Læs også:

Close
idømt, fængsel, straf, dom, dommer, anholdt, politi, 112, hammer

NEWS: Alabama forbyder abort

Nyheder  | 

Alabama forbyder abort · Nye tal: Stadig stor forvirring om det blå kort på ferien · Too Good to Go vinder Københavns Erhvervspris for iværksætteri · Salget af københavnske lejligheder stiger markant · Valgsatire på Det Kongelige Teater · Dagens billede: Bedsteforældres kærlighed til deres børnebørn

Vi har udvalgt dagens nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Alabama forbyder abort

Natten til torsdag dansk tid har guvernøren i den amerikanske delstat Alabama, Kay Ivey, underskrevet et lovforslag, som omhandler tæt på et totalforbud mod aborter. Loven, der nu forbyder næsten alle aborter, herunder også sager om voldtægt og incest, betegnes nu som den hårdeste abortlort i USA. Abort vil fremadrettet kun være lovligt i Alabama i tilfælde af livsfare.

– For lovens tilhængere står dette som et kraftfuldt tegn på befolkningens stærke overbevisning om, at ethvert liv er værdifuldt, og ethvert liv er en hellig gave fra Gud, sagde guvernør Kay Ivey, kort tid efter hun havde sat sin underskrift på lovforslaget.

Loven kan allerede træde i kraft fra om seks måneder, og personer som udfører indgrebet kan straffes med op til 99 års fængsel. Kvinder som vælger at få en ulovlig abort, risikerer ikke at blive straffet.

Blot i år har 16 delstater i USA strammet lovgivningen om abort. I Kentucky, Ohio, Mississippi og Georgia er der vedtaget lovforslag, der helt forbyder abort, hvis der er hjerteslag. Det skriver Ritzau og TV 2.

idømt, fængsel, straf, dom, dommer, anholdt, politi, 112, hammer
Alabama forbyder abort. (Foto: Pexels)

Læs også: Hvad betyder Trumps dekreter om abort, indrejse og sundhedsforsikring?

Nye tal: Stadig stor forvirring om det blå kort på ferien

Sommeren står for døren, og det betyder pakkede kufferter og billetter til solen i Sydeuropa. Men selvom en stor del af os husker at tage det blå kort med os, så er rigtig mange af os stadig i tvivl om, hvad det egentlig dækker. Det viser en ny undersøgelse, som Kantar Gallup har foretaget for Gjensidige Forsikring og Gouda Rejseforsikring.

I undersøgelsen svarer hver fjerde dansker, at de tror det blå kort dækker behandling på privathospitaler, mens 41 procent siger, at de slet ikke ved det.

Endnu værre står det til med hjemtransport, hvor kun 27 procent af de adspurgte er klar over, at det blå kort ikke giver ret til at blive transporteret hjem til Danmark med et ambulancefly eller med lægeassistance.

I undersøgelsen svarer hele 15 procent desuden, at de tror det blå kort dækker i Tyrkiet, der ikke er medlem af EU og derfor ikke er omfattet af ordningen.

Og den store uvidenhed kan koste dyrt for den enkelte. For hvor man selv skal lægge ud for behandling på privathospitaler, kan man efterfølgende søge om refusion hos Styrelsen for Patientsikkerhed, men når de kommer til betaling for hjemtransport, hænger man selv på den, hvis ikke man har en rejseforsikring.

– Derfor er det vigtigt at understrege, at det blå kort ikke skal ses som et alternativ til en rejseforsikring men som et supplement, lyder det fra Dan Kjølhede Laursen, der er direktør i Gouda.

– Hvis uheldet er ude og du kun rejser med det blå sygesikring, kan du ende med at skulle betale rigtig mange penge, hvis du skal lægge ud for behandling på privathospital og receptpligtig medicin samt, i værste tilfælde, hjemtransport, siger Dan Kjølhede Laursen, der opfordrer til at tage kontakt til sit forsikringsselskab, hvis man er i tvivl om, hvordan man er dækket inden rejsen. Det skriver Gjensidige Forsikring og Gouda Rejseforsikring.

eu, sygesikringskort, kort, sygesikring, syg, sygdom, rejse, ferie, eu
Nye tal: Stadig stor forvirring om det blå kort på ferien. (Foto: MY DAILY SPACE)

Læs også: Ferie: Har du styr på det blå sygesikringskort?

Too Good to Go vinder Københavns Erhvervspris for iværksætteri

Fire københavnske virksomheder har netop vundet Københavns Erhvervspris 2019. Prisoverrækkelsen fandt sted i går den 15. maj til det årlige Erhvervsdialogmøde på Københavns Rådhus. Vinderne af Københavns Erhvervspris 2019 blev bådudlejningsfirmaet GoBoat, velfærdsleverandøren DUOS, appen mod madspild Too Good to Go, og leverandøren af værktøj og beslag Carl Ras.

Vinderne bidrager på hver sin måde til hovedstadens vækst. Og de udmærker sig inden for kategorierne attraktiv storby, innovation, iværksætteri samt ved at tage et miljømæssigt og socialt ansvar. Det vækker stor glæde på Københavns Rådhus.

– Stort tillykke til årets vindere af Københavns Erhvervspris – og titlen som byens bedste virksomheder. I formår at skabe vækst, flere arbejdspladser og grønne løsninger til København og går dermed foran på fornemste vis. Det stærke felt vidner også om en kæmpe styrke og diversitet i det københavnske erhvervsliv med så forskellige brancher repræsenteret, siger overborgmester Frank Jensen (S).

– Jeg er meget glad for at uddele prisen for iværksætteri til Too Good To Go. Det er fantastisk, når en virksomhed går forrest i kampen mod madspild. Det er én af vores største udfordringer, og her er et konkret og positivt eksempel på, at vi kan komme problemet til livs, siger kultur- og fritidsborgmester Franciska Rosenkilde (Å).

De fire vindere er udpeget af medlemmer af Københavns Erhvervsråd på baggrund af 19 nominerede virksomheder. Det skriver Københavns Kommune.

Too good to go
Too Good to Go vinder Københavns Erhvervspris for iværksætteri. (Foto: Too Good to Go)

Læs også: Den danske madspildsapp Too Good To Go stormer frem

Salget af københavnske lejligheder stiger markant

Efter en lang og sløv periode ser det ud til, at der igen er kommet vind i sejlene på markedet for ejerlejligheder i hovedstaden. I april blev der solgt 528 ejerlejligheder i København, hvilket er en stigning på 11,2 procent sammenlignet med april 2018. Det viser nye handelstal fra Boligsiden.

Stigningen kommer efter næsten halvandet år med faldende salgstal i hovedstaden. Det er således første gang siden oktober 2017, at der er solgt flere ejerlejligheder end i den tilsvarende måned året før. I de 17 forudgående måneder har handelsaktiviteten ligget mellem otte og 31 procent under niveauet for samme måned året før.

At pilen i april peger opad igen, kan der være flere årsager til ifølge Birgit Daetz, boligøkonom og kommunikationsdirektør ved Boligsiden:

– Vi har nu set handelsaktiviteten falde over en længere periode, og den udvikling måtte jo selvfølgelig vende på et tidspunkt. Samtidig har lånestramningerne, der blev indført i 2018, efterhånden lagt en dæmper på bekymringerne for en boligboble og givet køberne nyt mod på at investere i en lejlighed i København, siger hun.

Dykker man ned i tallene, så tegner der sig nogle tydelige tendenser på lejlighedsmarkedet i hovedstaden. Eksempelvis ser det ud til, at det er de store lejligheder, der igen er blevet en populær vare i København.

I april blev der solgt knap 30 procent flere lejligheder med fire værelser eller flere end i april 2018. Til sammenligning er der solgt 30 procent færre etværelses lejligheder.

– Familier, der flytter ind til hovedstaden fra Birkerød eller et andet oplandsområde, har et længere sigte med deres køb end folk, der er tilbøjelige til at købe en mindre lejlighed. Sidstnævnte gruppe vil typisk være mere bekymrede for konsekvenserne af de nye ejendomsvurderinger, der kommer næste år, og det kan være en forklaring på udviklingen, forklarer Birgit Daetz. Det skriver Boligsiden.dk.

lejlighed, københavn, salg, bolig, hjem, byen, boligsiden
Salget af københavnske lejligheder stiger markant. (Foto: Boligsiden.dk)

Læs også: Huskeliste, når du booker en lejlighed på Airbnb

Valgsatire på Det Kongelige Teater

I løbet af de næste tre uger vil blandt andet Ida Auken (R), Peter Skaarup (DF), Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) og Jan E. Jørgensen (V) gæste satireshowet, som indeholder sketches, sange og quizzer med politikerne. Hver uge udstiller den nye kongelige satiregruppe, Overformynderiet, de værste eksempler på kandidaternes valgflæsk, talfifleri og overbudspolitik i Skuespilhusets foyer.

Overformynderiet består af overdjøffer Per Helge fra Djøf med Løgn, skuespiller Jakob Fauerby fra Platt-form samt guitarist og komiker Per Worm.

Program

Torsdag den 16. maj kl. 17.00

Torsdag den 23. maj kl. 17.00

Onsdag den 29. maj kl. 17.00

Der er gratis adgang for alle stemmeberettigede. Showet varer cirka 45 minutter. Gæsterne opdateres løbende på Det Kongelige Teaters hjemmeside.

Valgsatire på Det Kongelige Teater
Valgsatire på Det Kongelige Teater. (Foto: PR)

Læs også: Kulturguide: Oplevelser i maj 2019

Dagens billede: Bedsteforældres kærlighed til deres børnebørn

https://www.instagram.com/p/BxFrE4Rnmlv/

Læs også: Forskning: Vil du have kloge børn, skal du vente med at få dem

· Mere fra samme kategori ·