Læs også:

Close
lyn, torden, uvejr, ulykke

NEWS: Fanget i uvejret: To personer omkommet

Nyheder  | 

Fanget i uvejret: To personer omkommet · Vi er 150 år fra målet om at få piger i skole · Fire ud af ti børn bliver solskoldet i sommerferien · Kunstig intelligens kan stoppe hackere · Dagens billede: 10-årig pige bestiger El Capitan

Vi har udvalgt dagens nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Fanget i uvejret: To personer omkommet

Onsdag aften kæntrede en speedbåd med fire personer ud for Avedøre Holme i Køge Bugt. To personer mistede livede, mens to personer formåede at svømme i land i sikkerhed. Det oplyser Københavns Politi.

– I forbindelse med kæntringsulykken er to ved egen hjælp svømmet til bredden, mens de to andre formentligt har mistet orienteringen på vandet, siger vagtchef ved Københavns Vestegns Politi Lars Jørgensen.

Ifølge politiets oplysninger var speedbåden omkring 60 til 100 meter fra land, da den fik motorstop og efterfølgende begyndte at tage vand ind, hvorefter den kæntrede.

– Båden var gået ned, hvilket vil have gjort de fleste ubehageligt til mode, men man skal tænke vejret ind her. Det var forfærdeligt vejr med lyn, torden og regn, hvilket har gjort det endnu værre, fortæller vagtchefen.

Politiet oplyser desuden, at de fire personer ikke var iført redningsveste. Hovedstadens Beredskab oplyste omkring klokken et natten til torsdag, at alle fire personer var bragt på land. Den ene person blev erklæret død på havnen, og den anden blev først erklæret død på hospitalet.

Det er endnu ikke lykkedes at identificere en af de to omkomne, så derfor er ikke alle pårørende blevet underrettet endnu. Og af den grund, så vil politiet ikke oplyse alderen på de involverede. Dog kan vagtchefen fortælle, at de alle var voksne. Det skriver TV 2 og Ritzau.

lyn, torden, uvejr, ulykke
Fanget i uvejret: To personer omkommet. (Foto: Pexels)

Læs også: Mindst to dræbt i tysk togulykke

Vi er 150 år fra målet om at få piger i skole

Verdens ledere sætter en hel generation af pigers fremtid på spil. Det advarer Plan International om i en ny rapport, der viser, at udviklingen af antallet af piger, der færdiggør skolegang og uddannelse, stagnerer.

Rapporten baserer sig på data fra krig- og kriseramte lande og estimerer, at 13 millioner piger er blevet tvunget til at droppe ud af skolen som konsekvens af konflikter, katastrofer og sult. Og fortsætter de nuværende tendenser, vil en ud af fem piger i kriseramte lande stadig ikke kunne læse en simpel sætning i 2030.

Af rapporten fremgår det, at pigerne halter efter drengene på næsten alle parametre, når en humanitær katastrofe rammer. Især teenagepiger er udsatte. Der er en højere sandsynlighed for, at de bliver gift, før de fylder 18, end for at de færdiggør deres skolegang.

PlanBørnefonden og Plan International arbejder i mange af de lande, hvor problemet er størst. Det gælder blandt andet Nigeria, hvor 16-årige Kwanye bor i den nordøstlige del, der er ramt af konflikt mellem landets sikkerhedsstyrker og den militante gruppe Boko Haram.

– Jeg kunne ikke fortsætte min uddannelse, fordi piger på min skole blev kidnappet. Alle ville have, at jeg skulle giftes, men jeg insisterede på at gå i skole i stedet for. Jeg fik gode karakterer, havde venner og var glad for at gå i skole, før konflikten startede. Jeg har altid troet på, at uddannelse ville give mig et bedre liv. Men en nat ændrede alt sig. Jeg mistede mine forældre, onkler og søskende i katastrofen. Jeg læser altid mine gamle skolebøger, så jeg ikke glemmer, hvad jeg har lært. Men jeg kan ikke gå i skole og har dårligt nok råd til mad, forklarer Kwanye.

Kwanye er bare en af de piger, der på egen krop mærker konsekvenserne af, at verdens ledere ikke har gjort nok for at sikre adgang til uddannelse. Fortsætter tendensen, vil kun en ud af tre piger i kriseramte lande færdiggøre sin skolegang. Det skriver PlanBørnefonden.

planbørnefonden, piger, kvinder, skole, uddannelse, krig, katastrofe
Vi er 150 år fra målet om at få piger i skole. På billedet ses Kwanye. (Foto: PlanBørnefonden)

Læs også: Barnebrud solgt på Facebook

Fire ud af ti børn bliver solskoldet i sommerferien

Mange børn bliver solskoldet, når de holder sommerferie. Det gælder både under ferie i Danmark og sydpå. Det er alvorligt, og tallet er alt for højt, mener Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens Solkampagne. Solskoldninger er nemlig ekstra farlige for børn.

I rapporten angiver fire ud af ti forældre, at deres hjemmeboende barn under 18 år blev solskoldet i sommerferien 2018. Tallet er det samme, uanset om sommerferien blev holdt i Danmark eller under varmere himmelstrøg.

Tallene bekymrer Peter Dalum, der er projektchef for Solkampagnen, for solskoldninger er ekstra farlige i barndommen.

– Når børn og unge er særligt udsatte i forhold til solskoldninger, skyldes det, at celledelingen i overhudens pigmentceller er størst tidligt i livet, når hudens overflade vokser. Uv-stråling har derfor lettere ved at påvirke cellernes arvemateriale. Jo tidligere børn udsættes for skadelige uv-doser fra solen, jo længere tid har skaderne også til at udvikle sig til modermærkekræft senere i livet, forklarer Peter Dalum.

Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens Solkampagne går i sommeren 2019 ud med indsatsen ’Help a Small Dane’, som sætter fokus på, at man som forælder skal være særligt opmærksom på at solbeskytte sit barn, når turen går sydpå. Formålet med indsatsen er helt overordnet at nedsætte andelen af de yngste danskere, der solskoldes i sommerferien. En solskoldning ødelægger ikke kun ferien – den øger også risikoen for hud- og modermærkekræft senere i livet. Det skriver Kræftens Bekæmpelse.

børn, barn, solcreme, spf, sol, solfaktor, sommer, sommerferie, ferie, bade, pool, svømme, varme, rejse
Fire ud af ti børn bliver solskoldet i sommerferien. (Foto: Pexels)

Læs også: 6 ud af 10 unge solariebrugere ved godt, at deres solarieforbrug kan give kræft

Kunstig intelligens kan stoppe hackere

En ph.d.-afhandling fra Aalborg Universitet peger på, hvordan kunstig intelligens kan beskytte computere mod virus, malware og spyware. Det er der i den grad brug for, for det er dyrt, når hackerne får frit spil. Det gælder især i store virksomheder, hvor tusindvis af computere er forbundet i store netværk, der gør dem særdeles sårbare over for angreb.

Sidste år måtte Mærsk som eksempel købe 4.000 nye servere, 45.000 nye pc’ere og 2.500 nye applikationer. Det skete efter, at hackere ved brug af af NotPetya-malwaren havde haft succes med at inficere koncernens interne netværk og lamme det med ransomware. Den amerikanske supermarkedskæde Target blev nogle år forinden ramt af malware, som stjal kunders kreditoplysninger, og hver dag bliver nye virksomheder lagt ned af hackerangreb.

Ofte er problemet, at hvis hackere først har haft held til at tage kontrollen med blot én computer i et netværk, kan de hurtigt komme til at inficere tusindvis af computere og tage kontrol over dem alle sammen. Den trussel kan kunstig intelligens gøre noget ved.

—Det skræmmende er jo ikke, at én enkelt computer bliver inficeret, men derimod at én computer i et netværk kan sabotere alle filer på alle computere og servere. Går det helt galt, risikerer en virksomhed at skulle lukke butikken helt og aldeles, og derfor er der behov for høj grad af sikkerhedskontrol inden for netværket. Her viser min forskning, at kunstig intelligens kan hjælpe med at løfte arbejdsopgaven med denne del af cybersikkerheden, fortæller ph.d. Egon Kidmose, der har skrevet sin ph.d.-afhandling ved Institut for Elektriske Systemer ved Aalborg Universitet. Det skriver Aalborg Universitet.

cybersikkerhed, internettet, internet, online, nettet, net, computer, security, hacker, hacking
Kunstig intelligens kan stoppe hackere. (Foto: Pexels)

Læs også: 74 lande udsat for stort hackerangreb

Dagens billede: 10-årig pige bestiger El Capitan

Læs også: 7 forslag til eventyrlig trekking

· Mere fra samme kategori ·