Læs også:

Close
udskydelse af menstruation, p-piller, cyklus, sundhed, blødning, livmoder

Udskydelse af menstruation: Hvordan gør du, og er det farligt?

Sundhed  | 

Har du også overvejet at udskyde din menstruation, men haft svært ved at lure, hvordan og hvorledes? Og om det er farligt? Det og mange andre spørgsmål besvares her

Du har med sikkerhed overvejet at udskyde din menstruation minimum en gang eller 100, siden du fik den. Det kan være, fordi du ved, den kommer, mens du er på ferie, eller fordi du måske er en af dem, der lider af voldsomme menstruationssmerter. Årsagen til behovet for udskydelse af menstruation er egentlig ligemeget, der er bare nogle få ting, du skal være opmærksom på, inden du vælger at gøre det.

MY DAILY SPACE har talt med Annemette Lykkebo, ledende overlæge på afdeling for kvindesygdomme og fødsler på Kolding sygehus, for at blive klogere på, præcis hvordan udskydelse af menstruation fungerer, hvad du skal være særligt opmærksom på, og om det er farligt.

Læs også: Præventionsbattle: Hvad er bedst? P-piller eller spiral? 

udskydelse af menstruation, blødning, p-pille, kvinde, cyklus, livmoder
Siden vi begyndte på p-piller, har vi fået at vide, at vi skal tage dem i tre uger for så at holde en uges pause, hvor vi menstruerer. Men sådan er det ikke nødvendigvis længere. (Foto: Pexels)

Spring din menstruation over med p-piller

Det er faktisk utrolig nemt og overskueligt at udskyde sin menstruation, da det eneste, det kræver, er, at du ikke holder den sædvanlige pause med dine p-piller, når du har taget pillerne i de tre uger, som der er til i en pakke. Kort sagt vil det sige, at du bare skal begynde på en ny pakke, når du ikke har flere piller tilbage i din nuværende.

Læs også: Hvad er bedst: P-piller eller spiral?

Dog er der en ting du, ifølge Annemette Lykkebo, skal være opmærksom på:

– Du kan udskyde din menstruation med langt de fleste piller, men der er nogle piller, der ikke er egnet til det. Der findes flere forskellige slags p-piller, og dem, der bruges til udskydelse af menstruation, skal indeholde det samme hormon i alle p-piller i pakken.

– Langt det fleste har det, men nogle adskiller sig. Så det er vigtigt at være opmærksom på, om de p-piller, du får, er egnet til det her.

udskydelse af menstruation, blødning, pletblødning, spring over, kvindekroppen, cyklus
Der findes mange forskellige p-piller på markedet, men hvis du leder efter dem, der kan anvendes til udskydelse af menstruation, skal du være opmærksom på hormonindholdet. (Foto: Pexels)

Læs også: Symptomer på skedesvamp: Oplever du ulidelig kløe, svie og rødme?

Du behøver ikke bløde hver måned

Der er i mange år blevet rådgivet om, at man altid skal have sin menstruation reglmæssigt, når man er på p-piller. Men det er ikke tilfældet længere, og ifølge Annemette Lykkebo er det faktisk en myte, at du skal have en blødning hver eneste måned, for det behøver du overhovedet ikke, fortæller hun:

– Da man lavede p-pillerne i sin tid, tænkte man, at man ville efterleve den naturlige cyklus. Normalt i en cyklus bliver livmoderslimhinden tyk, således at den er klar til at modtage et æg, hvis man bliver befrugtet. Men hvis ægget ikke bliver befrugtet, så skubber livmoderen den tykke slimhinde ud, og det er så det, der er menstruationen.

udskydelse af menstruation, menstruation, blødning, pletblødning, p-piller, sundhed, valg, kvindekroppen
Annemette Lykkebo forklarer, at man kan forestille sig livmoderen som en ballon. (Foto: Pexels)

For at visualisere, hvad der sker med din krop under din menstruation, sammenligner Annemette Lykkebo livmoderen med en form for ballon: Det er på indersiden af ballonen, at slimhinden sidder fast, men hvis du ikke bliver gravid, skubber ballonen den tykke slimhinde ud, hvilket er menstruationen.

– Når man bruger p-piller, så vokser slimhinden meget, meget langsommere, og fordi den vokser så langsomt, kan man udskyde sin menstruation, da det først er efter 2, 3, 4 måneder eller flere, at den bliver så tyk, som hvis man ikke fik p-piller. Så når den når den tykkelse, får man en pletblødning, fordi slimhinden nu har vokset sig så stor, at den skal ud.

Læs også: Underlivsordbog: Vulva, vagina, fisse, skede, venusbjerg… Hvad er hvad?

Du kan udskyde din menstruation, så længe du vil

Hvis du tidligere har overvejet en udskydelse af din menstruation, har du helt sikkert oplevet, at din mor eller en veninde har fortalt dig, at det måske ikke er den bedste idé, og at det er virkelig usundt for din krop.

Denne udbredte opfattelse skyldes ifølge Annemette Lykkebo, at det var den rådgivning, der blev givet, da p-pillen kom på markedet. Men det er slet ikke nødvendigt længere:

– Der er ikke noget i vejen for at have en lang cyklus. Den kan vare tre måneder, men den kan også sagtens vare længere. Vi anbefaler faktisk kvinder, der får smerter under menstruation at have den så lidt som muligt. Når der så kommer en pletblødning, så holder du en pause, og så starter du igen. Nogle ved ikke med sikkerhed, hvornår pletblødningen kommer, så de beslutter selv at holde pause for eksempel hver tredje måned.

Læs også: 7 almindelige symptomer på, at du snart får menstruation 

udskydelse af menstruation, p-piller, smerter, kvindekroppen, pletblødning, valg,
Hvis du er en af dem, der lider af voldsomme menstruationssmerter, kan det altså være en god idé med udskydelse af din menstruation, så du lider så lidt som muligt. (Foto: All Over)

Ifølge Annemette Lykkebo skal kroppen nok give et signal, når slimhinden er så tyk, at den skal ud, og du derfor ikke længere kan udskyde din menstruation. Kroppens signal er en pletblødning, som altså er uundgåelig, hvis ikke du selv beslutter at holde en pause, inden slimhinden har vokset sig tyk nok.

Derfor mener Annemette Lykkebo heller ikke, at der er de vilde konsekvenser ved udskydelse af menstruation:

– Konsekvensen kan være, at du kan pletbløde. Det der med, at det er skadeligt ikke at have din menstruation, det passer ikke. Du menstruerer jo heller ikke, når du er gravid, så der er altså ikke noget skadeligt i det. Kroppen er ikke nødvendigvis bygget til, at du skal bløde hver måned, det er ikke en lov.

Læs også: 14 ting, du kender, når du har menstruation

Udskydelse af menstruation er totalt ufarligt

Netop fordi kroppen ikke er bygget til absolut at skulle bløde hver måned, kan du altså roligt springe din menstruation over med god samvittighed. Annemette Lykkebo vender tilbage til sin visualisering af livmoderen som en ballon for at understrege, at en udskydelse af menstruation ingen betydning har for dit helbred:

– Det er på ingen måde farligt. En ballon kan jo rumme en vis mængde, og så tømmer den sig. Der er en vej ud – en åbning, og når den er ved at være fuld, så finder den selv ud af at skubbe det ud, der skal ud.

udskydelse af menstruation, p-piller, udskydelse, blødning, pletblødning, kvindekroppen
Du kan altså sagtens slippe for den irriterende månedlige gæst, som fremadrettet ikke behøver være månedlig. Nyd din nyfundne frihed! (Foto: Pexels)

Hvis du beslutter at udskyde din menstruation, er der ifølge Annemette Lykkebo ikke nogle måder, der er bedre at gøre det på end andre.

– Der er ikke noget, der er rigtigt og forkert. Vi reagerer forskelligt, og for nogle opbygges slimhinden, så det er nødvendigt at tømme ballonen efter en måned, da den er fuld. Men for andre kan der gå op til et halvt år, før det er nødvendigt, fortæller hun og afslutter:

– Det er lidt det samme, som hvis du har en hormonspiral. Det er samme princip. Med spiral er der mange, der bløder meget mindre, fordi slimhinden ikke bliver så tyk, og så bløder du først, når livmoderen er så tyk, at den skal tømmes.

Læs også: Hvad er forskellen på pessar og p-ring?

· Mere fra samme kategori ·