Læs også:

Close

MORNING NEWS: Flere unge får blodpropper

Nyheder  | 

Flere unge får blodpropper, Ukendt Kunstner stopper, en stribe lande udsat for bombeangreb i weekenden, og tusindvis mødtes til fakkeloptog for dræbt betjent

Nyhedsredaktøren har fundet morgenens vigtigste overskrifter til dig, så du er opdateret på, hvad der sker i Danmark og verden.

 

Flere unge danskere bliver ramt af blodpropper i hjernen

Antallet af unge mellem 15 og 30 år, der får en blodprop i hjernen, stiger år for år. I følge Rigshospitalet er antallet af unge, der får blodpropper i hjernen steget med 12 procent hvert år fra 2006 til 2012. Det skriver Metroxpress.

Hvorfor flere unge rammes er endnu ikke fastslået, men ved flere af de unge patienter, op til 200 årligt, kan en lille rift på indersiden af halspulsåren være skyld i blodproppen, kaldet dissektion.

– Grundene til dissektionerne kender vi ikke med sikkerhed. Men nogle af dem kan blandt andet opstå efter slag, sportsskader på halsen eller måske kiropraktorbehandling, forklarer Sverre Rosenbaum og fortsætter: Blodpropperne kan komme efter timer, men også efter dage og få uger efter rifternes opståen, så ved tidlig diagnose kan vi forebygge blodpropperne, som belaster de unge endnu voldsommere end de ældre patienter. Halvdelen får posttraumatisk stress, siger overlæge på Bispebjerg Hospital Sverre Rosenbaum.

Selvom årsagen endnu ikke er helt fastlagt, så kan nogle af blodpropperne helt ungås ved en tidlig behandling.

Flere unge danskere bliver ramt af blodpropper i hjernen. (Foto: All Over)
Flere unge danskere bliver ramt af blodpropper i hjernen. (Foto: All Over)

Ukendt Kunstner går hver til sit

Efter en kometkarriere fra ukendte kunstnere til en af Danmarks største og mest populære musikalske grupper, har Hans Phillip og Jens Ole McCoy a.k.a. Ukendt Kunstner valgt at gå hver til sit. Det afslører musikerne i en dokumentaren “Vi var Ukendt Kunstner”, som kører på DR3.

Årsagen er, at det musikalske par er udbrændte, og i følge rapper Hans Phillip kommer Ukendt Kunstner ikke til at lave mere musik i fremtiden, men ellers vil de to unge mænd ikke afsløre, hvad fremtiden bringer.

– Det havde været en fed historie, hvis vi var blevet uvenner og ikke gad at snakke med hinanden – og så aldrig skulle spille igen. Det er bare ikke sådan, det er, siger producer Jens Ole McCoy.

De to unge mænd har lavet hits som København, Gennem Byen, Stein Bagger, Neonlys og mange, mange flere, og har modtaget prisen for “Årets Danske Gruppe”i 2014, og i november modtog de prisen “Årets Danske Urbanudgivelse” til Danish Music Award i november.

Ukendt Kunstner går hver til sit. (Foto: Polfoto)
Ukendt Kunstner går hver til sit. (Foto: Polfoto)

Blodig weekend: Terrorangreb i fem lande

Hen over weekenden er en stribe lande blevet ramt af angreb fra terrorgrupper og oprørsbevægelser, og 180 mennesker har tilsammen mistet livet. Det skriver Politiken.

Lørdag aften mistede mindst 38 mennesker livet, da to bomber blev detoneret ved et fodboldstadion i Istanbul i Tyrkiet. 155 mennesker blev kvæstet. Det er den tyrkiske oprørsgruppe PKK, der anklages for at stå bag, men ingen har endnu taget ansvaret for angrebet.

I Egypten blev mindst 25 mennesker dræbt og 35 såret, da en koptisk-kristen mindetalskirke i Kairo blev angrebet med en bombe midt under højmesse.

En selvmordsbomber i Yemen har forløbigt kostet 45 mennesker livet i hovedstaden Sanaa. Bomben blev detoneret ved en kaserne, hvor flere soldater stod i kø for at modtage deres lønudbetalinger. Mindst 50 soldater er såret efter angrebet, som IS har taget ansvaret for.

En selvmordbomber dræbte mindst 16 mennesker ved en politistation i den somaliske hovedstad Mogadishu. Den ekstreme bevægelse al-Shabab har taget ansvaret for angrebet. Dagen før havde endnu en selvmordsbomber i en bil slået til ved et checkpoint.

Også Nigeria blev ramt af angreb fra to selvsmordsbombere i weekenden. De detonerede deres bælter på et marked i den nordøstlige by Maiduguri, hvor 17 mennesker blev såret. To dage før havde to kvindelige selvmordbombere dræbt 57 og såret 177 på et marked 150 kilometer fra byen. Den ekstreme gruppe Boko Haram er blevet udpeget som bagmænd for angrebene.

En koptisk nonne græder efter weekenden angreb i Egypten. (Foto: Polfoto)
En koptisk nonne græder efter weekenden angreb i Egypten. (Foto: Polfoto)

Tusinder i fakkeloptog for dræbt betjent

Flere tusinde danskere var samlet i weekenden i fakkeloptog for den dræbte og nu afdøde betjent, 43-årige Jesper Jul. Det skriver Politiken.

Jesper Jul blev skudt i hovedet på tæt hold foran politigården i Albertslund tirsdag morgen. Den 26-årige formodede gerningsmand er varetægtsfængslet.

Jesper Jul efterlod sig sin kæreste og forlovede, Sabrina, og deres tre børn.

– Jesper var begyndt at skrive sin bryllupstale. Men nu er det mig, der må holde tale for ham. Det var meningen, at vi skulle bo i vores hus sammen, indtil vi en dag skulle bæres ud. Men nu skal Jesper bæres ud af Roskilde Domkirke 50 år for tidligt, sagde den afdødes kæreste til fakkeloptoget.

Læs også: Psykisk syg mand anholdt for skud mod betjent

Læs mere: Landets politistationer øger sikkerhed efter skud ved Albertslund politistation

Tusinder i fakkeloptog for dræbt betjent. (Foto: Polfoto)
Tusinder i fakkeloptog for dræbt betjent. (Foto: Polfoto)

· Mere fra samme kategori ·