Læs også:

Close
Bestyrelsesformænd har svært ved at finde kvinder

NEWS: Danmark er et innovativt foregangsland – bare ikke for kvindelige iværksættere

Nyheder  | 

Danmark er et innovativt foregangsland – bare ikke for kvindelige iværksættere · Danmark i spidsen for globalt klimatopmøde · Lovende middel mod blodpropper i hjernen skal nu testet på mennesker · Drager, dværge og white walkers: Danske Spil åbner odds på Game of Thrones · Dagens billede: Mystiske spækhuggere – måske en ny art

Vi har udvalgt dagens nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Danmark er et innovativt foregangsland – bare ikke for kvindelige iværksættere

Aldrig har interessen for iværksættere været større end nu, og aldrig er der patenteret så mange innovative opfindelser. Men der er stadig meget få kvindelige iværksættere. Faktisk viser tal, at udviklingen går den forkerte vej, og siden 2012 har færre og færre kvinder valgt at springe ud som iværksætter i Danmark.

– I Danmark skal vi leve af viden og innovation, og derfor synes jeg det er ærgerligt, at så meget potentiale går til spilde, og at vi ikke får udnyttet hele den samlede talentmasse i Danmark, siger Sune Stampe Sørensen, direktør for Patent- og Varemærkestyrelsen.

Siden 2012 er antallet af kvinder, der registrerer en ny virksomhed, faldende. Det viser tal fra CVR-registret. Ligeledes er antallet af danske kvinder, der søger om et internationalt patent, stagneret, hvilket står i kontrast til udviklingen i mange andre lande. Danmark er nu overhalet af lande som Polen, Holland og Finland, og ligger samtidig langt efter Kina og Sydkorea, hvor kvinderne står bag flere innovative opfindelser

En af forklaringerne er manglen på rollemodeller:

– Selvom vi ser kvinder, der er succesfulde iværksættere, så har vi stadig ikke mange kvindelige iværksættere, som andre kan spejle sig i. Vi har brug for flere rollemodeller, som konkret viser, at der ikke kun er en, men flere måder at drive forretning på, siger Sune Stampe Sørensen. Det skriver Patent- og Varemærkestyrelsen.

Bestyrelsesformænd har svært ved at finde kvinder
Danmark er et innovativt foregangsland – bare ikke for kvindelige iværksættere. (Foto: Pexels)

Læs også: Mød Anita Roddick: Iværksætteren med en social samvittighed

Danmark i spidsen for globalt klimatopmøde

På FN’s generalsekretærs klimatopmøde den 23. september 2019 skal verdens lande, multilaterale udviklingsbanker, private virksomheder og investorer samt civilsamfundet sætte fokus på at hæve klima-ambitionerne, og hvordan man sikrer en hurtigere grøn omstilling. Danmark er blevet bedt om at lede den del af topmødet, der handler om at sætte skub i omstillingen af energisektoren til bæredygtig energi på globalt plan.

Danmark leder energisporet frem mod topmødet sammen med Etiopien og organisationen Sustainable Energy for All (SEforALL).

– Fra dansk side stiller vi os i spidsen for at fremme de bedste ideer og konkrete løsninger, inden for energiomstilling, der kan skaleres op hurtigere, og som kan være til gavn for flere. Der er brug mere handling hurtigere i form af  innovation, offentligt-private partnerskaber – som vi kender fra P4G – og private investeringer for at nå Parisaftalen. Ikke mindst i udviklingslandene, hvor udfordringen er allerstørst. Danmark kan så mange ting på det her område, siger udviklingsminister Ulla Tørnæs (V).

De kommende måneder vil regeringen, med støtte fra Danmarks særlige udsending for klima og energi, Ditlev Engel, arbejde for at få lande, investorer og civilsamfundet engageret i det danske energispor frem mod klimatopmødet. Det skriver Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet.

Jorden, klima, co2, den blå planet
Danmark skal stå i spidsen for globalt klimatopmøde. (Foto: Pexels)

Læs også: Danskerne ofrer gerne bøffen for klimaet men det kniber med flyrejsen

Lovende middel mod blodpropper i hjernen skal nu testes på mennesker

Blodpropper i hjernen er en af de hyppigste årsager til, at folk i den vestlige verden dør og samtidig den primære årsag til længerevarende invalidering som for eksempel lammelse og mistet førlighed. Tilsvarende er blodpropper i hjernen en af de mest omkostningstunge sygdomme for vestlige lande i form af omfattende sygehusbehandling, dyr medicin, genoptræning og mange sygemeldinger.

I dag findes der dog kun ét lægemiddel, der er godkendt til behandling af blodpropper i hjernen, nemlig lægemidlet Alteplase. Men brug af midlet kræver en hjernescanning og akut behandling, hvilket betyder, at færre end 10 procent af de patienter, der rammes af blodpropper i hjernen, bliver behandlet. Derfor er behandling af blodpropper i hjernen i dag en af de største udfordringer inden for moderne medicin.

Men et nyt stof med navnet AVLX-144, der oprindeligt blev udviklet på Københavns Universitet og siden er videreudviklet af det danske biotekfirma Avilex Pharma, har nu vist meget lovende takter i behandling af blodpropper i hjernen.

Stoffet er baseret på et nyt koncept i behandling af sygdomme i hjernen, og prækliniske studier har styrket forventningen om, at AVLX-144 på sigt kan blive et lægemiddel til akut behandling af blodpropper i hjernen. Det skriver Innovationsfonden.

Medicin, læge, studie, forsker, forskning, hiv, aids
Lovende middel mod blodpropper i hjernen skal nu testes på mennesker. (Foto: Pxhere)

Læs også: Flere unge får blodpropper

Drager, dværge og White Walkers: Danske Spil åbner odds på Game of Thrones

Siden 2011 har man hvert år kunnet følge med i den populære fantasy-serie Game of Thrones og dermed i familiekrigene mellem Stark, Lannister og Targaryen. Men nu nærmer serien sig sin afslutning, når den 8. og sidste sæson får premiere den 14. april amerikansk tid. For tredje sæson i træk har Danske Spil sat odds på en række udfald i den kommende sæson, og det er der en god grund til.

– Serien er omgærdet af så meget mystik og hemmelighedskræmmeri, at vi godt tør sætte odds på en serie, hvor kun den inderste kerne af de medvirkende, ved hvordan det ender. Vi har derfor givet vores oddssættere fri leg til at dykke ned og lave alle mulige og umulige væddemål, som vi håber kan give seerne lidt ekstra spænding undervejs, siger Niels Erik Folmann, der er administrerende direktør i Danske Licens Spil, som er den del af Danske Spil, der blandt andet driver Oddset.

Det store spørgsmål, der skal besvares i sæson 8 af Game of Thrones er, hvem der sidder på tronen, når sæsonen er slut. Og her er manges favorit Jon Snow. Ser man dog på oddserne og oddssætternes favorit, så er det en helt anden, der er tale om.

– Vi åbnede dette spil i januar, og den flest har spillet på, er Bran Stark. Der florerer rygter om, at Bran Stark er The Night King, og vi ved også, at George RR Martin (seriens skaber) ikke har været bange for at slå afholdte personer ihjel. Så hvem ved? Måske ender det med, at Bran Stark sidder på tronen, når sæsonen er slut, siger Mathias Reimer Larsen, der er oddssætter i Danske Spil. Det skriver Danske Spil i en pressemeddelelse.

Danske spil, oddset, odds
Drager, dværge og white walkers: Danske Spil åbner odds på Game of Thrones. (Foto: Danske Spil / PR)

Læs også: Brace yourself: Her er de mest populære personer i Game of Thrones

Dagens billede: Mystiske spækhuggere – måske en ny art

En gruppe forskere har opdaget, hvad de tror er en helt ny art af spækhuggere. De mystiske spækhuggere har endnu ikke noget navn, så forskerne har indtil videre valgt at kalde dem ‘Type D-spækhuggere’.

De blev opdaget syd for Chile, og forskerne vil undersøge meget mere om den DNA, som der er blevet samlet fra den nye art.

Forskellene på spækhuggeren vi kender og en Type D-spækhugger, er at Type D har et rundere hoved, en smallere halefinne og kun en lille plet på øjet, hvor spækhuggerne vi kender, har en større plet.

https://www.instagram.com/p/Bu1koeyBZcf/

Læs også: 150 hvaler strandet i Australien

· Mere fra samme kategori ·