Læs også:

Close

NEWS: To millioner danskere kan stå uden gyldig EU-sygesikring

Nyheder  | 

To millioner danskere kan stå uden gyldig EU-sygesikring · Norge har vedtaget en stramning i abortloven · Novo Nordisk Fonden vil støtte unge flygtninge i Jordan og Libanon · Antallet af danske feriehusgæster på Bornholm firdobles under Folkemødet · Dagens billede: World Cucumber Day

Vi har udvalgt dagens nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

To millioner danskere kan stå uden gyldig EU-sygesikring

Når tasken er pakket, og turen går mod udlandet, er det blå EU-sygesikringskort efterhånden fast inventar i bagagen for danskerne. Men for omkring to millioner danskeres vedkommende vil det blå kort udløbe i løbet af 2019. Det skyldes, at mange danskere bestilte sygesikringskortet i 2014, da det blev indført i Danmark, men kortet skal fornys hvert femte år.

– Det blå EU-sygesikringsbevis er en smart løsning på tværs af alle EU-lande, og stort set alle danskere, der rejser udenlands, har kortet i dag. Men der er mange, der ikke er opmærksomme på, at kortet skal fornys hvert femte år, siger Henrik Bundgaard, skadedirektør i Codan og fortsætter:

– Det kan jo betyde, at du kommer af sted med et kort, der ikke længere er gyldigt. Og hvis du kommer galt af sted på rejsen, skal du med manglende dækning selv betale, hvis du bliver syg og skal til læge eller på hospitalet, fortæller han.

Antallet af sager, hvor danskere ansøgte om at få refunderet udgifter til behandling i EU-lande, lå ifølge Styrelsen for Patientsikkerhed i 2017 på cirka 4.500. Det skriver Codan Forsikring.

Fakta om det blå EU-sygesikringskort

 • Det blå kort dækker på rejser inden for EU samt i Norge, Island, Liechtenstein og Schweiz.
 • Kortet giver ret til sundhedsydelser på de vilkår, der gælder for borgerne i det land, du opholder dig i. Kortet dækker ikke hjemtransport.
 • Cirka fire mio. danskere har et EU-sygesikringskort. Cirka to millioner kort udløber i 2019.
 • Kortet kan fornys med få klik på borger.dk/eu-sygesikringskort. Du får et midlertidigt bevis, mens du venter på at få det rigtige kort tilsendt.
 • Styrelsen for Patientsikkerhed samt regionerne står for refusion til borgere, der har lagt ud for deres behandling i udlandet og opfylder betingelserne for refusion.
 • Børn skal have deres eget kort.
To millioner danskere kan stå uden gyldig EU-sygesikring. (Foto: Pexels)

Læs også: Har du styr på det blå sygesikringskort?

Norge har vedtaget en stramning i abortloven

Natten til fredag har Stortinget i Norge vedtaget en stramning i abortloven. Fremover skal norske kvinder, der er gravide med tvillinger og ønsker at fjerne et eller flere fostre, have det godkendt i et særligt udvalg, hvor læger skal tage stilling til kvindens ønske.

Forslaget blev vedtaget med 105 stemmer for og 64 imod, og forhandlingerne varede flere timer og fortsatte til over midnat. Undervejs har der været en ophedet debat i Stortinget, og demonstranter havde også samlet sig ude foran bygningen under forhandlingerne.

Desuden er der blevet rettet stor kritik mod den norske statsminister Erna Solberg. Flere politikere anklager hende for at have efterladt kvindernes rettigheder på forhandlingsbordet, for at hun kan beholde magten. Det skriver Ritzau.

ghosting, dating, date, happn, kærlighed, date, alene, ked, ked af det, følelser, pige, kvinde, himmel
Norge har vedtaget en stramning i abortloven. (Foto: Alex Jones / Unsplash)

Læs også: Alabama forbyder abort

Novo Nordisk Fonden vil støtte unge flygtninge i Jordan og Libanon

Som et led i sin nye strategi for humanitær støtte har Novo Nordisk Fonden besluttet sig for at støtte unge flygtninge i områder, der er påvirket af krisen i Syrien – i første omgang Jordan.

Fonden ønsker at bidrage til at styrke de unges faglige og sociale kompetencer gennem bl.a. uddannelse og andre læringstilbud for derigennem at forbedre deres livskvalitet og fremtidsmuligheder.

– Novo Nordisk Fonden vil støtte programmer, der hjælper de unge flygtninge med at tilegne sig nødvendige færdigheder, så de er bedre rustet til deres voksenliv. Derved får de øgede muligheder for at være aktive medborgere i både deres værtsland, samt hvis eller når de vender tilbage til Syrien, siger Hanna Line Jakobsen, chef for sociale og humanitære indsatser i Novo Nordisk Fonden.

I Jordan går kun 64 procent af syriske flygtningebørn i grundskole sammenlignet med 93 procent af lokale børn og 90 procent af alle børn på globalt plan. Denne forskel øges, efterhånden som flygtningene bliver ældre, og færre end 25 procent tilmeldes gymnasiet eller lignende ungdomsuddannelser. Dette efterlader en stor gruppe teenagere med få muligheder i livet, og de risikerer derfor at ende i blandt andet arbejdsløshed eller for pigernes vedkommende at blive tvunget til tidligt ægteskab.

– Hvert ekstra uddannelsesår øger de unges muligheder senere i livet, siger Hanna Line Jakobsen.

Det geografiske fokus for Novo Nordisk Fondens støtte vil i første omgang være Jordan, der er hårdt ramt af krisen i Syrien, og læring fra denne indsats vil senere kunne bruges til at udvide indsatsen til Libanon. Den globale flygtningekrise er en af nutidens største humanitære udfordringer med over 68,5 millioner mennesker fordrevet over hele verden. Det skriver Novo Nordisk Fonden.

pige fattig barn barnebrud barnebrude slum
Novo Nordisk Fonden vil støtte unge flygtninge i Jordan og Libanon. (Foto: Pexels)

Læs også: EUs flygtningeaftale har slået fejl

Antallet af danske feriehusgæster på Bornholm firdobles under Folkemødet

Mens Folkemødet løb af stablen på Bornholm i juni 2018, steg antallet af gæster i sommerhusene til op til fire gange så mange, som i dagene før og efter Folkemødet. Det viser en særkørsel fra Danmarks Statistik.

– Folkemødeeffekten kan i den grad ses i vores tal for feriehusudlejninger, siger Else-Marie Rasmussen, fuldmægtig i Danmarks Statistik.

Folkemødet lå i 2018 fra torsdag den 14. juni til søndag den 17. juni. Antallet af danske feriehusgæster steg fra 999 den 8. juni, over godt 3.000 overnattende gæster i begyndelsen af ugen med folkemøde til 4.043 gæster natten til lørdag på Folkemødet.

Efter Folkemødet faldt antallet af gæster i sommerhusene til niveauet fra før Folkemødet på omkring 1.000 gæster per dag.

Antallet af flypassagerer til og fra Bornholm steg også markant i dagene omkring Folkemødet i 2018. På en ”almindelig” juni-dag fløj 500-1.000 passagerer til og fra Bornholm sidste år. Men i alle Folkemødets fire dage fløj mindst 2.000 passagerer til eller fra øen. Antallet var størst den 14. juni – på Folkemødets første dag – hvor 3.625 passagerer lettede fra eller landede i lufthavnen i Rønne. Det skriver Danmarks Statistik.

ferie, rejse, kuffert, sommer, folkemøde
Antallet af danske feriehusgæster på Bornholm firdobles under Folkemødet. (Foto: Unsplash)

Læs også: Supermånen kan kun ses fra Bornholm

Dagens billede: World Cucumber Day

I dag er det World Cucumber Day. Og derfor kan man flere steder i København bytte en agurk for Gin & Tonic. Hurra!

 • The Bird & The Churchkey, Gammel Strand 44, 1202 København
 • Papa Bird, Kødboderne 7, 1717 København
 • Tivoli Bird, Bernstorffsgade 3, 1755 København
 • Strøm, Niels Hemmingsens Gade 32, 1153 København
 • Gorilla, Flæsketorvet 63, 1711 København
 • Zefside, Frederiksholms Kanal 4, 1220 København
 • 1105, Kristen Bernikows Gade 4, 1105 København
 • Vang & Bar, Ingerslevsgade 200, 1705 København
 • Hard Rock Café, Rådhuspladsen 45-47, 1550 København V
 • Bubbles Bar, Århusgade 14, 2100 København Ø
 • Francis Pony, Klosterstræde 23, 1157 København
 • No Stress Bar, Nørregade 26, 1165 København
World Cucumber Day, agurk, grøntsag, sundt, gin, drink
I dag er det World Cucumber Day. (Foto: Pexels)

Læs også: Opskrift: Gin & tonic med et twist af Bombay Sapphire

· Mere fra samme kategori ·