Læs også:

Close
mennesker, folk, danskere, venner, personer, sko, ben, fødder, ærlig, ærlighed, sandhed, undersøgelse

NEWS: Så ærlige er danskerne i København, Odense og Aarhus

Nyheder  | 

Så ærlige er danskerne i København, Odense og Aarhus · Sidste meningsmåling inden valget · Færre stemmer personligt til folketingsvalgene end til andre valg · IKEA er blevet klimatosset · Dagens billede: Copenhagen Fashion Week forbyder engangsplastikflasker

Vi har udvalgt dagens nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Så ærlige er danskerne i København, Odense og Aarhus

Smag én af fire nye drikke fra Honest. Pris: 10 kroner i en ubemandet selvbetjeningsbod. Betal med mønter eller MobilePay. Hvor ærlig ville du være? Forbløffende ærlig, hvis man skal tro resultatet fra en undersøgelse foretaget blandt fodgængere i København, Odense og Aarhus tirsdag den 21. til torsdag den 23. maj ved en selvbetjeningsbod. ’Kunderne’ blev talt op og observeret på afstand, og alle tre byer bestod med bravur.

Trods regn og rusk var hele 80 procent københavnerne og 89 procent af odenseanerne ærlige, og på en solbeskinnet dag strålede hele 95 procent af aarhusianerne af ærlighed og betalte ved selvbetjeningsboden.

– Honest er kendetegnet ved sin gennemsigtighed og ærlighed omkring ingredienserne i drikkene, der er 100 % økologiske og fremstillet efter bæredygtige principper. Vi havde en ide om, at det passede godt på Danmark, men vi syntes, det kunne være sjovt at undersøge danskernes ærlighed, fortæller Janne Sørensen, New Growth Manager for Coca-Cola Danmark, der markedsfører Honest i Danmark.

Nogle af resultaterne er sjove og overraskende. For ’kunderne’ blev observeret på deres grad af ærlighed efter køn, aldersgruppe, frisure, om de havde skæg, briller, bar spraglet tøj, havde sokker i sandalerne eller var alene eller sammen med andre.

I alle tre byer var de mest ærlige typer folk med solbriller og folk i åbne sko, som fx sandaler. Så er man typen, der taber sin pung eller glemmer bilnøglen på cafébordet, så håb, at én af de typer er tættest på.

– Der kan være statistikere, der ville stille spørgsmålstegn ved de årsagssammenhænge vores undersøgelse stiller op. Vores helt uvidenskabelige eksperiment er tænkt som en sjov og anderledes måde at sætte fokus på danskernes tillid og ærlighed på, og vi synes, at resultatet er positivt – i en tid, hvor mange synes at tale om konflikter, siger Jes Randrup, kommunikationschef i Coca-Cola Danmark.

mennesker, folk, danskere, venner, personer, sko, ben, fødder, ærlig, ærlighed, sandhed, undersøgelse
Så ærlige er danskerne i København, Odense og Aarhus. (Foto: Pexels)

Læs også: Høje skatter gør danskerne lykkelige

Sidste meningsmåling inden valget

Den allersidste meningsmålet inden valget, som Megafon har foretaget for TV 2 og Politiken viser, at rød blok stadig har et solidt flertal, men samtidig styrer flere partier hen mod spærregrænsen.

Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten og Radikale Venstre står til at få 51,6 procent af stemmerne, hvilket er svarende til 90 mandater i Folketinget.

Blå blok bestående af Venstre, Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance, Klaus Riskær Pedersen, Kristendemokraterne og Nye Borgerlige står til at få 43,4 procent af stemmerne, hvilket er svarende til 76 mandater.

Alternativet og Stram Kurs tæller ikke med i hverken rød eller blå blok men står til at få henholdsvis fem og fire mandater. Det skriver TV 2.

Valgplakater, valg, folketingsvalg, folketinget, politik, christiansborg
Sidste meningsmåling inden valget. (Foto: MY DAILY SPACE)

Læs også: Antallet af valgplakater slår alle rekorder

Færre stemmer personligt til folketingsvalgene end til andre valg

I forhold til ved andre valg har andelen af personlige stemmer med godt 50 procent været lav ved de seneste folketingsvalg. Andelen af personlige stemmer var ved seneste folketingsvalg størst i Vestjylland.

Lige godt halvdelen af de gyldige stemmer var ved folketingsvalget i 2015 personlige. Sådan var det også i både 2011 og 2007, hvor der også var folketingsvalg. Til sammenligning stemte 75 procent af vælgerne personligt ved det seneste kommunalvalg. Også ved Europaparlamentsvalgene er andelen af stemmerne, som er personlige, forholdsvis høj, mens den til regionalvalgene ligger tættere på folketingsvalgene. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

– Valgene adskiller sig fra hinanden. Til kommunalvalget stemmer man på lokale kandidater med lokale mærkesager. Til Europaparlamentsvalget kan alle stemme på spidskandidater. Men til folketingsvalget er det ikke alle, der kan stemme på partiernes mest profilerede kandidater. Det kan betyde, at nogle vælgere stemmer på listen i stedet for en kandidat, siger Dorthe Larsen, afdelingsleder i Danmarks Statistik.

Andelen af stemmerne, som er personlige, varierer mellem kommunerne. Ved folketingsvalget i 2015 var andelen lavest i Horsens (39,4 procent) og højest i Thisted (66,0 procent), Ringkøbing-Skjern (64,6 procent) og Skive (63,0 procent) kommune. Generelt var andelen af personlige stemmer højest i Vestjylland. Det skriver Danmarks Statistik.

Nyt dansk millionbidrag til afholdelse af lokalvalg i Libyen valg
Færre stemmer personligt til folketingsvalgene end til andre valg. (Foto: Pixabay)

Læs også: Fakta om Folketingsvalget 2019

IKEA er blevet klimatosset

Årets største IKEA begivenhed for journalister, Democratic Design Days, finder i disse dage sted i svenske Älmhult, hjertet af IKEA. Her er mere end 300 journalister inviteret for at få et indblik i de kommende års kollektioner, samarbejder og initiativer. Og i år skinner den grønne farve klarest blandt de ellers gule og blå toner.

– På Democratic Design Days giver vi omverdenen mulighed for at dykke lidt ned i de kommende kollektioner og projekter, vi har gang i hos IKEA. Det gælder selvfølgelig også udviklingen af nye, innovative løsninger, der skal inspirere mennesker verden over til at leve mere bæredygtigt og klimavenligt, fortæller Tina Lindharth, Corporate Communication Manager hos IKEA Danmark.

Bæredygtighed står nemlig højt på dagsordenen til årets Democratic Design Days, og det går godt i spænd med IKEAs klimavenlige strategi, der formulerer en målsætning om et bæredygtigt og cirkulært IKEA i 2030. Ambitionen er at genbruge og genanvende fremfor at bruge og forbruge, og som et skridt på rejsen præsenterer IKEA nu et helt nyt materiale kaldet rPET, genbrugspolyester, der halverer det CO2-aftryk, som oliebaseret polyester efterlader. Målet er, at materialet inden 2020 skal erstatte alle tæpper, sengelinned og møbeltekstiler lavet af oliebaseret polyester.

Også inden for mad følger IKEA den bæredygtige dagsorden, og introducerer derfor de velkendte kødboller i en kødfri udgave – et fint supplement til IKEAs eksisterende grøntsagsboller, veggiedogs og plantebaserede softice. Det skriver IKEA.

ikea, klima, planter, klimatosset, miljø
IKEA er blevet klimatosset. (Foto: PR)

Læs også: IKEA opfordrer gravide til at tisse på reklame

Dagens billede: Copenhagen Fashion Week forbyder engangsplastikflasker

Copenhagen Fashion Week forbyder engangsplastikflasker til alle shows og events under modeugen.

Læs også: Flere butikskæder fjerner alt plastikservice

· Mere fra samme kategori ·