Læs også:

Close
mennesker personer crowd (Foto: Pxhere)

NEWS: Vi vil have unikke navne

Nyheder  | 

97 procent af danske børn får et unikt navn · 16-årig død fredag nat · Coop skjuler tobakken · Flystyrt i Indonesien · Vinter i Danmark · Dagens billede: Knæk Cancer

Vi har udvalgt dagens væsentligste nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

97 procent af danske børn får et unikt navn

I dag får stort set alle nyfødte danskere et navn, som ingen andre har. Det skriver Danmarks Statistik. Hele 97 procent af alle nyfødte danske børn får et navn, som i den fulde længde er enestående. Der ses desuden også en stigning i  antallet af mellemnavne og navne med bindestreg.

En anden årsag til at flere navne er unikke er, at forældre nu vælger at stave deres børns fornavne på en helt ny måde – som for eksempel Josefiine. Det er ændringen af navneloven i 1982, der gør, at morens og farens efternavne blev ligestillet. Lovændringen betød også, at begge køn ved ægteskab kan vælge den andens efternavn.

Den seneste navnelov fra 2005 udvidede desuden valgmulighederne endnu mere, så i dag kan et par nemlig frit vælge mellem alle de efternavne, som et eller flere medlemmer af de to familier inden for fire-fem generationer har båret.Det skriver TV2.

mennesker personer crowd (Foto: Pxhere)
Unikke navne ses mere og mere. (Foto: Pxhere)

Læs også: Når alle mænd hedder Kenneth

16-årig død fredag nat

En 16-årig døde fredag nat efter indtagelse af ukendt stof. Personen blev fundet ukontaktbar og kørt til Rigshospitalet, hvor han dog døde senere. Politiet advarer om, at der kan være farligt stof i omløb i området ved Slagelse-Sorø. Faderen har udtalt på Facebook, at der skulle være tale om mdma, hvilket dog ikke er bekræftet. Det skriver TV Øst.

betablokkere, modafinil, stress, nervøs, angst, karakterræs, karakterer, eksamensperiode, studerende, student, ida, eksamen, eksamenspres, eksamensstress, præstationsangst, ritalin, misbrug, bekymring, ida
Det er endnu ukendt, hvad den 16-årige havde indtaget. (Foto: Pexels)

Læs også: 15-årig død af mdma

Coop skjuler tobakken

Frem mod 1. juli 2019 vil Coop skjule tobakken i alle sine 1.100 butikker – og i butikkerne i Tyskland. Det er allerede gennemført i Irma, derefter kommer de øvrige butikker i Kvickly, SuperBrugsen, Dagli´Brugsen og Fakta i løbet af første halvår 2019. Det skriver Ritzau.

Samtidig indleder Coop en folkelig indsats for at få skabt lovgivning på området. Med et borgerforslag, der i dag sendes til Folketinget, vil Coop samle 50.000 underskrifter for at få politikerne på Christiansborg til at vedtage fælles regler for alle, der sælger tobak.

 røg rygning tobak (Foto: Pxhere)
Coop går forrest … (Foto: Pxhere)

Læs også: Flertal vi skjule tobakken

Flystyrt i Indonesien

Kort tid efter flyet lettede fra den indonesisk hovedstad Jakarta, styrede det indonesiske lavprisselskab Lion Airs fly ned i havet med 189 passagerer ombord. Flyet menes at være sunket til bunds ud for øen Java. Det er endnu uvist, hvorfor flyet styrtede ned. Det skriver TV2.

java flystyrt indonesien (Foto: Pxhere)
Et fly er startet ned over øen Java. (Foto: Pxhere)

Læs også: Flystyrt på Cuba

Vinter i Danmark

Lørdag kom der store snefald blot 50 kilometer fra Danmark; nemlig i Skåne i Sydsverige, hvor den væltede ned. Det skriver TV2. Lørdag nat kom den så også til Danmark, hvor den første sne ramte Jylland, og man så frostgrader for første gang. Det skete nærmest samtidig med, at vi gik fra sommertid til normaltid. Det var dog kun et par centimeter sne, men det er den tidligste sne i seks år. Det skriver TV2.

sne vinter kulde landskab (Foto: Pxhere)
Så er vinteren også kommet til Danmark. (Foto: Pxhere)

Læs også: Fem gode grund til at sne er nederen

 

Dagens billede: Knæk Cancer

Danmark samlede lørdag ind til kampen mod kræft.

· Mere fra samme kategori ·