Læs også:

Close
rødt røg, red smoke, regnskov, skovbranc

NEWS: Dødbringende rødt røg hænger over Indonesien

Nyheder  | 

Dødbringende rødt røg hænger over Indonesien · Eksplosion på Amager i nat · Kighosteepidemi fortsætter: Her er symptomerne · Cyklist dræbt i ulykke tidligt i morges · Dagens billede: Berørt Greta Thunberg til FN’s klimatopmøde

Vi har udvalgt dagens væsentligste, sjoveste og skæveste nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Dødbringende rødt røg hænger over Indonesien

Giftig røg har farvet himlen rød over dele af Indonesien, hvilket skyldes store afbrændinger af regnskov. Det har skabt stor kritik af palmeolie-industrien, som er den væsentligste årsag til, at regnskov fældes ulovligt og brændes af.

Indonesien er verdens største producent af den spiselige olie, og det har gjort, at landets regnskov er verdens mest truede. Skovene brændes for at skabe plads til plantager, hvilket kritiseres voldsomt i nabolandene, men også i Indonesien ulmer vreden. Ikke mindst fordi røgen har ført til, at skoler i tusindvis er blevet tvunget til at lukke. Det har også vakt forargelse, at en pige på fire måneder er død af en lungeinfektion udløst af røgen.

Myndighederne siger, at et område på 328.000 hektar – et område betydeligt større end Fyn – er brændt af siden januar. Greenpeace Indonesia oplyser, at 80 procent af de ryddede skovområder er blevet brugt til palmeolieplantager og plantager til papirproduktion. Brandene går også ud over truede dyr som tigre, orangutanger, næsehorn og elefanter.

Den specielle himmel over Indonesien kan ifølge BBC skyldes et fænomen, der kaldes Rayleigh-spredning. Når solens stråler rammer en tæt sky af partikler i en vis størrelse, kløves lysbølgerne på en sådan måde, at der slipper mere rødt lys ud end blåt. Det kan være grunden til, at himlen og luften bliver farvet rød. Det skriver TV2.

rødt røg, red smoke, regnskov, skovbranc
En giftig rød røg hænger over Indonesien og har allerede kostet en lille pige på fire måneder livet. (Foto: Unsplash)

Læs også: NEWS: Indonesiens hovedstad flyttes til Borneo

Eksplosion på Amager i nat

Der har natten til tirsdag været en eksplosion på et spisested på Amager, oplyser Københavns Politi. Der er ingen meldinger om tilskadekomne og politiet har heller ikke anholdt nogen i forbindelse med sagen. Politiet er massivt til stede i området, hvor man må forvente afspærring af Røde Mellemvej, skriver politiet tidligt tirsdag morgen i et tweet.

– Vi får klokken 03.30 en anmeldelse fra borgere, som har hørt et stort brag, siger vagtchef Henrik Svejstrup fra Københavns Politi.

Braget viste sig at stamme fra en eksplosion på adressen Røde Mellemvej 16.

– På stedet ligger en restaurant eller take away med thaimad. Facaden er delvist sprængt i stykker, men der er ikke sket skader på andre bygninger i nærheden. Der er fundet nogle fragmenter liggende på parkerede biler, siger vagtchefen. Det skriver Ritzau.

Læs også: NEWS: Eksplosion tilintetgør restaurant i Helsingør

Kighosteepidemi: Her er symptomerne

Danmark er i øjeblikket ramt af en landsdækkende kighosteepidemi, der kan være til fare for mindre børn. Men selvom børn er den mest udsatte gruppe, er det også vigtigt, at du som voksen er opmærksom på sygdommens symptomer hos dig selv. Det forklarer afdelingslæge Peter Henrik Andersen fra Statens Serum Institut (SSI).

Kighoste kommer ikke til udtryk hos voksne i samme grad som hos børn, hvor symptomerne er tydeligere. Den anses heller ikke for at være farlig for personer med et normalt immunforsvar, men blot ubehagelig og udmattende.

Er du smittet, vil du typisk opleve, at sygdommen starter med en forkølelse og fortsætter i en langvarig irritationshoste med sej slim, der også forstyrrer nattesøvnen. Kighoste kan smitte, i op til tre uger efter man er blevet syg, men vare i op til tre måneder. Men fordi det typisk ikke medfører feber, fortsætter mange med at gå på arbejde uden at opsøge læge, fortæller Peter Henrik Andersen. Det skriver TV2.

Læs også: Derfor skal du drikke kamillete

Cyklist dræbt i ulykke tidligt i morges

Der er sket et alvorligt færdselsuheld ved Ravnsbjergforte i Sønderjylland, hvor en cyklist er kørt ned. Den seneste besked melder om at cyklisten er afgået ved døden, efter at vedkommende blev kørt ned på Marstrupvej i Sønderjylland. Det oplyser Syd- og Sønderjyllands Politi på Twitter.

Læs også: NEWS: Danskere vil have deres cykelhjelm på loven

Dagens billede: Berørt Greta Thunberg til FN’s klimatopmøde

 

 

 

· Mere fra samme kategori ·