Læs også:

Close
glad, humør, positiv, middagslur, energi, overskud

5 overraskende fordele ved at være introvert

Mit liv  | 

At være introvert er slet ikke så ringe endda. Trods de mange fordomme, er der faktisk flere overraskende fordele ved at være introvert. Læs med og få 5 af dem her

Der findes mange fordomme og misforståelser omkring det at være introvert. Ofte bliver de anset som værende generte, indelukkede og antisociale. Fordommene blusser især op, når man sammenligner dem med ekstroverte, der har ry for at være særligt sociale, snaksagelige og udadvendte. Men introvertes rolighed og umiddelbare behov for at være alene skal ikke misforstås: Introverte får energi og lader op ved at være alene, og dette gør, at de har stort overskud, når de møder omverdenen og andre mennesker.

Et studie fra 2008 viser, hvordan introverte bruger længere tid på at bearbejde informationer end ekstroverte. Årsagen ligger i, at introverte mennesker bearbejder og gennemtænker informationer mere grundigt end ekstroverte, der potentielt har en tendens til at kaste sig ud i tingene lidt hurtigere. Hvor ekstroværte hurtigt bliver forført af nye idéer, så handler introverte ikke lige i samme høje tempo. De har derimod brug for ekstra tid til at overveje og forstå idéer, tiltag og informationer, før de kaster sig ud i nye ting. En evne vi uden tvivl alle ville ønske, vi besad fra tid til anden, ikke?

I en verden, hvor vi hele tiden bliver opfordret til at skille os ud og råbe højt for at blive set, er der alligevel mange af introvertes karaktertræk, der baner vejen for deres succes. Beth L. Buelow har skrevet bogen The Introvert Entrepreneur. Her fokuserer hun på, at introverte, ved at dyrke og udvikle deres naturlige personlighedstræk såsom for eksempel selvstændighed, og nysgerrighed, sagtens kan få stor succes. Selvom de ikke hungrer efter at være i centrum. Men der er mange flere fordele ved at være introvert end de forgående. Måske du bliver overrasket?

introvert, kvinde, livsstil, personlighed, karaktertræk
En af de største fordomme angående introverte er, at de foretrækker at være alene. Det er en udbredt misforståelse, da introverte ikke direkte elsker ensomheden, men derimod lader op og får energi, når de er alene. På den måde, er de klar til at møde andre mennesker med mere meget rummelighed. (Foto: Pexels)

Læs også: Har ekstroverte mere selvtillid end introverte? 

1. De er gode til at lytte

Buelow, der anser sig selv som værende introvert, mener at introverte er exceptionelt gode lyttere, fordi de bearbejder informationer internt. Det betyder, at de er gode til at lytte til, hvad andre skulle have på hjertet, uden at afbryde. Istedet lader de dig tale ud, mens de tolker på det, du siger. Efterfølgende er de i stand til at give nøje overvejet respons på det, der er blevet sagt. Det er derfor ofte introverte, der optræder som de gode kollegaer eller venner, man ringer til, når man har brug for at blive lyttet til eller forstået. Uden at situationen eller samtalen skal drejes over på dem.

Ekstroverte kan derimod godt have en tendens til at bryde ind i samtalen, uden de fuldt ud har tolket på, hvad der er blevet sagt. Det er ikke fordi, de er egoistiske eller ikke vil give vedkommende taletid. Men derimod fordi de bearbejder information eksternt i sammenspil med andre.

Nogen gange har man bare brug for at blive lyttet til, forstået og modtage gode håndgribelige råd, som man kan agere ud fra. Her har introverte en klar fordel. Da de netop lytter, tolker og kommer med feedback, der tager udgangspunkt i, hvad der er blevet sagt. Hvorimod en samtale med ekstroverte hurtigt kan blive lidt mere flyvsk.

veninder, hygge, venskab, roomie, roommate, lejlighed, hjem, bolig
Som introvert bearbejder man informationer og udtalelser internt. Derfor kan det tage længere tid for introverte at svare på et spørgsmål, da de tænker før de taler. Men derimod er det også ofte meget velovervejede tilbagemeldinger, de kommer med. Derfor er det skønt at snakke med sine introverte veninder, hvis man virkelig har brug for råd. (Foto: Pexels)

Læs også: Undskyld, giver du lige plads til, at jeg er introvert? 

2. De er virkelig observante

Ikke nok med at introverte har et overlegent talent for at lytte, så er de også ekstremt observante. Buelow omtaler deres årvågenhed som en form for superkræft. Den gør dem i stand til at bemærke ting, som andre ikke ville. Årsagen ligger i, at mange andre mennesker ikke bemærker tingene omkring sig. Fordi de snakker og bearbejder tingene i et åbent forum. Her forholder en introvert sig anderledes. Så når det for os andre ligner, at de bare sidder stille og holder sig i baggrunden, så sidder den introverte og suger alle de omkringliggende informationer til sig.

Fordi introverte bruger meget tid på at bearbejde informationer internt, er det et klassisk karaktertræk, at de er rigtig gode til at læse ethvert rum, de træder ind i. De bliver hurtigt opmærksomme på stemningen, folks kropssprog, toneleje og ansigtsudtryk. Derfor er de også hurtigt i stand til at identificere introverte kvaliteter i andre. De kan hurtigt aflæse, når andre tænker eller observere. Og det er de gode til at reagere på, ved at give vedkommende den tid, der er brug for. Det gør også, at folk føler sig meget komfortable omkring dem.

veninder, venskab, introvert, ekstrovert, personlighed, liv, type
Introverte er ekstremt behagelig at være i rum med, fordi de er gode til at læse deres omgivelser. Hvis de kan mærke, du tager tilløb til at sige noget. Så giver de dig den plads, du har brug for. Det er et fantastisk karaktertræk. (Foto: Unsplash)

Læs også: 10 ting, som du aldrig skal sige undskyld for

3. De tænker, før de taler

Hvor ekstroverte ikke har noget imod at være i fokus, er introverte mere komfortable med at være en del af gruppen. I den forbindelse har de det også bedre med at lytte end snakke. Netop derfor er de også rigtig gode til, at vælge deres ord med omhu. Ifølge Buelow, taler introverte kun, når de har noget, de gerne vil sige. Hvorimod ekstroverte ofte bare taler om løst og fast, uden det nødvendigvis har det store indhold. Derfor mener Buelow også, at introverte virkelig har en chance for at ramme og influere andre med deres ord.

Men fordi introverte bearbejder informationer internt og altså også tænker, før de taler, kan det godt tage liiidt for lang tid for dem at formulere deres tanker til ord. På den positive side betyder det, at det, der kommer ud, er velovervejet. Men på den negative medfølger det, at de nogle gange ikke komme til orde, fordi samtalen flyder så hurtigt, at de ikke kan nå at følge med.

I erhvervsmæssige sammenhænge kan det derfor også være svært for introverte at præsentere alt det, de har forberedt grundigt hjemmefra. Da skal overveje deres udtalelser, kan de hurtigt trække sig fra en samtale, når den først er igang. Derfor anbefaler Buelow også, at de tager ordet ved mødets begyndelse, så de ikke når at overtale sig selv til at bakke ud.

møde, arbejde, introvert, introverte, karaktertræk, personlighed, type
Buelow anbefaler introverte at gøre opmærksom på deres tilstedeværelse tidligt på et møde. Så kan de få sagt det, de skal, inden samtalen tager fart og bliver for konkurrencepræget. Det er et udtryk Buelow kalder “break your own ice”. (Foto: Pexels)

Læs også: Klumme: Undskyld til mig selv for min manglende selvkærlighed

4. De er virkelig gode venner

Hvor ekstroverte får energi gennem deres samvær med andre, drænes introverte for energi i andres selskab. Netop fordi introverte får energi af at være alene og bruger den i selskab med andre, vælger de deres venner og veninder med omhu. Derfor foretrækker de også at have en lille (men tæt) håndfuld venner, som de kan investere deres tid og energi i. Og som de får meget personligt ud af at være sammen med, istedet for at have en masse overflødige bekendtskaber.

Ifølge Buelow er introverte meget tilbageholdende med, hvem de lukker ind i deres liv. Og hvem de vælger at bruge deres energi på. Er du tætte venner med en introvert, kan du være helt sikkert på, at du betyder meget for dem. Fordi introverte varter om deres energi og derfor nøje udvælger dem, de vil bruge den på, er de utrolig loyale, dedikerede og opmærksomme venner.

veninder, introvert, venskab, fantastisk, person, type, personlighed
Som ven til en introvert kan du være helt sikker helt på, at jeres venskab sættes højt, når hun vælger at bruge sin tid og energi sammen med dig. Og så kan du uden tvivl altid regne med, at hun er der, hvis du har brug for hende. (Foto: Unsplash)

Læs også: Veninder: Omgiv dig med de rigtige mennesker og bliv gladere

5. De er gode og tænksomme netværkere

Store arrangementer, hvor man ikke kender særlig mange, kan være skræmmende for mange. Især hvis målet er at netværke, møde nye mennesker og gøre et godt førstehåndsindtryk. For ekstroverte kan det i sådanne tilfælde måske handle om, at tale med (og møde) så mange nye mennesker som muligt. Men for introverte kan sådanne arrangementer virke ekstremt angstprovokerende. Her mener Buelow, at introverte ikke skal fokusere på antallet af mennesker, de taler med. Men istedet fokusere på relationen.

Hvis man farer rundt til et arrangement og snakker til højre og venstre, mener Buelow ikke, at mødet vil have en vedvarende virkning. Som introvert har man altså den fordel, at man i forvejen er god til at skabe meningsfulde forbindelser gennem sine karaktertræk.

Istedet for at fare rummet rundt for at efterlade et indtryk, vil den ekstroverte være tilstede i den relation, de befinder sig i. På den måde skaber de måske en forbindelse til en håndfuld mennesker, som de efterfølgende tager kontakt til. I sidste ende mener Buelow, at en personlig relation kan være langt mere givende end at uddele en lang række businesskort.

netværk, møder, mennesker. introvert, ekstrovert, personlighed, type, menneske
Introverte kan i begyndelsen virke lidt forsigtige og tilbageholdende, når de møder nye mennesker. Men når de først føler sig tilpas i relationen, kan de virkelig skinne igennem. Og deres talent for at skabe en stærk relation bryder frem. (Foto: Unsplash)

Læs også: Del 1: Efterdønninger

Kilde: Time: Living

· Mere fra samme kategori ·