Læs også:

Close
jøde, ortodoks jøde, vand, sabbat, kosher, regler, religion, jødedom, væske, helligdag, hviledag, arbejde, lys, bilkørsel, regler, vandværker, reparation,

NEWS: Ortodokse jøder advarer: Lørdagsvand er ikke kosher

Nyheder  | 

Ortodokse jøder advarer: Lørdagsvand er ikke kosher · 19-årig tilstår skoleskyderi · Færre bliver skilt og flere bliver gift · 15-årig dreng død efter at have taget narko · Medie: Peter Madsen har sendt breve til Kims Walls veninde · Kæmpe jordskredshul midt i Rom · Abortdømt kvinde løsladt efter “kun” ti års fængsel · Løver åd krybskytte

Vi har udvalgt dagens væsentligste, sjoveste og skæveste nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Ortodokse jøder advarer: Lørdagsvand er ikke kosher

I Israel raser der en debat om, hvorvidt det er kosher for ortodokse jøder, at drikke vand om lørdagen. Årsagen er, at de israelske destillationsfabrikker “bryder sabbatten” – den religiøse, ugentlige hviledag – , hvis der er tekniske problemer. Det skriver mediet Kikar Shabat og Berlingske.

Hviledagen er virkelig en hviledag for ortodokse jøder, og det er strengt forbudt at arbejde, tænde lys og køre bil. Eksempelvis er det normalt at klargøre toiletpapir dagen før, sådan så de ikke “arbejder” ved at rive toiletpapiret af rullen. Mange vælger også at slå lyset i køleskabet fra, så det ikke tænder, når de åbner lågen.

I forhold til vand-sagen betyder sabbattens rolle for vandet, at hvis der har været behov for at fikse noget på et vandværk op til eller i løbet af sabbatten, så reglerne om arbejde under sabbatten brudt. Det betyder, at det vand, der er løbet gennem værket under reparationen, ikke er kosher, og dermed ikke tilladt at indtage.

Inden for ortodoks jødedom er det strengt forbudt at arbejde, tænde lys og køre bil under sabbatten.

Den ugentlige hviledag, der begynder ved solnedgang fredag og slutter ved solnedgang lørdag, skal adskille sig mest muligt fra ugens andre dage. Og der tages hensyn til de mindste detaljer; således er det kutyme at rive toiletpapir af, inden sabbatten begynder, så det ikke sker under selve sabbatten.

Den ortodokse befolkning udgør mellem 10-15 procent af Israels samlede befolkning.

Læs også: Raw water: Ny, sundhedsskadelig trend dikterer, at du skal drikke ubehandlet vand

jøde, ortodoks jøde, vand, sabbat, kosher, regler, religion, jødedom, væske, helligdag, hviledag, arbejde, lys, bilkørsel, regler, vandværker, reparation,
Nu advarer ortodokse jødiske ledere om at drikke vand om lørdagen under sabbatten. Her henter ortodokse jøder vand fra en naturlig kilde, som skal bruges til at lave matza-brød af. (Foto: Scanpix Denmark)

19-årig tilstår skoleskyderi

Den 19-årige gerningsmand Nikolas Cruz har nu tilstået at have dræbt 17 personer på Marjory Stoneman Douglas High School i Parkland i delstaten Florida. Det skriver TV2.

Sheriffen i Broward County, Scott Israel, fortæller til nyhedsbureauet AP, at Nikolas Cruz efter skoleskyderiet tog hen i det lokale Walmart-supermarked og købte en sodavand i en Subway-restaurant. Herefter gik gerningsmanden på McDonald’s. Her blev Cruz anholdt cirka 40 minutter efter.

Torsdag stod lederen af en højrenationalistisk gruppe frem og fortalte til nyhedsbureauet AP, at Nikolas Cruz var aktivt medlem af gruppen, og at Cruz skulle have deltaget i paramilitære øvelser med gruppen.

Meget tyder på, atCruz har planlagt angrebet nøje. Sidste år skrev gerningsmanden eftersigende i en kommentar på Youtube, at han ville være professionel skolemorder. FBI blev efterfølgende advaret, men fandt aldrig frem til personen bag kommentaren, som menes at være den 19-årige. Vidner fortæller også, at den 19-årige satte brandalarmen i gang på skolen for at lokke så mange elever ud på gangene som muligt.

Torsdag holdt USA’s præsident, Donald Trump, en tale, hvori han ikke nævnte et ord om landets våbenlovgivning. Istedet lovede den republikanske præsident, at hans regering vil arbejde for at gøre skoler mere sikre og håndtere det vanskelige spørgsmål om “psykisk sygdom”.

Mindst tre ofre er fortsat i kritisk tilstand efter skoleskyderiet, der indtil nu har kostet 17 mennesker livet.

Læs mere: Mindst 17 døde under skoleskyderi i Florida

florida, nikolas cruz, skoleskyderi, drab, mord, døde, sårede, omkomne, våben, våbenlov, usa
Nikolas Cruz har tilstået at stå bag skoleskyderiet i Florida, hvor 17 indtil videre har mistet livet. (Foto: Ritzau Scanpix)

Færre danskere bliver skilt – flere bliver gift

Det er blevet nemmere og hurtigere at blive skilt, og frygten har været, at det ville føre til flere skilsmisser, men nu viser en ny opgørelse fra Danmarks Statistik, at færre bliver skilt. Det skriver Politiken.

Sidste år blev 15.265 ægtepar skilt, det er et  fald på 11 procent i forhold til året før, hvor antallet var 17.222.

Flere bliver også gift. I 2017 var der 31.777 par, der gav deres troskabsløfter til hinanden, det er over tusind flere vielser end året før, hvor præsten 30.767 gange sagde “til døden jer skiller”.

Flere siger “JA” til hinanden. (Foto: Polfoto).

15-årig dreng død efter at have taget livsfarlig narko

En 15-årig dreng døde i nat, efter at have ligget i koma siden begyndelsen af februar, hvor han havde indtaget MDMA også kendt som Ecstasy. Det oplyser Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi i en pressemeddelelse.

politi, blå blink
15-årig er død efter indtagelse af stoffer. (Foto: /ritzau/)

Medie: Peter Madsen har sendt breve til Kims Walls veninde

Kim Walls veninde May Jeong har skrevet en artikel til det amerikanske magasin Wired, der handler om hendes mailkorrespondance med ubådsbyggeren, og den anklagede morder, Peter Madsen. I oktober 2017 skrev Jeong to breve til Peter Madsen, hvor hun bad ham fortælle, hvad der var sket, den dag Kim Wall blev dræbt. Tre måneder senere fik Jeong tre breve tilbage som svar.

Ifølge Jeong skrev Peter Madsen om, hvordan han kedede sig i fængslet. Han skrev også, at han havde set “Terminator 2” og identificerede sig med Linda Hamiltons karakter i filmen. Han skrev også, at han tænkte på Kim Wall hver dag, og at Jeong var velkommen til at besøge ham.

– Han spurgte mig: “Hvad er du? Én, der forsøger at forstå? En terminator, der er kommet for at opsige mig? Uden undtagelse, hvad end du er, er du velkommen. Jeg er kun din.” Han afsluttede et af brevene med at sige: “Jeg vil forsøge at få dette brev ud til dig hurtigst muligt og håber, at du vil holde kontakt, som tingene bliver nemmere”, skriver Jeong.

May Jeong fortæller også i artiklen, at hun havde ledt efter en af Peter Madsens veninder, som han havde haft et seksuelt forhold til. Veninden følte sig skyldig i Kim Walls drab, fordi hun havde set og talt med Peter Madsen næsten hver dag op til Kim Walls død. Særligt én samtale, hvor veninden beder Peter Madsen true hende, for at motivere hende til at gå i gang med et projekt, hjemsøger, ifølge Jeong, veninden.

– Han siger, at han har planer om et mord i ubåden. Jeg siger, at jeg ikke er bange, og at han skal være mere truende. Han fortæller om de værktøjer, han vil bruge til at udføre drabet, og jeg siger, at det stadig ikke er truende nok. Så siger han, at han vil invitere en veninde ombord på ubåden, hvor de pludselig skulle ændre stemningen og begynde at skære hende op.

På det tidspunkt tager veninden ikke det Peter Madsen skriver seriøst, og svarer ham med en video af heste. Politiet er i besiddelse af korrespondancen. Det skriver Berlingske.

Forstå sagen: Ubåden, den dræbte Kim Wall og Peter Madsens skiftende forklaringer

lig, torso, efterforskning, efterlysning, journalist, opfinder, danmark, indland, uc3 nautilus, ubåd, vand, københavns havn, amager, kim wall, peter madsen, nautilus, drab, mord, krimi, københavns politi, kvindetorso, kvindelig, død, kvinde, mand, interview, reportage, københavns politi, efterlysning, sm, sm-miljø, sex, forklaring, byretten, københavns byret, retsmøde, anklager, forsvarer
Ubåds-Madsen har skrevet breve med Kim Walls veninde. (Foto: /ritzau/)

Kæmpe jordskredshul river bilen ned i dybet midt i Rom

Onsdag blev flere biler opslugt af et gigantisk jordskredshul mit i den italienske hovedstad, Rom. Ingen kom til skade ved hændelsen, men mindst 22 familier er blevet evakueret fra de omkringliggende bygninger. Det skriver CNN.

Det kæmpemæssige hul opstod tæt på en byggeplads, hvor der er ved at blive opført beboelsesejendomme. Ifølge det italienske medie La Repubblica havde flere beboere klaget til myndighederne over huller i vejen, inden ulykken indtraf.

Abortdømt kvinde løsladt efter “kun” ti års fængsel

Det sydamerikanske land El Salvador har en af de strengeste abortlovgivninger i verden. Det fik Teodora Vasquez at føle, da hun fik 30 års fængsel for at have født et dødt barn. Nu, efter ti år bag tremmer, er Vasquez blevet løsladt. Det skriver AFP.

– Det er rigtigt godt, at hun er blevet løsladt. Men det er slet ikke nok, for hun er ikke blevet frikendt. Der er 28 andre kvinder, som er fængslet lige nu, fordi de har mistet deres babyer på grund af graviditetskomplikationer, siger Helle Jacobsen, programleder for køn og kvinders rettigheder i Amnesty Danmark.

abort, abortlov, abortlovgivning, el salvador, født, gravid, kvinde, fængslet, løsladt, teodora vasquez
Teodora Vasquez er blevet løsladt efter “kun” ti år. Hun var idømt 30 års fængsel for at have født et dødt barn. (Foto: Ritzau Scnapix)

Løver åd krybskytte

Myndighederne har opdaget liget af en mand i Ingwelala Reservatet tæt på Kruger National Park på grænsen til Mozambique i Afrika. Der blev fundet en riffel og patroner tæt på stedet, og myndighederne mener, at manden var krybskytte.

– Det ser ud til, at offeret har haft gang i krybskytteri, da han blev angrebet og dræbt af løver. De spiste næsten hele hans krop, og efterlod kun hans hovede og nogle efterladenskaber, fortæller en talsmand til AFP ifølge BBC.

Antallet af tilfælde af krybskytteri af store katte er stigende i Limpopo-provinsen i Sydafrika, og deres taktikker er også blevet vildere. I sidste uge brød krybskytter ind i et fristed for reddede cirkusløver, hvor de dræbte to løver og skat deres hoveder, haler og hud af. Løverne bruges blandt andet til medicin i og udenfor Afrika.

 

· Mere fra samme kategori ·