Læs også:

Close
caroline thorsfelt, psykisk vold, fysisk vold, vold, parforhold, kæreste, kærlighed, voldsom kærlighed, kontrol, jalousi, magt, overvågning, trusler, nedbryde, nedgøre, svine til, behandling, ondskabsfuld, misbrug, bryd tavsheden, dialog mod vold, hjælp, unge, kærlighed, forelskelse, isolation, blogger, kæreste, børn, digital, sociale medier, facebook, messenger, venner, hjælp, støtte, hash, misbrug,

Caroline Thorsfelt blev udsat for psykisk vold: Jeg var hans marionetdukke

Mit liv  | 

Caroline Thorsfelt blev udsat for psykisk vold af sin kæreste og endte isoleret, kontrolleret og ulykkelig. Alligevel havde hun svært ved at sige fra. Caroline er langt fra den eneste. En ny undersøgelse viser nemlig, at flere unge har svært ved at sætte grænser for deres kærester

Hvad ville du gøre, hvis din kæreste kaldte dig tyk, ikke ville have, at du gik i byen med dine venner, eller altid ville vide, hvor du var? Det er eksempler på spørgsmål, som rigtig mange unge har svært ved at svare på. 

Det skyldes blandt andet, at det er en del af ungdommen at være ude og prøve sig selv og sine grænser af, men det kan også betyde, at dine grænser bliver overskredet.

Hvad gør du så, når du er ung, stormende forelsket og måske ikke helt ved endnu, hvordan du synes, man er kærester? For mange unge betyder det, at de ikke får sagt fra overfor deres kærlighed. Ifølge Bryd Tavsheden har omkring en tredjedel af unge svært ved at sætte grænser over for deres kæreste. Men det er vigtigt, at de gør det, for det kan være tegn på, at et forhold er på vej til at udvikle sig til psykisk vold.

Hvad er psykisk vold egentlig? Hvilke konsekvenser har det? Hvordan kan du forhindre det eller komme ud af det? Det har vi talt om med Isabella Wedendahl, generalsekretær i Bryd Tavsheden, og blogger Caroline Thorsfelt, der selv har været udsat for psykisk vold.

caroline thorsfelt, psykisk vold, fysisk vold, vold, parforhold, kæreste, kærlighed, voldsom kærlighed, kontrol, jalousi, magt, overvågning, trusler, nedbryde, nedgøre, svine til, behandling, ondskabsfuld, misbrug, bryd tavsheden, dialog mod vold, hjælp, unge, kærlighed, forelskelse, isolation, blogger, kæreste, børn, digital, sociale medier, facebook, messenger, venner, hjælp, støtte, hash, misbrug,
Caroline Thorsfelt blev udsat for psykisk vold. – Jeg var hans marionetdukke, fortæller hun. (Foto: Caroline Thorsfelt)

Læs mere: HelseMatilde: Kvinder skriver til mig, at de hader mig

Havde aldrig været så forelsket før

For otte år siden slog kærligheden benene væk under den dengang 18-årige Caroline Thorsfelt.

– Vi arbejdede sammen, og jeg havde kendt ham længe, inden vi blev kærester.Han var så flot, og alle piger ville have ham. Pludselig fik han øje på mig. Alle komplimenterne og de rosende ord gjorde min krop til smør. Jeg kunne ikke gøre noget, han skulle bare være min, fortæller Caroline om sin første rigtig store kærlighed.

– Jeg inviterede ham med til min 18 års fødselsdag. Vi festede hele natten og kyssede. Aftenen var magisk. Der gik ikke mere end nogle dage, så var vi kærester. Han var så sød og god og rar. Vi havde det sjovt sammen, han forkælede mig og roste mig og min krop. Vi havde fantastisk sex. Der var ikke det, der ikke var perfekt. Det var en helt filmisk kærlighed. En ud af kroppen-oplevelse, uddyber hun.

caroline thorsfelt, psykisk vold, fysisk vold, vold, parforhold, kæreste, kærlighed, voldsom kærlighed, kontrol, jalousi, magt, overvågning, trusler, nedbryde, nedgøre, svine til, behandling, ondskabsfuld, misbrug, bryd tavsheden, dialog mod vold, hjælp, unge, kærlighed, forelskelse, isolation, blogger, kæreste, børn, digital, sociale medier, facebook, messenger, venner, hjælp, støtte, hash, misbrug,
Caroline Thorsfelt blogger og har blandt andet fokus på tabubrydninger. (Foto: Caroline Thorsfelt.)

Tusindvis af unge udsættes for fysisk og psykisk vold

Rapporten Vold og seksuelle overgreb mod børn og unge i Danmark 2016 fra Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI) konkluderer, at hver sjette 8. klasses-elev har været udsat for vold i hjemmet i løbet af det seneste år. Det svarer til hver tredje-fjerde elev i hver klasse. Det er lige så skadeligt at være vidne til vold i familien, som det er selv at blive udsat for vold.

Rapporten viser, at 3,7 procent af unge mænd mellem 16 og 24 år bliver udsat for fysisk, psykisk og/eller seksuel vold hvert år. Det samme gælder for 6,5 procent af unge kvinder, der hvert år bliver udsat for fysisk, psykisk og/eller seksuel vold. Cirka 12.500 unge mellem 16 og 24 år udsættes hvert år for psykisk vold af en kæreste. 7.500 af dem er kvinder, og 5.000 er mænd.

SFI’s rapport støttes af tal fra undersøgelsen Kærestevold i Danmark 2012 fra Statens Institut for Folkesundhed, Syddansk Universitet, og en ny holdningsundersøgelse fra Epinion viser også, at cirka hver tredje unge i alderen 16-24 år synes, at det er svært at sætte grænser i et forhold.

Undersøgelsen viser også, at omkring 22 procent af de unge kvinder har været i forhold, hvor de synes, at deres grænser er blevet overtrådt fysisk af deres kæreste, og omkring 33 procent har oplevet, at deres grænser er blevet overtrådt psykisk.

Undersøgelsen viser også, at op mod 18 procent af de unge mænd har været i forhold, hvor de synes, deres grænser er blevet overtrådt enten fysisk eller psykisk.

caroline thorsfelt, psykisk vold, fysisk vold, vold, parforhold, kæreste, kærlighed, voldsom kærlighed, kontrol, jalousi, magt, overvågning, trusler, nedbryde, nedgøre, svine til, behandling, ondskabsfuld, misbrug, bryd tavsheden, dialog mod vold, hjælp, unge, kærlighed, forelskelse, isolation, blogger, kæreste, børn, digital, sociale medier, facebook, messenger, venner, hjælp, støtte, hash, misbrug,
Isabella Wedendahl er generalsekretær i Bryd Tavsheden. (Foto: Bryd Tavsheden)

Læs også: Stort interview med Irina the Diva: Jeg har knoklet for alt, jeg har opnået

Græd sig gennem Klovn the Movie

De første to måneder af sit parforhold svævede Caroline Thorsfelt på en lyserød sky. Hun kunne ikke spise, kunne ikke tænke og kunne ikke sove. Hun var ramt hårdt, og alt i Carolines verden handlede om hendes kæreste. Men lykken fik sit første skår efter to måneder, hvor det unge par skulle i biografen.

– Vi var i Cinemaxx på Fisketorvet, hvor vi skulle se Klovn the Movie. Pludselig kommer en pige gående meget direkte imod os. Hun går helt op i ansigtet på mig og siger, “hvad laver du sammen med ham?”. Jeg sagde, at jeg var kærester med ham. Det synes hun var underligt, for det var hun også. Hun viste mig billeder af dem sammen i hans seng. Mine indvolde vendte sig inde i mig.

Caroline Thorsfelt fortæller, at der efterfølgende udspillede sig en scene der på Fisketorvet.

– Han fik mig til at vente på ham, mens han gik hen og talte med den anden pige. Han fik gejlet hende ned, og forklarede mig, at hun var syg, at de havde været sammen før, men ikke var det mere, og at der var noget galt med hende, og at hun ikke kunne komme over ham.

– Jeg vidste nok godt, at det ikke hængte sådan sammen, men jeg ville tro på ham. Han syntes, at vi skulle gå ind og se filmen, og jeg havde ikke lyst. Jeg vidste godt, at det ikke var rigtigt, hvad han sagde, men jeg kunne ikke gå min vej. Jeg græd og græd til den her film, hvor alle andre grinte. Han var så pinlig over mig og syntes, det var flovt. Han havde jo fortalt mig, hvordan tingene han sammen, fortæller Caroline.

Derfra gik det galt.

caroline thorsfelt, psykisk vold, fysisk vold, vold, parforhold, kæreste, kærlighed, voldsom kærlighed, kontrol, jalousi, magt, overvågning, trusler, nedbryde, nedgøre, svine til, behandling, ondskabsfuld, misbrug, bryd tavsheden, dialog mod vold, hjælp, unge, kærlighed, forelskelse, isolation, blogger, kæreste, børn, digital, sociale medier, facebook, messenger, venner, hjælp, støtte, hash, misbrug,
Ligestillingsministeren sætter fokus på psykisk vold og Bryd Tavsheden og Caroline Thorsfelt støtter op om kampagnen. (Foto: Caroline Thorsfelt.)

Psykisk vold efterlader ikke fysiske ar

Isabella Wedendahl fra Bryd Tavsheden forklarer, at psykisk vold først og fremmest er en voldstype, man ikke kan se.

– Du kan ikke dokumentere psykisk vold på samme måde, som du kan med fysisk vold, hvor du kan se de blå mærker eller den brækkede næse. Psykisk vold er at blive nedgjort i ord og handling. Det kan være lige fra, at man får silent treatment, til at kæresten pludselig ikke synes, at det er en god ide, at du skal ud at spille fodbold med vennerne, selv om du har gjort det de sidste 10 år, fortæller generalsekretæren.

– Psykisk vold er at blive svinet til og få at vide, at man er dum, en bitch og luder, og når du hele tiden får at vide, at du ikke er god nok. Man bruger psykisk vold til at have magt, kontrol og manipulere noget, og det gør, at troen på, at du er noget værd, bliver nedbrudt, uddyber Isabella Wedendahl.

Hun fortæller videre, at mange lader deres grænser blive overtrådt, fordi de ikke vil være den dumme kæreste, kællingen eller vatpikken, og derfor forsøger de at behage den anden part, så personen ikke bliver sur.

– Det er en vekselvirkning mellem at være fantastisk, og så bliver det gradvist dårligt. Fordi du er forelsket og kender den fantastiske side af din kæreste, så tester og tilpasser du dig hele tiden: “Hvor er personen henne mentalt i dag? Hvordan skal jeg opføre mig, så vi ikke ender i et skænderi?” Det er der, psykisk vold bliver voldsom, for du glemmer at mærke dig selv.

Ligestillingsministeren står bag en kampagne mod vold i parforhold, som Bryd Tavsheden og Dialog mod Vold støtter op om. Se den her:

https://www.youtube.com/watch?v=WWIFfXrJOV4&t=18s

Se også: Se filmen: Embrace viser, hvor skøre og skadelige idealer om kroppen er

Blev stille og roligt afskåret fra familie og venner

Efter den katastrofale biograftur begyndte tingene at gå ned ad bakke for det unge kærestepar.

– Han syntes, det var en god ide, at jeg droppede mit studie, for så kunne vi være sammen hele tiden. Så det gjorde jeg. Vi var begge på kontanthjælp og havde ikke rigtig nogen penge. Dem, vi havde, brugte vi på Christiania. Jeg har aldrig brudt mig om at ryge hash, men det syntes han, at jeg skulle gøre. Hele det år er en tåge for mig. Vi levede af junk food og vodka. Det var ret sygt, forklarer Caroline og fortsætter.

– Jeg blev stille og roligt afskåret fra mine venner og familie. Han ville helst ikke have, at jeg lavede noget, gik ud eller var sammen med mine veninder, men han måtte godt gå ud med sine venner. Jeg skulle bare blive derhjemme, for det var fedt, at jeg var der, når han kom hjem.

Caroline Thorsfelt forklarer, at selv om hun blev afskåret fra sin omgangskreds, så var det som sådan ikke noget, som folk omkring hende lagde mærke til.

caroline thorsfelt, psykisk vold, fysisk vold, vold, parforhold, kæreste, kærlighed, voldsom kærlighed, kontrol, jalousi, magt, overvågning, trusler, nedbryde, nedgøre, svine til, behandling, ondskabsfuld, misbrug, bryd tavsheden, dialog mod vold, hjælp, unge, kærlighed, forelskelse, isolation, blogger, kæreste, børn, digital, sociale medier, facebook, messenger, venner, hjælp, støtte, hash, misbrug,
Caroline Thorsfelt blev udsat for psykisk vold af sin ekskæreste. Blandt andet kaldte han hende tyk. (Foto: Caroline Thorsfelt.)

– Han var et spejl. Han viste det, man gerne ville se. Alle troede, at vi havde det mest perfekte og glamourøse forhold, for det viste vi udadtil, og jeg levede i den her rus af lykke, og troede at det var rigtigt og godt. Han var også dygtig til at sørge for at komme til de arrangementer, der var vigtige, og der spillede han rollen som den overskudsagtige og søde kæreste.

Selv om kæresten snørede mange i Carolines omgangskreds, var der dog en person, der i stigende grad blev bekymret, nemlig Carolines bedste veninde.

– Jeg kan huske, at han havde drevet mig så langt ud, at jeg sad og drak mig stiv alene hjemme hos min mor. Jeg ringede til min veninde og tudbrølede. Jeg sagde, at jeg ikke ville være sammen med ham mere, men jeg havde alle de her følelser. Min veninde sagde, at jeg skulle gå fra ham, men det kunne jeg ikke. Der var et lille bitte vindue, der var åbent i kort tid. Det var den åbning, jeg skulle være hoppet ud af, men så lukkede det sig igen. Han skulle bare kigge på mig eller sige en sød ting, så var jeg tryllebundet igen.

caroline thorsfelt, psykisk vold, fysisk vold, vold, parforhold, kæreste, kærlighed, voldsom kærlighed, kontrol, jalousi, magt, overvågning, trusler, nedbryde, nedgøre, svine til, behandling, ondskabsfuld, misbrug, bryd tavsheden, dialog mod vold, hjælp, unge, kærlighed, forelskelse, isolation, blogger, kæreste, børn, digital, sociale medier, facebook, messenger, venner, hjælp, støtte, hash, misbrug,
Caroline Thorsfelt var 18 år, da hun mødte den store kærlighed. Han viste sig senere at være skidt for hende. (Foto: Caroline Thorsfelt.)

Se også: Det drænende venskab: Sarah fortæller – derfor slog jeg op med min veninde

Alle kan udøve psykisk vold

Isabella Wedendahl forklarer, at der ikke findes en profil for de mennesker, der udøver psykisk og fysisk vold.

– Det, vi dog kan sige er, at der ofte er tale om mennesker, der selv er vokset op med en eller anden form for vold eller andet omsorgssvigt. I Bryd Tavsheden hører vi ofte historier om et ungt menneske, der møder en pige eller dreng, der er lidt spændende: Den farlige type, der er vokset op under kummerlige forhold. Her tror den unge, der selv har fået en masse kærlighed gennem hele livet, at får den anden kærlighed nok, så skal vedkommende nok blive god igen, siger generalsekretæren.

– Andre gange er der tale om to mennesker, der i bund og grund ikke er et godt match. De kan begge have oplevelser med fra barndommen eller tidligere forhold, og der kan også bare være en kemi, der er dårlig og fantastisk på samme tid. Der er også situationer, hvor det andet menneske trigger noget i partnerens adfærd, så partneren bliver kontrollerende eller forsøger at udøve en forkert magt. Og det er noget, vi ser i alle sociale lag.

Ligestillingsministeren står bag en kampagne mod vold i parforhold, som Bryd Tavsheden og Dialog mod Vold støtter op om. Se den her:

https://www.facebook.com/voldkanforekomme/videos/2037748363170446/

Ros blev til ris

Caroline og kæresten fortsatte ned af deres vaklende vej sammen. Hver gang Caroline fik nok og gjorde anledning til at rive sig fri fra ham, kom den søde kæreste tilbage.

– Han havde en magt over mig. Når han sagde “vent”, så ventede jeg. Når han sagde, at det var sådan, tingene hang sammen, så var det sådan. Hver gang han opdagede, at jeg var på vej væk, undskyldte han, fortalte om sin forfærdelige barndom og om sin syge mor. Jeg så ham som fuglen med den knækkede vinge og tænkte, at jeg kunne redde ham.

Imens tog kontrollen til mellem Caroline og kæresten. Deres usunde livsstil havde sat sig på Carolines krop i form af ganske få kilo. Alligevel syntes kæresten, at han ville pointere det.

– De rosende ord blev forvandlet til ubehag. Jeg havde taget på, og jeg skulle være glad for, at jeg var så heldig, at han gad at være sammen med mig, når jeg så ud, som jeg gjorde.

caroline thorsfelt, psykisk vold, fysisk vold, vold, parforhold, kæreste, kærlighed, voldsom kærlighed, kontrol, jalousi, magt, overvågning, trusler, nedbryde, nedgøre, svine til, behandling, ondskabsfuld, misbrug, bryd tavsheden, dialog mod vold, hjælp, unge, kærlighed, forelskelse, isolation, blogger, kæreste, børn, digital, sociale medier, facebook, messenger, venner, hjælp, støtte, hash, misbrug,
Caroline Thorsfelts kæreste brugte psykisk vold til at nedbryde hende. (Foto: Caroline Thorsfelt.)

Læs også: Kære eks: Tak, fordi du forlod mig

Overvågede Caroline på en ferie

Samtidig var kæresten utro. Caroline Thorsfelt fortæller, at der flere gange kom piger hjem og bankede på vinduerne i lejligheden. Til gengæld blev Caroline Thorsfelt overvåget. Når hun fik lov til at tage i byen, skulle kæresten påpege, at han kendte alle dørmænd i København, så han ville vide det, hvis Caroline trådte ved siden af. Kærestens overvågning blev særligt tydelig under en ferie.

– Jeg havde booket en ferie i Sunny Beach sammen med syv veninder, før jeg mødte min kæreste. Han var stiktosset og sagde, at hvis jeg bare så meget som kiggede på anden mand, så ville han finde ud af det. Jeg blev forvandlet til en person, jeg ikke havde set før. Var der en mand, der kiggede på mig, gik jeg amok. Jeg var så uhøflig over for alle hankønsvæsener, fordi jeg frygtede, at nogen ville sige noget til nogen, og at min kæreste ville få det at vide, siger Caroline.

En dag på ferien ringede kæresten hende op.

– Han sagde, at jeg havde været ham utro. Det vidste han, fordi han havde venner dernede, der holdt øje med mig. De havde set mig forlade et diskotek med en mand. Det, de ikke vidste var, at den mand var min barndomsven. Vi var begge blevet væk fra vores venner i byen og gik sammen rundt for at finde dem.

– Jeg var så ulykkelig og ked af det. Min kæreste fik kørt hele skylden over på mig. Tænk, at han gad at være sammen med sådan en som mig, sagde han. Jeg tiggede og bad ham om at tilgive mig, som om jeg havde gjort noget galt. Det sørgelige var, at imens jeg var i Sunny Beach, flyttede han sammen med en anden pige i den lejlighed, vi boede i sammen.

caroline thorsfelt, psykisk vold, fysisk vold, vold, parforhold, kæreste, kærlighed, voldsom kærlighed, kontrol, jalousi, magt, overvågning, trusler, nedbryde, nedgøre, svine til, behandling, ondskabsfuld, misbrug, bryd tavsheden, dialog mod vold, hjælp, unge, kærlighed, forelskelse, isolation, blogger, kæreste, børn, digital, sociale medier, facebook, messenger, venner, hjælp, støtte, hash, misbrug,
Caroline Thorsfelt blogger i dag og læser samtidig til pædegog. (Foto: Caroline Thorsfelt)

Digitaliseringen gør kontrollen nemmere

Isabella Wedendahl fra Bryd Tavsheden siger, at det er svært at vurdere, om der er en stigning i antallet af børn og unge, der udsættes for fysisk- og psykisk vold, fordi der er store mørketal inden for området. Hun ser dog et skifte i den måde, volden kan udføres på.

– Den digitale udvikling giver muligheder for at gøre nogle ting, der er enormt krænkende for mennesker: Deling af billeder, mobning og seksuelle krænkelser er nogle af de ting. Det foregår mellem venner, bekendte, kærester, ekskærester, så der er helt klar noget, der gør det nemt at bruge sociale medier til at overvåge og kontrollere sin kæreste, fortæller hun.

Isabella Wedendahl forklarer videre, at jalousi ofte er en katalysator i sager om kontrol.

– Jeg tror ikke, jeg kender nogen, der ikke på et eller andet tidspunkt i deres ungdomsliv har oplevet den her frygt for at miste. “Hvorfor taler han med hende?” “Hvorfor danser hun med ham?” Den der snert af jalousi og de digitale muligheder gør, at man eksempelvis kan tiltuske sig kærestens koder og se, hvad vedkommende har skrevet på Facebook og Messenger.

– Spørgsmålet er, om den digitale verden også gør, at vi gør noget, som vi ellers af etiske og moralske årsager ved ikke er i orden og derfor normalt ikke ville gøre? Hvis noget er nemmere, som eksempelvis at overvåge via sociale medier, så kommer man hurtigere til at overskride grænser for, hvad der er okay. Eksempelvis kan folk finde på at svine hinanden til på Facebook, men ville aldrig gøre det, hvis personen stod foran dem. Vi ved endnu ikke om digitaliseringen skubber til den udvikling.

Ligestillingsministeren står bag en kampagne mod vold i parforhold, som Bryd Tavsheden og Dialog mod Vold støtter op om. Se den her:

https://www.youtube.com/watch?v=DVOkocUvtHA

Se også: Blogger Josefine Valentin: Botox burde ikke være tabu

Kom endelig væk

Efter lidt over et år sammen med kæresten fik Caroline Thorsfelt et job som pædagogmedhjælper.

– Det var helt fantastisk. Efter at have levet af kontanthjælp, dårlig sovs fra Føtex og hash i et år, var det vidunderligt at stå op til noget. At have mennesker, der forventede noget af en, og børn, der gav mig ubetinget kærlighed. Pludselig var der mennesker, der ikke vidste, hvad jeg kom fra, og de så mig for mig, fortæller Caroline.

Hun knyttede sig især til en af sine kollegaer. Han spurgte nemlig ind til, hvordan Caroline egentlig gik og havde det, og stille og roligt åbnede hun op. Kæresten derhjemme var ikke begejstret for Carolines nye job og bekendtskaber. En decemberaften kulminerede det hele.

– Der var julefrokost på arbejdet, og han ville ikke have, at jeg tog med. Det gjorde jeg alligevel, og det var skidehyggeligt og sjovt, lige indtil han ringede og sagde, at han var helt ude at skide. Han kunne ikke love, hvad der ville ske, fortæller Caroline.

caroline thorsfelt, psykisk vold, fysisk vold, vold, parforhold, kæreste, kærlighed, voldsom kærlighed, kontrol, jalousi, magt, overvågning, trusler, nedbryde, nedgøre, svine til, behandling, ondskabsfuld, misbrug, bryd tavsheden, dialog mod vold, hjælp, unge, kærlighed, forelskelse, isolation, blogger, kæreste, børn, digital, sociale medier, facebook, messenger, venner, hjælp, støtte, hash, misbrug,
Et job og nye kollegaer blev første skridt væk fra den psykiske vold for Caroline Thorsfelt. (Foto: Caroline Thorsfelt)

Hun stopper i sin fortælling, da det går op for hende, at hun faktisk har fortrængt denne del af historien med sin tidligere kæreste. Hun bliver tydelig rørt, inden hun fortsætter.

– Jeg fandt ham på en sidegade på Amagerbrogade, hvor han gik og smadrede sidespejle. Der blev jeg virkelig bange. Han var så psykisk ustabil. Der begyndte det at gå op for mig, at jeg ikke kunne gøre noget som helst for at hjælpe ham. 

Caroline besluttede sig for at gå fra sin kæreste i foråret.

– Med hjælp fra min kollega var mit vindue stille og roligt blevet større, og til sidst turde jeg hoppe ud af det. Jeg mødte min kæreste på en bænk på Christianshavn. Jeg prøvede at sige det på en pæn måde, og som forventet gik han helt amok. Jeg var latterlig, tænk at han havde brugt tid på at kneppe mig, og han havde haft alle de her piger i mellemtiden. Jeg blev så ked af det.

– Så ændrede han taktik og blev sårbar og sagde, at han ville savne mig, og jeg var så skøn. Jeg blev blød som smør og tiggede om fortrydelse, men så ændrede han taktik igen og sagde, at jeg ikke var god for ham, når jeg ikke vidste, hvad jeg ville. Så sagde han noget med, at det her kapitel måske var slut, men at vi havde en hel bog, der skulle skrives om os. Så kyssede han mig og gik. Jeg sad tilbage og følte mig verbalt voldtaget. Der var intet tilbage af mig.

caroline thorsfelt, psykisk vold, fysisk vold, vold, parforhold, kæreste, kærlighed, voldsom kærlighed, kontrol, jalousi, magt, overvågning, trusler, nedbryde, nedgøre, svine til, behandling, ondskabsfuld, misbrug, bryd tavsheden, dialog mod vold, hjælp, unge, kærlighed, forelskelse, isolation, blogger, kæreste, børn, digital, sociale medier, facebook, messenger, venner, hjælp, støtte, hash, misbrug,
Bruddet med kæresten var hårdt for Caroline. (Foto: Caroline Thorsfelt)

Man skal selv ville væk

Årsagerne til at nogen vælger at blive i et forhold med fysisk eller psykisk vold kan være mange. En ting er dog sikkert: Det er svært at få nogen ud af et voldeligt parforhold, hvis de ikke selv ønsker det.

– Der går lang tid, før man bliver klar over, at det ikke er godt. Der er dem, der siger fra efter første slag, men der er desværre også dem, der kommer virkelig langt ud, hvor det bliver meget slemt. I starten, hvor forelskelsen stadig er stor, vil jalousi, kontrol og udbrud måske blive set lidt som en kærlighedserklæring, og det er da smigrende, at der er nogen, der vil gå til ved tanken om at miste dig, siger Isabella Wedendahl.

Det er også et spørgsmål om, at vold er tabu, og i unges tilfælde kan omverdenens meninger også være vigtige for, hvor langt man lader sin kæreste gå.

– Siger man fra, når man endelig er blevet kærester med ham den lækre fyr, som alle gerne vil være kæreste med? Når man er ung, og særligt i dag med sociale medier, er der fokus på det perfekte liv, og at tingene ser godt ud udadtil. Der kan være fare for, at man lige netop ikke mærker sine grænser, vurderer Isabella Wedendahl.

Den verden, vi lever i i dag, har ingen forskrifter, du skal tage ansvar for egen læring og tage ansvar for at finde ud af, hvad der er vigtigt for dig. Der er også den her ide om, at man kun udvikler sig ved at komme ud af sin comfort zone. Når man så også er ung og søgende for egne grænser, kan det være sværere at mærke sig selv i situationer med fysisk og psykisk vold, og du kan forveksle udvikling med en grænse, der ikke skulle have været overtrådt, vurderer generalsekretæren.

https://www.facebook.com/brydtavsheden/photos/a.10152020561830328.895145.337166195327/10159582318075328/?type=3&theater

Sad fast med snore

Den dag på bænken på Christianshavn var sidste gang, Caroline Thorsfelt så sin kæreste. Ugen efter hentede hun sine ting. Han skulle have været hjemme, men var det ikke. Caroline og kæresten havde taget nogle billeder, der kun var for dem, og hun skulle være sikker på, at han ikke beholdt dem.

– Jeg fandt en mappe på computeren, en slags “scoremappe of the year”. Der var virkelig mange piger i den mappe, det var en ulækker sejrsbog. Det var simpelthen så ynkeligt. Jeg slettede alt, tog mine ting, lagde nøglen på bordet og gik.

Selv om Caroline var færdig med kæresten, sad han stadig i hende.

– Jeg havde været en marionetdukke for ham, og alle hans snore sad stadig fast i mig. Når jeg så en lyshåret mand på gaden, fik jeg tics i kroppen. Jeg hørte af og til historier om ham, og jeg havde brug for at vide, at han havde det dårligt. Min selvtillid var ødelagt, og jeg gik ned med en depression. Jeg havde ingen tillid til mænd, mig selv eller noget som helst.

–Med tiden begyndte jeg at leve mit liv igen. Jeg begyndte at træne igen, og da han kommenterede på et billede “det var også på tide, tykke”, slettede jeg ham som Facebook-ven. Jeg fandt også ud af, at han havde lavet mine indstillinger på Facebook om, sådan så folk ikke kunne finde mig, og jeg ikke ville få det at vide, hvis nogen anmodede om venskab. 

caroline thorsfelt, psykisk vold, fysisk vold, vold, parforhold, kæreste, kærlighed, voldsom kærlighed, kontrol, jalousi, magt, overvågning, trusler, nedbryde, nedgøre, svine til, behandling, ondskabsfuld, misbrug, bryd tavsheden, dialog mod vold, hjælp, unge, kærlighed, forelskelse, isolation, blogger, kæreste, børn, digital, sociale medier, facebook, messenger, venner, hjælp, støtte, hash, misbrug,
Caroline Thorsfelt er rykket videre fra sin fortid med psykisk vold. Det har taget hende lang tid. (Foto: Caroline Thorsfelt)

Se mere: Danske Linnea Berthelsen fra Stranger Things: Jeg elsker Kali, men jeg ville aldrig invitere hende hjem på vin og ost

Tog flere år at komme videre

Caroline begyndte på HF igen og begyndte at læse til pædagog. Her mødte hun en mand. Han havde aldrig haft en kæreste, havde kun været sammen med få piger og havde ingen pigevenner.

Vi var sammen i tre år, og han var fantastik, han var god, han var tryg, han var lige præcis den, jeg havde brug for. Det var først, da jeg mødte min nuværende kæreste, at følelserne fra mit gamle forhold blev trigget i mig igen.

I dag fylder Caroline 26 år. Det er otte år siden, at hendes mareridt begyndte, og selv så mange år efter er hun stadig påvirket af det, der skete med hendes første kærlighed. Hun har fået en ny kæreste, som hun har været sammen med i lidt over halvandet år. Ligesom hendes første kæreste har han haft mange kærester og har mange veninder. 

– Det gik op for mig, at utrygheden og frygten sidder i mine nervebaner. Jeg stolede ikke på min nye kæreste, men jeg var nødt til det, hvis jeg ville være sammen med ham. Jeg var nødt til at tage en beslutning om, at jeg ikke ville lade idioten fra min fortid påvirke min nutid. Heldigvis er min nuværende kæreste god til at snakke med mig om tingene, og jeg stoler på ham i dag.

– I dag kan jeg tale om det, hvis jeg føler mig utryg eller jaloux. Jeg skammer mig heller ikke længere over, hvad der skete i min fortid. Det er ikke min skyld, at jeg blev udsat for psykisk vold, men det er mit ansvar at komme videre. 

caroline thorsfelt, psykisk vold, fysisk vold, vold, parforhold, kæreste, kærlighed, voldsom kærlighed, kontrol, jalousi, magt, overvågning, trusler, nedbryde, nedgøre, svine til, behandling, ondskabsfuld, misbrug, bryd tavsheden, dialog mod vold, hjælp, unge, kærlighed, forelskelse, isolation, blogger, kæreste, børn, digital, sociale medier, facebook, messenger, venner, hjælp, støtte, hash, misbrug,
I dag har Caroline Thorsfelt en ny kæreste, som hun kan tale om tingene med. (Foto: Caroline Thorsfelt)

Se også: Interview med Ida Marie Nielsen: Det har jeg lært af Vikings

Vær åben, hvis nogen beder om hjælp

Der er en række ting, du kan gøre, hvis du selv bliver udsat for fysisk eller psykisk vold, eller hvis du kender nogen, der gør.

– Uanset hvad, er det vigtigt at tale med nogen. Det er afgørende at sætte ord på oplevelsen, bryde tavsheden, bryde tabuet og på den måde få hjælp. Du kan henvende dig anonymt til Bryd Tavsheden, Dialog mod Vold eller lignende organisationer og prøve det af, uden det involverer dem, du kender. Du kan også tale med dine forældre, en lærer eller en anden person, som du føler dig tryg med, siger Isabella Wedendahl.

Hvis nogen henvender sig til dig, og fortæller, at de er udsat for vold, har Isabella Wedendahl også nogle råd til dig.

– Det er vigtigt, at du er i stand til at lytte, hvis nogen henvender sig til dig, for modtagelsen kan være afgørende for, om personen åbner op eller lukker i igen. Den fordømmende modtagelse er sjældent særligt god. Derfor er det vigtigt at stille åbne spørgsmål: “Hvordan har du det, når han gør sådan her?” “Hvordan har du det, når hun siger, du ikke dur til noget?” “Hvad gør det ved dig?” “Hvad har du lyst til?” “Hvad har du brug for, at jeg gør?”

caroline thorsfelt, psykisk vold, fysisk vold, vold, parforhold, kæreste, kærlighed, voldsom kærlighed, kontrol, jalousi, magt, overvågning, trusler, nedbryde, nedgøre, svine til, behandling, ondskabsfuld, misbrug, bryd tavsheden, dialog mod vold, hjælp, unge, kærlighed, forelskelse, isolation, blogger, kæreste, børn, digital, sociale medier, facebook, messenger, venner, hjælp, støtte, hash, misbrug,
Caroline Thorsfelt håber, at hendes historie kan hjælpe andre. (Foto: Caroline Thorsfelt)

– Det er en proces, den anden person skal igennem, for vi andre kan aldrig tage beslutningen, vi kan ikke gå processen igennem. Du skal heller ikke give ultimatummer, for så risikerer du, at du bliver lukket ude. Det kan være en lang og sej proces at bryde med en voldelig kæreste, og hvis det er et meget forelsket ungt menneske, så vil han eller hun forsvare kæresten med næb og klør, også selv om det er forkert. Så vær tålmodig, og vær medvandrer, siger Isabella Wedendahl.

De råd bakker Caroline Thorsfelt op om.

– Jeg kunne mærke, at jeg ikke var mig selv. Han ønskede ikke, at jeg skulle være den, jeg var, og jeg lod ham forme mig. Jeg skulle have handlet på det, men den alder, jeg havde, gjorde mig sårbar, og kærligheden gjorde det svært at se klart. Det vigtigste er at være tro mod den, du er, og huske, at det aldrig er forkert at sige “nej, det har jeg ikke lyst til”.

– Det er kun dig, der ved, hvornår dine grænser er overtrådt, så vær ikke bange for dine følelser og for at vise, hvem du er, også selv om det er svært, når du står midt i det. Det vigtigste er, at du husker, at det ikke er din skyld. Du kan ikke tage skylden for, hvordan andre mennesker behandler dig, men du må tage ansvar for, hvordan du vil behandles.

Du kan følge Caroline Thorsfelt på hendes blog, hendes Facebook og på InstagramDu kan læse mere psykisk og fysisk vold, tage en test og finde viden om Bryd Tavsheden her, Dialog mod Vold her og læse mere om kampagnen som ligestillingsministeren står bag her.

caroline thorsfelt, psykisk vold, fysisk vold, vold, parforhold, kæreste, kærlighed, voldsom kærlighed, kontrol, jalousi, magt, overvågning, trusler, nedbryde, nedgøre, svine til, behandling, ondskabsfuld, misbrug, bryd tavsheden, dialog mod vold, hjælp, unge, kærlighed, forelskelse, isolation, blogger, kæreste, børn, digital, sociale medier, facebook, messenger, venner, hjælp, støtte, hash, misbrug,
Hold fast på dine følelser og grænser, råder Caroline Thorsfelt. (Foto: Caroline Thorsfelt)

· Mere fra samme kategori ·