Læs også:

Close
cykelhjelm, hjelm, sikker trafik, trafik, cyklist, cykel, hovedet, hjernen, beskyttelse, sikkerhed,

NEWS: Danskere vil have deres cykelhjelm på loven

Nyheder  | 

Danskerne vil have deres cykelhjelm på loven · Ingen kamp om priser på håndkøbsmedicin · En død efter svensk kampvogn gik gennem is · Italien vil give menstruerende kvinder fri · Trump kom ikke af med ObamaCare · USA beordrer Rusland til at løslade demonstranter

Vi har samlet dagens væsentligste nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Danskere vil gøre cykelhjelm lovpligtig

I en ny undersøgelse svarer 72 procent, at det skal være ulovligt at køre uden cykelhjelm. Det viser en undersøgelse, som Analyse Danmark har lavet for Avisen.dk.

Trods danskernes opbakning støtter hverken Cyklistforbundet, Rådet for Sikker Trafik eller regeringen et lovindgreb.

– Vi anbefaler helt klart, at man bruger cykelhjelm. Men vi synes ikke, det er fornuftigt at gøre det lovpligtigt at bruge hjelm, siger Klaus Bondam, direktør i Cyklistforbundet, der mener at det vil være spild af politiressourcer at stoppe cyklister uden hovedbeskyttelse.

cykelhjelm, hjelm, sikker trafik, trafik, cyklist, cykel, hovedet, hjernen, beskyttelse, sikkerhed,
Danskerne vil gøre cykelhjelmen lovpligtig. (Foto: All Over)

 

Priskamp udebliver på håndkøbsmedicin

Det var meningen, at det skulle give et stort prisfald, da politikerne i 2000 frigav håndkøbsmedicinen til supermarkeder, kiosker, tankstationer og andre butikker. Men en ny analyse punkterer de politiske forventninger om, at frigivelsen ville få priserne til at falde. Det skriver Politiken.

Fra 2000 til 2015 er priserne på håndkøbsmedicin nemlig steget med 26 procent.

– Priserne er ikke faldet drastisk, sådan som man forventede dengang, man gav markedet frit. Priserne følger de almindelige forbrugerpriser. Så hvis man tror, at man har gjort forbrugerne en tjeneste, så fortæller tallene en anden historie, siger analysechef Per Nielsen fra Apotekerforeningen, der fra starten var modstander af liberaliseringen.

medicin, håndkøbsmedicin, håndkøb, frigivelse, priser, priskrig, prisstigning
Der er ikke kommet priskrig med faldende priser ud af at frigive håndkøbsmedicin til dagligvarebutikker. (Foto: Polfoto)

 

Svensk kampvogn går gennem isen – én død

En person er død, og flere redningsarbejdere stærkt nedkølede, efter en kampvogn med to mennesker om bord krydsede en flod og gik igennem isen mellem Boden og Ävlsbyn i det nordlige Sverige. Det oplyser svensk redningstjeneste ifølge Ritzau.

Kampvognen var med i en øvelse for evnen til at operere i vinterlige forhold, og lå under vand i flere timer, før den kunne hentes op på land.

is, flod, vinter, koldt, vand, isvand,
En svensk soldat er død, efter en kampvogn han sad i, kørte gennem isen i en flod. (Foto: All Over)

Italien vil give menstruerende kvinder fri

Italien vil give kvinder med menstruation fri i tre dage, hvis de har mange smerter. Det skriver TV2.

En lignende ordning mener sociolog og politiker Annika Smith (SF), at vi også skal kigge på i Danmark.

– Politikerne og arbejdsgiverne undrer sig over, at kvinder har flere sygedage end mænd. Men jeg tror, at en af grundene er, at kvinder melder sig syge, når de har stærke menstruationssmerter. Men det er jo ikke en sygdom, så hvorfor ikke indrette systemet, så det tager et ‘biologisk hensyn’?, siger hun.

menstruation, kvinde, kroppen, blod, smerter, kramper, kvindekroppen
Italien vil give kvinder med menstruationssmerter fri. (Foto: All Over)

Trump fik ikke sin nye sundhedslov

I weekenden led Trump et politisk nederlag, da der ikke blev stemt for en nyt sundhedslov og dermed en afskaffelse af systemet, der kendes som ObamaCare. Til gengæld står sundhedsloven, som Trump har kritiseret kraftigt til at stå som gældende sundhedslov mange år frem. Det skriver Berlingske.

Afskaffelsen af ObamaCare er ellers en af Trumps store valgløfter og fiaskoen med loven kommer i slipstrømmen af to indrejseforbud, der er blevet afvist af amerikanske dommere, samt afvisninger af Trumps anklager om, at Obama skulle have haft ham aflyttet under valgkampen.

Trump vil ikke tage nederlaget på sig og beskyldte fredag Demokraterne, som havde nægtet at stemme, for nederlaget. Dernæst kritiserede Trump-støtter den republikanske majoritetsleder i Repræsentanternes Hus, Paul Ryan, for at sabotere sin præsidents sejr.

Læs også: Hvad betyder Trumps dekreter om abort, indrejse og sundhedsforsikring?

trump, obama, præsident, usa,
Trump fik ikke gennemført sin ændring af sundhedsloven og afskaffelsen af ObamaCare. (Foto: Polfoto)

USA beordrer Rusland til at løslade fredelige demonstranter

Søndag blev hundredvis af demonstranter anholdt i Rusland. Demonstrationer var protest mod korruption i det store land, og demonstranterne vil have premierminister Dimitri Medvedev til at trække sig fra sin politiske post. Det skriver Ritzau og Reuters.

Anholdelserne bekymrer USA.

– Vi opfordrer den russiske regering til straks at løslade alle fredelige demonstranter. At tilbageholde fredelige demonstranter, observatører af menneskerettigheder og journalister er en krænkelse af demokratiske værdier, siger talsmand Mark Toner fra udenrigsministeriet.

· Mere fra samme kategori ·