Læs også:

Close
Valg, stemme, stemmeret

NEWS: Flere danskere stemmer blankt

Nyheder  | 

Flere danskere stemmer blankt · Hiphop-trioen fra Albertslund fyrer op under festen til Fredagsrock · Burgerkæde lancerer ny klimavenlig plantebøf · Byt din gamle bh til en ny sloggi – helt gratis · Dagens video: Nu kan homoseksuelle par blive gift i Taiwan

Vi har udvalgt dagens nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Flere danskere stemmer blankt

30.000 danskere valgte ved Folketingsvalget i 2015 at stemme blankt. Det er 14.000 flere end ved Folketingsvalget i 2007, svarende til en stigning på 90 procent.

De blanke stemmer udgør dog stadig en meget lille andel af det samlede antal afgivne stemmer ved et Folketingsvalg. I 2007 udgjorde de blanke stemmer 0,5 procent af de i alt 3,48 millioner afgivne stemmer, en andel som i 2015 var vokset til 0,8 procent af de 3,56 millioner afgivne stemmer.

Ved seneste Folketingsvalg i 2015 var det vælgerne i Odense, som relativt oftest stemte blankt. I Odense Kommune faldt der 11 blanke stemmer per 1.000 afgivne stemmer. Fanø, Langeland og Svendborg lå også højt på listen med hhv. 11,0 og 10,9 og 10,5 blanke stemmer per 1.000 stemmer.

Ved sidste Europa-Parlamentsvalg i 2014 stemte knap 48.000 vælgere blankt, svarende til 2 procent af de i alt 2,33 millioner afgivne stemmer. Dette er 59 procent flere blanke stemmer end ved Folketingsvalget 2015.

På trods af, at der afgives flere blanke stemmer ved Europa-Parlamentsvalg, end ved Folketingsvalg, så har dette antal faktisk været faldende. Ved Europa-Parlamentsvalget i 2009 blev der således afgivet hele 67.000 blanke stemmer svarende til 2,7 procent af samtlige afgivne stemmer. Fra det ene Europa-Parlamentsvalg til det andet skete der altså et fald i antal blanke stemmer på 29 procent.

Ved det seneste Europa-Parlamentsvalg var det på Fanø og i Esbjerg, at vælgerne relativt oftest stemte blankt. På Fanø var der 31,2 blanke stemmer per 1.000 afgivne stemme og i Esbjerg var der 26,5 blanke stemmer per 1.000 afgivne stemme.

Mange jyske kommuner havde høje andele af blanke stemmer ved Europa-Parlamentsvalget 2014. Holstebro, Haderslev, Aalborg og Aarhus toppede også listen med blanke stemmeandele på henholdsvis 26, 25, 24,5 og 23,9 blanke stemmer per 1.000 stemmer. Det skriver Danmarks Statistik.

Valg, stemme, stemmeret
Flere danskere stemmer blankt. (Foto: Pexels)

Læs også: Antallet af valgplakater slår alle rekorder

Hiphop-trioen fra Albertslund fyrer op under festen til Fredagsrock

Tivoli er efterhånden blevet lidt af en hjemmebane for hiphoptrioen Suspekt – og i aften klokken 22.00 rammer de igen Plænen med en dosis af det de gør bedre end de fleste. Trioen, der har høstet utallige DMA-statuetter og P3 Lytterhittet for singlen Søndagsbarn, er kendt for deres stærke tekster, der skiller vandene og hitsinglerne: Proletar, Kinky Fætter og Hun Blev Bare Så Glad.

Albertslund-drengene er endnu engang klar til at fyre op under festen i Tivoli med en helt unik koncert, da bandet har pillet alle numrene fra hinanden og samlet dem igen på ny, så det lyder endnu bedre live. Som en ekstra bonus kan fans som noget helt eksklusivt i år få mulighed for at købe et begrænset antal inner circle-billetter foran Plænen.

Dansk rap ændrede total kurs, da Suspekts gennembrudsalbum Ingen Slukker The Stars, blev startstartskuddet for moderne dansk hiphop. Inden da var dansk rap-genren mere sjov og ufarlig, men hiphop-drengene fra Albertslund slap med deres provokerende og frække tekster en ny lyrik på gaden. Nummeret Kinky Fætter banede vejen for Albertslund-drengenes indtog på livescenen, hvor trioen de følgende år spillede utallige udsolgte liveshows i Danmark. Igen i år har Fredagsrock-publikummerne glæden af, at Suspekt gæster Plænen, og starter deres sommer-tour i Tivoli. Det skriver Tivoli.

suspekt, fredagsrock, tivoli, koncert, musik, scene, rap
Hiphop-trioen fra Albertslund fyrer op under festen til Fredagsrock. (Foto: Rasmus B.S. Hansen / PR)

Læs også: Kulturguide: Oplevelser i maj 2019

Burgerkæde lancerer ny klimavenlig plantebøf

Max Burgers har som målsætning at 50 procent af solgte måltider i 2022 skal være andet end rødt kød, og til dato ligger salget tæt på 40 procent. Nu sætter burgerkæden tempoet op på såvel menuen som på bæredygtighedsarbejdet med lanceringen af Delifresh Plant Beef, som er en plantebaseret burger som lanceres på Max Burger restauranter i Danmark, Norge og Sverige.

Med Delifresh Plant Beef tilbyder Max både hærdede kødelskere og gæster som foretrækker en plantebaseret kost et velsmagende og mættende proteinalternativ til kød, men forskellen er, at den plantebaserede burger har et meget lavere klimaaftryk. Arbejdet med at udvikle en ”kødburger uden kød” startede for tre et halvt år siden.

– Arbejdet med at kunne tilbyde vores gæster en plantebaseret køderstatning startede samtidig med at vi lancerede første del af vores Green-familie af grønne burger i januar 2016, fortæller Jonas Mårtensson, chefkok på Max Burgers.

– Vi indledte jagten efter et alternativ som skulle passe til vores menu, men vi fandt hurtigt ud af, at ingen produkter på markedet opfyldte vores krav til en god smag. Derfor besluttede vi, at udvikle vores plantebaserede burger for kødelskere. For mig personligt, var beviset på at vi var i mål, at min kødelskende søn ikke kunne kende forskellen, fortæller han.

Man kan allerede nu bestille en Delifresh Plant Beef bøf i alle Grand Deluxe burgerne ved helt enkelt at udskifte oksekødsbøffen. Det skriver Max Burgers.

max burgers, burger, mad, junk, junk food, fast food, craving, sulten, vegan, plantebøf, klima
Burgerkæde lancerer ny klimavenlig plantebøf. (Foto: PR)

Læs også: Sådan spiser du mere klimavenlig mad

Byt din gamle bh til en ny sloggi – helt gratis

sloggi fylder 40 i år – men du får gaverne, når den ikoniske undertøjsfødselar inviterer til ”Bra Exchange” i deres jubilæums pop-up på Købmagergade 39 i København lørdag den 25. maj i tidsrummet 10.00 – 12.00.

Siden lanceringen i 1979 har sloggi været bannerfører for komfortabel mode inderst inde. Med 1,3 milliarder solgte styles er brandet det mest solgte trussebrand i Europa og følelsen af bevægelsesfrihed og optimalt velvære genfindes overalt i sloggis design: Fra premium serien S by sloggi til det ultra-komfortable ZERO feel undertøj og jubilæumstrussen the 79’, der forener nutidens trends med sloggis oprindelige DNA.

Alle kollektionerne vil kunne opleves i sloggis pop-up og samtidig giver brandet på lørdag alle chancen for at opleve komforten på egen krop. De første 250 kvinder kan nemlig kvit og frit bytte deres gamle bh – uanset mærke – til en ny sloggi model* og de indleverede bh’er giver sloggi videre til velgørenhed.

*Der vil være tale om udvalgte farver, størrelser og modeller.

sloggi, bh, undertøj
Byt din gamle bh til en ny sloggi – helt gratis. (Foto: PR)

Læs også: Hurra! sloggi fylder 40 år

Dagens video: Nu kan homoseksuelle par blive gift i Taiwan

Ægteskab mellem homoseksuelle par er netop blevet lovligt i Taiwan. Landet er derfor foregangsland, da ingen andre lande i Asien har gjort det lovligt endnu.

Læs også: Homoseksualitet er stadig ulovligt i hvert tredje land i verden

· Mere fra samme kategori ·