Læs også:

Close
voldsramt, vold, fysisk vold, psykisk vold, kvinde, kvinder, mænd, ligestilling, rettigheder, hjælp, parforhold, relation, vold, plads, krisecenter, kvindekrisecenter

NEWS: Krisecentre må afvise tusindvis af voldsramte kvinder

Nyheder  | 

Krisecentre må afvise tusindvis af voldsramte kvinder · Falsk “Friends”-trailer huserer på internettet · Tusindvis af kvinder demonstrer mod Trump · 7.000 kilometer “Havfrue” skal forbinde Danmark med USA · Flere dræbt i Taleban-angreb i Kabul · USA står op til lammet statsapparat efter udskudt afstemning · Nægter at betale beskyttelsespenge: Maskerede mænd raserer bageri · Ed Sheeran er forlovet · Dagens billede: Eksil-leder kommer til Danmark

Vi har udvalgt dagens væsentligste, sjoveste og skæveste nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Krisecentre må afvise tusindvis af voldsramte kvinder

4.561 voldsramte kvinder blev afvist på overfyldte krisecentre i 2016. Det svarer til seks ud af ti voldsramte kvinder, der afvises på grund af pladsmangel. Det er det højeste antal i mange år, viser nye tal fra Socialstyrelsen. EU, flere organisationer og partier kritiserer Danmarks indsats på området. Det skriver Politiken.

– Det er overhovedet ikke i orden, at det ser sådan her ud. Det er meget farligt for mange af de her kvinder, når vi ikke kan hjælpe dem, siger direktør for kvindekrisecentret og hjælpeorganisationen Danner, Lisbeth Jessen.

I november kritiserede EU’s ekspertenhed Grevio Danmarks indsats på området, hvor den konkluderede, at Danmark bryder Istanbul-konventionen, der forebygger vold mod børn og kvinder. Et af kritikpunkterne er blandt andet de manglende pladser på krisecentrene. Årsagen til, at flere kvinder søger mod krisecentrene, er ifølge formand for Landsorganisationen af Kvindekrisecentre (LOKK), Lene Johannesson, at der er mere fokus på vold i hjemmet.

– Langt de fleste kvinder skal have et skub, før de søger hjælp. Selv om det kan være svært at forstå, så tænker mange voldsramte kvinder, at det er normalt og i orden. Ved at de ser det i medierne, så finder de ud af, at det ikke er i orden, og de tør henvende sig, siger hun.

Børne- og socialminister Mai Mercado (K) vil følge området, men afviser at sætte flere penge af til en langvarig indsats nu og her. Hun understreger, at Folketinget i 2016 afsatte 65,5 millioner kroner under satspuljeforhandlingerne til ambulante tilbud og en ny enhed, der kan hjælpe med rådgivning og psykologhjælp, men ikke til flere sengepladser på krisecentrene.

Læs mere: Caroline Thorsfelt blev udsat for psykisk vold: Jeg var hans marionetdukke

voldsramt, vold, fysisk vold, psykisk vold, kvinde, kvinder, mænd, ligestilling, rettigheder, hjælp, parforhold, relation, vold, plads, krisecenter, kvindekrisecenter
Der er ikke plads til voldsramte kvinder på landets krisecentre. (Foto:CMYKane on Visualhunt.com)

Falsk “Friends”-trailer huserer på internettet

I weekenden kom det, som mange fans har håbet på i adskillige år. Nemlig en film-opfølger af hitserien “Friends”. Traileren er blevet delt og tagget flittigt på sociale medier. Der er bare et problem. Traileren er falsk.

Under titlen “Friends The Movie – The One With The Reunion”, viser traileren gruppen af venner, flere år efter, at serien sluttede. Phoebe er bleve læge og har lidt knas i ægteskabet med Mike, Chandler og Monica er ved at blive skilt, Ross og Rachels børn er vokset op og parret har det lidt svært, og Joey er ja.. Joey.

Traileren er skabt ved at klippe forskellige seancer sammen i forskellige film og serier, som det populære cast i Friends har deltaget i sammen, efter serien er sluttet. Det er desværre det tætteste fans kommer på at få en genforening af vennegruppen, for fra officielt hold er der ikke planer om en film om vennerne. Det skriver Buzzfeed.

Tusindvis af kvinder demonstrer mod Trump

Samme dag som Donald Trump kunne fejre sit første år som præsident, var tusindvis af kvinder og mænd på gaderne i mere end 250 byer over hele USA i protest over landets leder. Kvinderne demonstrede mod Trumps love om aborter, immigration og for bedre rettigheder til LGBTQIA+-mennesker.

– We need a leader, not a creepy tweeter – Vi har brug for en leder ikke en klam tweeter, råbte kvinderne, der demonstrede i Oklahoma City.

Kampråbet henviser til Trumps ivrige Twitter-fingre, der har været ganske flittigt i brug i Trumps første år i embedet. Dette havde ikke ændret sig i anledningen af kvindernes demonstrationer. På Twitter ønskede Trump kvinderne en god demonstration, og gav intet tegn på, at han var klar over, at demonstrationerne var møntet på ham.

– Smukt vejr over hele landet, en perfekt dag for kvinder til at marchere. Kom ud og vær med til at fejre den historiske milepæl og den økonomiske succes og rigdom, der er sket gennem de seneste 12 måneder. Laveste arbejdsløshed for kvinder i 18 år!, skriver Donald Trump på Twitter.

Ud over byer i USA, var der også Womens March byer som i Oslo, Stockholm, Hamburg, Kampala, Buenos Aires  og Osaka.

Læs mere om Trumps første år som præsident her: Status på Trumps første år som præsident: Der vendt op og ned på USA og verden

7.000 kilometer “Havfrue” skal forbinde Danmark med USA

Fra 2019 skal Esbjerg være knudepunkt for en digital motorvej mellem USA og Nordeuropas data. Det skriver DR.

– Esbjerg bliver nu Europas centrum for, det vi kan kalde fremtidens infrastruktur. Vi bliver simpelthen stedet, hvor al datamæssig kommunikation vil være centreret, siger Tom Nielsen, direktør for Esbjerg Erhvervsudvikling.

Motorvejen løber gennem et 7.000 kilometer langt undersøisk fiberkabel med navnet “Havfruen”. Der er det irske firma Aqua Comms og et konsortie, med blandt andre it-sværvægterne Google og Facebook, der har valgt Esbjerg som “Havfruens” landgang. Kablet skal sikre, at den stigende mængde data vi allesammen bruger på at sende ting til hinanden, fortsat kan fungere.

Ikke alene sikrer kablet, at vi kan dele ting med resten af verden, kablet kan også give Danmark et forspring, når firmaer som Apple, Google, Facebook og Microsoft skal placere deres store datacentre. Sideløbende med Havfrue-projektet, arbejder et norsk firma på at etablere en lignende forbindelse mellem Esbjerg og Virginia Beach i USA under navnet Midgårdsormen.

havfruen, data, nordeuropa, usa, it, undersøisk, undervand, fiberkabel
“Havfruen” hedder det nye undervandskabel, der skal føre data fra USA til Nordeuropa gennem Esbjerg. (Foto:Andos_pics on Visual Hunt)

Flere dræbt i Taleban-angreb i Kabul

Mere end 30 mennesker meldes dræbt under Taleban-angreb på luksushotellet Intercontinental i Kabul, Afghanistans hovedstad. Der gik næsten et helt døgn, før situationen var under kontrol og angriberne dræbt. Det skriver Ritzau.

En højtplaceret kilde i de afghanske sikkerhedsstyrker siger, at dødstallet er over 30, og at det kan stige endnu mere. Blandt de døde er ansatte og hotellets gæster, men også soldater og politifolk, der var i kamp med fem angribere fra Taleban. Taliban selv siger, at formålet var dræbe udlændinge.

Omkring 150 personer blev reddet fra hotellet i løbet af natten, mens afghanske soldater kæmpede for at genvinde kontrollen over bygningen.

intercontinental hotel, kabul afghanistan, døde, sårede, dødstal, angreb, taleban
Det tog næsten et døgn at få kontrol over Intercontinental Hotel i Kabul. (foto: Ritzau Scanpix)

USA står op til lammet statsapparat efter udskudt afstemning

Samtidig med, at Donald Trump kunne fejre et år som USA’s præsident, lukkede det amerikanske statsapparat ned. Det sker, fordi Senatet stemte nej til et forslag om finansiering af det statslige budget natten mellem fredag og lørdag.

Uden et budget for statens penge, er der ikke penge til at holde den offentlige sektor kørende. Det betyder, at der ikke er nogen statsansatte, der kan møde op på arbejde, for et manglende budget betyder eksempelvis, at de ikke kan få udbetalt løn.

En af årsagerne til, at budgettet ikke kan stemmes igennem er den såkaldte Daca-ordning, som Barack Obama fik gennemført som præsident. Den sikrer, at børn af illegale invandrere har visse rettigheder i forhold til deres ophold i USA. Trump forsøger at få fjernet den ordning i anledning af, at han har beordret 200.000 illegale indvandrere deporteret fra USA.

Så længe demokraterne ikke har en garanti for, at Trump ikke opløser Daca-ordningen, vil de ikke stemme for statens nye finanslov. En ny afstemning om en midlertidig finanslov var sat til mandag klokken 7, men er nu udskudt til klokken 18.00 dansk tid. En lukket offentlig sektor er ikke noget nyt i amerikansk politik. Eksempelvis blokerede republikanerne for en ny finanslov, i oktober 2013, da Obama var præsident. Der gik 16 dage før statsapparatet igen fungerede. Det skriver TV2 og Ritzau.

Læs mere om sagen her: Trump tvinger op mod 200.000 til udvisning fra USA

dagens billede, usa, capital, capitol hill, washington, usa, politik
USA vågner op til en dag uden et fungerende statsapparat. (Foto: /ritzau/)

Nægter at betale beskyttelsespenge: Maskerede mænd raserer bageri

En bager og restaurant i Tingbjerg i København er flere gange blevet udsat for groft hærværk, angiveligt fordi ejeren nægter at betale beskyttelsespenge. Senest i nat har butikken fået smadret alle sine ruder. De var lige blevet sat i efter endnu et angreb.

– Der kom en mand og sagde, at der var nogle, der ville smadre Ali’s bageri, hvis ikke han betalte 100.000 kroner. Ali nægtede det, og så er butikken blevet smadret. Han har det rigtig skidt nu, fortæller Sohila Ghiasvand, der har hjulpet til som tolk i butikken Kaj Bageri til DR.

Politiet er nu ved at efterforske sagen.

politi, blå blink
En bagerbutik er flere gange udsat for hærværk i Tingbjerg. fordi ejeren ikke vil betale beskyttelsespenge. (Foto: /ritzau/)

100.000 grækere gik på gaden i vrede over nabolands navn

Søndag gik op mod 100.000 grækere på gaden i den nordgræske by Thessaloniki i protest over nabolandet Makedoniens navn. Landet Makedonien blev anerkendt af FN i 1993, men under det midlertidige navn Den Tidligere Jugoslaviske Republik Makedonien. Internationale institutioner bruger stadig det navn, selvom langt de fleste lande – herunder også Danmark – blot kalder landet Makedonien.

Men, landet Makedonien deler navn med Grækenlands næststørste region, og mange grækere opfatter åbenbart landenavnet Makedonien som et skjult krav på græske territorier i grænselandet – herunder storbyen Thessaloniki. De 100.000 græske demonstranter krævede derfor, at landet Makedonien skifter navn – et krav, der går helt tilbage til 1991, hvor landet Makedonien erklærede selvstændighed efter Jugoslaviens sammenbrud.

– Dagens budskab er hovedsageligt rettet mod græske politikere, der bruger navnet Makedonien og giver det væk uden skrupler. Vi opfordrer regeringen og især udenrigsminister Nikos Kotzias til at blive græsk-makedonske helte i stedet for at give navnet væk, siger Giorgos Tatsios, der er præsident for føderationen af makedonske kulturelle foreninger, til nyhedsbureauet AP.

Det er dog ikke kun navnet, der vækker vrede, også Makedoniens brug af det antikke græske symbol, en strålende sol, på deres flag, sætter græsk blod i kog, fordi symbolet forbindes med Alexander Den Store, der for mere end 2.000 år siden herskede over  det antikke græske rige Makedonien. Demonstrationen foregik derfor også foran en statue af den gamle hærfører.

–  Jeg er græsk-makedoner. Jeg kom til demonstrationen for at fortælle hele verden, at Makedonien er græsk. Vi vil råbe, så længe vi lever. Ingen kan tage navnet Makedonien ud af vores historie, som nogen gav deres blod for, siger den 42-årige demonstrant Kostas Konstantinides til AP. Det skriver TV2.

Ed Sheeran er forlovet

Mangt et pigehjerte brast i weekenden, da sangeren Ed Sheeran fortalte verden, at han er blevet forlovet.

I et opslag på Instagram fortæller sangeren, at han faldt på knæ for sin kæreste, Cherry Seaborn, kort før nytår, og fik altså et “JA” af sin kærlighed.

Parret mødte hinanden i gymnasiet, da de gik på Thomas Mills High School i Suffolk. Efter gymnasiet begyndte Sheerans karriere for alvor og tage fat, og imens han tog ud for at erobre musikverdenen, tog Seaborn til USA for at studere. I de år havde parret ikke kontakt med hinanden, men da nogle fælles venner arrangerede et møde for dem i New York blussede kærligheden op igen – og nu kan de altså snart kalde sig mand og hustru.

Nummeret “Perfect” som Ed Sheeran for tiden hitter med sammen med Beyoncé, skulle eftersigende handle om hans forlovede Cherry Seaborn. Der er ikke et øje tørt!

Dagens billede

Cataloniens seperatistleder har levet i eksil i Bruxelles siden oktober, efter han satte en afstemning igang, der skulle løsrive Catalonien fra Spanien. Afstemningen betragtes som ulovlig af den spanske regering. Puigdemont har opholdt sig i Belgien siden oktober, men lander her til morgen i Danmark, hvor han skal deltage i et debatarrangement på Københavns Universitet. Den spanske regering har bedt Danmarks regering om at anholde lederen og sende ham retur til Spanien. Det skriver DR.

Læs mere her: Forstå sagen: Hvad sker der med Spanien og Catalonien?

puigdemont, rajoy, regioner, historie, castillien, eu, demonstrationer, protest, valg, folkeafstemning, løsrivelse, franco, økonomi, bnp, penge, finanskrise, politivold, ulovligt, lovgivning, forfatning, spanien, catalonien, løsrivelse, selvstændighed, catalanere, spaniere, barcelona, madrid, centralregering, lokalregering, selvstyre, politik, indland, udland,
Den lokale præsident i Catalonien, Puigdemont, er en stærk fortaler for en løsrivelse fra Spanien. (Foto: /ritzau/)

· Mere fra samme kategori ·