Læs også:

Close
Jorden, klima, co2, den blå planet

NEWS: Ny rapport fra FN: Verdensbefolkningen vil nå 9,7 milliarder inden 2050

Nyheder  | 

Ny rapport fra FN: Verdensbefolkningen vil nå 9,7 milliarder inden 2050 · Kraftigt jordskælv dræber 12 personer · Præstationsløn kan påvirke psykisk helbred · Kiehl’s laver nyt samarbejde med restaurant Amass · Sankthansbålet er tilbage i Tivoli · Dagens billede: Kongens Nytorv er klar til studenterne

Vi har udvalgt dagens nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Ny rapport fra FN: Verdensbefolkningen vil nå 9,7 milliarder inden 2050

FN skriver i en ny rapport, at befolkningstallet vil runde 9,7 milliarder inden 2050, og altså stige med to milliarder de næste 30 år. Og at der i 2100 vil være 11 milliarder mennesker på jorden.

Rapporten er udarbejdet af det kontor under FN’s afdeling for økonomi- og samfundsanliggender, der arbejder med befolkningstal.

Dog siger kontorets direktør, John Wilmoth, at man skal tage tallene med et forbehold, da det er mange år væk.

I følge rapporten er der ni lande, som vil stå for over halvdelen af jordens samlede vækst i befolkningen fra nu af og frem til 2050. Der er her tale om Indien, Nigeria, Pakistan, Congo, Etiopien, Tanzania, Indonesien, Egypten og USA. Ud af de ni lande, så vil Indien stå for den største andel og USA for den mindste. Det skriver Ritzau.

Jorden, klima, co2, den blå planet
Ny rapport fra FN: Verdensbefolkningen vil nå 9,7 milliarder inden 2050. (Foto: Pexels)

Læs også: Danmark er blandt de lande i Europa, der er mest påvirket af klimaforandringerne

Kraftigt jordskælv dræber 12 personer

Den kinesiske Sichuan-provins er blevet ramt af et kraftigt jordskælv, som har dræbt mindst 12 mennesker og såret over 100. Desuden er 4000 blevet evakueret.

Jordskælvet målte 6 på Richterskalaen. Flere veje har taget skade, og et hotel i byen Changing er kollapset. Den kinesiske regering har sendt nødhjælpsarbejdere og redningsmateriale til det ramte område. Blandt andet 5.000 telte, 10.000 senge og 20.000 tæpper.

På trods af de flere omkomne, så er det lang fra det værste jordskælv, som har ramt Kina. Sichuan-provinsen blev i 2008 ramt af et jordskælv, som dræbte næsten 90.000 mennesker. Og i 1976 omkom 250.000 mennesker, da et skælv ramte byen Tangshan. Det skriver TV 2.

Jordskælv, richterskala, naturkatastrofe, katastrofe
Kraftigt jordskælv dræber 12 personer. (Foto: Pxhere)

Læs også: Flere døde under jordskælv

Præstationsløn kan påvirke psykisk helbred

Antallet af recepter på medicin mod depression og angst til medarbejdere stiger, når virksomheder indfører en eller anden form for præstationsløn. Og kvinderne flygter i højere grad end mænd til andre job, når de frygter for deres psykiske helbred. Det viser ny forskning fra Aarhus BSS.

Studiet fokuserer på de virksomheder, som i perioden ændrede aflønningsform til medarbejderne og overgik til præstationsløn, hvor lønnen helt eller delvist afhænger af, hvor meget man som medarbejder har solgt, skabt, udviklet eller på anden måde har præsteret i sit job.

Blandt de medarbejdere, der oplevede en overgang til præstationsløn, betød det et øget forbrug af medicin mod angst og depression på mellem fire og seks procent i forhold til andre virksomheders medarbejdere. I absolutte tal betyder det godt 2.000 flere patienter med recepter mod angst og depression.

– Vi kan se, at indførelsen af præstationsløn påvirker en del medarbejderes mentale sundhed. Især medarbejdere over 50 år er udsatte, hvilket både kan skyldes, at ældre medarbejdere er mindre modtagelige for strukturelle ændringer i jobbet, og at de er mindre jobmobile og dermed har sværere ved at finde andet arbejde, siger professor Michael S. Dahl, Institut for Virksomhedsledelse på Aarhus BSS. Han har lavet studiet sammen med professor Lamar Pierce, Olin Business School i St. Louis, USA, og resultatet er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Academy of Management Discoveries.

– Undersøgelsen viser desuden tydelige tegn på, at medarbejdere med tendens til depression eller angst i højere grad søger mod andet arbejde, når deres virksomhed indfører præstationsløn. Og det er i helt særlig grad kvinderne, der søger mod andre job, mens mændene i højere grad forbliver i jobbet, siger Michael S. Dahl. Det skriver Aarhus Universitet.

ked, trist, græde, følelser, alene, barn, børn, selvmord, børnetelefonen
Præstationsløn kan påvirke psykisk helbred. (Foto: Rawpixel.com / Pexels)

Læs også: Strammere krav om uddannelse og job skaber psykisk mistrivsel hos unge

Kiehl’s laver nyt samarbejde med restaurant Amass

I år har Kiehl’s valgt at samarbejde med restauranten Amass’ initiativ Green Kids, som handler om at fremme børns trivsel ved at lære dem hvordan mad, sunde råvarer og en grønnere fremtid på vores planet går hånd i hånd.

Midt i det industrielle område på Refshaleøen ligger Amass’ grønne oase. Haven er fyldt med mere end 80 forskellige sorter af planter, herunder bladgrøntsager, bær, urter og blomster, der vises på deres menu dagligt.

Haven er den, der danner rammen om samarbejdet mellem Kiehl’s og Amass’ Green Kids, hvor skoleklasser løbende kommer forbi for at så og dyrke urter og grøntsager, som de senere skal bruge til madlavning.

Netop det at vise børn hvor vores råvarer kommer fra er så vigtigt, mener grundlæggeren af Amass, Matt Orlando. Han fortæller om en dreng, der var på besøg i haven:

– Vi plukkede ærter, og jeg tog en ærtebælg op. En dreng spurgte, “hvad er det?” Jeg åbnede den op og sagde, “det er ærter”, og hans øjne blev store, “er det hvor ærter kommer fra?”. Han havde kun set frosne ærter fra pose, fortæller han. En ting og historie der kun bekræftede Matt i vigtigheden af deres projekt.

have, urter, blomster, planter, gardening, kiehls
Kiehl’s laver nyt samarbejde med restaurant Amass. (Foto: MY DAILY SPACE)

Læs også: Rejseguide: Restauranter i Budapest – mad, drinks og desserter

Sankthansbålet er tilbage i Tivoli

Efter en tørkepræget sommer i 2018, der satte stopper for den antændte del af sæsonhyggen, vil Sankthansbålet igen blusse lystigt i år i anledningen af Sankthans den 23. juni i Tivoli.

Tivoli fejrer midsommeren med masser af musik, dejlig mad og bål ved Tivoli Søen. GymDanmark er på Plænen, på Pantomimeteateret danser ”Den standhaftige Tinsoldat”, Rasmus Klump underholder i sit hus, Tivoli-Garden går parader.

Tag den medbragte madkurv under armen og nyd den med familien i det fri eller gå en tur i burgerrestauranten Woodhouse, der byder på en særlig Sankthans-menu i forbindelse med koncerten på Plænen. Hele dagen er under alle omstændigheder klædt godt på i Tivoli.

tivoli, sankt hans, bål, sommer
Sankthansbålet er tilbage i Tivoli. (Foto: Tivoli PR)

Læs også: Kulturguide: Oplevelser i juni 2019

Dagens billede: Kongens Nytorv er klar til studenterne

Metro har knoklet ekstra hårdt for at blive færdige på Kongens Nytorv i København, så de kommende studenter kan genoptage deres traditionsrige dans på den smukke plads med Christian V. i midten.

Læs også: Studenterbesøg: 7 gode råd fra Karolines Køkken

· Mere fra samme kategori ·