svarende til mere end hver anden dansker.

– Vi vil gerne være med til at fremme, at flere danskere kommer til tandlægen. Mangel på tid og motivation er svært at afhjælpe. Men frygten for en høj regning kan der gøres noget ved, siger Thomas Klærke, direktør for pris- og produktudvikling hos Tryg, og fortæller, at Tryg for nylig lancerede en tandforsikring, der dækker tandbehandling for op til 20.000 kroner om året, herunder behandlinger som fyldninger, kroner, paradentose- og rodbehandling m.m.

Han suppleres af Rod Moore, centerleder og ph.d. dr. odont. ved Forsknings- og BehandlingsCenter for Tandlægeskræk på Århus Tandlægeskole.

– I langt de fleste tilfælde stammer tandlægeskrækken fra dårlige oplevelser hos tandlægen, særligt i barneårene. Men de psykologiske behandlingsmetoder, men i dag benytter over for patienter med tandlægeskræk, har vist sig at være så effektive, at de fleste mennesker efter behandling vil kunne gå regelmæssigt til tandlægen.

Gode råd: 

Hvis du vil prøve at takle din angst for tandlægebehandling på egen hånd, kan du prøve følgende råd:

  • Erkend din angst. Husk, at du er en af de mange, der er bange – og det er ikke flovt at være bange og fortæl tandlægen, når du er bange.
  • Stil krav til tandlægen. Lav præcise aftaler om behandlingen, så I har de samme forventninger.
  • Bed tandlægen om at holde pauser, hvis du har brug for det.
  • Det er vigtigt at møde veludhvilet på til behandling. Vælg den bedste behandlingstid for dig, hvor du er udhvilet, eller hvor tandlægen har mindst travlt.
  • Forbered dig ved at indøve en eller anden form for afslapningsøvelse.
  • Sig fra, når det gør ondt. Husk, du er den eneste, der ved, hvornår det gør ondt.
  • Bed om lokalbedøvelse eller lattergas, når du har brug for det.
  • Det er i orden at bede tandlægen om et håndspejl, hvis du gerne vil følge med i, hvad tandlægen laver.
  • Tag en ven/veninde med til tandlægen, hvis det gør dig mere tryg.
  • Tal med tandlægen om dine problemer. Forvent, at han eller hun forstår dig. Hvis ikke tandlægen kan forstå dine problemer, bør du skifte tandlæge.

Det skriver Tryg i en pressemeddelelse.

Tandlægeskræk (Foto: Unsplash)
I den højeste intensitetsgrad kaldes tandlægeskræk odontofobi. (Foto: Unsplash)

Læs også: Sådan får du bedre velvære i 2019

Norge ansætter danske sygeplejersker i stor stil

Antallet af sygeplejersker er godt på vej til at blive et centralt tema i den kommende valgkamp. Og både statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, er begge på jagt efter at skaffe nogle flere til det danske sundhedsvæsen.

Ledigheden er under én procent for sygeplejersker, men manglen på danske sygeplejersker kan forklares med, at en større gruppe danske sygeplejersker nemlig vælger at forlade Danmark for at arbejde i Norge. Sidste år fik 484 danske sygeplejersker autorisation til at arbejde i det norske sundhedsvæsen, viser tal fra Helsedirektoratet i Norge.

Én af dem er Rune Vestbirk, der arbejder i psykiatrien i Stavanger og har gjort det, lige siden har blev færdiguddannet sygeplejerske for fem år siden.

– Heroppe får en nyuddannet sygeplejerske 30.000 norske kroner udbetalt – det er altså en væsentlig forskel i forhold til danske lønninger, siger han.

En anden dansk sygeplejerske i Norge er Julie Stenbjerg, der arbejder i Frederikstad Kommune som sygeplejerske.

– Generelt er der mange sygeplejerske på arbejde her i Norge. Her er flere sygeplejersker at sparre med og få gode råd fra, når man er på vagt, siger hun og tilføjer – og så er lønnen bedre, så det er jo bare en ekstra fordel.

En tredje sygeplejerske er danske Lena Pedersen. Hun arbejder som sygeplejerskevikar i Stavanger Kommune. Hun mener ikke, at arbejdspresset i Norge er væsentligt forskelligt fra Danmark. Til gengæld er lønnen bedre.

– Det er for at få oplevelserne, men det er primært pengene, det handler om. I Norge får jeg flere penge for at slide mig selv op, end jeg gør i Danmark, siger hun. Det skriver DR.

Sygeplejersker flytter til Norge (Foto: Unsplash)
484 danske sygeplejersker fik sidste år ret til at arbejde i Norge. (Foto: Unsplash)

Læs også: Droner skal flyve blodprøver og læger mellem hospitaler

Dagens billede: Filmen ‘Never been kissed’ fylder 20 år

Filmen ‘Never been Kissed’ fylder 20 år i dag … Det kan så få mange til at tænke over sin alder 😉

· Mere fra samme kategori ·